教育王國

標題: 港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒 [打印本頁]

作者: smile2hala    時間: 12-11-16 02:29     標題: 港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒

我個女係細B, 之前IN左寶血, 聖伯多祿, 禮賢會, 黎緊會IN聖心和聖嘉勒, 但係而家寶血和聖伯多綠都收左AM, 禮賢會等緊, 仲會IN埋其他兩間, 而家好掙扎, 寶血又好似遠左D, 本人住南區, 聖伯多綠近D新校舍環境唔錯, 禮賢會數下有校巴, 各有好處~唔知點揀好~定係睇埋聖心和聖嘉勒先呢~????

本來唸住禮賢會算了~但係睇左呢個網之後...
http://www.bookofschool.com/school/controller/kindergartenConsole?categoryid=0

搞到我心大心細~唔知邊間好~

1) 寶血, 名氣遠但係跑馬地遠~
2) 聖伯多祿, 冇咩好~係近D新校舍環境唔錯, 升上去個的小學聖伯多祿小學區內算唔錯
3) 禮賢會, 有校車到屋企樓下, 名氣就唔知點~
4) 聖嘉勒, 一間傳統女校, 幼稚園都係女生, 多野學, 直上的小學有埋法文讀
5) 聖心, 中西區女生都選, 直升中小學唔錯

有冇人可以俾D議見呀???

作者: kikiki127    時間: 12-11-16 08:38     標題: 回覆:smile2hala 的帖子

我同你一樣都係住南區 如果咁睇 緊係揀寶血 有名 快樂學習

作者: bocopo    時間: 12-11-16 09:37     標題: 回覆:港島區: 寶血, 香港仔聖伯多祿, 禮賢會, 聖心, 聖嘉勒

我都收咗聖伯多祿上午班,不過再睇定啲先

作者: meloeskie2    時間: 12-11-16 09:57

比我揀,如果聖心/聖嘉勒收,一定會揀呢兩間,因為有小學。
寶血都係跟你家地址派位,除非你用12網地址比。 聖伯多祿我冇研究過,所以唔知好唔好。
作者: matsushima    時間: 12-11-16 10:33

我揀寶血
作者: nlj1216    時間: 12-11-16 11:41

回復 matsushima 的帖子

Why would u choose Precious Blood?
作者: misstsangivy    時間: 12-11-16 12:13

聖心係咪唔一定直升到上小學呢?  我見有d都升唔到........
作者: smile2hala    時間: 12-11-16 13:45

kikiki127 發表於 12-11-16 08:38
我同你一樣都係住南區 如果咁睇 緊係揀寶血 有名 快樂學習

我今日去交左註冊費先~都心大心細~倡d校巴都要八點上車~好似好早咁~
作者: smile2hala    時間: 12-11-16 13:51

meloeskie2 發表於 12-11-16 09:57
比我揀,如果聖心/聖嘉勒收,一定會揀呢兩間,因為有小學。
寶血都係跟你家地址派位,除非你用12網地址比。 ...

寶血派位都好好呢~聖嘉勒小學係私立學校,太貴了...其實聖嘉勒讀幼稚園係女校, 我都有點擔心~怕佢升上小學(唔係聖嘉勒小學) 會唔識同d小朋友仔相處~變得內向........聖心係唔錯的~又有津小又有中學, 一定好多人in, 唔知囡囡得唔得姐~得又要唸校巴問題都幾煩的...,
作者: smile2hala    時間: 12-11-16 13:54

bocopo 發表於 12-11-16 09:37
我都收咗聖伯多祿上午班,不過再睇定啲先

我地都係收左上午班呀~佢地都不知幾快通知呀~in完兩日後就收到信叫我地23號前交註冊費啦~~我都心大心細~睇定d先~~你仲報左邊間呀???
作者: kikiki127    時間: 12-11-16 13:54     標題: 回覆:smile2hala 的帖子

真係要取捨 你想舒服定讀一間有口碑學校 如果聖心或聖嘉勒收當然會揀啦 但呢兩間都無咁快知結果 聖心仲要十二月先in 諗掂左手頭上個d先 更何況呢兩間學校超難入

作者: meloeskie2    時間: 12-11-16 14:00

smile2hala 發表於 12-11-16 13:51
寶血派位都好好呢~聖嘉勒小學係私立學校,太貴了...其實聖嘉勒讀幼稚園係女校, 我都有點擔心~怕佢升上小學( ...

朋友真係好易適應新環境和朋友,不要低估佢地的適應能力,有時大人仲難接受新事物呢!如果有能力比佢讀一條龍私校,真係唔好錯過機會,你日後就唔洗咁頻撲找小學中學
作者: smile2hala    時間: 12-11-16 14:01

回復 kikiki127 的帖子

明天去in 聖嘉勒, 聖心26號開始交表, 都會交埋, 寶血出名, 所以點都交左註冊費先, 之後in唔in得成..都係未知之數.......要係近同名氣好呢兩個情況下唸都已經好難唸....
作者: smile2hala    時間: 12-11-16 14:06

meloeskie2 發表於 12-11-16 14:00
朋友真係好易適應新環境和朋友,不要低估佢地的適應能力,有時大人仲難接受新事物呢!如果有能力比佢讀一 ...

如果佢考到的話.....都明白聖嘉勒和聖心的中學都係很好的學校的......但如果聖嘉勒和聖心二選一..又會是邊間好d呢??
作者: meloeskie2    時間: 12-11-16 14:10

smile2hala 發表於 12-11-16 14:06
如果佢考到的話.....都明白聖嘉勒和聖心的中學都係很好的學校的......但如果聖嘉勒和聖心二選一..又會是邊 ...

I like SH
作者: bocopo    時間: 12-11-16 14:30     標題: 引用:Quote:bocopo+發表於+12-11-16+09:37+我都

原帖由 smile2hala 於 12-11-16 發表
我地都係收左上午班呀~佢地都不知幾快通知呀~in完兩日後就收到信叫我地23號前交註冊費啦~~我都心大心細~睇 ...
我仲有高主教 玫瑰崗 迦南,仲有一間未in
目前剩係得聖伯多祿有消息。
不過我未去留位

作者: kikiki127    時間: 12-11-16 14:38     標題: 引用:回復+kikiki127+的帖子 明天去in+聖嘉勒,+

原帖由 smile2hala 於 12-11-16 發表

明天去in 聖嘉勒, 聖心26號開始交表, 都會交埋, 寶血出名, 所以點都交左註冊費先,  ...
我都係明天in st clares

作者: gwlam    時間: 12-11-16 14:44

SH's interview will take place on Jan 5, 2013.
作者: kikiki127    時間: 12-11-16 15:19     標題: 回覆:gwlam 的帖子

係啦 係12定1月 好遲

作者: gwlam    時間: 12-11-16 15:27

舊年都係一月頭in, 年年時間差唔多。一月in就算細b都實足兩嵗。
作者: HHCCMama    時間: 12-11-16 15:58

那當然是看你想去那些小學啦!  如你喜歡她讀女校/男女校/無所謂,  還有你可用那個網去參加大抽獎(南區/中西區/灣仔?)  
寶血 - 聽聞好多人會入跑馬地的聖保祿(有中學), 但要係灣仔網
聖心 - 如收的話, 當然係首選, 津小 + 中學
禮賢會 - 很好的學校 (我的小朋友讀了三年), 最多人派往聖彼得(是男女校, 暫時還是半日制, 但無中學)

作者: HHCCMama    時間: 12-11-16 16:12

回復 smile2hala 的帖子

對於這些坊間的排名, 真的不要太認真看待!  我只相信(1)output, 即每間學校的派位, 和(2)我親身經歷的事實。

作者: kikiki127    時間: 12-11-16 16:19     標題: 回覆:HHCCMama 的帖子

其實禮賢係咪好好 其實我都有出post問過 因為女女都in左 個日表好好 而家都等緊消息 但呢到有jm話麻麻 但我個日去in又覺得老師好好 因為女女都係報爺爺地址 大抽獎都會跟返中西區 佢派位其實好唔好 謝謝提供意見

作者: isa_ty    時間: 12-11-16 17:20

如果就咁睇寶升同ST PETER, 我會揀PB.

知道左ST PETER 11月3號INTERVIEW, 已經冇同佢報, 因為當日實在太多比他好的學校有INTERVIEW.

當然如果聖心有OFFER, 我都可能會揀聖心. (不過我個係仔).

作者: cky2009    時間: 12-11-17 00:11

我會揀聖嘉勒/聖心
聖心一條龍
作者: smile2hala    時間: 12-11-17 00:15

bocopo 發表於 12-11-16 14:30
我仲有高主教 玫瑰崗 迦南,仲有一間未in
目前剩係得聖伯多祿有消息。
不過我未去留位

你仲有咁多間IN, 而且間間都唔錯喎~是但一間收都唔洗去聖伯多祿啦~

作者: smile2hala    時間: 12-11-17 00:21

gwlam 發表於 12-11-16 15:27

舊年都係一月頭in, 年年時間差唔多。一月in就算細b都實足兩嵗。 ...

WA~~1月咁LATE??????????????????? 到時會忘記了呢~
作者: smile2hala    時間: 12-11-17 00:33

HHCCMama 發表於 12-11-16 15:58
那當然是看你想去那些小學啦!  如你喜歡她讀女校/男女校/無所謂,  還有你可用那個網去參加大抽獎(南區/中西 ...
網個到係咪睇你住邊區架??可唔可以誇網架???假如而家讀緊南區的幼稚園咁~可唔可以在派位是選中西區或者灣仔網???

禮賢會所派的聖彼得小學好唔好架??我見佢派左好多學生去個到~~~~

個D排名其實真係唔知點排出黎的~~見到最出名個D唔係私立就係國際學校~好以瑪利曼, 維多利亞呢~都幾誇張的~~

作者: smile2hala    時間: 12-11-17 00:44

isa_ty 發表於 12-11-16 17:20

如果就咁睇寶升同ST PETER, 我會揀PB.

聖有得選擇梗係擇間好的去IN, 之前都幫囡囡報左救恩, 大坑真光, 但最後覺得救恩派位唔係咁好~真光冇學券又遠都放棄了沒有去IN~~

聖心洗唔洗IN埋家長架???

作者: kikiki127    時間: 12-11-17 00:54     標題: 回覆:smile2hala 的帖子

聽朋友講 上年in聖心 唔洗十分鐘就走得

作者: kikiki127    時間: 12-11-17 00:55     標題: 引用:Quote:isa_ty+發表於+12-11-16+17:20+回復+

原帖由 smile2hala 於 12-11-17 發表
聖有得選擇梗係擇間好的去IN, 之前都幫囡囡報左救恩, 大坑真光, 但最後覺得救恩派位唔係咁好~真光冇學券又 ...
真光有學卷

作者: gwlam    時間: 12-11-18 00:27     標題: 引用:聽朋友講+上年in聖心+唔洗十分鐘就走得 +

原帖由 kikiki127 於 12-11-17 發表
聽朋友講 上年in聖心 唔洗十分鐘就走得
唔係啩,我舊年排咗45分鐘,in 咗3分鐘。建議你睇返舊年d post

作者: kikiki127    時間: 12-11-18 01:30     標題: 引用:Quote:原帖由+kikiki127+於+12-11-17+發表

原帖由 gwlam 於 12-11-18 發表
唔係啩,我舊年排咗45分鐘,in 咗3分鐘。建議你睇返舊年d post
我都唔知實際係幾耐 都係聽朋友講 因為佢個女有in 或者佢講錯我聽都唔定

作者: gwlam    時間: 12-11-18 09:31     標題: 引用:Quote:原帖由+gwlam+於+12-11-18+發表唔係

原帖由 kikiki127 於 12-11-18 發表
我都唔知實際係幾耐 都係聽朋友講 因為佢個女有in 或者佢講錯我聽都唔定

...

ic. 佢地年年安排都有d唔同,盡量improve 上年interview 時不足嘅地方,good luck!

作者: kikiki127    時間: 12-11-18 10:38     標題: 引用:Quote:原帖由+kikiki127+於+12-11-18+發表

原帖由 gwlam 於 12-11-18 發表
ic. 佢地年年安排都有d唔同,盡量improve 上年interview 時不足佢地方,good luck!

...
Thank you so much

作者: HHCCMama    時間: 12-11-20 18:17

我明白你此時對小學可能沒有什麼概念, 我們都是到K3才懂得一點。

如你會參加政府的派位(即不用交學費的學校), 入那一個網是看你的報住地址, 與讀那間幼稚園無關。如你可能要早一點轉水電煤單。

我們以用家的角度來看, 禮賢會在區內是一所很好的學校。 每一件事情都有人認為好或不好, 那要看你本點人要的是什麼。  學校的硬件: 校舍新, 有戶外活動的地方, 小朋友回到學校可在那裡踏單車、玩滑梯; 學校連著一所大敎堂, 學校大型的活動都在那裡舉行, 故小朋友每年都有機會參加表演, 讓家長欣賞, 亦訓練了小朋友的自信心。 軟件: 老師和職工都很有愛心, 新生入學都會有家訪安排, 功課不算多也不算少, 沒有日記、默書及考試。(這點可能很多家長覺得不好。我們當初也担心, 但上了小學後就發覺其實在幼稚園已經打好了很好的根基, 根本無需太早做太多默寫, 足夠便好了。)

最重要是每個禮賢會的小朋友都是有禮貌、守規。

詳細派位情況, 你可參考學校網頁。我們認識的女同學也派到很好的學校, 如聖心、聖士提反女子。

聖彼得是一所區內很多家長喜歡的學校, 也出名功課多。但老實說中西區的女校太吸引, 又有中學, 如果我有一個女兒都會選那些女小學。

作者: kikiki127    時間: 12-11-20 23:34     標題: 引用:回復+smile2hala+的帖子 我明白你此時對小

原帖由 HHCCMama 於 12-11-20 發表

我明白你此時對小學可能沒有什麼概念, 我們都是到K3才懂得一點。
好詳盡 明白多點喇 謝謝 因為我同樓主一樣家住南區 但報中西區 但我想問問 如果到上小學大抽獎時 我可否報老爺地址(上環) 但水 電 媒單全是我老爺奶奶名 沒有我地兩公婆名可以嗎?

作者: smile2hala    時間: 12-11-23 02:31

回復 HHCCMama 的帖子

謝謝你~~因我住南區所以不太清楚~現在清楚多了~~我也想知道如果用屋企人名的地址可以的嗎???

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5