教育王國

標題: 本地轉大學分享 (長文) [打印本頁]

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-5 13:48     標題: 本地轉大學分享 (長文)

就黎放榜, 等我寫下我個女嘅轉U之路, 留個參考
(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做)

考DSE,總有人歡笑有人垂淚, 有3322但分數低, 基本上JUPAS UGC 學位無望。出路都係果幾款: 自資學位, HD, ASSO, 出國

係咪無彎轉呢? 原來唔係的, 經過一年"白老鼠實驗",我從女兒, 同學, 網友身上, 見到亦有成功例子, 又分享下

HD/ASSO的話, 一般做法, 係讀完2年駁上year 3 degree, 易嗎? 我唔敢答, 即管分享兩個case:
1.
我朋友個仔DSE廿幾分但中文2左,讀左2年cityu HD, 每個SEM都有GPA3.6以上, 轉返cityu degree year 3 (同科),亦有其他兩間院校俾offer讀year 3 不同科

2.
我女去面試果日, 同組員(都係其他院校同科HD year2)交換左聯絡, 當佢收到offer有輕輕問句有無人收到消息, 無人出聲, 估計成績例子唔多 (讀完HD係入
degree year 3? Anyway我女係同佢地同組面試)

除左以上”正常”讀完2年HD/ASSO轉degreeyear 3外, 原來, 讀緊year1, 一樣可以以Non-JUPAS (NJ) 形式申請轉讀其他院校 (較理想/心儀嘅院校/科目)。我聽過以下”款式”

-讀HD兩年,轉讀degree year 3 (正常會俾Conditionaloffer (CO), 對GPA有要求)
-讀HD讀得好,第二年轉到degree (唔止一個, so far聽都係轉year one, 會俾CO 同對GPA有要求)
-讀非心儀degree, 第二年tran u (重讀year one, 升year two我都聽過)

NJ好簡單, 咪就係睇住院校deadline, 自己續間申請囉, 都係網上申請, 每間有自己system, 要求, 申請方法同費用; 有d一個費用可申請幾科, 有d每科一個費用; 有d有得揀轉year幾, 有d無得揀本主題由 miriam 於 20-9-3 20:45 添加圖章 精華

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-5 13:48

我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B院校)

程序就係:申請>>等通知面試(經email同申請系統通知, 有機會完全無回音)>>面試>>等CO, 或等院校進一步要求其他文件, 亦有機會見完得個桔 >>補文件(包括各種cert / ref letter / 成績單 / 完成學業証明)>>正式收offer (meet唔到CO要求就玩完)

For我女嘅case, A院校面試後要佢補parttime僱主reference letter至肯出CO, 好快我女又見B院校,B好爽手只要求佢完成year one, 無任何成績要求, 就可轉去重讀year one, 衝量過後,我女都係鐘意B院校offer多d, 就無再跟進A院校要求了

面試前, 我女無upload讀緊嘅院校成績, 有CO後至upload。所以相信NJ揀人係唔止睇成績,仲考慮多方面因素 。(重複: 學校點揀人, 點出CO, 我真係唔知)

唔知醜分析我女跑出之道:
1.        面試做得好好,準備充足亦在狀態發揮到, 有d一早叫左要先準備嘅, 佢做足, 亦唔客氣地乘機sell自己 (咁性格同表達能力, 由細到大, 面試都係著數的); 果日有人compulsory part都無點準備, 應交文件又無帶齊, 叫人點俾機會你呀
2.        佢parttime 係同讀嘅科有關,做足成年, 老闆好錫佢俾左d特別機會佢,所以佢profile係好睇
3.        佢有去考有關嘅進修試, 同上短期課程, 呢個世界好現實, 同搵工一樣, 俾$3000上8堂有張爛鬼cert, 點都係比對手多一張爛鬼cert, 總叫付出過

所以, 如果有心轉U, 係要多方面裝備自己, 我女無咩特異功能, 亦唔係唯一一個成功例子。

希望以上分享, 可以俾d鼓勵未能在JUPAS直入心儀科目的學生, 老土講句, 條條大路通羅馬, 唔係無謂廢up或打完場說話, 因為事實係好多轉機, 你肯俾心機, 仲有好多大門肯為你而開

作者: 素兒    時間: 19-7-5 15:57

作者: vvmakyy    時間: 19-7-5 16:15

多謝分享
作者: Mrsleaf    時間: 19-7-5 17:00

Thanks for sharing
作者: fion6406    時間: 19-7-5 19:16     標題: 回覆樓主:

多謝分享

作者: October.    時間: 19-7-5 20:47

作者: kcimum    時間: 19-7-5 21:09

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-5 22:16

呢樣經驗係比較神秘d,我地曾經上網搵過資料亦唔多(而家知道實況,發現網上不少資料並不正確)
難得試過,緊係要開心share

作者: TSZWING    時間: 19-7-6 09:33

回覆 Charlotte_mom 的帖子

Thank you Charlotte mom!
作者: yklee    時間: 19-7-6 10:01

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 22:16
呢樣經驗係比較神秘d,我地曾經上網搵過資料亦唔多(而家知道實況,發現網上不少資料並不正確)
難得試過, ...

謝謝分享

作者: yiphalook    時間: 19-7-6 10:23

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...
多謝分享。機會永遠留給有準備的人

作者: MYMAMA    時間: 19-7-6 10:44

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 13:48
我女申請左幾間,有d完全無回音,有兩間有,一間係JUPAS A1志願 (A院校),一間係女女讀緊果科但學校好d (B ...

很寶貴的分享! 謝謝你

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-7-6 11:50

樓主囡囡有良好讀書態度又有鬥心,係成功嘅關鍵,值得稱讚。
當然亦都唔少得有個叻嘅媽媽響背後支持同指引佢,妳亦應記一功  
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-6 13:38

洋蔥頭媽咪 發表於 19-7-6 11:50
樓主囡囡有良好讀書態度又有鬥心,係成功嘅關鍵,值得稱讚。
當然亦都唔少得有個叻嘅媽媽響背後支持同指引 ...

我女有咁積極進取我就死少好多細胞

不過佢返工的確有做得好,暑期工完左,老闆唸辦法都要佢返去做 (suppose工作單位有標準最低工時,佢想請我女,特登同上頭爭取取消規定),我女亦無令老闆失望,無論長線工作,短線獨立運作,都交足貨。換返黎嘅,錢就算把了,(廉價勞工)但經驗係無價,好多經驗,唔係經機構安排正常人想試都無得試。呢d係佢自己爭氣賺返黎,的確抵讚嘅

Tran u係佢自己initiate同自己攪,我只負責俾錢(同8卦),我學野架咋。要讚自己嘅,係咁多年都保持到良好溝通,佢有野都會同我傾,我俾完意見亦由佢自己決定囉

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-6 13:51

要提醒一樣重要事情
如果要tran u,一定要keep住有返學。我女個CO門檻已叫好低(要完成year one學業),我就暫時未聽過無條件即時俾unconditional offer包你9月開學直入

識個case舊年jupas入唔到心儀學科,去左外國,讀左半年又唔鐘意返左黎

咁就弊了。Tran u都要有條件,起碼完成學業或達某gpa。但學生無法達到,就無得行呢條路了

作者: hksarhksar    時間: 19-7-6 17:58

My son transfer u by retake dse, no interview need
Dse exam i told him to give up eng before the exam day and concentrate on maths

My friend asso high gpa, igcse chinese good, transfer yr 3 hku

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-6 19:03

hksarhksar 發表於 19-7-6 17:58
My son transfer u by retake dse, no interview need
Dse exam i told him to give up eng before the exa ...

引到同路人出場了

仔仔一路讀大專一路重考dse? 好有毅力
咁係出conditional offer要求某dse成績定點?方便透露俾其他家長作參考嗎?

作者: hksarhksar    時間: 19-7-7 07:53

Charlotte_mom 發表於 19-7-6 19:03
引到同路人出場了

仔仔一路讀大專一路重考dse? 好有毅力
用dse成績入。一邊讀u, 一邊考,系辛苦。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-7 11:05

hksarhksar 發表於 19-7-7 07:53

犀利

作者: October.    時間: 19-7-7 13:00

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎?
作者: johnmamama    時間: 19-7-7 15:44

朋友個仔,讀3大,year2 transfer 唔到另一科, 聽講不能經Jupas 再報,只可quit u 才可參加Jupas.
作者: johnmamama    時間: 19-7-7 16:11

October. 發表於 19-7-7 13:00

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎? ...
不可以 因為已用緊資助學位,除非報時沒擁有資助學生。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-7 18:57

October. 發表於 19-7-7 13:00

其實可以一邊讀緊八大,一邊RETAKE下年考DSE,再申請JUPAS嗎? ...

如第一年已take Jupas offer,下年就唔可以再申請jupas (除非quit u咁決絕)
除非你第一年無take offer,讀其他u, 就可再申請jupas

作者: 小時了了    時間: 19-7-7 20:44

(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...
已收藏,多謝無私分享
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-7 21:12

小時了了 發表於 19-7-7 20:44
已收藏,多謝無私分享

咁難得做白老鼠,實驗成功,緊係要分享下經驗啦

作者: YanYan0116    時間: 19-7-7 21:35

(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做) 考DSE,總有人歡笑有 ...
恭喜你囡女,也多謝你的詳細分享
請問你囡女舊年是否放榜後才去報asso?

我女之前in 了cuscs 的hd course
我見在場等候的同學, 好似好hea
不等篤手機, 其實hd / asso course的讀書氣氛好唔好。

我也理解讀書是靠自己
如果想讀eng studies 的hd/asso
那間學校比較好

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-7 22:02

YanYan0116 發表於 19-7-7 21:35
恭喜你囡女,也多謝你的詳細分享
請問你囡女舊年是否放榜後才去報asso?

對HD asso我唔熟,所以quote網友分析。不過我有聽過space同hkcc升degree較易

我女係舊年放榜後至報HD

的確,有d學生可能會hea讀。(咁亦有唔少人之前面試hd 只當mock,心情仲好輕鬆)
所以萬一真係要take非理想option,更要做好自己突圍而出,咁至有機會在下一次競爭中勝出(無論係year後轉,定year two後轉,定將來再進修)

圖片附件: myimage.jpg (19-7-7 22:03, 534.74 KB) / 下載次數 1001
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA0MTQ0fDc4ZWNlMWIwfDE3MTY0NjIyNDl8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-7-7 22:03, 525.32 KB) / 下載次數 218
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA0MTQ4fGFkMTQ0OTY4fDE3MTY0NjIyNDl8MA%3D%3D

作者: csy_ma    時間: 19-7-8 02:42

機會係留畀已有準備既人既

作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 12:31

前2年我研究過cusus, 麻麻。
我仔初讀私立大學
Hkcc升u律高

作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 12:36

hksarhksar 發表於 19-7-7 07:53
Very risky act. Nowdays the rate of repeat dse getting into u is very low.
作者: KLLP    時間: 19-7-8 12:40

hksarhksar 發表於 19-7-6 17:58
Dse exam i told him to give up eng before the exa ...

即時一路讀緊UGC funded的學位,同時再考DSE,然後以retake DSE的成績報?
是否要以non JUPAS 途徑去報?

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 13:11

hksarhksar 發表於 19-7-8 12:31
前2年我研究過cusus, 麻麻。
我仔初讀私立大學
Hkcc升u律高

我都係,印象一般。我聽嘅係酒店hd ,覺得課程設計唔太solid,實習機會又一般(一係返大陸二三線城市,一係本地非酒店),而且campus好細

作者: MM1155    時間: 19-7-8 14:49

咁我又想問,如果已經報咗hkcc一個asso兼有co,但有另一科都心儀嘅,可否放榜日報多科?
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 15:23

MM1155 發表於 19-7-8 14:49
咁我又想問,如果已經報咗hkcc一個asso兼有co,但有另一科都心儀嘅,可否放榜日報多科? ...

可以呀,但要研究transfer / refund deposit 問題,科科幾千都幾金架

作者: MM1155    時間: 19-7-8 15:40

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 15:23
可以呀,但要研究transfer / refund deposit 問題,科科幾千都幾金架
Thx。。。 係咪即係同一學院可以各付$5000keep兩個位?若然Jupas有offer,那只可退回一個$5000?即不論留多少個位,
每個學生只可以退1個留位費?

作者: mielmiel    時間: 19-7-8 16:01

我又分享下先,朋友囝囝

佢上年6科22分(Eng 5*),佢想入3大英文系。 但只有恆管有degree offer (當時仲未係大學)交咗$5000留位費,但最後選了HKU Space Asso ($5000冇咗)。 今年GPA3.? 有城大英文系Y1 offer,7月頭又交了$5000留位,(有同學GPA高過佢但冇offer,可能interview唔好)。 CU未有聲氣,HKU waiting list,佢話過往經驗要到8月中才有正式回覆喎,希望佢入到HKU啦,到時城大嗰$5000唔知可否transfer。 佢都有同學今年唔考U,想Asso Y2直入大學Y3,但佢唔敢博,有大學收幾大都走咗先。

作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 16:04

KLLP 發表於 19-7-8 12:40
即時一路讀緊UGC funded的學位,同時再考DSE,然後以retake DSE的成績報?
是否要以non JUPAS 途徑去報?
...
At first he studied in private u, not ugc
作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 16:14

Seems to me cu does not take care of cucss, unlike polyu

作者: vvmakyy    時間: 19-7-8 16:33

MM1155 發表於 19-7-8 15:40
Thx。。。 係咪即係同一學院可以各付$5000keep兩個位?若然Jupas有offer,那只可退回一個$5000?即不論留多 ...
我都想知, 如果自資有兩個學位收咗, 7月15日要交兩個位留位費, 如果 Jupas 有學士學位 offer, 係咪自資兩個學位留位費都可以退回? (只扣番手續費)

但如果Jupas 冇offer, 係咪到時先決定揀自資邊個學位?

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 16:39

mielmiel 發表於 19-7-8 16:01
我又分享下先,朋友囝囝

佢上年6科22分(Eng 5*),佢想入3大英文系。 但只有恆管有degree offer (當時仲未 ...
希望佢入到啦, 到時開心分享deposit點transfer

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 16:44

vvmakyy 發表於 19-7-8 16:33
我都想知, 如果自資有兩個學位收咗, 7月15日要交兩個位留位費, 如果 Jupas 有學士學位 offer, 係咪自資兩個 ...

自資留位先架 (除非經jupas嘅ou自資, 就跟jupas deadline)
我女上年, 一出dse成績就周圍考hd asso同自資degree, 果時考到恆管同cityu校外degree, 有幾日時間考慮就交deposit $5000, 我地交左cityu, 無交恆管
cityu果5000只能係ugc degree或sssdp degree至有refund, 我地揀左自資, 咁就跌左5k落咸水海

如果留左2個自資, 之後jupas有sssdp或ugc offer, 但可以分別同院校申請退款的

8月出完jupas至搵自資, 遲了 (有嘅, 但係死雞位囉)

作者: vvmakyy    時間: 19-7-8 16:59

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 16:44
自資留位先架 (除非經jupas嘅ou自資, 就跟jupas deadline)
我女上年, 一出dse成績就周圍考hd asso同自資deg ...
我意思係宜家已經有恒大自資CO, 15/7前要交留位費, Jupas 應詃唔會報OU 自資, 所以如果8月時有 Jupas 學士學位收, 唔知可唔可以取回兩間自資留位費

作者: MM1155    時間: 19-7-8 17:29

回覆 vvmakyy 的帖子

剛打去學友社問過,佢哋話唔清楚🙄
作者: MM1155    時間: 19-7-8 17:35

剛致電hkcc,因之前經e - app報HKCC,他們已給一個c/o,問他可否10/7親身報多個自資asso/hd,答案係no。。。因他們只會出一個c/o,不可Transfer。。。即報多個都沒用
作者: vvmakyy    時間: 19-7-8 17:54

MM1155 發表於 19-7-8 17:35
剛致電hkcc,因之前經e - app報HKCC,他們已給一個c/o,問他可否10/7親身報多個自資asso/hd,答案係no。。 ...
吓, 但係都未 confirm 自己會唔會接受讀呢科, 如果10/7 即場報另一個自資課程, 而佢又即時收, 唔係先至二選一咩? 我女仲報埋浸大自資, 但都要等7/10 先知結果喎, 我仲以為到時先揀

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 17:59

vvmakyy 發表於 19-7-8 16:59
我意思係宜家已經有恒大自資CO, 15/7前要交留位費, Jupas 應詃唔會報OU 自資, 所以如果8月時有 Jupas 學士 ...

直接問自資院校最清楚,如果無refund就唸下係咪交咁多留位費(反正交兩間,最後都係二揀一)

作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 17:59

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: hksarhksar    時間: 19-7-8 18:00

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: vvmakyy    時間: 19-7-8 19:23

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 17:59
直接問自資院校最清楚,如果無refund就唸下係咪交咁多留位費(反正交兩間,最後都係二揀一)
...
阿女打咗去恒大問, 職員話可以交兩科留位費, 如果 Jupas 有 offer, 兩科申請退款都要扣行政費, 我原意想交兩科留位費係希望比多d時間阿女考慮清楚揀邊科咋
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-8 20:04

vvmakyy 發表於 19-7-8 19:23
阿女打咗去恒大問, 職員話可以交兩科留位費, 如果 Jupas 有 offer, 兩科申請退款都要扣行政費, 我原意想 ...

阿女問清楚就好

作者: YanYan0116    時間: 19-7-9 18:46

請問, 如果讀完ASSO/HD, 上唔返8大/自資, 係咪要出國讀.
作者: hksarhksar    時間: 19-7-9 19:16

現在自資多的是,朋友asso後入ou, 再不是由低讀起。
作者: hksarhksar    時間: 19-7-9 19:20

祝大家明天心想事成
作者: JoJo    時間: 19-7-11 10:33

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 22:16
難得試過, ...
Thank You Charlotte_mom

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-11 14:13     標題: 回覆樓主:

關於UGC學位轉UGC學位
我見過網上有資料話唔得,呢幾日又即管搵下料
發現係得嘅,但院校(呢間係CU)話需要重讀的話priority會低
真係影響有幾大,就不得而知了

圖片附件: myimage.jpg (19-7-11 14:15, 645.59 KB) / 下載次數 593
/forum.php?mod=attachment&aid=MzA1MzE1fDA2MWQ3ZWQ2fDE3MTY0NjIyNDl8MA%3D%3D

作者: TwinWong    時間: 19-7-11 17:17

作者: hksarhksar    時間: 19-7-11 17:32

Charlotte_mom 發表於 19-7-11 14:13
關於UGC學位轉UGC學位
我見過網上有資料話唔得,呢幾日又即管搵下料
發現係得嘅,但院校(呢間係CU)話需 ...
Yes. My friend baptist to city. No repeat
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-11 19:16

搵到個舊帖:恆管轉8大
可以參考
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread

作者: spongebabies    時間: 19-7-16 14:16

Charlotte mom, 請問你朋友嗰仔要唔要retake中文?因為聽講轉返入U都要乎合3322, 想知事實係米真呢?謝謝。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-16 17:51

spongebabies 發表於 19-7-16 14:16
Charlotte mom, 請問你朋友嗰仔要唔要retake中文?因為聽講轉返入U都要乎合3322, 想知事實係米真呢?謝謝 ...

問左朋友(個仔今年入year 3),係唔駛考返中文3,佢個仔中文仍然係2

作者: spongebabies    時間: 19-7-16 20:47

Charlotte_mom 發表於 19-7-16 17:51
問左朋友(個仔今年入year 3),係唔駛考返中文3,佢個仔中文仍然係2
Thank you. 但呀仔想搏入year 2, 唔知係米都唔駛呢?我上網再揾吓,唔該哂。
作者: hksarhksar    時間: 19-7-17 04:06

我估year3會多位d
作者: Charlotte_mom    時間: 19-7-17 08:23

hksarhksar 發表於 19-7-17 04:06
我估year3會多位d

咁呢樣一定啦,要預位收HD Asso,否則校外進修學院實同佢死過

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-8-5 15:30

spongebabies 發表於 19-7-16 20:47
Thank you. 但呀仔想搏入year 2, 唔知係米都唔駛呢?我上網再揾吓,唔該哂。

唔駛,我仔就係由HD成功入返8大yr 2.  DSE中文2.

作者: kenchtam    時間: 19-8-5 20:58

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

請問你個仔HD’s GPA幾多? 謝謝回覆!
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-8-5 21:19

kenchtam 發表於 19-8-5 20:58
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

咁多期Sem .GPA 由3.5x - 3.7x.

作者: TwinWong    時間: 19-8-6 09:53

刚聽到有教大爆GPA
去港大牙醫Y2, 如果真有其事,
真係個好例子, 派唔到心儀, 千其都唔好放棄,
只要努力讀好, 再TRAN U

作者: Charlotte_mom    時間: 19-8-6 10:32

TwinWong 發表於 19-8-6 09:53
刚聽到有教大爆GPA

插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老師叫佢返去做分享

我好同意呢樣:千其唔好放棄唔好灰,邊度跌倒邊度企起身,盡能力裝備好自己,下次有機會,就係屬於你架喇!

作者: TwinWong    時間: 19-8-6 11:02

Charlotte_mom 發表於 19-8-6 10:32
插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老 ...

係, 真係好鼓舞,
機會永遠都係比有準備的人

你女女都好叻

作者: Charlotte_mom    時間: 19-8-6 11:13

TwinWong 發表於 19-8-6 11:02
係, 真係好鼓舞,
機會永遠都係比有準備的人

多謝,希望佢醒醒定定讀好d

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-8-6 12:46

Charlotte_mom 發表於 19-8-6 10:32
插到入牙醫,真係好勁
我女已經成日自己讚自己,話例子好勵志,仲話中學老 ...

有自信都係好事黎嘅

我都認同只要孩子肯讀不放棄,條條大路通羅馬  。

作者: JoseHui    時間: 19-8-6 14:52

前輩,我女係ou完成year 1學位,想year 2 準備轉u.佢心儀hku & cu英文系. 現準備考ielts博多小小機會。請教轉u係咪考完year 2 第一個學期試就去其它u申請?可否講講過程係怎樣。唔好意思因個女問一句,答一句咁。怕佢大頭蝦miss咗都唔知。thanks

作者: Charlotte_mom    時間: 19-8-6 15:51

JoseHui 發表於 19-8-6 14:52

前輩,我女係ou完成year 1學位,想year 2 準備轉u.佢心儀hku & cu英文系. 現準 ...

同大學申請一樣,開學無耐,約10月就開始申請下學年入學
即黎緊10月開始留意申請2020年9月轉校
總之續間院校睇,續間留意deadline,每間有自己一個申請系統,網上要填要upload同俾錢。create左用戶後,整個學年無都可以隨時更新資料,如考琴結果,ielts成績,兼職ref letter,義工獎狀,學校考試成績等
Non jupas你永遠唔會知佢點揀人,總之「時機成熟」佢就會聯絡你,要求某d資料(例如考完試嘅季節問你拎成績,或見你有做某工作要求推薦信)或叫你面試等。當然,你亦可keep住主動在系統更新「新技能」,會增加勝算
之後就等收offer了,開咩條件(如gpa達某水平)亦係由院校決定的
如達標,都係到時在系統更新資料(如upload 現校transcript 証明成績或証明已完成學業)之後院校入學處就會通知你註冊留位等等

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-8-6 19:12

kenchtam 發表於 19-8-5 20:58

突然想提提你,如果想入返8大,我仔話HD頭一年係好重要,由其Sem 1/Sem 2 一定要高分,因 yr 2考核有機會會難,我仔 Sem 1 /2  GPA 都有 3.7X接近.3.8,高分就會有機會有 CO.

我仔有同學 GPA爆4. 同佢一樣有CO.

作者: JoseHui    時間: 19-8-9 11:32

明白。好詳細,唔該曬!請問如有機會interview,大約幾月份及是否到7月或8月才知收唔收你。thanks

作者: JoseHui    時間: 19-8-9 11:35

回覆 mielmiel 的帖子

請問你朋友囝囝入唔入到HKU呢?因我女今年想申請轉U,都是英文系。Thanks
作者: Charlotte_mom    時間: 19-8-9 14:59

JoseHui 發表於 19-8-9 11:32

明白。好詳細,唔該曬!請問如有機會interview,大約幾月份及是否到7月或8月才 ...

每科處理方法唔同
我女係3月尾面試,兩星期左右收co
由於佢要求好低,所以都有9成9把握,等考完final exams有成績,通知埋新校就等註冊 (其實一收co,睇佢條件開得高唔高已心中有數。如果gpa要求4,咁咪勁難囉;如果只要求完成果年學業,咪勁易囉)

作者: smile930    時間: 19-8-13 14:38

TwinWong 發表於 19-8-6 09:53
刚聽到有教大爆GPA
真的嗎?不要求轉神科,只希望轉番心儀大學.
8大轉8大,機會高嗎 ?

作者: TwinWong    時間: 19-8-14 12:51

smile930 發表於 19-8-13 14:38
真的, 就算以前AL年代
我老公的學生都試过8大轉8大

另一個 我FD 佢仔仔,
由恒商Y1轉浸大Y2 (2年前的) BBA

作者: fafa101    時間: 20-2-11 12:06

charlotte mon 你好, 知道你女女可以入返8大, 恭喜曬!知道你對幼兒教育這一科有所研究, 而我個女今年考DSE, 撞著噉嘅環境真係有啲擔心, 所以想報定幼兒教育的副學士或高級文憑, 唔知你知唔知邊間院校會比較好? 第日可以上學士學位會比較優勝呢? thx   

作者: Charlotte_mom    時間: 20-2-11 21:34

smile930 發表於 19-8-13 14:38

教資會有指引俾大學,如果學生已就讀資助學位,大學只應該在特殊情況下,至接受同學轉校重讀申請
咩叫特殊情況就無界定了

作者: gs    時間: 20-9-6 11:55

回覆 hksarhksar 的帖子

請問讀私立大學是指哪些,謝謝!
作者: gs    時間: 20-9-6 12:05

DSE 3322但分數低.

最後讀 HD/ASSO, 在year1 /2,可以用Non-JUPAS (NJ) 形式申請轉讀其他院校 (較理想/心儀嘅院校/科目,當然GPA會有要求)

這樣理解對嗎,謝謝!

作者: mangoww    時間: 21-7-7 10:04     標題: 回覆樓主:

阿女有同學想由恆大轉入其他u,yr2,GPA3.6,話佢GPA高,唔比轉

作者: Charlotte_mom    時間: 21-7-9 21:55

mangoww 發表於 21-7-7 10:04
阿女有同學想由恆大轉入其他u,yr2,GPA3.6,話佢GPA高,唔比轉

邊個唔俾轉?
我布聽過UGC學位唔建議轉UGC學位(重讀),因浪費政府資源

作者: mangoww    時間: 21-7-9 21:58     標題: 回覆樓主:

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: abbytang    時間: 21-9-19 09:22     標題: 回覆樓主:

我女都想轉 U,經 non-japas 係咪好過 retake 再 jupas呢

作者: Chiusiuwa    時間: 21-9-19 20:43

abbytang 發表於 21-9-19 09:22
我女都想轉 U,經 non-japas 係咪好過 retake 再 jupas呢

如你女本身 dse夠分入其他心儀科目,可 quit u 再 jupas, non jupas要 year 1 gpa 高分才有機會,你女本身唔喜歡這科目好難有高 gpa!

作者: al5135    時間: 21-11-18 10:42

(利申, 我唔知DSE無3322, 可唔可以咁做)
請問轉大學後,重讀year1 ,學費會點計?THX

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5