教育王國

標題: Agent 介紹 [打印本頁]

作者: wonglwy    時間: 21-6-15 21:42     標題: Agent 介紹

本人兒子今年9月升讀中二,中三希望到英國升學,但是對英國學校一曉不通,希望搵agent代辦,請問有冇好嘅agent介紹?謝謝(emoji)(emoji)

作者: etoile    時間: 21-6-16 11:19     標題: 回覆樓主:

貨比三家,有D功課唔慳得。
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphxn,會了解下個小朋友先去俾建議,唔會盲目推介。其他大路agent有Coopers and Cooxxxs,英*色*,大海等等。

作者: yuyueng    時間: 21-6-16 11:31

同意樓上講揾2間比較下,AA或其他(知定就唔好去乜識)講下自己心目中在意咩類型學校,預算等等,甘自己再篩選下再上黎問下,唔好等啦。
作者: wonglwy    時間: 21-6-16 13:21

etoile 發表於 21-6-16 11:19
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphx ...

請問AA係邊間?

作者: wonglwy    時間: 21-6-16 13:27

etoile 發表於 21-6-16 11:19
我會建議AA,做個free test睇下小朋友能力可以報到邊個range嘅學校。仲有Dolphx ...

https://www.brandoncentre.com/upcoming-seminars/

有朋友推介呢間,應該幾top,但係唔知係咪一定要上佢嗰啲班先可以面試

作者: beastiebistro    時間: 21-6-16 14:13

回覆 wonglwy 的帖子

Brandon唔係Agent,係幫學生準備考學校試嘅機構。
作者: etoile    時間: 21-6-16 14:56

wonglwy 發表於 21-6-16 13:21
請問AA係邊間?

Academix Asix

去見下問下D agents,再花啲時間爬下EK舊帖,有問題search下舊帖然後再問呢度嘅家長。

作者: etoile    時間: 21-6-16 14:59

beastiebistro 發表於 21-6-16 14:13

Brandon唔係Agent,係幫學生準備考學校試嘅機構。

佢有提供呢方面嘅服務,不過好似收費(亦唔平),印象中係報好top包括唔用agent嘅學校。

作者: beastiebistro    時間: 21-6-16 16:27

回覆 etoile 的帖子

Brandon同最top嘅public schools有緊密聯繫,但係正業係幫學生準備考試。唔排除佢會幫個別學生跟進申請,不過一定唔係正式Agent,唔會係俾到最全面嘅advice同選擇。
Anyway,我係反對用agent派,根本唔建議人用。

作者: 6x6=36    時間: 21-6-16 17:50

搵幾間同時WhatsApp 或打電話問,問嘢唔洗比錢,冇蝕底
我就搵左5間問,有大agent又有細agent,我最後揀左間細agent,因為我問幾間大agent 都好似唔憂做咁,唔願答或遲幾日先覆

作者: mi_mi_    時間: 21-6-16 22:17

如果搵 agent 我也同意搵多幾間,因為有啲只會叫你報讀課程(emoji)。我有經 agent幫手報學校,也有自己直接報。經 agent 報好處係可以係佢地到考 entrance exam,唔洗另外比錢搵地方考。

作者: sleung2020    時間: 21-6-16 22:24

beastiebistro 發表於 21-6-16 16:27
回覆 etoile 的帖子

Brandon同最top嘅public schools有緊密聯繫,但係正業係幫學生準備考試。唔排除佢會幫 ...
Me too, anti-agent

作者: wonglwy    時間: 21-6-16 22:40

6x6=36 發表於 21-6-16 17:50
搵幾間同時WhatsApp 或打電話問,問嘢唔洗比錢,冇蝕底
我就搵左5間問,有大agent又有細agent,我 ...

可否pm small agent ?

作者: wonglwy    時間: 21-6-16 22:50

sleung2020 發表於 21-6-16 22:24
Me too, anti-agent

因為未去過外國留學,完全唔知有咩學校好,如果自己搵都唔知從咩搵起,只可能話人哋話咩呀學校就自己去報試吓,反正agent唔使錢咪問吓囉

作者: sleung2020    時間: 21-6-16 22:53

wonglwy 發表於 21-6-16 22:50
因為未去過外國留學,完全唔知有咩學校好,如果自己搵都唔知從咩搵起,只可能話人哋話咩呀學校就自己去報 ...

Bad advice can harm

作者: beastiebistro    時間: 21-6-16 23:31

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅叫你揀嚟報,你都係唔會知嗰啲學校好唔好,係咪適合你小朋友。到時咪A agent話A,B, C, D學校好,B agent就話E, F, G, H學校啱,C agent話應該考慮W, X, Y, 同Z 學校咁囉。
無論你揾唔揾agent,有啲功課都係要家長自己做,例如諗下:
- 想要傳統英式寄宿體驗定係要成績至上
- 全寄宿比例高定無所謂
- 齋校定男女校
- 大校定細校
- 鄉村定城市
- 運動音樂配套
- 將來讀A level定IB
等等。

呢啲諗咗先有得起碼收窄範圍。不過又係嗰句,功課都做完,使鬼揾agent報咩,自己嚟都得啦。

作者: 212512    時間: 21-6-17 13:46

回覆 beastiebistro 的帖子

請問如果想要傳統英式寄宿、不求成績或排名:很高boarding ratio
男女校
音樂運動平均
A level
不論大細校,城市或鄕村,
有什麼選擇?

作者: beastiebistro    時間: 21-6-17 14:22

回覆 212512 的帖子

Rugby SchoolMarlborough College
Uppingham School
Charterhouse
Shrewsbury School
Stowe School
還有其他,不能盡錄。

作者: 212512    時間: 21-6-17 16:22

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝回覆,已收窄了很大的範圍!
作者: beastiebistro    時間: 21-6-17 16:33

回覆 212512 的帖子

希望幫到你,可以隨時PM我討論。
作者: wonglwy    時間: 21-6-18 19:52

beastiebistro 發表於 21-6-16 23:31

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅 ...

咁大個人當然知道基本功課係要做,但係有人問吓攞下資訊又唔使錢都有得益嘅,我而家已經搵咗agent佢已經解答左我最苦惱嘅問題⋯⋯呢個問題從來都冇人講過

作者: wonglwy    時間: 21-6-18 19:55

beastiebistro 發表於 21-6-16 23:31

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅 ...

咁例如寄宿學校自己報個學費連寄宿費係咪同經agent部係一樣先?因為寄宿加學費一年都差唔多$40/50 萬,因為真係太多學校出名嗰啲自己個仔又未必考到,起碼可以喺香港agent嗰度考試,自己報嗰啲係點樣考試呢?

作者: beastiebistro    時間: 21-6-18 20:15

自己報同經Agent報費用梗係一樣,經Agent報唔會有discount㗎。其實啲學校好樂意直接同家長溝通,唔同學校嘅考試arrangement都唔同。我幫我仔同女報6間都無經agent,我仔香港學校肯做invigilation,咁有需要咪喺學校做。我女學校唔肯,咁到要考試嗰時咪俾錢搵Agent做invigilator囉。

我認為自己報更有誠意,有咩問題要跟進又更直接。經agent,佢有無跟,跟得貼唔貼你唔會知。A學校有位但commission少啲佢可能話你聽無位,B學校無咁好但commission高啲佢又可能力sell。

Anyway,呢啲係我個人睇法,祝你小朋友搵到適合嘅學校。

作者: wonglwy    時間: 21-6-18 20:20

beastiebistro 發表於 21-6-18 20:15

自己報同經Agent報費用梗係一樣,經Agent報唔會有discount㗎。其實啲學校好樂意直接 ...

最大問題我都唔知邊啲學校好定唔好?勁嗰啲梗係知啦,但係想搵中中地嗰啲,我就係知道價錢一樣點解唔搵agent問吓,起碼佢安排到考試,咁其他都係考到同考唔到嘅分別姐,即係等於第一次旅行通常都跟旅行社咁解囉,起碼佢而家都俾咗啲學校我睇吓位置又睇吓咁囉個概念囉

作者: beastiebistro    時間: 21-6-18 20:32

無緊要,你認為幫到你就得啦。
作者: sleung2020    時間: 21-6-18 22:55

wonglwy 發表於 21-6-18 20:20
最大問題我都唔知邊啲學校好定唔好?勁嗰啲梗係知啦,但係想搵中中地嗰啲,我就係知道價錢一樣點解唔搵age ...

If you don't know if a school is good or not, how do you know if an agent recommends a school to you just because he can earn more commission instead of the fact that the school is good for your kid?

作者: longlokma    時間: 21-6-18 23:41     標題: 回覆樓主:

我認為揾agent無問題,亦唔覺得自己直接揾學校代表多啲誠意,始終你揀人時人揀你,大家都係平等,最緊要都係睇孩子成績同面試表現。
不過agent唔駛揾太多,2/3間已經好夠,聽完佢哋建議再自己上網揾相關學校資料及坊間評價,事半功倍。

作者: wonglwy    時間: 21-6-19 01:57

longlokma 發表於 21-6-18 23:41
我認為揾agent無問題,亦唔覺得自己直接揾學校代表多啲誠意,始終你揀人時人揀你,大家都係平等,最緊要都 ...

我都係咁諗攞咗個資訊,當然會自己再研究吓唔係一味信晒agent嘅意見嘅,自己都係做生意點會唔知道佢哋係用咩嚟搵食!不過反正佢哋都唔收費第一步攞資訊都冇壞囉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5