教育王國

標題: 美國國際 [打印本頁]

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-3-7 11:35     標題: 美國國際

請問美國國際和香港美國學校,有什麼分別?

作者: ckmammy    時間: 21-3-7 12:45

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 11:35

你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩間都係行美制。AIS 成績中等,校舍舊,學费平。ASHK 喺大埔,未有 track record, 學費貴 d。
作者: Apple_Orange_T    時間: 21-3-7 13:09

ckmammy 發表於 21-3-7 12:45
你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩 ...

學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,
如果,而家國際學校讀書讀美國課程,
第日去外國如英國,加拿大,會否很大分別呢?
不太明白,請給意見

作者: ckmammy    時間: 21-3-7 14:03

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 13:09
學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,
通常讀美國課程學校嘅人,目標都係去美國讀大學。但亦有人最後去加拿大,英國或其他國家。 如果你鍾意美國課程,亦可以選擇讀中小學讀美國課程,到高中考IBDP。IB 係國際承認,到時再決定去邊個國家讀大學都得。
作者: Apple_Orange_T    時間: 21-3-7 15:19

ckmammy 發表於 21-3-7 14:03
通常讀美國課程學校嘅人,目標都係去美國讀大學。但亦有人最後去加拿大,英國或其他國家。 如果你鍾意美國 ...

謝謝那看那間收再算
仲有一間, Stamford American 唔知好唔好

作者: ckmammy    時間: 21-3-7 15:37

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 15:19

謝謝那看那間收再算
呢2年多咗人走,少咗外國人來港,應該相對易入。Stamford 我仔讀緊第4年,我覺得唔錯,程度較深。 各方面都符合我嘅要求, 美國課程,高中考 IBDP,  到時睇個仔成績再決定去邊度讀大學。
作者: boojiji    時間: 21-3-8 15:15

ckmammy 發表於 21-3-7 15:37
呢2年多咗人走,少咗外國人來港,應該相對易入。Stamford 我仔讀緊第4年,我覺得唔錯,程度較深。 各方面都 ...
Stamford 係咪中小學都會在何文田果個新校舍?
作者: ckmammy    時間: 21-3-8 16:18

boojiji 發表於 21-3-8 15:15
Stamford 係咪中小學都會在何文田果個新校舍?
係呀
作者: Poyau    時間: 21-3-8 16:40

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 15:19

謝謝那看那間收再算

SAIS今年9月開G11(中五) IBO認證中

https://www.sais.edu.hk/admissions/grade-listings/

Please note that only Pre-Primary to Grade 11 classes are offered for the 2021-2022 academic year. Stamford will introduce Grade 12 in the subsequent academic year.

http://sais.edu.hk/files/Stamford%2520American%2520High%2520School%2520Brochure%25202020.pdf

Stamford American School is currently in the final stages of achieving authorization to officially be an International Baccalaureate (IB) Diploma Programme (DP) school. The final authorization visit is scheduled for lateFebruary 2021, with official authorization to follow shortly afterward.

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 07:21

ckmammy 發表於 21-3-7 12:45
你指這兩間?美國國際 (America International school)。香港美國學校 (American school Hong Kong ) ?兩 ...

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真的能提供優質教育。ASHK是香港唯一一間全外資的國際學校,其他國家有分校,香港暫時未有track record, 但其他分校有,老師有愛心,課程深,中文繁體字教,用本地課本,小學部用果本中文課本是本地最深果本「我愛學語文」。以中學部grade six為例,中文第一組作文要600字以上,跟大陸課程要求(這組內地生多),其他科目的課程也不淺,用美國core 課程,但最後2年考IBDP。

既然講了那麼多,我share埋點有創意的ASHK課程。

ASHK教學比較活,Grade Six為例,功課set得好有創意,例如教periodic table, 會叫你做Buy your element project, 每個學生assign一個element, 叫佢設計一個TV Commercial/ poster去sell 隻element, 但要包括guidelines 的內容,自己做research。
教cell里面organelles功能,會做功課作比喻的PowerPoint, eg. cell membrane is like the gate keeper of a school,etc叫學生用cell里的東西 比喻學校的東西,使學生明白,深的concepts也用活的方法使人明白。
Music有叫學生用電腦自由創作歌曲,老師叫學生自選一樂器,老師有教,但我仔有自己出去學(新學的)。Visual Art 自由創作對稱天主教堂的玻璃畫的rose windows。
學生功課錯或做不好,是提點及鼓勵,不會說你錯,更完全沒有責備。學生有自由空間發展各種創意,連數學功課也可連於restaurant receipt叫學生估計食材設計食譜因教estimation。
英文科看了作品,把感受設計於一個brochure, 中文科就作文是叫學生化作一個卡通人物去寫作,老師整埋卡通,課程新穎有趣,仔本不喜歡中文也變喜歡了。佢學校中文第一組用local中文書教繁體字,但水平是跟內地,但教法生動有趣,學生閱讀魯迅(朝花夕拾)等作品,與本地中學生學中文沒有什麼分別。第二組中文也是繁體教,多香港人,壓力比第一組少一些,因為功課沒那麼多。Social Studies 教ancient Egypt會叫學生research mummification的方法,然後去寫paper(paper要用MLA寫返references,好似大學要求咁,其實只讀Grade Six), 叫學生做金字塔或Egypt related的model(自己設計及整)。開心但多嘢學,學生自然地學了很多深奧的課題。
學校對資優生有支援,學術/情緒,老師與家長溝通佳,學費方面,我覺得worthy the money paid。學校書簿免費,冇雜費,只校車同午膳費,還有冇疫情一年一次的service learning(IB要求)要去trip, 其他不用再比錢了,校園環境幾好,小朋友也讀得好開心。

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 07:39

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...

我仔由主流一線中文小學完成小五考入ASHK, 當初選大埔ASHK是因為口碑及小班,每班15人,有時2-3位老師入課堂, 可個別指導功課。見學生都讀得好開心。
(學校admission話這間學校與其他IS不同,因為辦學團體全外資。另外這學校在其他地方也有分校。)

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 09:28

conniewktang 發表於 21-3-11 07:21

大埔的ASHK學費貴是有原因的,可上網看看師資, 學校真 ...
聽落都唔錯呀, 早幾年我搵學校都有睇過 ASHK, 不過喺大埔咁遠就唔考慮了
作者: hkbusfan    時間: 21-3-11 09:44

多謝分享! 希望有機會去school tour 睇吓 :)

點解好似唔多家長揀九龍塘AIS? 我睇佢FB 間學校都好似唔錯呀 (我都有諗住第時報)

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 10:05

hkbusfan 發表於 21-3-11 09:44
多謝分享! 希望有機會去school tour 睇吓 :)

點解好似唔多家長揀九龍塘AIS? 我睇佢FB 間學校都好似唔錯呀 ...
AIS 歷史悠久,但學術成績唔太突出。我仔同學之前都係讀AIS, 之後轉去 Stamford,佢覺得 AIS 程度較低。我都有睇過佢網頁,但唔覺得有咩特別吸引之處。 喺香港行美式制嘅學校好少, 畀我揀我會選啲創新嘅學校。
作者: conniewktang    時間: 21-3-11 10:06

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 13:09
學費平啲好!
我是剛剛開始搜集資料,

如果考IBDP, 去什麼國家升學也ok。
我仔為例,佢早產加超細B,12月出生,現在才剛11歲2個月,如果讀ASHK, 七年中學,去英國升大學,讀三年,20歲畢業(省了一年),如果去美國升大學,讀四年,就21歲畢業。

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 10:13

conniewktang 發表於 21-3-11 10:06
如果考IBDP, 去什麼國家升學也ok。
我仔為例,佢早產加超細B,12月出生,現在才剛11歲2個月,如果讀ASHK,  ...
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎?
作者: conniewktang    時間: 21-3-11 10:14

ckmammy 發表於 21-3-11 10:13
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎? ...

點會呢,學制不同而已。

作者: hkbusfan    時間: 21-3-11 10:49

ckmammy 發表於 21-3-11 10:05
AIS 歷史悠久,但學術成績唔太突出。我仔同學之前都係讀AIS, 之後轉去 Stamford,佢覺得 AIS 程度較低。我 ...
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/優勝嘅地方呢? :)

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 10:55

hkbusfan 發表於 21-3-11 10:49
原來係咁, 我睇forum 都感覺AIS 算比較易入Stamford 好新, 我都唔太認識
想再請教一下, 美制學校有咩特別/ ...

美式少考試壓力,但continuous assessment。不過在ASHK, 功課也不易, 有學生去加拿大升學話ASHK算課程深。

作者: Poyau    時間: 21-3-11 10:59

Apple_Orange_T 發表於 21-3-7 11:35

ASHK係Esol Education旗下學校
計劃開G11&12行IBDP IBO認證中

https://www.esoleducation.com/our-schools

https://www.esoleducation.com/our-schools/school-profiles

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 11:10

Poyau 發表於 21-3-11 10:59
ASHK係Esol Education旗下學校
計劃開G11&12行IBDP IBO認證中

ASHK主要用北美老師,見也有加拿大來的老師,中文就用大陸老師教繁體字(第一丶二組),而第三丶四組比外國人學中文就教簡體字(容易些),當然也是普通話上中文堂。(中文每週五節課,係普教中文課。)
中文堂以外,其他課堂當然全英教(全外籍老師),用好多IT於教學上,課程也多STEM原素,EAL support也強,但果啲助教老師也全外籍老師(全大學畢業),也有輔導老師上堂幫手,順便睇埋新生情緒同需要,家校溝通強,也照顧到資優學生的需要。學校也會管學生,如果有人欺負同學,學校是零容忍,校長也會自己處理。入Homeroom要準時,否則老師會當遲到(即使人在學校內),我自己就非常推薦ASHK。

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 11:25

hkbusfan 發表於 21-3-11 10:49
想再請教一下, 美制學校有咩特別/ ...

我覺得美式教育比較有創意同自由度較大。 例如作文,老師唔會逐句捉 grammar,會比較有興趣睇你內容寫得夠唔夠詳盡同你既想法。同埋始終美國喺 STEM 呢方面比較有優勝。 我仔同學由 Stamford 轉去 ESF, 佢明顯地覺得 Stamford 程度較高。
作者: conniewktang    時間: 21-3-11 12:02

ckmammy 發表於 21-3-11 11:25
我覺得美式教育比較有創意同自由度較大。 例如作文,老師唔會逐句捉 grammar,會比較有興趣睇你內容寫得夠 ...

美式IS都重視STEM, 不改grammar就間間IS都不會改。
我仔果間ASHK除任教老師外,另外1-2個助教會埋身補習咁教寫作(上英文),可能規定一班只15人,人數少,可以做到,我特別喜歡小班。Social Studies及Science, 助教也會成日幫手。學校重視STEAM, 比STEM多一個Art的element。

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 12:17

conniewktang 發表於 21-3-11 11:10

ASHK主要用北美老師,見也有加拿大來的老師,中文就用 ...

ASHK有校車,路線多,也有人住港島區,由其他IS轉入,佢父母話讀得開心,遠少少都Ok。學校standard中學校舍改裝,花了一億元裝修,有室內、外運動場地,外觀不錯。
記得之前有個女仔Grade 9(11歲)自己考完AP,已準備入大學,學校對這些資優有支援。

圖片附件: myimage.jpg (21-3-11 14:35, 358.7 KB) / 下載次數 31
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3OTQ4fDBiNjYyZjg4fDE3MTczMjYzOTh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (21-3-11 14:35, 312.76 KB) / 下載次數 17
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU3OTQ5fDFhY2Q4NTA1fDE3MTczMjYzOTh8MA%3D%3D

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 12:26

conniewktang 發表於 21-3-11 12:02
美式IS都重視STEM, 不改grammar就間間IS都不會改。
我仔果間ASHK除任教老師外,另外1-2個助教會埋身補習咁 ...
ASHK 都係用 MAP assessment 嗎?
作者: conniewktang    時間: 21-3-11 12:30

ckmammy 發表於 21-3-11 12:26
ASHK 都係用 MAP assessment 嗎?

ASHK每學期有大大小小的各科各種tests(全部計),而英文及數學每年再做2次MAP assessments(同美國學生作比較)。

作者: melobi12    時間: 21-3-11 14:46     標題: 回覆樓主:

我聽過AIS 校長喺online school tour 講嘢,感覺正路,但冇咩特別。

我亦喺疫情前去過ASHK school tour,本身對間學校冇咩期望,純粹就到時間想多參觀幾間學校,但聽完校長講嘢,令我覺得俾幾年時間佢,學校喺佢帶領下前景會幾好,好promising。校長對師資幾有要求。

如果ASHK學費平啲我都會報佢,而AIS 我地最後係冇報名。

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 14:48

melobi12 發表於 21-3-11 14:46
我聽過AIS 校長喺online school tour 講嘢,感覺正路,但冇咩特別。

但我去ASHK school tour 聽校長講嘢, ...

ASHK個Director好似加拿大國際學校過嚟的。
今年的Grade Six新生好似都成績好。

作者: ckmammy    時間: 21-3-11 14:54

我亦喺疫情前去過ASHK school tour, ...
咁你最後去咗邊間?
作者: melobi12    時間: 21-3-11 15:08

conniewktang 發表於 21-3-11 14:48

係,佢以前係CDNIS upper school 嘅principal,再之前喺Toronto 幾間high school 做principal,主要都係管理高年班,而家就由幼稚園開始都要負責埋

作者: conniewktang    時間: 21-3-11 15:17

melobi12 發表於 21-3-11 15:08
係,佢以前係CDNIS upper school 嘅principal,再之前喺Toronto 幾間high school 做principal,主要都係管 ...

除了這位Director, ASHK仲有2個under佢嘅校長。

作者: Poyau    時間: 21-3-12 00:37

conniewktang 發表於 21-3-11 14:48

ASHK Director 經驗豐富

https://www.ashk.edu.hk/about-us/directors-welcome/school-director

We’re pleased to announce the appointment of John Jalsevac as School Director of American School Hong Kong. Most recently, John was Head of School at Mission Hills International School in Shenzhen, China. John previously worked in Hong Kong from 2004 – 2014 as Principal of the Upper School at the Canadian International School Hong Kong where, as Chair of the International Baccalaureate (IB) Steering Committee, he led the school in the development and implementation of the IB Program.

...

Prior to his arrival in Hong Kong, John was employed as an educator in Toronto where he served as Principal of three High Schools and as a Curriculum Coordinator and Superintendent of Education for a large school district.

作者: cassy_w    時間: 21-3-12 09:03

ckmammy 發表於 21-3-11 10:13
我最近都有諗過如果去英國讀大學可以慳一年學費咪抵好多? 但讀小一年其實有冇學少咗嘢㗎? ...
其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, 出左社會做野之後就會懷念學生生活
作者: conniewktang    時間: 21-3-12 09:35

cassy_w 發表於 21-3-12 09:03
其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, ...

Strongly agree!

作者: 964000    時間: 21-3-12 09:48

其實有得選, 我鍾意讀 4 年大學多D, 始終大學生活同中學好唔同, 人生咁多年, 之後睇番其實 1 年並唔係咁長, ...

尤其疫情,三年中有兩年都係online
不過而家D人讀完又讀master不停讀都不會三年咁少,所以不是主要考慮。

作者: 964000    時間: 21-3-12 09:52

我亦喺疫情前去過ASHK school tour, ...

AIS有朋友讀緊初小,可能唔啱佢,搵緊地方轉校,小朋友如果學野比較快的可能唔太啱。

作者: ckmammy    時間: 21-3-12 10:03

的確係。 如果有得揀,首選當然係去美國讀大學好,尤其係讀科技的話。但美國大學學費真係好贵, 我諗過如果入唔到頂尖嗰d 去美國讀又好似好唔值......
作者: Apple_Orange_T    時間: 21-3-13 08:49

老師計計課程很用心,自然學習

作者: conniewktang    時間: 21-3-13 10:14

Apple_Orange_T 發表於 21-3-13 08:49
老師計計課程很用心,自然學習

主流學校家長成日話IS課程淺,我得啖笑。我教考DSE的英中,所以最清楚。
例如ASHK Grade 6的Science教biceps, tricepts及body system之間的interaction, DSE高中嘢, frog 解剖 乃DSE中六課程,chicken wings解剖與人體tricepts and tricepts對比,香港out of syllabus, Cell Biology連origin也學埋,功課也用MLA比出處,Cell biology乃中六DSE課程及大一Biology課程, periodic table乃香港中三丶四的課程,教埋寫formula等。
Social Studies的reading都好深,功課要求也高,寫paper如做大學文料功課,用MLA比reference!
數學,在香港主流小學,除了幾間男校及較好的小學的精英班,小學不會教正負數及coordinate, 中一起才教,但ASHK,Grade Six前,即小學已教,我仔完local小五入ASHK, 所以我要自己教返佢這2個topics, 當然Grade Six會繼續深化化去教。
ASHK重視STEAM, 比STEM多一個元素。
我覺得美式IS課程一點也不淺,學生一樣要努力讀書,因為不斷有tests及功課,而且份份都計分,但就少了一次過考試的壓力。

[attach]357971[/attach]

作者: h0146406    時間: 21-4-4 16:08

ais 幼稚園用家,小朋友讀得好開心,中文就自己教。應該都會繼續原校升小。
作者: archie1728    時間: 21-4-4 20:37     標題: 回覆樓主:

ICS/HKIS都係美制,但高中考SAT/AP而唔係IB

作者: boojiji    時間: 21-4-7 17:57

h0146406 發表於 21-4-4 16:08
ais 幼稚園用家,小朋友讀得好開心,中文就自己教。應該都會繼續原校升小。 ...
我email左admissions冇人覆, 想問下你會唔會知ais收唔收超大b?
作者: h0146406    時間: 21-4-12 18:48

回覆 boojiji 的帖子

EC2 同學仔,有人係2015年1月出世,大其他小朋友成年。
作者: Apple_Orange_T    時間: 21-5-30 17:59

老師好、課程好,希望適合,是否能夠直升中學?學費係貴,但是,希望收啦

作者: conniewktang    時間: 21-5-30 18:06

Apple_Orange_T 發表於 21-5-30 17:59
老師好、課程好,希望適合,是否能夠直升中學?學費係貴,但是,希望收啦
...

是否直升?我不清楚,你直接問下學校吧!

作者: conniewktang    時間: 21-5-30 20:44

大埔ASHK已獲IB牌

圖片附件: myimage.jpg (21-5-30 20:44, 408.92 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU5MDQwfDU2YjExZDllfDE3MTczMjYzOTh8MA%3D%3D

作者: benjibenji    時間: 21-5-30 22:14

Apple_Orange_T 發表於 21-5-30 17:59
...

Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可獲豁免。
另外cut off月份也由8月尾改到年尾了,因小朋友係細B,早幾年有打電話去問過,當時答覆係差數週冇乜問題但差兩個月就大概不接受了。
舊年有去過school tour,跟職員都傾咗好耐吓,校舍設施及整體感覺也不錯,學生人數唔會太多而師生比例係幾吸引的,飯堂係有蓋室外所以疫情底下我覺得係頗理想的,但如果放學之後再有課外活動就未必再有額外校巴送小朋友返屋企了。不過附近又真係幾多蚊,學校外圍行一個圈咬到成腳都係。

作者: conniewktang    時間: 21-5-31 07:13

benjibenji 發表於 21-5-30 22:14
Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可 ...

如果講ASHK, 其他國籍應不用比debenture。

作者: conniewktang    時間: 21-5-31 07:17

benjibenji 發表於 21-5-30 22:14
Debenture方面都要考慮,冇記錯早幾年全部入學都須要,之後美籍就不須要,另外不肯定是否其他外國護照也可 ...

我仔2019年12月早產超細B,完小五直入Grade Six, 現在才11歲5個月,班中有2018年12月超大B,可能學校見我仔舊校考過級一,也有提供IQ test的資優報告,所以Admission 從沒提過cut off date或讀多年Grade 5, 仔同學就當年插班要讀多年才收,所以她是超大B。(學校課程比外邊深,尤其Science 及中文,而中文第一組用本地課本,教繁體字(繁體教學:第一丶二組),作文要求是跟大陸standard)。

之前問過校巴,話課外活動送返屋企喎,有去程,必有回程。

我仔皮膚都好敏感,在九龍舊校成日比蚊咬,但在ASHK 又完全冇這問題(冇噴蚊怕水或用蚊貼,因為我仔好抗拒)。一次都冇咬過,可能校車直入學校,冇在學校附近行(interview及疫情取書除外, 但冇比蚊咬),另外,學校textbooks是免費的!完全冇雜費!

ASHK的debenture及學費不便宜,但入讀了一年,我覺得worth the cost, 即使讀得幾好,也不打算轉其他IS, so far對well-designed 的課程及優質的老師好滿意,我仲忍唔住在完曬tests後(11 June已放暑假),寫了一封信比中學部校長,讚下啲老師,尤其是仔班主任及Science及Math老師Ms Tara Store, 佢好caring及功課設計得好好(她教Grade Six全級),人又caring, discipline又執得好,入課室遲一分鐘都當late, 當然其他老師也好好,有恆常管教學生及不斷追功課,但同Homeroom teacher(班主任)接觸得較多。見各老師都會有問必答,學校student support(新生情緒及學業)支援夠也到位,EAL也搞得不錯,見local新生入去,英文也進步好快!暫時我對學校好滿意!(感覺學校管老師都管得好嚴)。

作者: conniewktang    時間: 21-5-31 08:18

conniewktang 發表於 21-5-30 18:06
是否直升?我不清楚,你直接問下學校吧!

問過,一條龍直升(emoji)

作者: boojiji    時間: 21-5-31 16:21

之前係expo問過, 佢地係睇依家個小朋友讀緊邊年級 , 唔係好strict on month cutoff

但你講到佢岩岩改左8月尾到年底, 唔知係咪policy轉左呢~
作者: benjibenji    時間: 21-5-31 21:56

boojiji 發表於 21-5-31 16:21
之前係expo問過, 佢地係睇依家個小朋友讀緊邊年級 , 唔係好strict on month cutoff

但你講到佢岩岩改左8月 ...

我當時打去問都三四年前了,未必可以作準,同埋沒記錯當年較新還未放寬外籍也必須買債券⋯⋯而家可以靈活處理當然係好事。
因為住得遠及小朋友仲細未急住讀美制,所以當時未申請,或者大啲先申請插班吧。整體來說係頗吸引的,始終本地行美制的學校又不多。

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-6-1 15:09

conniewktang 發表於 21-5-31 07:17

我仔2019年12月早產超細B,完小五直入Grade Six, 現在 ...

請問之前疫情,是否前期zoom class,
之後大多是面授呢?想知道學校在疫情的安排
謝謝資料

作者: jpmx    時間: 21-6-1 15:17

回覆 Apple_Orange_T 的帖子

已经恢复全天了
作者: conniewktang    時間: 21-6-1 17:04

Apple_Orange_T 發表於 21-6-1 15:09
請問之前疫情,是否前期zoom class,
之後大多是面授呢?想知道學校在疫情的安排
謝謝資料

ASHK 8月中開學,接EDB指引上半日zoom class, 八號風球也照上Zoom,估唔到。
之後有恢愎過半日面授,至新一波疫情又半日上zoom, 但農曆新年後已恢復半日面授。當官津恢愎半日面授時,ASHK已恢愎返全日了,學生超開心!
Zoom期間,日日有功課,網上交,忘記交老師就會電郵通知家長,有唔明放學同老師再zoom問到識為止,上zoom也不可遲到,否則當遲到計,上zoom必開cam及睇到成塊面,否則老師會話,當然開mic答問題或討論,discipline執得好緊。功課在zoom期間唔覺有少到,測驗照zoom照測,唔覺有影響進度,我見Zoom lessons 除了做不了Science的lab實驗外,樣樣做齊,老師很專業,用IT也很純熟,有關交功課的困難,老師會全力協助。我對ASHK的zoom lessons及實體課均感非常滿意。我仔試過有technical problems, 學校IT team會馬上提供support,有問題即去協助解決,我真係覺得好好!還有,在各科老師的zoom room, 見有add埋中學部校長,應該她可隨時觀課,看老師上堂,學校對老師要求極高!

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-6-2 11:18

conniewktang 發表於 21-6-1 17:04

ASHK 8月中開學,接EDB指引上半日zoom class, 八號風球 ...

咁學校嘅Policy時都幾嚴謹,打風老師都要開工

作者: conniewktang    時間: 21-6-2 11:34

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 11:18
咁學校嘅Policy時都幾嚴謹,老師放假都要開工

面授後,有8號風球就真的休息啦!

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-6-2 16:33

conniewktang 發表於 21-6-2 11:34
面授後,有8號風球就真的休息啦!

謝謝回覆,請問知否今年面試成功率是否高呢?不用見爸媽?

作者: conniewktang    時間: 21-6-2 17:13

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 16:33

不清楚。

作者: conniewktang    時間: 21-6-2 17:17

Apple_Orange_T 發表於 21-6-2 16:33

今年不知道!
去年Admission的Mary見到我,只打招呼,冇見家長。只叫仔考筆試(數丶英文、英作),同informally與他傾一陣,估計ASHK只注重筆試(中學部)。

作者: lulukoko    時間: 21-6-2 17:26

請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12)
作者: conniewktang    時間: 21-6-2 18:19

lulukoko 發表於 21-6-2 17:26
請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12) ...

打去學校問最清楚。
如讀四年,好似有得退(非全數)。

作者: conniewktang    時間: 21-6-2 18:23

lulukoko 發表於 21-6-2 17:26
請問 如報讀 ASHK Grade 9, 無外國passport, 係咪都要比全數 6x萬 debenture?(只讀4年, Grade 9-12) ...

ASHK Admission Director Mary電話

圖片附件: myimage.jpg (21-6-2 18:23, 164.34 KB) / 下載次數 24
/forum.php?mod=attachment&aid=MzU5MTAwfDIzNzUyMjg1fDE3MTczMjYzOTh8MA%3D%3D

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-6-3 19:11

conniewktang 發表於 21-6-2 17:17
今年不知道!
去年Admission的Mary見到我,只打招呼,冇見家長。只叫仔考筆試(數丶英文、英作),同infor ...

如果小學,功課唔知多唔多,返到屋企自己識唔識做,好怕好似L S咁,一大堆功課返到屋企又唔識做?
咁中學呢,功課深唔深,小朋友自己可以掌握到嗎?

作者: conniewktang    時間: 21-6-3 19:33

Apple_Orange_T 發表於 21-6-3 19:11
如果小學,功課唔知多唔多,返到屋企自己識唔識做,好怕好似L S咁,一大堆功課返到屋企又唔識做?
咁中學 ...

小學一般在學校完成。中學功課合理,老師有guidelines, 小朋友有聽書會識做的。

作者: Apple_Orange_T    時間: 21-6-3 19:59

conniewktang 發表於 21-6-3 19:33
小學一般在學校完成。中學功課合理,老師有guidelines, 小朋友有聽書會識做的。
...

作者: conniewktang    時間: 21-6-3 20:02

Apple_Orange_T 發表於 21-6-3 19:59

入ASHK, 是我為仔作的最正確選擇,so far我很滿意。
不過,世上沒有非讀不可的學校,因為每間學校必有其優點與缺點。
ASHK的缺點是學費不便宜,冇外國passport一般要買debenture。
其優點是課程設計同師資都優質,教學好,功課設計得有心思及啓發創意(Grade Six中一有教Newton’s3條laws,除3份book reports及一份STEAM 的設計machine的project ,consolidation 是用其中一條law畫日常生活如何應用New’s law of motion)老師有愛及caring, 注意小朋友情緒及關顧做得好,而且課程比較深,故更適合資優小朋友。另外,我見ASHK中學部校風都幾好(小學部同Kg唔知)因為啲老師有管教學生。
(有資優小朋友跳幾級,早已考完入大學的考試,而且成績優,只是父母要她有多些社交,冇咁快比佢入大學)。

作者: lotsofpbb    時間: 22-1-16 13:18

回覆 melobi12 的帖子

咁最後你揀咗邊一間學校報?
作者: rowanmama    時間: 22-1-16 13:31

conniewktang 發表於 21-6-3 20:02

入ASHK, 是我為仔作的最正確選擇,so far我很滿意。

可以比資優跳級又真係幾好。我地學校要stick to本身學年,但就會比challenging tasks小朋友,同同高年級小朋友一齊做project。

作者: luismama    時間: 22-4-22 12:51

先利申一下:AIS 現在用家(多於一年)
唔明點解啲人成日話AIS 無乜突出成績,到底係用家自己唔關心間學校,無睇校報,還是非用家的道聽途說。

當然,如果跟某英式大校比,佢哋一年幾百人考IB 出十幾位狀員,同AIS 一年百幾人(可能更少)出幾位(而報紙無報),而當中不少校生係收到美國著名學府嘅multiple offers (又係,報紙無報),咁樣比較公平咩?

單單上年(2021),AIS 畢業生的升學報告,先睇考生成績,21個科目當中有19科係高於全球平均值。大學錄取當中佔有不少係世界有排名叫得出名嘅大學,UC Berkerly, UBC, King’s College London 等都榜上有名,本地HKU, CUHK, UST 都在名單上,仲要係學生攞到multiple offers (即多於一間大學取錄)。

真實用家感受
我小朋友讀緊AIS ,她非常熱愛上課,亦很喜愛她的老師。之前停面授,我在家中陪她上網課,見到老師們預備嘅課堂和自學習作一啲都唔HEA,大部份老師都好有HEART。(我自己都係教育界) 他們的網課有齊班主任課(分大班及小組,教英拼、數學、常識)、中文(依科一會再說)、體育、音樂、圖書、情緒管理、遊戲。

學術方面,在沒有額外補習,只靠學校教授情況下,我小朋友在第一學年(EC 1) 已學完jolly phonics 的單音,EC2 已識拼CVC生字,認識2D 形狀及3D 立體圖形,音樂已學會識四大樂器家族和世界各地的民謠(用當地語言)。

當然,中文係差的﹗至少幼稚圖嘅中文係完全唔得,老師唔得,教學態度唔得,課程唔得。不過,俾得小朋友讀國際學校,依一方面早就預咗要靠父母自己。如果真係睇中文睇得咁重要,咁可能本地學校會較適合。

學生品德方面,我只能講外界好多傳聞係誇大或者打手踩學校。我送小朋友返學,只見學生圍著校牆排隊(窩打老道),從未聽過行過的途人投訴因學生行為而受到滋擾。大大小小學生(幼稚園到高中)都係一樣排隊,個個不是睇書、同家長或同學傾偈(唔係太大聲嗰種)、大嗰啲睇吓手機等,就算佔咗行人道排隊,行人仍然能有空間暢通無阻。放學的話,我有見過高小或初中啲學生會係隔離個公園仔追追逐逐,但大部份都係正正常常行去搭車。

其實學生在學校附近係無乜機會如外界所講「咁放肆」,因為每朝三大校長(幼稚園、小學、中學)及訓導主任就會當值,全體老師出動,咁啲學生點可以「放肆」?

我個小朋友讀了兩年,她已學到一些正向的生命價值,例如︰小動物也有感受,所以她不太食肉;其他小朋友會因為我嘅行為而唔開心,所以我要be nice to others;做錯事要認錯,人哋道歉要原諒……這都是老師們付出得大的努力和愛心去教導孩子。

大家有與趣可以認真睇吓AIS 網頁和約SCHOOL TOUR。依間學校,我係真心推介。
https://drive.google.com/file/d/1pSWu1JR8m8FHeGMI3z_0lA1MioV9yjRc/view

作者: luismama    時間: 22-4-22 12:52

其實明報係有報導過,STANDARD 都經常有報依間學校

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5