教育王國

標題: 發展遲緩B媽媽(part 1) [打印本頁]

作者: weiwai    時間: 08-1-9 01:39     標題: 發展遲緩B媽媽(part 1)

e生懷疑我b發展遲緩 ,而家排緊政府睇治療師

有冇同路人,大家交流下吧

作者: cecilau    時間: 08-1-9 09:30

你bb 係乜野發展遲緩呀? 而家幾大呀?
我bb 而家2歲, 仲未識得講野呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-9 01:39 發表
e生懷疑我b發展遲緩 ,而家排緊政府睇治療師

有冇同路人,大家交流下吧

作者: someoneelse    時間: 08-1-9 14:02

我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 .......
作者: cecilau    時間: 08-1-9 14:56

你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

原文章由 someoneelse 於 08-1-9 14:02 發表
我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 ....... ...

作者: weiwai    時間: 08-1-9 15:27

hello

如果只是語言緩慢,我覺得唔需要太擔心啊
我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

原文章由 cecilau 於 08-1-9 09:30 發表
你bb 係乜野發展遲緩呀? 而家幾大呀?
我bb 而家2歲, 仲未識得講野呀.

作者: weiwai    時間: 08-1-9 15:32

請問評估邊幾方面呢?語言、智力、大小肌肉嗎?還有其他嗎?
training 是政府provide的嗎?

想請問,個d係咩training 呢?
唔好意思,太多問題

原文章由 someoneelse 於 08-1-9 14:02 發表
我仔響21個月時被評各方面發展遲緩 (落後左成9個月)...由果時開始一直做training...依家26個月喇,進步左唔少,不過我覺得仲係有遲緩...最攞命係仲唔識講野 ....... ...

作者: cecilau    時間: 08-1-9 15:38

暫時只係語言慢. 但係仲有好多口水呀. (呢樣野都幾困擾我呀).
我小朋友而家都做緊st 同埋ot呀.

咁你bb 幾大呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 15:27 發表
hello

我聽聞有一個case,佢b5歲先講野,其他沒問題e.g智力。仲入左喇沙tim。所以唔使太擔心

作者: Moonhui    時間: 08-1-9 16:40

CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字, 現能說'我食餅, 開門, 開電視, 起身等', 雖然佢好多時不會主動說, 但起碼現在我教佢講, 佢肯COPY我講的字. 我會同阿囝努力.
你戶外可教他吹波波水, 可訓練他口肌發展.
在家玩玩具時, 不要比佢獨自玩, 跟佢一齊玩及引他說話.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 14:56 發表
你個仔做緊d 乜野training呀? 我仔都25個月大, 又係唔識得講, 而家上緊st, 都係未肯講野呀. 不過就手指指好叻law.

作者: cecilau    時間: 08-1-9 17:01

moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 16:40 發表
CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字,  ...

作者: jojoplanet    時間: 08-1-9 17:27

原文章由 cecilau 於 08-1-9 15:38 發表
暫時只係語言慢. 但係仲有好多口水呀. (呢樣野都幾困擾我呀).

咁你bb 幾大呀?

我仔又係超多口水, 早門排睇過一篇報導話小朋友多口水講野會慢d, 因為口部肌肉問題...我個仔而家13.5個月, 都係ee oo咁..我都怕佢語言慢..
作者: Moonhui    時間: 08-1-9 18:09

CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內容, 佢而家見到笑位會笑(會望住你, 要你有共鳴一齊笑), 模仿卡通人物的聲音如喘氣聲. 發覺佢有少少進步, 每日都有新字講出來, 真係開心過中六合彩.

原文章由 cecilau 於 08-1-9 17:01 發表
moonhui,
見到你個仔的case, 咁我都有d 希望啦.... 而家佢都肯跟下音的, 不過都未正式講啦.  我都希望佢快D 好似係仔仔咁識講野啦.

我屋企係賓賓湊, 平時賓賓同佢講英文多呀. 所以我諗佢有言語混淆呀.

...

作者: weiwai    時間: 08-1-9 23:10

cecilau,

請問ST係米e生介紹你bb去的?要學費嗎?
我見你bb既case,好似好好呀!唔知點先可以去ST:cry:
我b 15個月,我真係唔知點做好,屋企又少人氣,得我同bb 2個,我應該點做點教呢?

你是全職/在職媽呀?

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 16:40 發表
CECILAU,
我個囝現29個月(2歲5個月未夠), 佢都係11月中即27個月大才開始學講野, 之前只講BB話. 11月頭去ST學發音及講野, 半個月就有成效, 開始講單字如'爸爸, 媽媽, 婆婆, 麻麻, 包, 魚, 餅, 開, 食等等超過20個字,  ...

作者: amon28    時間: 08-1-9 23:11

我仔仔29個月,各方面都係發展遲緩,上了8堂ST,依家可以講小少單字,但唔知點解有些字只講兩三次後又唔肯講
作者: weiwai    時間: 08-1-9 23:24

請問咩叫st 同ot呢?是提供語言訓練的嗎?
貴唔貴?我好擔心學費貴,因為我係單親,每月生活都很緊的!
我b 15個月

原文章由 cecilau 於 08-1-9 15:38 發表

咁你bb 幾大呀?

作者: amon28    時間: 08-1-9 23:37

ST=語言治療 OT=職業治療 私人要$500-$1000
你BB係邊方面發展慢,政府同你排緊咩治療
原文章由 weiwai 於 08-1-9 23:24 發表
我b 15個月

作者: someoneelse    時間: 08-1-10 10:12

我仔當時被評:認知能力、言語理解、言語表達都遲緩,而且有自閉症傾向....
由果時起不斷搵好多唔同既機構比唔同既training佢,最後finalized以下2大項:
1. 職業治療 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:大肌肉訓練、感覺統合治療
2. 幼兒訓練 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:小肌肉訓練、認知能力訓練

其實我都一早有睇言語治療,不過響依家呢個階段,作用唔大,因為個仔仲未肯開口,只係有唔同既音出現...不過幾個言語治療師都話亞仔唔係啞既....加上2個幼兒導師都話,佢地依家比training亞仔時,響玩遊戲當中都會特別注重發音,亦會引導佢開口...而且個仔剛上N1,希望有帶動下,佢會進展得好些....

所有trainings都係自費的,亦排左政府的,不過未輪到....

至於話口肌問題而影響開口說話,如果要講,一定有得講,不過我見好多有呢類問題既細路,係無言語問題架....例如一個男仔,佢一直到4-5歲都唔食硬野,要全流/軟質食物,但係佢把口叻到不得了!

另:剛有一朋友有一驚人例子:佢嫂嫂個仔到3.5歲都唔講野,情況嚴重到政府已批出傷殘津貼...最後衰仔響4歲幾開口喇,依家5歲,想要佢停口都唔得!!
作者: Moonhui    時間: 08-1-10 10:20

TO weiwai
其實你個b得15個月=1歲3個月, 好細姐. 你呢幾個月努力教他就可以了, 因BB在此段期間, 發展好快. 吾駛驚住. 若果接近2歲都未講野, 到時你就搵相熟E生幫你寫字去健康院, 幫你排期做評估.
依家最緊要任何野都跟他講, 重覆又重覆, 玩玩具要陪佢玩, 話佢聽每個動作, 名稱.
作者: cecilau    時間: 08-1-10 12:18

你個仔幾大的時候做評估呀? 而家幾大呀? 做左咁多training 後, 而家講野點呀?

原文章由 someoneelse 於 08-1-10 10:12 發表
我仔當時被評:認知能力、言語理解、言語表達都遲緩,而且有自閉症傾向....
由果時起不斷搵好多唔同既機構比唔同既training佢,最後finalized以下2大項:
1. 職業治療 - 1星期2堂 (不同機構) - 作用:大肌肉訓練、感覺統合治療 ...

作者: cecilau    時間: 08-1-10 12:22

你個仔真係仲係好細個呀. 而家你仔仔政府有乜野follow up呀? 點解話佢遲咁多呀? 佢而家仲唔到d 乜野呀?

原文章由 weiwai 於 08-1-9 23:24 發表
我b 15個月

作者: cecilau    時間: 08-1-10 12:23

可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.

原文章由 Moonhui 於 08-1-9 18:09 發表
CECILAU,
個ST話若驚佢混淆/SPEECH DELAY, 最好單一語言先, 即一係全英文, 一係全中文. 我現在全中文, 吾比英文DVD佢睇(學英文果種), 只會在星期六/日比佢睇卡通片(要佢鐘意的, 中文的), 要陪佢睇, 不時講下比佢聽內 ...

作者: kikiboy    時間: 08-1-10 15:28

原文章由 weiwai 於 08-1-9 15:27 發表
hello

我就覺得不能一概而論, 小朋友各方面的發展係相輔相成嘅, 言語遲緩有可能影響佢其他方面嘅學習能力, 比如有D事情小朋友本來係識得做嘅, 但如果佢言語理解較差, 佢根本唔明你的指示唔知你叫佢做乜, 可能無法完成, 因此又可能引申至認知能力較差了.
其實你B得15個月真係仲好細喎, 唔好太擔心啦, 俾D心機教啦, 加油 !
作者: Moonhui    時間: 08-1-10 17:15

CECILAU,
o甘你咪全英文教佢, 我用中文因我媽及奶奶湊佢, 佢地吾織英文.

原文章由 cecilau 於 08-1-10 12:23 發表
可惜我要工人同我湊bb呀... 佢一定係講英文呀. 屋企仲有個哥哥又要睇英文dvd 呀.. 唉.. 真係無諗過呢個仔咁遲先肯講野呀.

作者: weiwai    時間: 08-1-10 20:22

moonhui

正如我之前講,如果淨係語言方面問題,我不太擔心的。
幫我b做初步評估的護士話我b在各方面都有遲緩
現排緊期見治療師,但都要等近半年!!
我就是想問有去做st, ot training的b媽,在這等候期,我應該點去幫我bb教佢呢?

原文章由 Moonhui 於 08-1-10 10:20 發表
TO weiwai
其實你個b得15個月=1歲3個月, 好細姐. 你呢幾個月努力教他就可以了, 因BB在此段期間, 發展好快. 吾駛驚住. 若果接近2歲都未講野, 到時你就搵相熟E生幫你寫字去健康院, 幫你排期做評估.
依家最緊要任何野 ...

作者: cecilau    時間: 08-1-11 10:42

weiwai,

你可以同小朋友玩多d 先啦. 俾多d 機會佢活動啦. 如果有能力, 去協康睇下有乜野服務俾到你啦. 點都俾私人平少少呀.

原文章由 weiwai 於 08-1-10 20:22 發表
moonhui

正如我之前講,如果淨係語言方面問題,我不太擔心的。
幫我b做初步評估的護士話我b在各方面都有遲緩
現排緊期見治療師,但都要等近半年!!
我就是想問有去做st, ot training的b媽,在這等候期,我應該點去幫 ...

作者: weiwai    時間: 08-1-11 11:33

知唔知咩价$$呀?

原文章由 cecilau 於 08-1-11 10:42 發表
weiwai,

你可以同小朋友玩多d 先啦. 俾多d 機會佢活動啦. 如果有能力, 去協康睇下有乜野服務俾到你啦. 點都俾私人平少少呀.

作者: cecilau    時間: 08-1-11 12:13

我諗幾百蚊一次呀...
你可唔可以講下你bb 有乜野係做唔到呀? 睇下可唔可以諗d 活動幫下佢啦.

原文章由 weiwai 於 08-1-11 11:33 發表
知唔知咩价$$呀?

作者: JC0409    時間: 08-1-11 15:36

我個女都係整體發展遲緩, 現在2歲8個月都仲未好有意識去講嘢, 佢現在協康做訓練, 由2007年4月開始見齊3T, 睇住佢2歲都仲未識行到現在可以快步行及跟住口水尾發音, 妳個B仲細, 俾D心幾及耐性慢慢教啦, 急唔到嘅.
作者: ClaraSham    時間: 08-1-14 17:46

我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自閉症
作者: weiwai    時間: 08-1-14 21:11

我同你case差唔多呀!不過當呀b 10個月時我己有d懷疑,後來e生叫我觀察耐d,到13個月e生話懷疑呀b係發展遲緩,而家排緊政府隊睇治療師。你見完姑娘再上黎講下咩情況啦!你呀b笑得咁得意,唔會係自閉症既,放心呀!

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 17:46 發表
我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自 ...

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-1-14 21:19 編輯 ]
作者: pcsiauw    時間: 08-1-14 22:06

我個大囡響歲半時又係比健康院轉介左去體能智力測驗中心, 因為佢唔講野, 唔多理人, 鍾意玩車, 仲成日好專注咁望 wheels (自閉症特徵), 成日喊, 唔識手指指...基本上, 同你所形容ge一模一樣...去到體能智力測驗中心評估, 結論係發展遲緩 9個月至1年...跟住佢幫我排i位同早期訓練...

兩樣都到三歲先排到, 是但揀一樣, 我揀左早期訓練, 因為我個囡響兩歲半時終於都開金口講野, 同埋都肯同其他小朋友一齊玩...so far 做左訓練半年, 有進步...

其實我想講, 小朋友ge發展速度真係個個唔同, 有d歲半已經講野好叻, 我隻衰囡包要到兩歲半先開口講野, 足足遲左人地成年! 但宜家佢講野ge能力, 同其他人係無分別! 仲有, 佢認字能力好強, 反而其他小朋友就無咁叻 -- 所以每個小朋友都有自己ge長處同短處, 不用過份擔心~

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 17:46 發表
我囝囝快19個月,上星期五見完健康院e生,話佢發展遲缓(6個月delay),語言就單字都未能講,欠社交(唔鍾意望人)及表達(唔識用手指指)能力,現轉介去體能智力測驗中心,約咗今個星期四見姑娘再跟進,我成個人down哂又擔心,最驚佢係自 ...

作者: ClaraSham    時間: 08-1-14 22:39     標題: 回覆 #1 pcsiauw 的文章

pcsiauw,

我想問乜叫做I位?早期訓練做啲乜?點解歲半發現發展遲咗9個月至1年,要等到三歲(等咗年半)先排到,咁等的年半可以做乜嘢幫佢?
sorry,咁多嘢問
作者: weiwai    時間: 08-1-15 02:15

pcsiauw,

你好,好羨慕你,你的case是成功個案!
有幾樣我想問下你,煩請指教:
你話你bb唔多理人,請問是點樣情況點唔理人呢?
是但揀一樣----有咩比你揀呢?
好專注咁望 wheels ----你怎發現的,是不是出街成日望住wheels?
在排隊期間都有年幾吧,請問你做d咩幫助你bb呢?
早期訓練---在那裡做架?幾多錢呀?一個月上幾堂呢?

真係唔好意思,太多問題我都知,但因為得我同bb2個人相依為命,我好擔心好徬徨!:cry: :cry:

原文章由 pcsiauw 於 08-1-14 22:06 發表
我個大囡響歲半時又係比健康院轉介左去體能智力測驗中心, 因為佢唔講野, 唔多理人, 鍾意玩車, 仲成日好專注咁望 wheels (自閉症特徵), 成日喊, 唔識手指指...基本上, 同你所形容ge一模一樣...

作者: chingbobo    時間: 08-1-15 10:31

我個囡囡在6個月時已發覺佢發展遲緩, 因當時佢仍不會伸手取眼前玩具, 去健康院時見醫生再轉介去尤德智能中心評估, 排到囡囡9個月時先可以見物理治療師做評估, 評估后話囡囡整體發展遲緩了3個月,因當時仲未識爬,坐得不太穩,成日流口水,但當時已懂玩具, 安排去政府物理治療,我當時好驚,好徬徨,一方面排協康,另一方面等政府, 到囡囡12個月先排到協康評估準備入早期訓練, 但協康姑娘認為我囡囡太細, 發覺佢除了大小肌肉慢了小許外,其餘認知各樣都ok, 因佢見我囡囡都識扶住sofa自己行,但不懂爬,不會自己由訓到自己坐起身! 佢話要再安排我排協康物理治療, 又係要排佢話要排2個月。後來我囡囡在13個月時已排到政府醫院做物理治療,每星期一次, 起初進步好快, 姑娘教我地屋企訓練佢, 1個月內已學懂識爬,由訓到自己坐起身,會自己擒上sofa...但之後2個月都冇乜進步了, 到依家17個月仍未識行,姑娘話佢應該只係無膽,要拖住先肯行,唔肯放手自己行,甚至企都未肯自己企,一放手就坐係地...唔知有冇人好似我依個case...點樣先可以train到佢放手...
我囡囡依家講野只識講單音...會講"家"(即家姐)...姐(印印姐姐)...婆,哥,媽,爸,波,襟(襟掣),杯,貓,鴨,mouse(mickymouse),kitty,o羅o羅(keroro), 但我覺講野佢已經進步好多了。
作者: pcsiauw    時間: 08-1-16 09:38

o岩o岩搵到d資料, 希望對你有用 :

最近許多家長討論究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。我看的時候,覺得有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。故在此開這個題目跟大家談論。

首先,談談三種學位的分別: S位是特殊幼兒中心,專門給一些學習能力較弱的小朋友去讀。那裡有最全面的服務,而且師生比例比較好,一個老師對六個小朋友,所以每個老師都可以針對小朋友的個別問題設計一些治療或學習的計劃。這個是非常重要的。另外,S位裡面有齊三師,即物理治療師、職業治療師和言語治療師。中心裡也會有高級幼兒工作員和中心主任,而臨床心理學家每隔一段時間會去中心一次。

兼收位(I位,或稱混合位)是普通幼兒園或幼兒中心加一些學位,給發展比較慢的(又不算很慢)小朋友就讀的。日常的活動都是一大班小朋友上堂,但是這六位小朋友會有由社會福利署撥款多請回來的一位特殊幼兒工作員,即是平時叫做I位老師的同事和小朋友做一些個別訓練。基本上個別訓練的範疇也很全面,因為每個老師都要全權負責大肌、小肌、智能、語言等等各方面的發展。除了兼收老師之外,還有言語治療師每隔一段時間到訪,現在的要求是每一個月兩次至三次進行個別訓練或小組訓練,要視乎每間幼兒園不同的安排。

如果小朋友需要職業治療,治療師也會到訪中心,但每一年兩至三次,主要是教老師跟進小朋友的進度和每個小朋友的訓練內容。臨床心理學家亦會一年幾次去觀察,如果有特別要求,學校會請兼收老師請臨床心理學家到訪。

至於早期教育及訓練中心(EETC),其形式類似補習班,不用每天都去,大概每星期一至兩次,做個別或小組的訓練,而導師可能是特殊幼兒工作員或治療師(包括物理治療、職業治療和言語治療),要視乎小朋友的需要。

無論哪一種服務,特殊幼兒工作員(SCCW,即小朋友的老師)所接受的訓練及要求的資格其實並沒有分別。

要選擇哪一種,最重要的是視乎小朋友的能力和需要。舉個例:如果小朋友需要整體服務(如各方面都需要幫助或比較慢),可能需要S位。有些家長或者會覺得特殊幼兒中心這個名稱不好,會擔心穿著這些校服會被歧視,而不去選擇。我明白作為家長會很難受,但當想到假如基於自己難以放下的自尊而令到小朋友得不到最適合他們的服務,而阻慢了小朋友的進展,這並非我們想見到的情況吧﹗我經常強調越小做訓練,效果越好。所以請各位家長為小朋友著想,不應該為了自己的想法而影響他們的發展。

其實在六歲之前的進展是非常重要的,六歲之後腦部發展會緩慢下來,令小朋友再學新的事物亦未必容易掌握得到。所以應該可以考慮趁小朋友還小的時候,選擇最合適的服務,令小朋友的能力可追得上一般程度。

我見過很多小朋友在入讀特殊幼兒中心一兩年之後,因有明顯進步而轉讀普通位或兼收位,因為輪候特殊位的人有很多,本身能力巳達到的話,中心不會要求小朋友再留低。

至於如何選擇早期訓練或I位呢?我覺得都要視乎小朋友的能力,而且還要視乎家長有否時間去帶小朋友。如果家長要上班,自己照顧不到小朋友,可能兼收位有個好處,因為不用請假帶小朋友去做訓練。如果請傭人帶小朋友去做訓練,其實跟小朋友在I位是沒有很大分別的。當然,如果家長能夠親自帶小朋友往做治療,那我會建議選擇早期訓練,一來因為訓練較全面,二來因為可以親自和治療師討論進度及家居訓練等,效果會很好。

我自己覺得最重要的是,即使小朋友選擇了早期訓練,家長選擇幼稚園的時候也應盡量選一些本身有I位的幼兒中心。因為大班老師會明白小朋友的困難及知道如何教導他們。坦白說,普通的幼稚園或幼兒園老師未必懂得幫助一些學習慢的小朋友,除了覺得他們頑皮、不合作,會經常投訴外,最重要是浪費了小朋友的時間。因為小朋友上堂時如不明白老師的說話,跟不上,發白日夢或四圍走,其實是浪費上堂的時間。要記著,我們其實要與時間競賽﹗

相反,在特殊幼兒中心,個別訓練的時間比較長,小朋友能夠學習的機會比較多,對整體訓練都會有好處。我實在不希望小朋友上學但學不到東西而浪費這幾年的時間,因為過了這幾年的時間便會很難追得上。

================================

要等到三歲先排到 -- 係因為多人排囉, 政府資源又係限, 所以咪要排咁耐先排到囉~

等待期間, 我無同佢做d乜, 因為佢好怕生保人, 所以只係幫佢報左出面 d playgroup 玩下咋, 佢喊到七彩, 又唔合群, 成日痴住我, 我都無乜野可以做, 響屋企, 咪多 d 同佢傾計囉, 同埋叫 d 親戚/朋友多 d 上黎玩, 等佢見多 d 人囉...........

原文章由 ClaraSham 於 08-1-14 22:39 發表
pcsiauw,

我想問乜叫做I位?早期訓練做啲乜?點解歲半發現發展遲咗9個月至1年,要等到三歲(等咗年半)先排到,咁等的年半可以做乜嘢幫佢?
sorry,咁多嘢問 ops:" /> ...

[ 本文章最後由 pcsiauw 於 08-1-16 13:44 編輯 ]
作者: pcsiauw    時間: 08-1-16 09:45

weiwai ,

有幾樣我想問下你,煩請指教:
你話你bb唔多理人,請問是點樣情況點唔理人呢?[初初人地望下佢, 佢都會大喊, 到大個d, 人地叫佢, 佢唔睬人, 又唔望人地, 成日lay埋響我後面]

是但揀一樣----有咩比你揀呢?[I 位 or 早期訓練, 兩樣只可以揀一樣, 唔可以又要 I 位, 又要早期訓練]

好專注咁望 wheels ----你怎發現的,是不是出街成日望住wheels?[Yes, 仲有屋企 d 車仔都係]

在排隊期間都有年幾吧,請問你做d咩幫助你bb呢?[只係同佢報左 playgroup 玩, 但無幫助]

早期訓練---在那裡做架?幾多錢呀?一個月上幾堂呢? [我住響 tko, 所以都係揀左響 tko 做, 一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘]
作者: ClaraSham    時間: 08-1-16 14:12

pcsiauw,

多謝你的詳盡資料及解答。
咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好緊張,如果排i位要1-2年,咁唯有返住普通的幼兒園先,見步行步,到時希望大家俾啲意見。

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 09:38 發表
o岩o岩搵到d資料, 希望對你有用 :

最近許多家長討論究竟小朋友應該讀S位、I位還是EETC的問題。我看的時候,覺得有些家長可能因為不清楚三種學位的情況,或對S位的認識未必足夠而有些誤會,未能作出一個適合的選擇。故在此 ...

作者: weiwai    時間: 08-1-16 14:16

thanks pcsiauw

初初人地望下佢, 佢都會大喊, 到大個d, 人地叫佢, 佢唔睬人, 又唔望人地, 成日lay埋響我後面]
我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭

一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘]
但之前有媽咪話要幾百蚊一堂既?係米唔同的?

仲未識手只只..:cry:

其實我而家係米應該去協康排隊呢?

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-1-16 14:21 編輯 ]
作者: weiwai    時間: 08-1-16 14:19

clarasham

請問有i位的幼兒園邊到有呀?
幾$$學費呀?

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:12 發表
pcsiauw,

咁你B現在仲有無需要返早期訓練?是否現完全追得上同齡的發展?
原本已幫我B報咗兩歲返幼兒班,但得知佢發展遲緩後,想揾一些有i位的幼兒園,但已經full哂:cry:
聽日就去智能測驗中心,心情好 ...

作者: ClaraSham    時間: 08-1-16 14:22

weiwai,

你排政府治療師要等幾耐? 試吓俾B返吓playgrounp先,我B由1月起都返l星期兩次,希望佢生活圈子大啲,接觸多啲小朋友,大家一齊努力吧!
作者: ClaraSham    時間: 08-1-16 14:27

你住边區呀?我都係逐間打去問。俾條link你睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:19 發表
clarasham

請問有i位的幼兒園邊到有呀?
幾$$學費呀?

作者: weiwai    時間: 08-1-16 14:54

呢d係一般常規學校播,見唔到有講係i位,係米我唔識搵

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:27 發表
你住边區呀?我都係逐間打去問。俾條link你睇吓
http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

作者: ClaraSham    時間: 08-1-16 16:00

我都係報咗一般學校,i位要等社署安排,不過你都可以睇吓...

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_admissiont/id_crsrehabwa/
原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:54 發表

作者: pcsiauw    時間: 08-1-16 17:05

我個大囡宜家仲返緊早期訓練, 不過o岩o岩申請退會, 因為我發覺佢都已經跟到同齡ge小朋友, 問題已不大, 唔想再霸住人地個位~

i 位ge幼兒園, 好似一定要經社工轉介架, 自己報係唔受理架~

btw, 可以的話, 都盡量安排佢地返學, 多接觸人, 對小朋友ge成長好有幫助!

原文章由 ClaraSham 於 08-1-16 14:12 發表
pcsiauw,

聽日就去智能測驗中心,心情好 ...

作者: pcsiauw    時間: 08-1-16 17:19

我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭 [似乎係怕陌生人, 至於你叫佢唔睬你, 我覺得就睇定d先, 因為我個囡果陣時都係咁, 但宜家無野]

一個月好似 $40 左右, 一個星期一堂, 每堂 50 分鐘
但之前有媽咪話要幾百蚊一堂既?係米唔同的?[我係智能測驗中心轉介過去, 係收 lee 個價錢, 唔知係咪有d係自己報, 所以貴d??]

仲未識手只只..:cry: [都係果句, 唔駛擔心住, 你個b仲咁細, 好多野都未定, 唔好自己嚇自己]

其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]
作者: weiwai    時間: 08-1-16 18:10

其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]經濟就係唔好啦!

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 17:19 發表
我b就咁......人地望佢冇問題,但我地叫佢佢成日唔採我地。有時陌生人入屋eg.維修工人,佢嚎哭 [似乎係怕陌生人, 至於你叫佢唔睬你, 我覺得就睇定d先, 因為我個囡果陣時都係咁, 但宜家無野]

一個月好似 $40 左右, 一個 ...

作者: weiwai    時間: 08-1-16 18:12

有冇人可以教我,點幫助呀b手指指呀
作者: kikiboy    時間: 08-1-16 21:39

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:10 發表
其實我而家係米應該去協康排隊呢?[如果你真係咁憂慮, 而經濟許可的話, 不妨去排, 免得將來後悔]經濟就係唔好啦!

你可以先去私家或協康做一至兩堂評估, 結果出咗再決定排唔排隊.

呢問庭恩兒童中心有經濟困難的家庭可以申請豁免收費。
http://www.benjiscentre.org.hk/index.html

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-16 21:47 編輯 ]
作者: kikiboy    時間: 08-1-16 21:54

原文章由 weiwai 於 08-1-11 11:33 發表
知唔知咩价$$呀?

單對單訓練:
協康言語治療$600/50-60分鐘, 幼兒訓練好似係$400.
明愛, 保良局, 基督教服務處, 靈實, 痙攣協會價錢平少少.
作者: ACB    時間: 08-1-17 08:54

我的小朋友兩歲幾了,手指指都係唔多識,唔識講野,曾找一個私人的言語治療做評估,話仔仔整體唔係咁理想,聽到真係好難過,啱啱見埋姑娘(智能評估中心),個姑娘同仔仔做測試時,好直接同幾串咁問,佢唔識聽人講野呀,而家等佢地開會,真係好緊張及擔心
作者: kikiboy    時間: 08-1-17 09:35

原文章由 weiwai 於 08-1-16 14:54 發表

呢D學校有I位(即兼收位)嘅, 入去睇吓啦:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP_092007.doc
I 位一定要醫務社工轉介輪後的, 見咗E生做咗評估之後如有需要社工會幫你安排, 你可以先睇呢D list 了解吓.
通常 I 位係全日制幼兒學校, 學費同其他小朋友一樣, 大約$2500/月, K1可以申請學劵, N1無學劵可以申請學費減免(sorry, 題外話講多咗).

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-17 09:39 編輯 ]
作者: kikiboy    時間: 08-1-17 15:06

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:12 發表

~~~你可以一邊教佢發音一邊指住果樣o野介紹俾佢知, 比如你可以捉住佢只食指指住佢個鼻講鼻鼻”, 去到公園指住D花講花花”, 你自己又可以示範俾佢睇
~~~有一種顏色筆叫水溶性顏色筆(文具鋪有得賣), 你可買返來試吓, 先係紙上畫D o, 開始以簡單為主如橫直線, 或者可以係簡單的圖案如心形, 太陽等, 然後教佢用食指點 D水再畫返之前畫嘅o, 顏色會化開幾得意, 小朋友好奇應該都肯做嘅, 咁樣可訓練佢利用食指來指
(如有錯或補充請其他媽咪指教)
作者: ClaraSham    時間: 08-1-17 22:22

今日去完智能測驗中心見姑娘,不過只係簡單的會面,寫低阿b的問題,然後要等4-6個月再約見做詳細評估,所以暫時未有跟進,唯有自己花多啲時間同心機幫佢,亦希望playground可以幫到佢。
作者: pcsiauw    時間: 08-1-18 09:48

其實想小朋友學野, 最直接ge方法就係父母自己做比佢睇, 因為佢見得最多ge係你地, 佢見你做乜, 佢就自然做乜, 所以如果你想佢手指指, 你自己就要一日到黑響度手指指, 指東指西, 乜都指, 久而久之, 佢就好自然咁記左入腦, 有一日會用番出黎! 不過, 切忌心急, 真係要比耐性, 加油!!

原文章由 weiwai 於 08-1-16 18:12 發表

作者: weiwai    時間: 08-1-25 02:28

多謝你的資料
請問點可以申請學費減免?去邊到拎申請表?
要咩條件呀?
唔該晒

原文章由 kikiboy 於 08-1-17 09:35 發表

呢D學校有I位(即兼收位)嘅, 入去睇吓啦:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP_092007.doc
I 位一定要醫務社工轉介輪後的, 見咗E生做咗評估之後如有需要社工會幫你安排, 你可以先睇呢D list 了解吓.
通常 I 位係全日制幼兒學校, 學費同其他小朋友一樣, 大約$2500/月, K1可以申請學劵, N1無學劵可以申請學費減免(sorry, 題外話講多咗).

作者: weiwai    時間: 08-1-25 03:16

pcsiauw,

可唔可以講下你點解揀早期訓練唔揀i位呀?

我係全職媽媽,我應該揀邊樣好呢?

原文章由 pcsiauw 於 08-1-16 09:45 發表
是但揀一樣----有咩比你揀呢?[I 位 or 早期訓練, 兩樣只可以揀一樣, 唔可以又要 I 位, 又要早期訓練]

作者: kikiboy    時間: 08-1-25 11:24

原文章由 weiwai 於 08-1-25 02:28 發表
多謝你的資料
請問點可以申請學費減免?去邊到拎申請表?
要咩條件呀?
唔該晒

首先N1如果想申請學費減免, 就必須是就讀全日制的學校 (換言之如果讀半日的N1就不能申請減免), 搵學校時你可順便問埋呢個問題, 至於申請表格學校有得批俾家長的, 你可主動問學校索取 (以免學校以為你不需要), 亦可上網Download, 你可上網睇吓07/08年度的詳情, 申請條件及減免幅度等等, 用公式計吓自己可以減幾多, 但這是07/08年度的, 08/09年度現在應該未有, 通常8, 9月份就會有新的詳情公布, 留意吓啦.

http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/kinder.htm
作者: weiwai    時間: 08-1-25 13:11

kikiboy

知道你小朋友上緊i位,你覺得進度如何呀?
你有冇在其他地方e.g協康,做training ar?
你係米在職媽媽呀?

我係全職媽媽,唔知揀i位定早期訓練!

原文章由 kikiboy 於 08-1-25 11:24 發表

首先N1如果想申請學費減免, 就必須是就讀全日制的學校 (換言之如果讀半日的N1就不能申請減免), 搵學校時你可順便問埋呢個問題, 至於申請表格學校有得批俾家長的, 你可主動問學校索取 (以免學校以為你不需要), 亦可 ...

作者: kikiboy    時間: 08-1-26 16:24

原文章由 weiwai 於 08-1-25 13:11 發表
kikiboy

知道你小朋友上緊i位,你覺得進度如何呀?
你有冇在其他地方e.g協康,做training ar?
你係米在職媽媽呀?ops:" />ops:" /> ops:" />ops:" />

我係全職媽媽,唔知揀i位定早期訓練!

...

------ 仔仔入讀 I 位已半年, 講嘢叻咗, 但係仲未追到同齡小朋友, 而且我覺得佢社交同專注稍弱, 我哋仲努力緊.

------ 有呀, 係協康上咗一年言語治療咯, 好貴而且想佢訓練社交能力, 想轉小組形式的, 但未有頭緒.

------ 係呀我係在職媽咪, 我嗰時係 I 位早期兩條龍一齊輪候的, 07年開始改了制度.

------ 早期訓練首先家長要確保長期都抽到時間每周(隔周)帶小朋友去上課, 平時Training由家長在家進行了, 這樣家長可以跟得比較貼D. I 位入面有兼收老師負責每日的訓練, 當然每日返到屋企仲有家居訓練功課要家長陪小朋友一起訓練的, 隔周治療師到訪, 學校歡迎家長出席, 了解訓練情況及學習訓練方法, 如果有時真的抽唔到時間, 兼收老師亦會跟進並知會家長, 作為在職媽媽的我就覺比較靈活D, 而且有時老師講一句好過家長講一百句, 我就覺得 I 位勝在多了學校訓練嗰part.  但我始終覺得 I 位個姑娘比起協康跟我仔仔嗰個姑娘稍為遜色, 或者正如有的媽咪所講要"夾得來". 但早期有個好處, 有的家長揀的心儀學校未必有 I 位, 咁如果讀早期就可一舉兩得了.

p.s.我仔仔未讀過早期, 恐怕有的細節了解不多, 希望有經驗的媽咪也給weiwai一點意見.

[ 本文章最後由 kikiboy 於 08-1-27 18:16 編輯 ]
作者: wingeman    時間: 08-1-26 20:52     標題: 回覆 #13 weiwai 的文章

請問甚麼叫手指指
作者: pcsiauw    時間: 08-1-29 13:35

正如 kikiboy 所講, 我有心儀ge幼稚園, 加上我覺得我個囡問題唔算太大, 唔想佢讀全日ge幼稚園 (以我所知, 有 i 位ge幼稚園好似全部都係要返全日), 所以就選擇左早期訓練 :)

其實揀邊間, 你自己決定, 外人好難比意見, 你個小朋友有咩問題, 你最清楚, 你覺得邊樣對佢好d 就揀邊樣 :loveliness:

早期訓練 -- 我唔知係咪個個都一樣係咁, 不過以我個囡為例, 佢每個星期去一次, 每次50分鐘, 由一個導師跟進 (一對一, 我覺得好好), 家長就坐響隔離睇住佢地, 導師教左一d技巧 (針對小朋友ge弱項), 我地就要返屋企同佢每日抽時間練習~ 有時佢會安排其他治療師黎同佢做評估, 如果有需要, 又會安排時間上堂, 如是者, 我地上左半年, 的確有進步~

順便講下, 每次去做訓練, 都會有 d 玩具借比我地拎番屋企玩 (d 玩具係用黎做訓練), 一邊玩, 一邊學習, 真係好好, 又唔駛成日買咁多玩具, 玩完還番比人, 唔駛 waste, 真係 very good!!

原文章由 weiwai 於 08-1-25 03:16 發表
pcsiauw,

可唔可以講下你點解揀早期訓練唔揀i位呀?

我係全職媽媽,我應該揀邊樣好呢?

作者: pcsiauw    時間: 08-1-29 13:36

例如佢想要波波, 佢用手指 指住個波波 (示意佢想要)

原文章由 wingeman 於 08-1-26 20:52 發表
請問甚麼叫手指指

作者: weiwai    時間: 08-2-8 19:13

:喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜: :喜:

恭喜發財
恭祝大家仔女身體健康
好快追番發展
聰明伶俐

:喜: :喜: :恭: :恭: :恭: :恭: :恭:
作者: weiwai    時間: 08-3-3 16:02

hello clara,

我b響1月尾己評估了,是gobal delay,各方面遲緩4個月!!
現在排緊E位I位,但你知啦,有排架ma。唉!我又負擔唔起出面幾百蚊一堂既訓練,我好徬徨呀
作者: pcsiauw    時間: 08-3-3 22:23

唔好太擔心啦...遲四個月都唔算太嚴重...你可以自己從日常生活中教導佢, 例如同佢講多d, 多發問, 對佢言語發展都好有幫助架~ 又或者多 d 帶佢去公園玩, 對大肌肉發展好好架, 仲有手眼都協調d 啦, 另外又可以同佢"不"下乒乓波, 可以訓練到佢手腕靈活性 ...etc. 如果你有時間的話, 不妨去搵多 d 資料睇睇, 睇下仲可以做d 咩黎幫你個小朋友, 千奇唔好響度坐以待斃呀

原文章由 weiwai 於 08-3-3 16:02 發表
hello clara,

我b響1月尾己評估了,是gobal delay,各方面遲緩4個月!!
現在排緊E位I位,但你知啦,有排架ma。唉!我又負擔唔起出面幾百蚊一堂既訓練,我好徬徨呀 ...

作者: ClaraSham    時間: 08-3-4 10:12

weiwai, 遲4個月好少,唔使咁担心,我記得你個b仲好細,好快追得翻,不如你比佢兩歲返全日幼兒園,有學費減免,無咁吃力嘛!我都報咗名,等通知interview,你都努力吧!
作者: ChattyST    時間: 08-3-4 11:01

遲左4 個月係好少!
問下護士佢各個範疇差D咩, 然後逐一擊破!
作者: MARSTEN    時間: 08-3-5 10:29

我係全識媽,仔5歲,在3歲時已入到早訓,係協康上,$60一個月全包--OT, PST, PT, ST,另有每星期一次小組,幾個小朋友一齊上,playgroup形式,我係評估完醫生就叫我地幫佢排I位果d,但係因為佢果時得兩歲,我覺得可以睇定d先,所以排早訓,結果半年就排到,因為早訓係全面好多,I位都唔係日日有得上OT, PST, PT, ST,但早訓就真係評估完先做一個貼身既訓練課程,因為小朋友係6歲前唔追就好難追,不經不覺都差唔多兩年,仔仔雖然未達同齡既標準,但都已經進步好多,連學校既老師都係咁話,又好在學校既老師知道佢既情況,都會單對單教佢認字,所以佢既英文成績好好,但認中文就差d,同小朋友既社交都係唔得,不過迫唔到既,唯有多d教佢同小朋友溝通下,我而家最擔心就係佢唔係好識寫生字,k2又多功課,如果佢上k3都係唔識寫字,咁點讀小一呢?唉~~~~~~~~~~
作者: weiwai    時間: 08-3-16 11:11

遲4個月我覺得唔少呀!你唸下我b當時得16個月,遲左4個月,以%計真係唔少的
況且,上星期我再帶呀b去做評估(18個月),導師仍然話佢得12個月能力.....即遲了6個月架啦!所以其實一有遲緩,無論遲幾多,都應該即刻做治療訓練。
可惜香港正苦給我們呢班有發展遲緩的小童支援很少,任何治療都要排1年以上,我地呢d窮等人家冇$$比私營做治療,你話1年後排到正苦位個時,我呀b會遲緩去到幾多個月呢?

原文章由 ClaraSham 於 08-3-4 10:12 發表
weiwai, 遲4個月好少,唔使咁担心,我記得你個b仲好細,好快追得翻,不如你比佢兩歲返全日幼兒園,有學費減免,無咁吃力嘛!我都報咗名,等通知interview,你都努力吧! ...

作者: peggy    時間: 08-3-16 12:58

原文章由 weiwai 於 08-3-16 11:11 發表
遲4個月我覺得唔少呀!你唸下我b當時得16個月,遲左4個月,以%計真係唔少的
況且,上星期我再帶呀b去做評估(18個月),導師仍然話佢得12個月能力.....即遲了6個月架啦!所以其實一有遲緩,無論遲幾多,都應該即刻做治療訓練。
可惜香 ...

其實4個月真不算多, 我囝囝3歲時先被評為整體發展遲緩, 說話能力等同1.5歲, 其他發展就比同齡小朋友遲9個月, 返了k1兩個月先識說話 ,要4歲時才排到早訓. 現在囝囝讀小二了, 成績ok, 只是運動方面差一點,
不要太擔心啦, 現你可以自己從日常生活中教導他,同他講多d,  對言語發展好有幫助的,多些 帶他去公園玩, 對大肌肉發展好好架, 另外和他玩接球都有助手眼協調, 玩積木都可以訓練手指仔.努力加油呀.

[ 本文章最後由 peggy 於 08-3-16 13:10 編輯 ]
作者: elfho    時間: 08-3-17 12:14

原文章由 weiwai 於 08-3-16 11:11 發表
可惜香 ...

其實遲左幾多唔係咁重要, 你應該問吓個醫生或者姑娘, 你個b有d乜嘢佢應該識但未識, 而呢d技巧你又覺得重唔重要, 如果重要的話, 便重點訓練.

老實講如果你在政府做評估, 佢地都係跟指標做, 好似我個仔, 因為唔識串珠仔, 佢地就話佢d小肌肉未到兩歲標準, 但協康會d導師從其他方面睇, 就話佢d小肌肉有兩歲的能力,真係睇你信邊個.

老實講, 如果能力可以的話, 死慳死抵也應盡量俾個仔去私家服務或NGO好, 政府d服務始終比較死版和守舊, 好多時一d比較新及有較的療法要好遲至引入到政府. 私家服係貴, 但導師服務態度好, 訓練見效快好多.
作者: weiwai    時間: 08-3-17 14:50

我好同意,而且越快越好tim,不過對於經濟能力緊逼的人,只好光等正苦既微少支援

原文章由 elfho 於 08-3-17 12:14 發表

老實講, 如果能力可以的話, 死慳死抵也應盡量俾個仔去私家服務或NGO好, 政府d服務始終比較死版和守舊, 好多時一d比較新及有較的療法要好遲至引入到政府. 私家服係貴, 但導師服務態度好, 訓練見效快好多.

作者: kikiboy    時間: 08-3-17 15:57

原文章由 elfho 於 08-3-17 12:14 發表

elfho,
本來見個仔進步左好多都有打算唔再去協康上青蔥計劃喇, 聽你咁講, 我都係繼續死慳死抵好喇.
作者: weiwai    時間: 08-3-17 16:53

kikiboy

請問你仔而家做緊d咩訓練/治療呀?
好似你仔讀緊i位,+自費幼兒訓練,仲有冇呀?
你仔做左訓練幾耐見進步呢
thanks

原文章由 kikiboy 於 08-3-17 15:57 發表

elfho,
本來見個仔進步左好多都有打算唔再去協康上青蔥計劃喇, 聽你咁講, 我都係繼續死慳死抵好喇.

作者: kikiboy    時間: 08-3-19 11:21

原文章由 weiwai 於 08-3-17 16:53 發表
kikiboy

請問你仔而家做緊d咩訓練/治療呀?
好似你仔讀緊i位,+自費幼兒訓練,仲有冇呀?
你仔做左訓練幾耐見進步呢
thanks

weiwai,
係呀, 我仔仔讀緊I, 另外係協康上青蔥計劃的言語治療(兩星期一堂), 幼兒訓練都有上過, 未排到I位之前係靈實(將軍奧)上左大半年, 果段時間最多訓練, 但佢又真係吸收到喎, 而我要返工都係放工之後先有時間train, 直到而家都係咁D時間俾晒個仔, 上年9月開始讀I位就停左幼兒訓練, 但言語治療就一直keep住到而家. 講到幾耐開始有進步, 就算只係上左一堂你都會睇到佢有進步, 或多或少.
你無做自費訓練唔緊要, 你可申請協康會員(或其他機構方便你自己), 兒童健樂會(免年費)及同心家長會($70一年), 咁你就可借佢哋嘅圖書玩具返屋企自己試吓做家居訓練, 我覺得D玩具真係幾好, D仲有埋說明書添.

作者: KwanLui    時間: 08-3-26 17:31

原文章由 kikiboy 於 08-3-19 11:21 發表

weiwai,
係呀, 我仔仔讀緊I位, 另外係協康上青蔥計劃的言語治療(兩星期一堂), 幼兒訓練都有上過, 未排到I位之前係靈實(將軍奧)上左大半年, 果段時間最多訓練, 但佢又真係吸收到喎, 而我要返工都係放工之後先有時間 ...

Hello,

我仔仔又係18個月比健康院評估遲緩5個月, 又要refer見E生, 而家足足等左9個月影都吾見LA. (交稅就有你份 )

正所謂仔係自己, 吾食吾訓都要比佢LA.

我地於是另外同阿仔排左協康都己上左2次堂係言語冶療好多謝海冨中心既伍娘娘, 佢地係真係好專業, 單對單的教導係好針對性地幫佢地.

其實各位小朋友最親密直接的導師就係我地自己父母本身. 每日我地放工回家就是跟他們遊戲,玩 (當然有時也偷開电視看ops:" /> ).

大家一同努力吧! 我地既努力一定見到成果的

[ 本文章最後由 KwanLui 於 08-3-26 17:33 編輯 ]
作者: weiwai    時間: 08-3-26 18:01

KwanLui

你仔排緊咩位呀?s/i/e ?
你等9個月都未見e生?耐左d喎,你再打去崔下啦
姑娘話你仔邊方面遲呀

原文章由 KwanLui 於 08-3-26 17:31 發表

Hello,

我仔仔又係18個月比健康院評估遲緩5個月, 又要refer見E生, 而家足足等左9個月影都吾見LA. (交稅就有你份 )

正所謂仔係自己, 吾食吾訓都要比佢LA.

我地於是另外同阿仔排左協康都己上左2次堂係言語冶療 ...

作者: KwanLui    時間: 08-3-27 09:56

原文章由 weiwai 於 08-3-26 18:01 發表
KwanLui

你仔排緊咩位呀?s/i/e ?
你等9個月都未見e生?耐左d喎,你再打去崔下啦
姑娘話你仔邊方面遲呀

1. 係好耐, 之前見到有D BK既MAMMY都係等好耐, 所以都冇刻意去追LAW.

2. 其實只係健康院的姑娘話BB語言能力慢左5個月, 真實情況要等REFER比醫生評估LAW.

3. 協康係我地响BB24個月時自己去排言語冶療($600per hour), 等左約2個月, 而家bb上左2堂, 而BB 01/04 返PRE-SCHOOL, 希望BB有進步, 吾使用政府要等九世先等到既SERVICE LA.
作者: 小C    時間: 08-3-27 12:42

你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好多n1都已經full晒.....想同佢去私人訓練既話...真係負擔唔起...自己有成3個小朋友...我真係好唔開心....我大仔好早就識講野....細仔就咁遲....而家只好不斷同仔仔傾計...希望幫到佢啦...

[ 本文章最後由 小C 於 08-3-27 12:44 編輯 ]
作者: KwanLui    時間: 08-3-27 14:49

原文章由 小C 於 08-3-27 12:42 發表
你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好 ...

係呀! 所以話靠政府蛇都死!

我同阿仔報pre-school都成$3200.-per month, 好貴but冇計!

正如我所講, 家長係小朋友最好同最親密既導師.

協康会伍姑娘借左個好似流斗的玩具, 一反轉入面D流斗就沙沙聲跌, 伍姑娘話最初我同佢一齊數1,2,3反轉, 慢慢淨係數 1,2 到佢數3, 又真係WORK 喎, 流完双手灘開話"OH,冇LAW", 佢慢慢又跟我講喎! 從遊戲中学習, 令佢地對物件有認知.

其實我地D MAMMY吾可以淨係傍徨靠人地, 我地自己都要学下點去幫佢地!
作者: 小C    時間: 08-3-28 16:06

我而家都係唯有靠自己...比多d耐性佢...每次由簡單開始...再慢慢加d教佢講....不過我而家先體會到做媽媽真正既壓力....擔心.....以前可能大仔聽教....不過我一定唔會放棄....希望大家都唔好放棄....
我琴日係佢想食公仔麵時....不斷同佢講'我要食麵'....講多幾次佢真係跟到我講....好開心...雖然只係呢一次....不過都係一個好開始呀
作者: KwanLui    時間: 08-3-29 11:10

原文章由 小C 於 08-3-28 16:06 發表
我而家都係唯有靠自己...比多d耐性佢...每次由簡單開始...再慢慢加d教佢講....不過我而家先體會到做媽媽真正既壓力....擔心.....以前可能大仔聽教....不過我一定唔會放棄....希望大家都唔好放棄....
我琴日係佢想食 ...

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma!
作者: KwanLui    時間: 08-3-29 11:24

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:10 發表

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma! ...

聽左wei wai話打左去兒童智能中心問, 話我仔仔18個月寄左e生信黎, 而家仲未有聲氣, 個姑娘話叫我比個ref no., 然後好快答 "未喎, 要等喎", 我話 "我知要等, 但係可吾可以話比我知大約仲要等幾耐, 我個仔而家27個月, 我地等左9個月一d聲氣都冇", 跟着個姑娘好迷禁問我 "等左9個係即係點..." 我話"即係寄左健康e生的轉介信黎9個月law"....佢跟住叫我留电話,話要check下牌板才覆我.

大佬呀! 你地吾係有既定程序咩或者好firm答我.係吖,係要等禁耐
or你地漏左聲我地排! 你禁迷罔, 我好驚喎!~!
作者: weiwai    時間: 08-3-29 16:27

嘩3個細路,好羨慕呀
你住邊到呀

原文章由 小C 於 08-3-27 12:42 發表
你地好呀...我小朋友前兩日係政府被評估發展遲緩...現在2.9...遲大半年....排i位...但聽講話會排成年幾...黎緊9月我已經同佢報左一個普通既幼稚園.....但我擔心佢跟唔到...而家唔知點好....想比佢早d返學...但而家好 ...

作者: weiwai    時間: 08-3-29 16:30

多謝你的分享,
我乜都唔識,好彩你講返d姑娘教你既野,令我從中學到

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:10 發表

Hi 小C,

你baby幾大呀!

尋日我baby又去左做IS Training la. 伍姑娘話多描述, 小問問題! 佢forcus on 咩, 你就描述d咩! 慢慢黎la! 緊係吾会放棄, 佢地係我地宝貝黎ma! ...

作者: weiwai    時間: 08-3-29 16:33

佢地真係踢一踢先郁一郁架
我排左2個月就見e生,所以覺得9個月好耐
可能地區輸候情況唔同,你住邊區呀

原文章由 KwanLui 於 08-3-29 11:24 發表

聽左wei wai話打左去兒童智能中心問, 話我仔仔18個月寄左e生信黎, 而家仲未有聲氣, 個姑娘話叫我比個ref no., 然後好快答 "未喎, 要等喎", 我話 "我知要等, 但係可吾可以話比我知大約仲要等幾耐, 我個仔而家27個月 ...

作者: yookko    時間: 08-3-29 21:57

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:33 發表

我個仔同樣有遲緩情況,同樣要接受評估,但天父庇佑,3個月已輪到,因為有個booking臨時來唔到,我立即replace 個booking.  而我綜合其他有經驗的家長,如遇weiwai 的情況,要不停打電話去姑娘到問情況,有人even日日打,佢就話work,但我唔肯定

响呢度,大家要有心理準備,中心會refer你地去讀兼收位,起初好抗拒,但入學後發覺一D都冇做錯,因為明顯見到個仔有進步, 所以希望大家要積極面對,等寶寶愈快得到幫助愈好
作者: KwanLui    時間: 08-3-31 09:37

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:33 發表

我住紅磡, 係由觀音街健康院refer去中九龙兒童体能智力測驗中心. 本來有心理準備去等, 但係見其他mammy好似冇等禁耐, baby又一日一日長大, 開始着急了!
作者: KwanLui    時間: 08-3-31 09:49

原文章由 yookko 於 08-3-29 21:57 發表

我個仔同樣有遲緩情況,同樣要接受評估,但天父庇佑,3個月已輪到,因為有個booking臨時來唔到,我立即replace 個booking.  而我綜合其他有經驗的家長,如遇weiwai 的情況,要不停打電話去姑娘到問情況,有人even日日打,佢就話wo ...

Hello,
你所提的兼收位咪等於D MAMMY提既S位, 要特別REFER的!

其實都吾使介意, 只要幫到BABY, 睇到佢地進步就OK就勿野吾開心都忘記LA!
作者: weiwai    時間: 08-3-31 18:55

呀女越大,d俾氣也越臭,越難搞
我好驚佢有情緒問題!記得初次到評估中心見姑娘時佢問過一個問題:你覺得你小朋友俾氣大唔大呀?當時我話一般。
我一直有留意佢俾氣,真係越來越大。一有唔鐘意就大喊,例如佢將tissue放入口,我好soft咁話:no,糟糟架,唔食得架!同時間我會搖頭及灑手表示不可以,佢就大喊,好淒涼個種,如個響街,拖佢行,佢又會pei晒個人雙腳不用力,條腰向後拗,如果我唔用力托住佢,佢寧願pet響地到。我又唔係鬧佢、又唔係話,輕輕聲叫佢no都咁!完全唔話得!又例如叫佢將物件放入正確位置,佢放響旁邊,佢以為正確自己拍掌叫好野(佢每拍掌就叫好野),我話:唔好野(灑手),應該放響呢到!再放好d丫!佢就喊,唔做,發俾氣,推趺晒d玩具。佢咁樣點返學呢!
去到公園,冇乜興趣,淨係鐘意行樓梯,同楂住d柱,對d滑梯、搖搖馬、用手撥大粒珠珠.....冇乜興趣,好擔心佢係自閉症
頭先同佢去公園,見到個細佢2個月bb,行得為我b叻,仲識講好多字,玩得好開心,haha咁笑仲玩到唔願走,我呀b,大過人,乜都唔識,乜都唔玩,更加唔會玩到haha大笑,好擔心佢係自閉症
我自己都顧唔店自己,經常感冒,感冒日子多過唔感冒,日日赲lai lai。曾經多次想放棄佢,我真係冇力湊佢

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-3-31 19:05 編輯 ]
作者: 小C    時間: 08-4-1 01:05

原文章由 weiwai 於 08-3-29 16:27 發表
嘩3個細路,好羨慕呀
你住邊到呀

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶淨係鍚佢.....我都唔敢講比佢地聽話我細仔有發展遲緩...如果唔係又話我個仔蠢....而家已經成日話我個細仔淨係識喊....又唔講野...平時見到d街坊街里又話我個仔唔識講野...仲試過打我個仔...因為佢唔收聲....唉....我真係好心痛.....相反如果我嬸仔個女係度喊..我老爺又抱又(乙水)...你話幾偏心呀....有好多時我都係忍住度氣抱我個細囝返上房....所以我真係好大壓力.....而家我唯有自己鍚佢多d啦.....
作者: KwanLui    時間: 08-4-1 16:13

原文章由 小C 於 08-4-1 01:05 發表

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶 ...

吓! 做咩打佢!!!??? 試下話比佢地聽仔仔的問題, 吾車笑望佢地錫, at least 吾好話佢曳law.

都係果句, 仔係自己既, 人地吾錫吾緊要, 如果連自己mammy都放棄就好可憐la!! 加油呀!!
作者: KwanLui    時間: 08-4-1 16:22

原文章由 weiwai 於 08-3-31 18:55 發表
呀女越大,d俾氣也越臭,越難搞
我好驚佢有情緒問題!記得初次到評估中心見姑娘時佢問過一個問題:你覺得你小朋友俾氣大唔大呀?當時我話一般。
我一直有留意佢俾氣,真係越來越大。一有唔鐘意就大喊,例如佢將tissue放入口,我好sof ...

無論佢地係点我必須要接受呢個係事實, 比較都係冇用, 如花多d心機去幫佢地, 如果真係經济有問題, 我相信好多社福機構幫到.
but如果自己既心靈有問題, 人地係好難幫到, 真係要自己放開心結, 與其花精神去擔心, 如花精神响宝貝身上. 加油吖!
作者: weiwai    時間: 08-4-5 13:44

eee我經常去土瓜灣的,幾近紅磡

原文章由 KwanLui 於 08-3-31 09:37 發表

我住紅磡, 係由觀音街健康院refer去中九龙兒童体能智力測驗中心. 本來有心理準備去等, 但係見其他mammy好似冇等禁耐, baby又一日一日長大, 開始着急了! ...

[ 本文章最後由 weiwai 於 08-4-5 13:47 編輯 ]
作者: weiwai    時間: 08-4-5 13:46

我住荃灣架,最衰住得遠,唔米大家d仔女可以出黎一齊玩

原文章由 小C 於 08-4-1 01:05 發表

我住上水果頭架..我BB而家2歲10個月喇....其實3個真係好吃力....大哥要擔心功課...細佬又要擔心佢發展遲緩....細囡又好跟身...我真係好大壓力....最慘係我個嬸仔個女同我細仔差三個月..因為佢識講野....我老爺奶奶 ...

作者: mabb    時間: 08-4-8 10:54     標題: 這樣算不算遲?

阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo, 但係識做唔做就叫 LAZY, 但阿B樣樣都唔識, D本能返應呀, 坐, 轉身, 爬.... 正常B 教下就識啦, 宜家去街飲荼仲係要用繩"磅"住佢响BB椅先坐到, 11個月本能返應應該阿B自己轉身再自己坐起身架 ma, 阿B又唔識, 大家可唔可以用你地既經驗同我分折下? 逢父母都唔想自己小朋友有問題架啦, 但係不停同自己講阿B係 "懶" 都太盲目去自己, 又幫唔到阿B...
作者: mabb    時間: 08-4-8 11:07     標題: 這樣算不算遲? (2)

同埋阿B超臭脾氣, 發展遲緩B 會有這方面問題嗎?
作者: weiwai    時間: 08-4-8 12:57

咁你bb能不能放手企?
或者扶住企,企得耐呀?
可以扶住行嗎?
可以手指指嗎?

原文章由 mabb 於 08-4-8 10:54 發表
阿B今個月已經11個月大, 坐不太隱(成日左右或忽然向後跌), 唔識爬(只係向後 move, 肚仔不離地), 手指拿餅十次得3次得(成日放唔正落口), 當然唔識自己扶住野行啦, 連返身都成6-7個月先似樣D, 老公就話佢只係 LAZY woo ...

作者: kennistong    時間: 08-4-8 13:10

dear all

我想問下, 在那裡可做評估?? 私家定係政府的??
可不可以介紹一下??

我約4月底返健康院看看, 因為BB 己16個月, 但仍不可以自己行, 所以我約左返健康院, 因為我擔心小朋友有問題, 我唔想成日用 lazy 做藉口, 如果佢真係有問題, 我想早d 同佢安排有需要既訓練.
作者: mabb    時間: 08-4-8 14:29     標題: 這樣算不算遲? (3)

bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒, 冇聲...然後又變回係平日"冇表情" 樣...  我大肚check過冇"唐氏"..... 大家宜家成日找籍口話個工人唔識教, 話阿B又超懶 woo, 但係本能返應邊有得"懶" 架, 坐响度忽然向前跌(兜口兜面鍾落地)唔識用手扶下, 好似冇意識驚跌, 冇自我保護反應
作者: KwanLui    時間: 08-4-8 15:42

原文章由 mabb 於 08-4-8 14:29 發表
bb當然不能放手企啦
扶住企都唔識,我地用手挾住佢企就 ok, 因為佢 6-7個月隻腳先硬少少...
唔識扶住行....
唔識手指指.... (你意思係手指指向想要的東西?)
冇乜表情, 成日來來去去得一兩個笑容: 嘴角向上笑五秒,  ...

我2個B大約1歲識行LAW, 有冇返健康院做評估...D姑娘有咩
COMMENT 呀?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5