教育王國

標題: 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [打印本頁]

作者: max1116    時間: 10-3-5 10:13     標題: 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦

報咗2010銅鑼灣 [聖保祿幼兒園] 的,一齊傾吓啦

由於版主話回應數已過2,000。
所以現加開 PART2,歡迎各位齊齊來傾吓啦
報咗2010年銅鑼灣 [聖保祿幼兒園] 的,一齊傾吓啦 (PART 2)

作者: siumuichu    時間: 10-3-5 10:32

睇左咁多年,今年終於到我都可以出聲喇﹗

好呀﹗我報到﹗一齊傾丫﹗
作者: max1116    時間: 10-3-5 10:40

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 10:32 發表
睇左咁多年,今年終於到我都可以出聲喇﹗

好呀﹗我報到﹗一齊傾丫﹗

歡迎你
作者: siumuichu    時間: 10-3-5 10:54

我係果d由未有bb,經已想生個女,然後要將個女放入spn,煲晒所有topic (好幾次),真係等左好多年……就係等聽日交表既超級fans

真係多多指教—3
作者: Hylda    時間: 10-3-5 11:26

me 2 me 2
聽日報名
有冇interview ??
作者: kiteli    時間: 10-3-5 11:45

hI ,

我都來 趁熱鬧先

max,

我都估今年會再多d人報名. .

all,

有時希望越高, 失望越大 .... 大家都真係要平常心d .... hehe
作者: lovelinda    時間: 10-3-5 11:56

max, 各位mama
hi, 我來報到啦!
作者: wootaitai    時間: 10-3-5 12:37

作者: 陳皮爸媽    時間: 10-3-5 12:58

想問一下
1)仔仔可不可以讀?
2)將來會上什麼小學?
3)點解學費咁貴?
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-5 13:16

me too..... 我以為只係我咁crazy....

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 10:54 發表
我係果d由未有bb,經已想生個女,然後要將個女放入spn,煲晒所有topic (好幾次),真係等左好多年……就係等聽日交表既超級fans

真係多多指教—3 ...

作者: siumuichu    時間: 10-3-5 14:02

我都幾相信呢個係事實﹗

作為一個以愛行先既機構,先照顧員工既需要,其實都無可厚非既﹗有家姐哥哥响度讀較有機會,其實好多學校都係咁~~~

我諗同搵老公一樣,真係要信下緣份喇﹗
原帖由 wootaitai 於 10-3-5 12:37 發表
I asked a current mum, she said the priority for admission is:

1. Kids from related parties - ie people working in the school and the hospitals (this means quite a lot of people!)
2. Siblings
3. Othe ...

作者: Snoopywy    時間: 10-3-5 14:02

明天就交表lu
作者: siumuichu    時間: 10-3-5 14:06

我都以為只係我咁crazy.... 不過其實我都有諗過如果係仔,條路又應該點鋪~~~不過好彩係女,不枉我做左咁多 research!!

一開topic,即係話將要展開停不了的緊張~~~幾時先捱到四月尾等派信呀﹖

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-5 13:16 發表
me too..... 我以為只係我咁crazy....

作者: siumuichu    時間: 10-3-5 14:13

1. 好學校,當然仔仔女女都可以讀啦﹗

2. 聽其他媽咪講,可以試下轉去 st. jo 既 kinder,又或者考其他『好』學校,再唔係聽講高主教都喜歡 spn 既男仔﹗ 其實磨利把刀,出去邊度都唔怕啦﹗

3. 係貴呀﹗無計啦﹗我心甘命抵﹗

原帖由 陳皮爸媽 於 10-3-5 12:58 發表
想問一下
1)仔仔可不可以讀?

2)將來會上什麼小學?

3)點解學費咁貴?

作者: max1116    時間: 10-3-5 14:35

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 14:13 發表
1. 好學校,當然仔仔女女都可以讀啦﹗

2. 聽其他媽咪講,可以試下轉去 st. jo 既 kinder,又或者考其他『好』學校,再唔係聽講高主教都喜歡 spn 既男仔﹗ 其實磨利把刀,出去邊度都唔怕啦﹗

3. 係貴呀﹗無計啦﹗我心甘命抵﹗:igi ...

Right ! 捱麵包都抵 ~
作者: max1116    時間: 10-3-5 14:37

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 14:06 發表
我都以為只係我咁crazy.... 不過其實我都有諗過如果係仔,條路又應該點鋪~~~不過好彩係女,不枉我做左咁多 research!!

一開topic,即係話將要展開停不了的緊要~~~幾時先捱到四月尾等派信呀﹖

...

無法啦 ~ 每位家長必經的。 有時間就上來傾吓計,輕鬆吓啦
作者: lovelinda    時間: 10-3-5 17:59

好佩服siumuichu & stinkyrabbit111
自問自己做的research 一定無你們咁充足!
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-5 20:21

其實真係nervous過自己apply for a job....只係rely on fill in 果張form, 寫每個字時都生怕會影響結果....

雖然一直提醒自己這一切上天已經安排了....不過到這一刻來臨時, 心情難免緊張起來..
作者: kaka9251    時間: 10-3-5 21:09     標題: same feeling

stinkyrabbit111
I have the same feeling as you
word by word........
haha
作者: max1116    時間: 10-3-5 22:29

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-5 20:21 發表
其實真係nervous過自己apply for a job....只係rely on fill in 果張form, 寫每個字時都生怕會影響結果....

雖然一直提醒自己這一切上天已經安排了....不過到這一刻來臨時, 心情難免緊張起來.. ...

講到緊張,遲d日日守住個信箱等結果,另一面上網update邊個收到信未,果種幻得幻失的心情真係 .......

作者: max1116    時間: 10-3-5 22:35

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 10:54 發表

真係多多指教—3 ...

siumuichu, 咁你個女係唔係大B呀 ??? 如果入到SPN的話,會唔會生多一個呀 ???

作者: marwai_1030    時間: 10-3-5 22:42

Hi max1116,

我都報左, 以平常心面對la, 今晚早d訓, 明朝交form

原帖由 max1116 於 10-3-5 22:29 發表

講到緊張,遲d日日守住個信箱等結果,另一面上網update邊個收到信未,果種幻得幻失的心情真係 .......

作者: max1116    時間: 10-3-5 23:06

原帖由 marwai_1030 於 10-3-5 22:42 發表
Hi max1116,

我都報左, 以平常心面對la, 今晚早d訓, 明朝交form

我都預祝你成功 ! 聽日交完表再上嚟傾吓啦 ~
作者: siumuichu    時間: 10-3-5 23:07

嘩﹗生多個呢家野呢,真係唔敢諗住,宜家都經已攰到嘔﹗如果呀女入到SPN,可能考慮生多個女啦﹗

原帖由 max1116 於 10-3-5 22:35 發表

siumuichu, 咁你個女係唔係大B呀 ??? 如果入到SPN的話,會唔會生多一個呀 ???

作者: siumuichu    時間: 10-3-5 23:10

唔好咁講﹗各人有唔同喜好姐﹗我既喜好係幫呀女鋪路﹗

原帖由 lovelinda 於 10-3-5 17:59 發表
好佩服siumuichu & stinkyrabbit111
自問自己做的research 一定無你們咁充足!

作者: max1116    時間: 10-3-5 23:57

原帖由 siumuichu 於 10-3-5 23:10 發表
唔好咁講﹗各人有唔同喜好姐﹗我既喜好係幫呀女鋪路﹗

囡囡好幸福啊 ~~~ 祝你成功 !
作者: kwanlam818    時間: 10-3-6 00:10

我又報到先!
大家好呀!

我聽日都去交表呀…我想知道交表可唔可以順便參觀下嫁!?

作者: babyhappy88    時間: 10-3-6 00:26

作者: MZ1488    時間: 10-3-6 00:31

作者: babyhappy88    時間: 10-3-6 00:46

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-6 00:48

作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-6 08:01

今日交form啦, 老公啱啱出咗門口, 祝大家好運呀!!!
作者: Kaka0418    時間: 10-3-6 09:16

我地黎報到啦,老公都係剛剛出門口!試過阿女考某間n班,2歲未夠,已經識講短句子答問題,以庶ok,點知連下午班都唔收,極度失望,今次真係抱平常心!如今做父母真係唔容易,仲慘過自己搵工!
作者: eva007    時間: 10-3-6 11:12

Dear All,

My husband sumitted the form about 9:30 and called call me at 9:50 to confirm the application had finished.
作者: max1116    時間: 10-3-6 13:06

原帖由 eva007 於 10-3-6 11:12 發表
Dear All,

My husband sumitted the form about 9:30 and called call me at 9:50 to confirm the application had finished.

看來一切順利啊

請問你的application no. 字頭是什麼 ??

作者: max1116    時間: 10-3-6 13:08

原帖由 kwanlam818 於 10-3-6 00:10 發表
我又報到先!
大家好呀!

我聽日都去交表呀…我想知道交表可唔可以順便參觀下嫁!?

聽日是報名日不是開放日啊 ~ 所以不設參觀的。
作者: mirage2007    時間: 10-3-6 14:43

我今朝都交左,但都係抱住試吓無妨的心情,因為我的首選是維記,同埋我都唔係咁捨得俾個囡讀全日,如果讀半日的話,下午訓醒覺仲可以去學吓其他野,咁咪仲好,其實咁多人報spn,係咪真係咁好呢?

haha, 我都係諗住碰吓運氣...真係得先算,下星期六維記interview就真係要加油先得...

呀,頭先交表時有個媽媽出示左一封reference letter,想連埋報名表話一齊交,但個老師好肯定咁樣拒絶左佢話唔收, 睇黎好幾公平咁..
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-6 15:13

我個application number 係1xx, 老公8:45am左右已經入咗去..
作者: siumuichu    時間: 10-3-6 17:05

我都返黎喇﹗我大約10:00 去到,5分鐘就可以出返黎喇﹗application no. is 4xx

希望幫呀女踏出人生成功既第一步﹗

以後既事要交比天主喇﹗

我見到今日有家長成本相簿帶去叫老師揀一張﹗
作者: KaMaPiggu    時間: 10-3-6 18:08

me too me too
作者: kwanlam818    時間: 10-3-6 18:31

原帖由 siumuichu 於 10-3-6 17:05 發表
我都返黎喇﹗我大約10:00 去到,5分鐘就可以出返黎喇﹗application no. is 4xx

以後既事要交比天主喇﹗

我見到今日有家長成本相簿帶去叫老師揀一張﹗ ...

me too.... only 5mins...

i arrived at 11am, the no. already 5xx.....

wow... 1 hour only.... have hundred of people....
作者: max1116    時間: 10-3-6 19:02

原帖由 siumuichu 於 10-3-6 17:05 發表

以後既事要交比天主喇﹗

吓 ! 咁老師有咩反應呀 ???
作者: max1116    時間: 10-3-6 19:03

原帖由 kwanlam818 於 10-3-6 18:31 發表

me too.... only 5mins...

i arrived at 11am, the no. already 5xx.....

wow... 1 hour only.... have hundred of people....

11點已經 5xx ?????? 真係破紀錄了 ~
作者: max1116    時間: 10-3-6 19:04

請問有無下午交表的家長們來分享呀 ???
作者: ahnew    時間: 10-3-6 20:09

max1116, 交表時間係至到1點

我約11:30到....no.6xx
第一次交表唔洗5分鐘
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-6 20:10

dead line 1pm, 照extrapolate, 應該有 around 1000

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:04 發表
請問有無下午交表的家長們來分享呀 ???

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-6 20:28

作者: kiteli    時間: 10-3-6 21:25

大家好 ..
我今日 around 12:1 5 去到, 都不用點等....  我 no. 係 71x .....

我估今年應 around 800 張 application forms 到

max, kaheibaba,

妳地果年幾多人爭一個位呀 ??? 今年係唔係算多呢 ??

陰公, 今年係要等到 6月尾前先知 收唔收 .
而 interview 係 within 5月- 6月呀 ..

真係等信 越等越緊張呀 ... too bad ...

係呀, 想知多一點點 ..... 唔知 spn 有無校車安排, 行唔行 kln east ka 呢 ?? (因為我見妳地講 自己帶返/放學) ...
作者: siumuichu    時間: 10-3-6 22:38

老師真係幫佢揀左張呀﹗ 早知我都帶本去啦﹗

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:02 發表

吓 ! 咁老師有咩反應呀 ???

作者: siumuichu    時間: 10-3-6 22:39

咦﹖原來好多架喇﹖我以為會過千~~~

原帖由 max1116 於 10-3-6 19:03 發表

11點已經 5xx ?????? 真係破紀錄了 ~

作者: siumuichu    時間: 10-3-6 22:42

各位﹗祝順順利利呀﹗黎緊互相 support 下﹗我一定日日夜夜都諗住﹗
作者: wootaitai    時間: 10-3-6 23:01

作者: max1116    時間: 10-3-6 23:02

原帖由 KaHeiBaBa 於 10-3-6 20:28 發表

唔好怪佢,因為佢今年冇睇申請表 (冇需要) !!

再加上佢上次申請係 "10" 年前,係會比較難記番起 !!

just kidding !!

我面皮咁厚都唔怕你笑,況且我又真係烚吓烚吓的

作者: siumuichu    時間: 10-3-6 23:07

wow!! That's really a lot this year then!

原帖由 wootaitai 於 10-3-6 23:01 發表
my elder daughter was a 2004 b. back then i think there were around 300-400 applicants (guessed from BK)

作者: max1116    時間: 10-3-6 23:10

原帖由 kiteli 於 10-3-6 21:25 發表
大家好 ..
我今日 around 12:1 5 去到, 都不用點等....  我 no. 係 71x .....

我估今年應 around 800 張 application forms 到

陰公, 今 ...

我果屆 (即"10"年前)約6XX人申請。

作者: max1116    時間: 10-3-6 23:19

大家好 ..

陰公, 今 ...

有校車去KLN East的,我地堅持帶個女返/放學,都係想了解她的校園生活同埋進度多一些。
作者: 薯仔1607    時間: 10-3-6 23:36

你好呀kwamlam818,

記唔記得我呀?今日我都有去交表,no 3xx,我覺得你女女機會好大,因為我個是仔,你有報其他學校嗎?
作者: MySweetBB    時間: 10-3-6 23:49

好欣賞老師/校方唔收封信 , 咁做真係會公平D, 真係唔想見到個社會咁現實, 咩都係靠關係.

呀,頭先交表時有個媽媽出示左一封reference letter,想連埋報名表話一齊交,但個老師好肯定咁樣拒絶左佢話唔收, 睇黎好幾公平咁..

作者: MySweetBB    時間: 10-3-6 23:52

Kate 媽咪,
Take it easy 啦, 因為真係唔知學校有咩收生標準, 我會豁出去, 會好似等中六合彩既心態架啦 .  

真係等信 越等越緊張呀 ... too bad ...

作者: MySweetBB    時間: 10-3-7 00:02

咁都得 , 若果個個家長都係咁, 學校/老師咪好唔得閒   .

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-7 12:23

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-7 12:26

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-7 12:30

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-7 12:33

作者: KaHeiBaBa    時間: 10-3-7 12:35

作者: kwanlam818    時間: 10-3-7 13:23

原帖由 薯仔1607 於 10-3-6 23:36 發表
你好呀kwamlam818,

記唔記得我呀?今日我都有去交表,no 3xx,我覺得你女女機會好大,因為我個是仔,你有報其他學校嗎?

hihi..你好呀!
唉!我都係當買六合彩呀!我個女6月出世,係D 班BB來講都係細B啦…學校可能喜歡收大B呀!

你呢?你有無報其他呀?
作者: kiteli    時間: 10-3-7 20:01

原帖由 MySweetBB 於 10-3-6 23:52 發表
Kate 媽咪,
Take it easy 啦, 因為真係唔知學校有咩收生標準, 我會豁出去, 會好似等中六合彩既心態架啦 .  

mysweetbb,

雖則話豁出去 ... 難免都有點緊張.... 仲要等咁耐 tim ..
再者係 , 如果有個 好 offer 係手就話安心d 姐

題外話, 今日同家姐講, 妹妹來緊9 月返學可能返全日, 等妳做好功課先一齊出去接妹妹 ...

亞女反應 係 ...... yeah , 媽咪唔再成日都陪住妹妹了, 媽咪又可以同我做多d 野 ...

真係左右做人難 .... 自問都好 fair ....  家姐仔都有咁0既 心聲.... wu wu wu

max,

thanks , 有校車行 kln east 都好 ,
如果比我咁好彩中了[六合彩], 唔水唸到時點接亞妹 ....<--- 開始發緊夢,哈哈哈
作者: max1116    時間: 10-3-7 20:25

原帖由 kiteli 於 10-3-7 20:01 發表

mysweetbb,

雖則話豁出去 ... 難免都有點緊張.... 仲要等咁耐 tim ..

題外話, 今日同家姐講, 妹妹來緊9 月返學可能返全日, 等妳做好功課先一齊出去接妹妹 ...

...

咁快就學我講"題外話" ??!!  
作者: max1116    時間: 10-3-7 20:29

[quote]原帖由 kiteli 於 10-3-7 20:01 發表

mysweetbb,

...

[/max,

thanks , 有校車行 kln east 都好 ,
如果比我咁好彩中了[六合彩], 唔水唸到時點接亞妹 ....<--- 開始發緊夢,哈哈哈quote]

咁又唔係發夢的。
凡事都要作最好的準備同埋最壞的打算的。
作者: ahnew    時間: 10-3-7 20:32

交左表好似安心d同輕鬆d....可能現階段唔到我做決定....
5-6月interview....咁係唔係...好彩的話有機會4月尾收到面試信??
作者: ahnew    時間: 10-3-7 20:40

原帖由 kiteli 於 10-3-7 20:01 發表

mysweetbb,

...

hehe...我都有諗第二時點樣接送....我個日同bb一齊交表...之後去左附近食乳酪...我仲同佢講如果呢間學校收你...第二時可以成日黎食
作者: kiteli    時間: 10-3-7 21:14

max,

re: school bus

係呀 ..所以都 8 定多d 資料先囉 ....

re: 題外話,  

今年交完表就有題外話講 , 快咗d  ??? 哈哈   

ahnew,

新開果間 , 都幾多人食 ka ... 好唔好味呀 ?

有無食行前d 果間好舊style 0既 shop 買hot dog, 都好好味 ..... 仲有佢 d 凍奶茶 ....  

果日我就 交完表, 同亞大女去 st paul swimming pool 學游水.... 唸住要 排好耐隊啦, 提早去到, 交完都未到 12:30.. 去了附近餐廳食lunch, 坐下....
作者: joyjoy815    時間: 10-3-7 22:04

我都嚟報到下先...幫大女啱啱入左 form...

原本諗住博 SPK ..唔報SPN. 4 年計埋D學費真係好"溶"

之後生埋細仔...真係想俾呀女入全日班.方便照顧...

跟住呢年成日叫C6 影多D呀女相...都係為左入 SPN..

依家入左 form... 都係等上主保佑......平常心....

作者: MAMAMEEE    時間: 10-3-7 22:21

相比之下, 大埔SPN的全日制學費真係平好多, 仲有學卷添, 計埋每月都只係二千幾!

不過, 唔知Interview方面的安排係點呢? 兩間SPN收N1生的方式是否相若呢?
作者: ahnew    時間: 10-3-7 23:07

Kiteli,
乳酪係low fat...真係唔甜...okay好味...我同bb都好鍾意食雪糕...如果讀spn應該會成日去食 hehe

行前d 果間好舊style 0既快餐店??係唔係corner  個間? 以前食過, d hotdog飽會烘下所以係幾好味...奶茶未試過...下次要試下先~~
作者: max1116    時間: 10-3-8 01:12

[quote]原帖由 joyjoy815 於 10-3-7 22:04 發表
我都嚟報到下先...幫大女啱啱入左 form...

原本諗住博 SPK ..唔報SPN. 4 年計埋D學費真係好"溶"

之後生埋細仔...真係想俾呀女入全日班.方便照顧..

跟住呢年成日叫C6 影多D呀女相...都係為左入 SPN..

依家入左 f ... [/quote

咁大女有無報SPK?
睇到兩姐弟張相,你都係三年抱兩的媽媽?
作者: lovelinda    時間: 10-3-8 01:38

hi,各位
我比較少 on line, 所以現在先一次過"煲"返大家講的嘢, 我都around 9:30a.m.交表, no.3xx啦!
如果今年有8xx人報名的話,我諗阿女真是無機會, 不過交咗表,我覺得已經完成咗任務,心安理得,對得住個女啦!
作者: Annamom    時間: 10-3-8 01:44

我地都有帮女女报咗.但通知书令我有点疑惑...
通知看起来好像说SPN将不会跟所有报名的人面见.知道有多少空缺后,才通知与空缺相约的人数面见...这好像在说:
1. 不是所有人都有得面见
2. 可能会完全无空缺
3.  就算有空缺,只会有小量人会被约见(但没有说明怎样选出小量人)
咁即是...等运到!?
作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-8 08:32

haha....果間denmark小食店好好食, 細細個時已經食了....

仲有, 如果有幸入了spn, 返全日, yogurt係唔可以成日食嫁, 食咗食唔落飯!!  haha, sorry for me day dreaming soo early and soo far....

原帖由 kiteli 於 10-3-7 21:14 發表
max,

re: school bus

係呀 ..所以都 8 定多d 資料先囉 ....

re: 題外話,  

今年交完表就有題外話講 , 快咗d  ??? 哈哈   

ahnew,

新開果間 , 都幾多人食 ka ... 好唔好味呀 ?

有無食行前d 果間好舊style ...

作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 09:50

原帖由 MAMAMEEE 於 10-3-7 22:21 發表
相比之下, 大埔SPN的全日制學費真係平好多, 仲有學卷添, 計埋每月都只係二千幾!

不過, 唔知Interview方面的安排係點呢? 兩間SPN收N1生的方式是否相若呢? ...

yes it is so true.  My colleague's girl is stuyding in Tai Po SPN and she is well-behaved and her English standard is good.  Her parents highly recommend the school to me because it can really train and discipline her daughter well.   I think it is such a good school.  I just hope my daughter can have a chance to study in it whether it be tai po or causeway bay.............
作者: max1116    時間: 10-3-8 10:04

原帖由 lovelinda 於 10-3-8 01:38 發表
hi,各位
我比較少 on line, 所以現在先一次過"煲"返大家講的嘢, 我都around 9:30a.m.交表, no.3xx啦!
如果今年有8xx人報名的話,我諗阿女真是無機會, 不過交咗表,我覺得已經完成咗任務,心安理得,對得住個女啦! ...

綜合大家的資料,今年共有約800位申請者。如果以校方所說
每年新生不超於六十名的話,比例將會是
13 : 1
(13位申請人競爭1個學位)

作者: Snoopywy    時間: 10-3-8 10:26

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...
作者: Snoopywy    時間: 10-3-8 10:27

max :
我8:30去到,8:45走得..去埋北角買野返家都係9:30...我排1xx

機會....,因為...排緊入去..個老師同我前面個家長講,你黎既 ? 答:我幫朋友囉...
交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹妹好靚喎...

所以...
作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 10:30

原帖由 Snoopywy 於 10-3-8 10:27 發表
max :

交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹 ...

= no chance la.......
作者: siumuichu    時間: 10-3-8 10:42

嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗
作者: max1116    時間: 10-3-8 10:44

原帖由 Snoopywy 於 10-3-8 10:27 發表
max :

交表時,另一老師問....嘩,妹妹好似家姊喎....我另一面老師問:嘩:妹 ...

校方今年確是加派人手,所以令過程加快進行。

你所講的情況,明年將會發生在我身上。
作者: max1116    時間: 10-3-8 10:46

原帖由 Annamom 於 10-3-8 01:44 發表
我地都有帮女女报咗.但通知书令我有点疑惑...
通知看起来好像说SPN将不会跟所有报名的人面见.知道有多少空缺后,才通知与空缺相约的人数面见...这好像在说:
1. 不是所有人都有得面见
2. 可能会完全无空缺
3.  就算有 ...

學校有訂立規則,如果有留意的話,校網內的簡章中已說明 :
本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)
即係話唔會接見全數的申請者。
作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 10:47

原帖由 max1116 於 10-3-8 10:44 發表

Yes it was so quick and efficient.  Just from the arrangement that day it can really tell that it is a good school la  ;p
作者: max1116    時間: 10-3-8 10:48

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-3-8 08:32 發表
haha....果間denmark小食店好好食, 細細個時已經食了....

仲有, 如果有幸入了spn, 返全日, yogurt係唔可以成日食嫁, 食咗食唔落飯!!  haha, sorry for me day dreaming soo early and soo far....

...

果間乳酪都幾OK架,有時聽完學校的講座,我就會去食番一杯。除此之外,街角轉彎都有幾間特式食店,可以去試吓 : P
(
! 又講題外話了)

作者: mamadadakaka    時間: 10-3-8 10:49

原帖由 max1116 於 10-3-8 10:46 發表

學校有訂立規則,如果有留意的話,校網內的簡章中已說明 :
“本校待有空缺時,才約見已申請之兒童。(每年新生不超於六十名)”
即係話唔會接見全數的申請者。 ...

I don't know if it is true or not but I heard one parent asked the same question and the teacher in charged answered because they do not require application fee so they do not have to interview all candidates..........  correct me if I am wrong.
作者: Snoopywy    時間: 10-3-8 10:56

max :

我都明白,比我係學校...我係家長,都想有呢個傳統 ! 你舊年得,出年就一定得喇,放心
作者: kiteli    時間: 10-3-8 12:35

max,

唔怪得咁快手啦 .... 我去到 果間房, 好似有成 8-9 個 老師一行排列坐係到對資料.  都幾勁....

妳細女話咁快又要讀書  la ,  妳都打算比細女係spn 讀 ??
作者: kiteli    時間: 10-3-8 12:37

ahnew,

希望妳同我都有機會係果間 shop 定期買  yogurt 食 啦 ...哈哈

唸下都開心呢 ....  ^.^

係呢, 妳女女幾時出世 ka , 現在 有咩野 offer 係手呢 ?

我女女係 0711 ka...
作者: bullbullma    時間: 10-3-8 13:17

今年SPK收左三千幾份form, 交form都交左個幾鐘

原帖由 siumuichu 於 10-3-8 10:42 發表
嘩﹗我返黎喇﹗一個weekend 過後,居然要追 post﹗

其實800個係好多﹗SPK 好似有 1800,收 180 個,係10 份1,但係 800 個收 60 個唔只 10 份 1 呀﹗

作者: stinkyrabbit111    時間: 10-3-8 13:20

吓....雖然都一定有呢d cases, 不過聽到都有d失落感..

max :

作者: ahnew    時間: 10-3-8 13:26

Kiteli,
good good good ....

我個B係 Oct 07....

Offer 暫時得兩間都係 pm class ....但我想要 am class ....

我話暫時....係因為太多 waiting list (total 5間 waiting ...但其中2間我話明只consider am class 但都只係 pm waiting .... ) 另外都有報 SPK ...but sure reject or waiting ... 因為係細B+無任何connection... St Stephen Girl 就 In 都無得 In .....
作者: max1116    時間: 10-3-8 13:33

原帖由 kiteli 於 10-3-8 12:37 發表
ahnew,

希望妳同我都有機會係果間 shop 定期買  yogurt 食 啦 ...哈哈

唸下都開心呢 ....  ^.^

係呢, 妳女女幾時出世 ka , 現在 有咩野 offer 係手呢 ?

我女女係 0711 ka... ...

DELETE

作者: max1116    時間: 10-3-8 13:34

原帖由 kiteli 於 10-3-8 12:35 發表

max,

唔怪得咁快手啦 .... 我去到 果間房, 好似有成 8-9 個 老師一行排列坐係到對資料.  都幾勁....

妳細女話咁快又要讀書  la ,  妳都打算比細女係spn 讀 ?? ...

SURE ! SURE ! SURE !!!!!!
作者: THB    時間: 10-3-8 13:42

Pls check pm.

作者: kiteli    時間: 10-3-8 13:48

原帖由 ahnew 於 10-3-8 13:26 發表
Kiteli,
good good good ....

我個B係 Oct 07....

Offer 暫時得兩間都係 pm class ....但我想要 am class ....

我話暫時....係因為太多 waiting list (total 5間 waiting ...但其中2間我話明只consider am clas ...

ahnew,

唉, 妳女同我個女都差唔多 ..offer 唔多理想呢 ....

咁妳女女現在有無返 兩歲班呀  ??
我就 mon - fri am 帶佢返 1.5 hrs playgroup, 由開始親子到現在係 佢自己一個人上堂, 希望到時佢返 k1, 唔好喊 & 早點比佢習慣啦

亞女有兩間 offer 都係 pm, (祇留了一間 ) .. 因為兩間都唔係心水 ( 一心唸住當 backup) ....另外一間就係大女讀果間, 都係 waiting list ( 都係寧我最 失望的結果呢) ....

講真 , 好多 學校都將年尾女放係 pm , 因為 am 多數都係 留比大仔 ...

spk, 今年我索性唔考,... 年尾女十多數無行 .. 等出年啦, 如果 spn 今年唔得0既 話

st. stephen, 我都係 in 都無得 in .... *.*

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5