教育王國

標題: CTY Summer Program-HKU [打印本頁]

作者: MommyBB    時間: 20-1-14 18:48     標題: CTY Summer Program-HKU

有冇家長報過,可以分享嗎?我見tuition fee都貴,course選擇又唔多,心大心細。

作者: Radiomama    時間: 20-1-15 18:53

幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規模,課程內容好紥實,我仔當年選擇在LA上課,學費跟香港差不多,但就多了機票錢。

作者: b3410    時間: 20-1-15 19:45

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規 ...
yes, 加上今年暑假,我還是有些擔心香港大學校園安全問題。萬一再停課
作者: 海之風    時間: 20-1-15 21:16

作者: MommyBB    時間: 20-1-15 21:18

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
CTY有規 ...

Year 7, 12歲。我不打算到美國,只留在香港做commuter

作者: 小曳人    時間: 20-1-16 07:32

群組內家長強烈推介,一生人一次,貴少少都去試試

HK 學費大約 = 美國學費+機票
如果打算順道遊美,應考慮美國,因為科目選擇較多

我個人唔擔心安全問題,因為暑期無乜學生响campus,宿舍都清空,外國學術活動,唔會搞啦!

我反而諗,既然唔會去好多次,不如去美國...
作者: flower9    時間: 20-1-16 14:32

作者: Radiomama    時間: 20-1-16 22:19

MommyBB 發表於 20-1-15 21:18
Year 7, 12歲。我不打算到美國,只留在香港做commuter

其實我仔當年是在Year 8 (12歲)到美國參加CTY, 三個星期又開心、又充實,是一次eye opening 的經驗。

作者: ramuza    時間: 20-2-15 19:29     標題: 回覆樓主:

倒返轉我想而想阿女試下hong Kong residential 聽之前先媽媽講都係住喺香港大學嘅宿舍

作者: ramuza    時間: 20-2-15 19:31

小曳人 發表於 20-1-16 07:32
群組內家長強烈推介,一生人一次,貴少少都去試試

HK 學費大約 = 美國學費+機票

唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

作者: b3410    時間: 20-2-16 10:52

ramuza 發表於 20-2-15 19:31
唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

兩個都參加過,HKU site 最多香港人
US site 只有佢她一個來自香港。兩邊都是其他各地同學都有,第一眼看過去多華人。內地同學不少,不過絕對冇可能9成,我女估2-3成左右?可能揀不同的課程,student mix 會有分別。

作者: ramuza    時間: 20-2-16 10:53     標題: 回覆樓主:

因為如果可以嘅話梗係留返香港大學讀好過去美國啦慳返唔少

作者: b3410    時間: 20-2-16 14:50

ramuza 發表於 20-2-16 10:53
因為如果可以嘅話梗係留返香港大學讀好過去美國啦慳返唔少
其實只差往返機票價錢。不過今年會多一些擔心,如果去美國,暑假疫情還沒有解決,要繼續隔離14日點算?留香港,如果再停課點算?

作者: 小曳人    時間: 20-2-17 13:31

ramuza 發表於 20-2-15 19:31

反而香港仲多啲外國人

美國好多個site,朋友2019年去咗一個只有其中一個地點開嘅,有內地人,但華人少於一半

作者: ramuza    時間: 20-2-18 00:24

小曳人 發表於 20-2-17 13:31
美國好多個site,朋友2019年去咗一個只有其中一個地點開嘅,有內地人,但華人少於一半
...

可能佢係去啲冇直飛嘅site

因為我陪唔到阿女返嚟 所以一定要揀有得直飛嘅機場

作者: Radiomama    時間: 20-2-18 11:34

ramuza 發表於 20-2-18 00:24

我仔當年去LA 的 Loyola Marymount University, OK 喎,上Cryptology,多亞洲人,全都能以英語流利上課及學習,無問題區啊

作者: ramuza    時間: 20-2-18 11:45

Radiomama 發表於 20-2-18 11:34
我仔當年去LA 的 Loyola Marymount University, OK 喎,上Cryptology,多亞洲人,全都能以英語流利上課及學 ...

你係咪第時都想阿女去呢間大學讀書?

作者: Radiomama    時間: 20-2-18 15:30

ramuza 發表於 20-2-18 11:45
你係咪第時都想阿女去呢間大學讀書?

首先我果個係仔,第二LMU只是CTY提供上summer program的校園,無關緊要。不過這校園campus不錯,至少令我仔當年感覺良好。

阿仔兩年後才入大學,報考大學看他自己的本事和想法。

作者: b3410    時間: 20-2-18 22:17

ramuza 發表於 20-2-18 00:24

唔關事,朋友女女揀咗一個好偏僻的地方,要轉機。結果一樣多亞洲面孔。
作者: 小曳人    時間: 20-2-19 10:09

今年:
USA:
application fee USD250
Residential site, residential student (includes room, meals, and books) – $4,869
Total =  USD5119,

HK  
application fee USD50
Residential – USD5,899

total = USD5949
差額係USD830,約6千5 HKD

所以唔係爭好多,如果預咗要轉機,其實可能唔駛點補$$添
當然,要計埋小朋友可以獨自上機,如果要家長陪同的話,就當然貴好多啦!特別係返工家長嘅要請假,opportunity cost 可以好高添

我自己就應該出年先俾仔參加,預咗回程機係佢自己一個返,但會俾錢CTY送佢去機場

作者: b3410    時間: 20-2-20 08:40

小曳人 發表於 20-2-19 10:09
今年:
USA:
application fee USD250
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。

作者: 小曳人    時間: 20-2-20 10:58

b3410 發表於 20-2-20 08:40
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。
...

因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅話,俾佢自己飛,兩邊會係幾乎一樣$,點解唔去美國上?多d選擇嘛!

我都有諗過今年去,所以早前已經計過數

作者: 小曳人    時間: 20-2-20 11:04

我仲聽過一個故事,初初CTY summer camp 係科大搞嘅,點解之後俾HKU 搶咗....
作者: b3410    時間: 20-2-20 11:10

小曳人 發表於 20-2-20 10:58
因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅 ...
i see.
咁真係去美國好D,課程選擇又多。飛就好簡單,落地,送機都有CTY負責。不過今年暑假好擔心疫情還沒有平息,香港被禁飛。。。。。所以唔夠膽報。

作者: 小加子    時間: 20-2-22 11:05

請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要先考SCAT? SCAT又可以如何幫孩子準備呢?

作者: lui    時間: 20-2-24 00:51

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...

Scat 不用準備。
你可看CTY summer program 內容。除summer program .online program 也很好。我女上緊Young reader series.老師水準超強。feedback 非常仔細。阿女一定學到好多。

作者: 小曳人    時間: 20-2-24 14:18

小加子 發表於 20-2-22 11:05
請教各位CTY的program適合小學生參加嗎?我見佢有summer program 在ISF舉行,如果想今個暑假參加係咪一定要 ...
跟能力同興趣報名,通過SCAT 測試,"合格"先可以報數理 and / or humanity 課程,如果遇到課程"似乎"太淺,可要求報讀下一個級別, i.e. skip basic, 直接報advanced
SCAT無野好準備,唯一要知,就係經CTY website,click link去報,唔好自己外面報
CTY 會報高兩個grade

作者: 小加子    時間: 20-2-24 14:22

lui 發表於 20-2-24 00:51
Scat 不用準備。
你可看CTY summer program 內容。除summer program .online program 也很好。我女上緊You ...

請問你女幾歲開始上cty 的online course? 我女7歲自律性好低,而家停課學校派的online homework 一定要有人監住佢先會做

作者: 小加子    時間: 20-2-24 14:24

小曳人 發表於 20-2-24 14:18
跟能力同興趣報名,通過SCAT 測試,"合格"先可以報數理 and / or humanity 課程,如果遇到課程"似乎"太淺, ...

香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對嗎?

作者: lui    時間: 20-2-24 14:41

小加子 發表於 20-2-24 14:22
請問你女幾歲開始上cty 的online course? 我女7歲自律性好低,而家停課學校派的online homework 一定要有 ...

其實呢d課外班,自我追求知識的心好重要。我女八歲。佢自己會完成,不用我叫。我在每課feedback 時同佢go through .佢自己會處理。

作者: lui    時間: 20-2-24 14:44

小加子 發表於 20-2-24 14:24
香港考SCAT 係咪一定要通過考評局?我見上一次一月份舉行,仲未搵到下一次係幾時

7歲p.2應該報grade 4,對 ...

一月是paper test. 電腦每月也有,不過現時停課就晤知。報你讀的grade.個test自動俾深兩年你

作者: 小曳人    時間: 20-2-24 15:31

係去prometric 報名,一年有兩次 paper test,另外每個office working day 都得做電腦test
你經cty 報,話係grade 2,去到prometric system 就自然會當係grade 4做,唔係自己報grade 4

作者: chickchick    時間: 20-2-24 16:43

以下係我的經驗, 希望幫到大家:
1. SCAT 是特別為CTY- talent search而設, 是一定要經CTY報名(過程:報talent search, 比錢,開account,揀Prometric/paper test, 跟足報咗嘅指定日子時間去應考, 考完一星期左右有結果)
2. 因此, 不存在“自己報”的情况, 成績係直接link to CTY的. Prometric 會派啱卷的, 無須擔心
3. 填報時, 跟academic conversation table填- e.g. hk local school = grade level, hk International school (british/IB) = grade level減1.例:local 小二= grade 2,IS year 6 = grade 5, IS grade 6 = grade 6
4. 真心話, elementary SCAT, 同 intermediate SCAT, 香港考生多數考得入的. 但既然考得嘅都入到(起碼數學呢part), 唔代表到甚麼. 當然要睇分數, scaled score去到頂, e.g. 數學拎到500+呢D分數咁當然有不俗的靈活頭腦
5. Advanced SCAT 和intermediate就在程度上差距大一些(就算數學所考的範圍也濶D),認識好幾位朋友的仔女當年用intermediate SCAT入, 要再考advanced 去renew membership, 絕大部分也失敗的.
6. CTY renewal membership已在早兩個academic year取消咗, 即係用任何一款SCAT 已可玩到尾! 大家放心!

p.s. 家有兩孩子, 一位早年經Advanced SCAT入CTY, 另一位經今年intermediate SCAT入CTY. 2位嘅分數也夠資格入讀advanced honors programs (maths 和英文/humanity). 亦報過超過8個CTY數學/英文課程

作者: 小曳人    時間: 20-2-24 18:05

SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到係咪真資優 (學習能夠高於同齡)  (詳見CTY 網上資料,佢有講點解用SCAT嚟做screening ,有數據support 嘅)

所以,必需要經CTY入prometric,先可以有特別安排!我見過同場好多小朋友考,佢地部份係要去美國讀書,所以要考佢地同grade嘅SCAT
我地係學校長假期嘅weekday 考電腦嘅,同場幾十個小朋友考,點會有可能全部考CTY呢?但如果你話paper test,咁就有可能....

不過,中國人考數學係有著數d嘅,一嚟我地教深咗,二嚟美國又教得淺,所以,以HK小二去比美國人小四嘅數學能力,真係.... 普通人都做到好成績,唔駛數學資優

另一方面,小二考小四嘅英文,聽聞難度較高,要去到美國local grade 4 約60 percentile 先叫"合格",可以報humanity 嘅課程 (詳情要睇返網上資料,唔係用分做cut off,係用percentile)
作者: lui    時間: 20-2-24 18:23

小曳人 發表於 20-2-24 18:05
SCAT 係美國嘅分級能力測驗,CTY 發現,如果 以高兩grade嘅題目,同高兩grade 嘅peer group 比較,能夠搵到 ...

我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出越有。best friend 系美國人,Harvard and Princeton graduates.佢細個有報CTY assessment,不過冇上堂。佢d 同學( Philips Exeter Academy)大部有上summer programme .我俾佢睇老師feedback.佢話好到冇嘢講。如果有100萬個咁既老師就好。

作者: chickchick    時間: 20-2-24 19:20

lui 發表於 20-2-24 18:23
我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出 ...

對! 英文course, 有料嘅老師用最基本email來回批改方法都可以改善學生寫作思維,而不沉悶. 我也覺很喜出望外呢!我家大孩子一向英文好,但一直未能做到寫作多元化, 上咗CTY一排, 多咗有效的指導, 明顯更見potential. 細看佢寫嘅嘢沉厚緊密咗, 無咁片面.

數學過唔到可能做得唔夠快. 答卷時限係幾demanding, 但內容絕到唔難.

我也有考慮過 USA 的CTY summer camp, 不過今年無報. 未有太大意欲. 如果同遊學團比較,當然CTY完勝!

作者: 小曳人    時間: 20-2-25 12:43

搞到我都想俾仔上 CTY 英文

因為仔係數理人,我無詳細研究過CTY humanity 有乜學,會唔會有d writing skill 之類,叫做幫到考公開試嘅野? (我地prep 緊 考公開試,但呢排停課,停埋私人writing class) ,如果cty 有得玩下,又唔錯....
作者: Radiomama    時間: 20-2-25 14:41

如果疫情好轉,去美國上CTY的summer course一定較好。我仔第一次去美國是用Cathay 的UM service, 空中服務人員陪同出境入境和過海関,全程好安全又方便。

作者: b3410    時間: 20-2-25 16:03

chickchick 發表於 20-2-24 16:43

請問如果中學的孩子,報哪一種CTY online 寫作課程比較適合?停課時間一再延長,只能自學。
作者: chickchick    時間: 20-2-25 19:01

b3410 發表於 20-2-25 16:03
請問如果中學的孩子,報哪一種CTY online 寫作課程比較適合?停課時間一再延長,只能自學。 ...

如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一開始, 我就係報 "process of writing".
當然有另外兩三個intensive summer online program也可當作prerequisite的. 上CTY website可找到.
完成了, 然之後才可報其他寫作類的課程. 有些非寫作類的英文課程好像不需要prerequisite course.
同埋報咗要等2星期才可開始, 亦有最minimum的完成時限, 屬於“慢活”課程. 可能prerequisite只開始咗兩三次功課又復課了!

我家孩子早年升中無乜功課就ok. 英文就算prerequisite都好quality-demanding的. 始終句句佢要自己執靚才交/跟足comment去改, 好似大人返工交貨比上司咁㗎

你和孩子一起看看program catalogue吧! 一個language course 超過$1000 USD, 真係要大家有共識才有得著

作者: b3410    時間: 20-2-26 12:26

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一 ...
謝謝詳細介紹!剛剛報了crafting the essay, 期盼快些開課!
希望可以assign 一位好老師。

作者: pharaoh    時間: 20-3-4 22:39

b3410 發表於 20-2-26 12:26
謝謝詳細介紹!剛剛報了crafting the essay, 期盼快些開課!
希望可以assign 一位好老師。
...
你們是講緊Johns Hopkins 的CTY 課程嗎?

作者: lui    時間: 20-3-5 00:51

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
一 ...

我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)

作者: b3410    時間: 20-3-5 06:55

pharaoh 發表於 20-3-4 22:39
你們是講緊Johns Hopkins 的CTY 課程嗎?
是的,CTY online course
作者: b3410    時間: 20-3-5 06:56

lui 發表於 20-3-5 00:51
我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)
G5 writing course 有沒有什麼推薦?
作者: planetearth    時間: 20-3-5 10:49

lui 發表於 20-2-24 18:23
我女數學過不到,但平時數學佢算Ok的。至於英文,真係冇一個香港course可比。幾堂間我見女的potential越出 ...
謝謝分享, 真系要試下英文D course. 我一向只報數學online, 數學沒有其他額外訓練. 我覺得很好.
作者: lui    時間: 20-3-5 10:52

b3410 發表於 20-3-5 06:56
G5 writing course 有沒有什麼推薦?

你可看內容,我覺得好豐富

圖片附件: myimage.jpg (20-3-5 10:52, 413.89 KB) / 下載次數 48
/forum.php?mod=attachment&aid=MzI4Nzg4fDhhOTJiYjVkfDE3MTcwNTA2OTl8MA%3D%3D

作者: planetearth    時間: 20-3-5 10:53

小曳人 發表於 20-2-25 12:43
搞到我都想俾仔上 CTY 英文

因為仔係數理人,我無詳細研究過CTY humanity 有乜學,會唔會有d writ ...
搞到我都想俾仔上 CTY 英文 X2
作者: pharaoh    時間: 20-3-5 10:56

b3410 發表於 20-3-5 06:55
是的,CTY online course

我見有Math course , 知唔知會唔會勁深過報的grade 呢?

作者: pharaoh    時間: 20-3-5 11:01

planetearth 發表於 20-3-5 10:49
謝謝分享, 真系要試下英文D course. 我一向只報數學online, 數學沒有其他額外訓練. 我覺得很好. ...

我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根基。你哋報過邊個數學course 呀?有無推介?

作者: chickchick    時間: 20-3-5 11:05

lui 發表於 20-3-5 10:52
你可看內容,我覺得好豐富

我之前上session based, 有NCAA approved. 我記得2018年好多writing class係無individual paced,去到2019頭才陸續有individual paced選擇, crafting of essays我係揀individual paced,因為平過session based.

兩款分別唔係咁咁咁大嘅, 但session based有NCAA approved的老師明顯在俾comment方面多一些舉例和建議. so far唔急完成嘅,我prefer報有approved的, CTY official 成績表(by request and payment)係會list清楚,  感覺靚仔D

作者: chickchick    時間: 20-3-5 11:18

pharaoh 發表於 20-3-5 11:01
我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根 ...

看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed, 報honor algebra II.

個assessment唔好亂request, 一request就即刻send來要即場“食咗佢”. 唉! 當年夜媽媽我試下係點啦!最後才知係咁, 攪到要佢即刻快快沖身(本身沖緊涼)出來個test. 總之就lei咁hea.....

如果想試下可不可skip I, 記得揀啱時段ready才request test.

呢個test係我唯一在CTY享用的免費嘢      真難得

作者: pharaoh    時間: 20-3-5 11:51

chickchick 發表於 20-3-5 11:18
看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed,  ...
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個SCAT.  不過, 因疫情, 所以都係唔報summer course 了, 出年先報, 之前無留意佢地原來有咁多online course, 係見到你地講, 我才上去望下.  
你覺得 Honor Algebra 個course 正唔正呀? 多唔多啟發性呀? assign 到個好老師嗎?

作者: chickchick    時間: 20-3-5 12:06

pharaoh 發表於 20-3-5 11:51
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個S ...

無人教 , 看video (呢個video provider係出面可以自己用錢join, 內容一樣, 我唔記得咩名)
有唔明可以send email問tutor邊條唔識, tutor一係email答你, 一係約你skype(英文有, maths從未見有提供過)

你預自學啦!或有數學腦嘅家人去幫輕下就好些!

CTY嘅Maths, 我take過幾個courses, 個個都係先淺後深深深深..... 有mid term test有final exam, 亦無得自選先後topic進行. 學生是要循規蹈距地完成. 中後嘅topic追到氣咳(我次次只買3個月self paces, CTY收費係好有燒銀紙feel)

作者: b3410    時間: 20-3-5 12:32

pharaoh 發表於 20-3-5 11:51
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個S ...
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKAGE學。CTY我還是更加傾向於更加多tutor 要參與的課程,畢竟價錢在於老師不過如果要拎學分,或者證書之類,還是要CTY。

作者: chickchick    時間: 20-3-5 12:36     標題: 回覆樓主:

都係RE吓有關呢條thread嘅topic 講CTY summer course.

我覺得未上過online course可以先試咗, 往後再join summer camp. 始終非一般的summer camp, 應該個個參加者都聰明靈利的. 大家有番咁上下common topics才易結識朋友(相信大家認同的). 這個文化交流,讓小朋友知道叻人多的是, 而又其實好common,互相欣賞, 才是summer camp的原意.
我朋友在美國生活,她說當地好多maths talents很細個也學會calculus, geometry, trigonometry, statistics..甚至寫coding..etc. 若然孩子這些已知一二, 去玩summer camp會投入好多. (我直覺姐)

另外, 我覺得CTY talent search的內容和它所提供的數學課程( 唔計grade5以下)是有一定一定的gap. 但就可以為小孩帶來challenge和target to complete, 是填補到香港local或IS 上課內容太淺的空白, 讓他們從另一角度去看“自己有興趣而又未知的事”, 好令他們的好學求知嘅心继續延展下去.

共勉

作者: b3410    時間: 20-3-5 12:37

chickchick 發表於 20-3-5 11:18
看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed,  ...
估唔到CTY有免費服務好想試一試。

作者: chickchick    時間: 20-3-5 12:41

b3410 發表於 20-3-5 12:37
估唔到CTY有免費服務好想試一試。

係啦! 未click confirm之前真係估佢又收幾多$, 仲諗pass定唔pass係咪可以報course時扣返      . 點不知係唔洗錢!嗰刻好有“夾中公仔入洞”嘅喜悅㗎!

作者: b3410    時間: 20-3-5 12:43

chickchick 發表於 20-3-5 12:36
都係RE吓有關呢條thread嘅topic 講CTY summer course.

我覺得未上過online course可以先試咗, 往後再join  ...
我就幫小朋友係小學的時候報science 課程,平時在學校唔會接觸到,甚至中學都不會學到。不過對於小朋友打開眼界,學習科學的分析方法,大有幫助。
作者: planetearth    時間: 20-3-5 15:05

pharaoh 發表於 20-3-5 11:01
我睇緊數學科,Honors Algebra I , 唔知會唔會好深,平時我們都無操開數,但又想有個course 上完可打穩根 ...
我仔G7(中一), 我由淺入深揀比佢讀, 上過pre-Algegra 等的,按他當時程度, 而家上緊Algebra I. 我覺得數學要有紮實的基礎, 細小小我會guide多D, 兩年前開始完全自己搞, online數學主要MC題, 但現在我要求佢用本練習簿每條題目都要清楚寫STEPS, 我說要每條都檢查, 我要佢習慣清楚寫STEPS, 唔準估答案. 以前佢成日都心算, 草稿紙都唔用.
一般佢先自己睇完片之後先做練習已經搞掂. 我打算一路按程度報上去, 自學到AP. 雖然貴, 但比佢有個習慣有個規律做練習. 習慣自學, 其實已經省了出面補習老師的錢. 我自己先前沒有太多耐性跟得好貼身定期教他. 但如果有個課程比佢, 有目標比佢追, 佢就乖好多, 我容易Manage佢D進度. 平時我不時要問佢做左未, 成日都提佢. 佢有"責任"下都有"壓力"有規律地自己"完成任務". 佢今年成熟左定性左好管好多. 我會間中比D超深題目佢思考. 抽過D頗深的SAT題目比佢做.
我想佢提早試考IGCSE, 買左教科書打算自己教佢, 再train佢past papers, 發覺好多野都可以跳來教.
如果要應付公開考試, 我會考慮老師面對面train考試. 始終公開考試要高分, 及有考試技巧.
其他網友都講得對, 我報CTY數是填補國際學校數學較弱的缺點.

你仔幾年班? 好睇個人程度. 可以試下報, 淺的可以做快D, 深的可以慢慢教, 慢慢做打穩基礎. 最緊要學到野.

作者: pharaoh    時間: 20-3-5 15:37

planetearth 發表於 20-3-5 15:05
我仔G7(中一), 我由淺入深揀比佢讀, 上過pre-Algegra 等的,按他當時程度, 而家上緊Algebra I. 我覺得數學要 ...
我仔都是中一.  
由於佢好少做課外練習, 平時都係做下學校功課就算, 但我見佢Algebra 唔算好扎實, 如果有D regular 而又有系統的練習要佢交, 訓練多D 思考應該會好點.  呢排停課, 我見佢自學各科, 都OK.  如果CTY 的課程內容能令佢思考得好D, 我都覺可以省回出去補習的時間和錢.   

中一上Algebra I , 是MC, 定係要STEPS?  我比較喜歡要STEPS.  

作者: pharaoh    時間: 20-3-5 16:12

b3410 發表於 20-2-20 11:10
i see.
咁真係去美國好D,課程選擇又多。飛就好簡單,落地,送機都有CTY負責。不過今年暑假好擔心疫情還沒 ...
今年真係報唔過, 疫情存在太多變數.
作者: planetearth    時間: 20-3-5 16:18

pharaoh 發表於 20-3-5 15:37
我仔都是中一.  
由於佢好少做課外練習, 平時都係做下學校功課就算, 但我見佢Algebra 唔算好扎實, 如果有D  ...

我覺得CTY課程主要是要佢學習必需的常規數學基礎課程, 幫助思考一定有, 一般數學都會幫助思考, 你可以自己間中比D超深的數學題比佢唸爆頭, 答唔到正確答案唔緊要, 要佢攪盡腦汁.
So far我見到都系MC, 但MC都要思考, 有D好tricky. 用練習簿寫低每條Steps 是我自己要求他做的, 我說要檢查他是否真正識及明白concept. 這個我覺得這樣幾好, 我建議你可以要求他寫低steps. 男仔有個缺點, 做數學會跳Steps, 我就要train佢寫steps, 這樣學校考試也會高分. 有時學校考試, 佢會無理地話, 一睇就知道答案, 點解要寫steps, 寫gam多字, gam麻煩, 唉... 我就話你唔寫steps, 老師點知你識唔識...佢完成目標我會比D獎勵佢, 例如完成左買個game比佢, 如果個Course太長, 就可以做完一半比個game佢, 完成又比多個games佢. 或者買波鞋比佢(波鞋是必須品, 只系買對貴小小的比佢). 佢好開心, 動力大左. 另外更開心自己學到好多新野同深野.

作者: Radiomama    時間: 20-3-5 20:19

CTY 的online courses 好有系統,不是HKAGE可以比較;但就好似上面有位家長咁講,好有燒錢感覺,所以我仔在Y9開學不久完成了Honour Geometry 就停下來。
國際學校IB課程的話,Y9之後好忙,課外活動 assessment 已令學生透不過氣,所以要取捨。

作者: pharaoh    時間: 20-3-5 22:25

planetearth 發表於 20-3-5 16:18
我覺得CTY課程主要是要佢學習必需的常規數學基礎課程, 幫助思考一定有, 一般數學都會幫助思考, 你可以自己 ...
好方法
作者: 都敏俊C    時間: 20-3-6 02:46

b3410 發表於 20-3-5 12:32
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKA ...

我仔仔啱啱俾 CTY 收咗,乜都唔識,想問下學分係咪對高年班先有用?佢而家得grade 2 係咪 d 學分或成績係冇用?

作者: b3410    時間: 20-3-6 08:29

都敏俊C 發表於 20-3-6 02:46
我仔仔啱啱俾 CTY 收咗,乜都唔識,想問下學分係咪對高年班先有用?佢而家得grade 2 係咪 d 學分或成績係 ...
yes, 中學生,打算去美國升學
作者: pharaoh    時間: 20-3-6 17:04

Radiomama 發表於 20-3-5 20:19
CTY 的online courses 好有系統,不是HKAGE可以比較;但就好似上面有位家長咁講,好有燒錢感覺,所以我仔在 ...
你仔仔由邊個MATH COURSE 起步? 有無報過 "problem-solving in Algebra" ? 我看了佢地簡介VIDEO, 發覺內容都幾唔同 .

作者: tiffany168168    時間: 20-3-6 20:16

我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢,一個月已完成,可以用剩下兩個月報埋grade 6 Maths 同其他,用盡果3個月佢。佢好鍾意呀,自己約美國tutor 問嘢,上weekly class 仲早過我起身,完全自己搞掂冇理過佢。

作者: Radiomama    時間: 20-3-6 21:02

pharaoh 發表於 20-3-6 17:04
你仔仔由邊個MATH COURSE 起步? 有無報過 "problem-solving in Algebra" ? 我看了佢地簡介VIDEO, 發覺內容 ...

我仔從Y3 summer 開始上,當年由Grade 4 maths 開始的,報讀了不同課程。
完成課程後有cert和evaluation, 但一直我們沒有申請official transcript, 未來報大學時也未必會,因為都是Y9之前的事了。美國大學一般睇中學最後四年的成績和活動表現,即Y10-13, 所以如為考大學,太早部署無乜用;如為増長知識,有鬆動錢和孩子有紀律去學習,則無妨。

作者: pharaoh    時間: 20-3-6 21:51

Radiomama 發表於 20-3-6 21:02
我仔從Y3 summer 開始上,當年由Grade 4 maths 開始的,報讀了不同課程。
完成課程後有cert和evaluation,  ...
係呀, 只是為了增長知識,加強佢對不同題形的思考和訓練, 佢除了做學校功課的數學題, 就無咩其他練習做, 見這類course 可build up self-learning skill 都唔錯, 無咁快諗大學。
作者: chickchick    時間: 20-3-6 22:30

Radiomama 發表於 20-3-6 21:02
完成課程後有cert和evaluation,  ...

非常認同你所講, 美國大學唔睇CTY嘅course的.D學分頂多係waive for 高中某些課程. Year 9後的CV才是戲肉.

year 7-year 8用CTY來kill time就幾好.我家大孩子year 7才考CTY, 之後就同時1個humanity + 1個maths咁上, 無間断上咗9個定10個咁上下就停了.
year 8 打後, 閒時去參加下地區性/國際性嘅各類比賽見識下和學會同其他人合作更好.

考名U要拎超級大賽才可能有少少用,突出下自己, 例如各類International Olympiad, 或者自發某D bright ideas. 我見每期SET嘅newsletter入面都有介紹SET member贏了什麼國際獎, 發明咗D乜, 甚至發起什麼community projects. 好全面發展的.

作者: chickchick    時間: 20-3-6 23:01

tiffany168168 發表於 20-3-6 20:16
我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢 ...

見你咁講, 我又想起CTY這項“德政”

佢好似舊時D美容院咁要個客買product自己用, 買佢3個月用唔哂係可以留起D剩餘日子, 在限期內再報就可以用埋佢,之後才再俾錢. “學店本色”中算係有D良心!

作者: 都敏俊C    時間: 20-3-6 23:08

tiffany168168 發表於 20-3-6 20:16
我仔小二時考了SCAT, 不過今年小三先參加online course, 見而家停課咁得閒,佢報Grade 5數學,俾咗3個月錢 ...

係咪報 individual ? 但我個小朋友得 grade 2 可唔可以報高 d 年級?會唔會報咗但唔收?

作者: tiffany168168    時間: 20-3-6 23:12

@都敏俊C, 唔知點解我覆唔到你。
grade 2 都可以越級報高級的科目,不過你要show 到你小朋友有能力,要cty 課程部審批的。我仔都跳咗兩級,冇問題㗎。

作者: 都敏俊C    時間: 20-3-13 03:01

tiffany168168 發表於 20-3-6 23:12
@都敏俊C, 唔知點解我覆唔到你。
grade 2 都可以越級報高級的科目,不過你要show 到你小朋友有能力,要cty  ...

謝謝你答覆,係咪揀咗課程,佢地再審批?因為初次報,唔太識點做

作者: b3410    時間: 20-4-3 08:43

今年HK site課程取消了
小朋友每年暑假最期盼的活動冇咗
作者: 都敏俊C    時間: 20-4-3 20:46

b3410 發表於 20-4-3 08:43
今年HK site課程取消了
小朋友每年暑假最期盼的活動冇咗

係啦 收到 email 話取消

作者: ababymami    時間: 20-4-4 01:32     標題: 回覆樓主:

我個小朋友前幾天剛報了CTY的online course, session base, 但今天收到電郵話summer course 取消,我都冇報summer course,但email 上有佢的學生ID喔。唔係幾明。有冇人報了online course都有收到取消的email ? 電郵係咁寫的:"we have made the difficult decision to cancel Session 1 of our 2020 Summer Programs, along with all courses at our Hong Kong sites"

我的小朋友報的課程於4月27日開課的,咁會唔會係信中所指的“session 1 of summer course" ? 我第一次報CTY,請指教! 謝謝!

作者: tiffany168168    時間: 20-4-4 15:58

我都收到,我估佢send 晒俾所有current cty program 嘅學生啫,唔使擔心。我仔3月下旬剛開始了第二個online course, 讀得好開心。

作者: mamamic    時間: 20-11-23 00:06

chickchick 發表於 20-2-24 16:43

請教一下,八歲小朋友對寫作好有興趣,有自己寫fiction chapters. 我剛開左戶口,等考試。請問系統稍後是否會建議報讀那個程度的課程?
謝謝你!

作者: chickchick    時間: 20-12-4 12:40

mamamic 發表於 20-11-23 00:06
請教一下,八歲小朋友對寫作好有興趣,有自己寫fiction chapters. 我剛開左戶口,等考試。請問系統稍後是 ...
考完只有分數,和寫出你達標與否成為會員。但所有報讀課程也是要家長自行揀選,CTY沒有任何建議給予的。
不過我想講多少少,如先前好多網友亦有講過,CTY的課程並不是ZOOM網課,全都是學生自己log-in再把有關材料下載再做好去遞交/網上直接完成/收TUTOR EMAIL獲取功課再做完再EMAIL遞交。
你小朋友只得8歲,你要多多幫忙跟進才可。

而8歲所得的人生經歷能否豐富他的寫作內容,盡得grade 6- grade 9寫作課程的精髓呢? 合格唔難,但我相信你也是想孩子在寫作邏輯和用字更見老練通暢, 有著環環相扣的討論內涵為目標, 這能力是建立在閱讀的基石上. 如果你真想試試CTY英文課程, 或許那些READING/READER SERIES (不好意思,不太記起實際名字) 會啟發到小朋友高階閱讀思考, 自然對寫的東西有得益. 一步步來.

作者: 都敏俊C    時間: 20-12-14 16:07

咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course

作者: 小曳人    時間: 20-12-15 09:48

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp

作者: 都敏俊C    時間: 20-12-15 12:57

小曳人 發表於 20-12-15 09:48
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp
...

我本來諗住個仔呢1,2年報下香港呢個先,等佢見識下其他叻人,冇諗過咁早就話唔開

作者: b3410    時間: 20-12-16 09:45

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
我今年暑假已經俾嗮錢,想postpone to next year. 結果還是不開,又唔想上佢online , 唔知點申請退錢
作者: b3410    時間: 20-12-16 09:45

小曳人 發表於 20-12-15 09:48
...
佢升中之後的課的確好好多
作者: charlene媽媽    時間: 21-2-2 10:24

2021年的summer camp又取消,我們的scat成績是否無效?p4考完scat,上過幾個online course,p5,p6的summer course都取消了。。暑期有乜活動阿。。。
作者: picture    時間: 21-3-4 12:46

b3410 發表於 20-3-5 12:32
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKA ...

請問一下你覺得CTY 和HKAGE 的。英文 課比教起來 那一個比較好, 各個優、缺點又是什麼呢?

本人資金有限,孩子時間有限,想了解多一點。

作者: b3410    時間: 21-3-4 15:30

picture 發表於 21-3-4 12:46
請問一下你覺得CTY 和HKAGE 的。英文 課比教起來 那一個比較好, 各個優、缺點又是什麼呢?

本人資金有限 ...
CTY的質量好很多,無論課程內容設計還是tutor資歷,不過也很貴。
HKAGE免費,課程內容和師資有時要睇彩數。大部分okay, 少數極佳,部分普通。

作者: lui    時間: 21-4-5 16:42

回覆 b3410 的帖子

我女上過三個reader series.內容和書本也好。老師有兩個非常好,有一個就好一般
作者: ANChan59    時間: 21-4-10 20:02

Radiomama 發表於 20-1-16 22:19
其實我仔當年是在Year 8 (12歲)到美國參加CTY, 三個星期又開心、又充實,是一次eye opening 的經驗。

我仔係11歲去另外一個暑期課程,正如你所講嘅eye opening,因為多海外學生,個交流,學習及衝擊性都好大。

那邊隨了上課有體育活動例如用NBA,rule跟足球,好玩嘢但係又係好有創意,不單單是學術上的交流。

作者: nanakochan    時間: 21-4-23 10:37

我係新手,想請教一下cty online individually paced program. 我理解係小朋友得閒就可以自己上堂,請問係咪預錄好嘅video,喺JHU網頁㩒入去就可以自己隨時睇片?請問係用咩平台上課呢?小朋友七歲,技術上冇大人支援容易操作嗎?謝謝

作者: Asimovfan    時間: 21-4-25 21:14     標題: 回覆樓主:

…………….
.

作者: CAcoffee    時間: 21-4-26 07:18

nanakochan 發表於 21-4-23 10:37
我係新手,想請教一下cty online individually paced program. 我理解係小朋友得閒就可以自己上堂,請問係 ...

我小朋友半年前上左,只要係deadline 前完成就可以,自己自由安排時間。小朋友要login 入CTY 個平台,入面有哂唔同module, 每個module 有video link, reading materials, challenge, assignment etc. (可能唔同course 有啲唔同),個平台好user-friendly. 宜家d小朋友成日要zoom, 應該難唔到佢哋

作者: nanakochan    時間: 21-4-26 07:40

CAcoffee 發表於 21-4-26 07:18
我小朋友半年前上左,只要係deadline 前完成就可以,自己自由安排時間。小朋友要login 入CTY 個平台,入面 ...

謝謝你的回覆!

作者: gooloo1007    時間: 21-5-7 14:02

作者: kinder.bb    時間: 22-4-1 10:43

想請問, 你哋知唔知CTY on-site summer program 會否好快滿?  

因呀仔之前考個SCAT test 分數未夠佢現在想報既program, 昨日已再online 考SCAT, 但上次考完後, 要2個星期先出到分數.  所以現在心大心細, 照以之前分數報小量course, 定耐心等, 但又怕佢啲course 好快滿.
作者: barque    時間: 22-4-5 07:39

kinder.bb 發表於 22-4-1 10:43
想請問, 你哋知唔知CTY on-site summer program 會否好快滿?  

因呀仔之前考個SCAT test 分數未夠佢現在想 ...

感覺上deadline 前報到名就可以。

作者: kinder.bb    時間: 22-4-5 19:33

barque 發表於 22-4-5 07:39
感覺上deadline 前報到名就可以。
謝謝回覆

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5