教育王國

標題: 關於UCAT [打印本頁]

作者: b3410    時間: 22-5-3 09:06     標題: 關於UCAT

請問如果想申請英國,澳洲醫科,應該幾時考UCAT?一年只可以考一次,是否考成績兩邊都可以用?

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-3 15:39

b3410 發表於 22-5-3 09:06
請問如果想申請英國,澳洲醫科,應該幾時考UCAT?一年只可以考一次,是否考成績兩邊都可以用?
...
UCAT 嚟緊78月要去考嘞,只可以考一次,最好9月開學前考咗佢啦⋯⋯
btw,唔考埋 BMAT? Cambridge/IC/UCL 只睇 BMAT 噃!

作者: b3410    時間: 22-5-3 16:03

小鹿揀學校 發表於 22-5-3 15:39
UCAT 嚟緊78月要去考嘞,只可以考一次,最好9月開學前考咗佢啦⋯⋯
btw,唔考埋 BMAT? Cambridge/IC/UCL  ...
謝謝提醒,BMAT都會考埋
不過就係唔識計,如果報澳洲學校,UCAT如何計?
因為暫時未決定報唔報埋

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-3 16:23

b3410 發表於 22-5-3 16:03
因為暫時未決定報唔報埋
澳洲可以等出年放埋榜先慢慢報,因2024年1月先入學,但因 UCAT考期只有7-11月,故都要先考,注意好多澳洲大學要有個 undergrad degree 先可報醫,只有少數接受 first degree 讀醫…

作者: 小豬脾    時間: 22-5-3 19:05

b3410 發表於 22-5-3 16:03
因為暫時未決定報唔報埋
UCAT有分英國版同UCAT ANZ 澳洲及新西蘭版,要分開考。但有啲有undergraduate 醫科的澳洲大學係要考另一個叫ISAT 的試。
作者: Edward1997    時間: 22-5-3 19:19

...

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問吓,有的undergraduate嘅medi 6, 7月巳截止報名,有啲11月,問吓佢要邊啲試,如ucat anz定isat….

作者: b3410    時間: 22-5-3 21:08

小豬脾 發表於 22-5-3 19:05
UCAT有分英國版同UCAT ANZ 澳洲及新西蘭版,要分開考。但有啲有undergraduate 醫科的澳洲大學係要考另一個 ...
謝謝,我都見到有d要ISAT
作者: b3410    時間: 22-5-3 21:09

Edward1997 發表於 22-5-3 19:19
英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...
多謝提醒!
作者: silvia_ng    時間: 22-5-3 21:31

...

我仔上年考了UCAT,但後尾考澳洲醫科都要佢再考ISAT,之前UCAT結果唔接受。

作者: b3410    時間: 22-5-4 09:42

silvia_ng 發表於 22-5-3 21:31
我仔上年考了UCAT,但後尾考澳洲醫科都要佢再考ISAT,之前UCAT結果唔接受。
...
咁最後是否都有考ISAT,感覺其實想考核的內容差不多?
作者: silvia_ng    時間: 22-5-4 12:51

b3410 發表於 22-5-4 09:42
咁最後是否都有考ISAT,感覺其實想考核的內容差不多?

無考呀,佢考UCAT/BMAT都冇咩準備,唔知佢有冇覺得呢啲有咩分別了

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-4 15:01

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...有的undergraduate嘅medi 6, 7月巳截止報名,有啲11月,
你意思 67月或 11月截止報名的是來年1月入學嗰d?
例如 2022年 6/7/11月截止的是 2023年1月入學的課程?

因為不嬲都諗住考完DSE 先開始報澳洲的醫科,應該趕得切1月入學罷?!

作者: Edward1997    時間: 22-5-4 15:10

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:01
例如 2022年 6/7/11月截止的是 2023年1月入學的課程?

唔係架,你問吓,我仔出完成績先報,先知有好幾間已截止……之前你要考定啲試isat, ielts, 重有interview,出倒成績先會有機會收…..

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-4 15:16

Edward1997 發表於 22-5-4 15:10
唔係架,你問吓,我仔出完成績先報,先知有好幾間已截止……之前你要考定啲試isat, ielts, 重有interview, ...
謝謝提醒…
其實除了 UNSW 之外,仲有冇其他 U 有醫的 undergrad program 呢?

作者: Edward1997    時間: 22-5-4 15:26

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:16
謝謝提醒…
其實除了 UNSW 之外,仲有冇其他 U 有醫的 undergrad program 呢?

我唔係留意好多間,但我知Monash有, Adelaide都有, Sydney u近年都開咗,但好似收好少人,仲要收4A*….

要留意有啲大學計Maths嘅成績如果不是M1,M2一齊讀,只計半科….

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-5-4 15:35

Edward1997 發表於 22-5-4 15:26
我唔係留意好多間,但我知Monash有, Adelaide都有, Sydney u近年都開咗,但好似收好少人,仲要收4A*….

...
謝謝!
作者: Edward1997    時間: 22-5-4 16:10

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:35
謝謝!

作者: bbc2018    時間: 22-5-8 18:56

小鹿揀學校 發表於 22-5-3 16:23
澳洲可以等出年放埋榜先慢慢報,因2024年1月先入學,但因 UCAT考期只有7-11月,故都要先考,注意好多澳洲大 ...

澳洲ISAT 要早些報,考期少,7月前考才趕得切。可能要5或6月考
作者: happyfamilybaby    時間: 22-5-8 21:41

bbc2018 發表於 22-5-8 18:56
澳洲ISAT 要早些報,考期少,7月前考才趕得切。可能要5或6月考
即係今年DSE,今年考SAT嗎?
作者: happyfamilybaby    時間: 22-5-8 21:43

英國個邊10月已經要報名,有一啲學校要ucat, 有啲bmat, 但澳洲個邊每一間截止報名嘅日期都唔同,你最好問 ...
即係今年DSE,舊年10月就要報名嗎?
作者: Edward1997    時間: 22-5-8 22:33

happyfamilybaby 發表於 22-5-8 21:43
即係今年DSE,舊年10月就要報名嗎?

作者: bbc2018    時間: 22-5-9 11:25

happyfamilybaby 發表於 22-5-8 21:41
即係今年DSE,今年考SAT嗎?
是的。是ISAT, 詳情要去各大學網站了解截止、面試日期。
作者: Sophie0804    時間: 22-5-24 13:31

...

UCAT有沒有past paper 做,要唔要溫習。沒讀Physic 考BMAT 是不是難D

作者: b3410    時間: 22-5-24 14:48

Sophie0804 發表於 22-5-24 13:31
UCAT有沒有past paper 做,要唔要溫習。沒讀Physic 考BMAT 是不是難D
有書教如何準備,考試技巧,past paper.
我諗physic 部分唔會好深, 之前考ACT science 部分都有phy 類題目,話應該初中學過。唔知BMAT是否更加深

作者: b3410    時間: 22-5-24 15:50

https://www.physicsandmathstutor.com/admissions/bmat/section-2-physics/
揾到knowledge checklist for physics section

作者: gigayan    時間: 22-5-24 15:54

b3410 發表於 22-5-24 15:50
https://www.physicsandmathstutor.com/admissions/bmat/section-2-physics/
揾到knowledge checklist for  ...

似CE Syllabus嘅topic,DSE高中無修Physics好似kick手啲

作者: gigayan    時間: 22-5-24 15:55

話咁快師姐已經高中了,師妹今年都要揀科了~

作者: Sophie0804    時間: 22-5-24 16:08

gigayan 發表於 22-5-24 15:55
話咁快師姐已經高中了,師妹今年都要揀科了~

下年考DSE 了

作者: b3410    時間: 22-6-28 11:36

bbc2018 發表於 22-5-8 18:56
如果明年DSE,是否依家已經要報ISAT?
作者: bbc2018    時間: 22-6-28 12:59

b3410 發表於 22-6-28 11:36
如果明年DSE,是否依家已經要報ISAT?
應該明年
不過你最好睇大學官網,睇吓要求是甚麼月份考,有預算,可能唔同學校有唔同。最好睇睇先

作者: b3410    時間: 22-6-28 23:27

小鹿揀學校 發表於 22-5-4 15:01

大致睇下,Monash最難搞,要考5月 1st cycle ISAT, 要準備公開試,未必有時間去考。
UNSW最彈性,ISAT,UCAT 都可以,可以放榜再搞。

Adelaide 考UCAT,可以5月報名,7-8月再考。

作者: Augesttime    時間: 22-6-29 00:14

b3410 發表於 22-6-28 23:27
大致睇下,Monash最難搞,要考5月 1st cycle ISAT, 要準備公開試,未必有時間去考。
UNSW最彈性,ISAT,UC ...

想問清楚多些, 是不是:

考 ucat 就報得unsw同Adelaide, 兩者都可以報5月的ANZ_UCAT。

考ISAT就報 Monash/unsw。

其實呢幾間係咪都只接受出咗dse/IB/IAL成績先可以申請? 因為點都要寫school reference,畢咗業好難攪喎。

作者: b3410    時間: 22-6-29 08:51

Augesttime 發表於 22-6-29 00:14

UCAT 報名先,考試 7月至8月UCAT ANZ
Bookings open: 1 March 2022
Bookings close: 17 May 2022 at 11:59pm AEST
Late bookings close: 31 May 2022 at 11:59pm AEST
The 2022 UCAT ANZ must be sat between 1 July and 12 August 2022.

UNSW接受ISAT or UCAT, 時間也最彈性,好似全年都可以申請。

Monash 時間最麻煩
Asia, Middle East, Europe,student apply by 27-Jun
sit ISAT 20-May
interview 3 & 4  Aug*Online
result  End  Aug

未必要公開試成績啩?因為報名的時候應該未出。

我覺得如果明年拎唔到滿意的CO,就可以3,4月開始報澳洲學校/考試

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-6-29 08:55

b3410 發表於 22-6-28 23:27
UNSW最彈性,ISAT,UC ...
我都開始大致睇吓…
其實主流大學只有 Monash 明確要ISAT ,UNSW 是 either UCAT-ANZ or ISAT
我哋係 target 2024 entry,印象中 Monash 要在 application deadline 前,即2023年8月前考 ISAT,
我就諗住考完 DSE ,才去考 2023年5月個 ISAT...

作者: b3410    時間: 22-6-29 12:54

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 08:55
我都開始大致睇吓…
其實主流大學只有 Monash 明確要ISAT ,UNSW 是 either UCAT-ANZ or ISAT
我哋 ...
最好已經有offer, 唔駛考咁多試
作者: Augesttime    時間: 22-6-29 13:44

b3410 發表於 22-6-29 08:51
UCAT 報名先,考試 7月至8月UCAT ANZ
Bookings open: 1 March 2022
Bookings close: 17 May 2022 at 11:59 ...

我家親友就係問咗朋友仲有好似Adelaide個website,話好多都只係接受實際成績actual score的學生申請(北半球國家的考試)。
所以我親友先淆晒底,嘩!咁未考前報咩好?如果一心報澳洲,但都要報其他。咁又8月都未知收唔收,9月果d英美加港嘅大學又讀定唔讀? 佢就因為唔識熟朋友係高中升大學(讀唔上去讀foundation嘅就有),所以完全唔知流程。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-6-29 18:42

Augesttime 發表於 22-6-29 00:14

其實 UCAT-ANZ 可以報好多大學的 undergraduate medicine 啊
U of Sydney ***
UNSW ***
U of Newcastle
U of Queensland ***
U of Adelaide ***

Monsah (ISAT) ***

*** 為已入圍認可醫學資格的海外大學,港人畢業生可免試在香港有限度註册。

仲未計d 二三綫如 U of Tasmania ,因為真係報唔到咁多,

其中 U of Sydney 近年也加入戰團,排名最高,但收 international 生要求也最高!

作者: ElaiUKStudy    時間: 22-6-29 19:26

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 18:42
其實 UCAT-ANZ 可以報好多大學的 undergraduate medicine 啊
UNSW ***

U of Sydney 唔係已經用新制,要完成first degree先可以報Medicine Doctor咪?

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-6-29 20:31

ElaiUKStudy 發表於 22-6-29 19:26
U of Sydney 唔係已經用新制,要完成first degree先可以報Medicine Doctor咪?

用新制? 你指 Bachelor of Science and Doctor of Medicine (7 years) 已取消?

Bachelor of Science and Doctor of Medicine

The Bachelor of Science and Doctor of Medicine (MD) double degree may be undertaken in seven years full-time. In this double degree you will enrol in units of study to the value of 48 credit points per year in the first three years in science.

In fourth-year you will progress to the graduate medical program.   

Admission criteria

Applying for Admission

The University is closely monitoring the Coronavirus (COVID-19) situation and we remain guided by NSW Government instructions and restrictions. The admissions process for the 2022 intake has been reviewed, but may be subject to further changes. Please revisit this website on a regular basis for any updates.

Admission to this course is on the basis of the following criteria:

You are only eligible for admission to the first available course intake following receipt of your final results. If your results are not available in time to be considered for the 2022 intake (ie prior to the issue of invitations to the January 2022 assessment), you may be eligible to apply for the 2023 intake. Assessment dates are not negotiable and eligible candidates must attend the first assessment day after the release of their ATAR (or other secondary education qualification) results.  

作者: b3410    時間: 22-6-29 20:53

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 20:31
用新制? 你指 Bachelor of Science and Doctor of Medicine (7 years) 已取消?

應該就係呢個。讀7年時間太長
又已經遲半年入學

作者: b3410    時間: 22-6-29 20:55

Augesttime 發表於 22-6-29 13:44
我家親友就係問咗朋友仲有好似Adelaide個website,話好多都只係接受實際成績actual score的學生申請(北半 ...
問咗佢哋本地報讀醫科的同學,話係用predicted score. 無理由international students 反而要 actual 啩?
作者: b3410    時間: 22-6-29 20:59

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 18:42
UNSW ***
順便提下,報咗UCAT UK未?準備幾時考?
好似BMAT更加值得考

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-6-29 21:10

b3410 發表於 22-6-29 20:53
應該就係呢個。讀7年時間太長
又已經遲半年入學
唉!如果 U Sydney 肯收,要讀10年都仆倒去!
我又傾向想佢拖長嚟讀,可以有番 d U life...

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-6-29 21:16

b3410 發表於 22-6-29 20:59
好似BMAT更加值得考

未報 UCAT 喔!
又係睇過吓,好似呢一刻仲唔係好急切立即報!

BTW, 你好似話可以買到 UCAT 書 丶past papers, 係邊度買?
我暫時諗住上 medify 操練吓…

作者: Augesttime    時間: 22-6-29 21:28

b3410 發表於 22-6-29 20:55
問咗佢哋本地報讀醫科的同學,話係用predicted score. 無理由international students 反而要 actual 啩? ...

佢地考遲,IB或當地係1月先知result。

北半球係8月前就知,都未截止,所以要actual score。

聽就係咁,所以先想知hk學生申請嘅時間線係點。

作者: b3410    時間: 22-6-29 23:22

Augesttime 發表於 22-6-29 21:28
佢地考遲,IB或當地係1月先知result。

北半球係8月前就知,都未截止,所以要actual score。
唔理咁多,deadline前有actual 就俾,冇就predicted
作者: happyfamilybaby    時間: 22-7-1 19:39

小鹿揀學校 發表於 22-6-29 21:16
未報 UCAT 喔!
又係睇過吓,好似呢一刻仲唔係好急切立即報!
你小朋友係2023 DSE嗎?
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-3 09:21

happyfamilybaby 發表於 22-7-1 19:39
你小朋友係2023 DSE嗎?
是啊!
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-7 19:55

好似BMAT更加值得考
剛剛報咗 UCAT UK ,又真係幾 full 吓,原來有咁多同學打算去英國讀醫!
考試當日要 show photo ID,照計係講緊身份証,但佢哋仍是兒童身份證,幅相是 11歲時的 BB樣,到時 Check in 有冇問題㗎?

作者: b3410    時間: 22-7-7 20:53

小鹿揀學校 發表於 22-7-7 19:55
剛剛報咗 UCAT UK ,又真係幾 full 吓,原來有咁多同學打算去英國讀醫!
考試當日要 show photo ...

經濟唔好,多咗人想讀醫科?

會帶埋passport, 學生證
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-7 21:10

b3410 發表於 22-7-7 20:53

你哋 IELTS 報 computer 定 paper,有冇分別呢? 例如認受性?
作者: 2jkidsfather    時間: 22-7-7 21:20

小鹿揀學校 發表於 22-7-7 21:10
你哋 IELTS 報 computer 定 paper,有冇分別呢? 例如認受性?
computer 和 paper 認受性是一樣。
computer 是 Listening, reading, writing(typing) 都用computer考。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-7 21:26

2jkidsfather 發表於 22-7-7 21:20
computer 和 paper 認受性是一樣。
computer 是 Listening, reading, writing(typing) 都用computer考。
...
Thanks
作者: b3410    時間: 22-7-7 22:15

我哋考paper 兩樣冇分別

作者: silvia_ng    時間: 22-7-8 23:44

認受性冇分別,只係要睇仔女打字快唔快,唔快就蝕底啲。想當年我哋揀paper 考,但考期較少。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-7-9 08:51

silvia_ng 發表於 22-7-8 23:44
認受性冇分別,只係要睇仔女打字快唔快,唔快就蝕底啲。想當年我哋揀paper 考,但考期較少。
...
Thanks! 佢就話一定要考 computer ,所以有此一問…
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-8-22 14:49

好似BMAT更加值得考
BMAT 已出考試日期…

BMAT是部分英國大學的入學考試,對象為報讀指定醫學及獸醫學課程的學生,考試時間為兩小時。2022年度考試將以紙本形式進行。

BMAT 包括以下三個部分:

第一部分: Aptitude and Skills (60分鐘)

第二部分: Scientific Knowledge and Applications (30分鐘)

第三部分: Writing Task (30分鐘)

**請注意,在報名截止日期後提交考試註冊將不被接納。

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-8-22 14:56

b3410 發表於 22-7-7 20:53

記住記住帶 passport ,check in 時 UCAT 會睇你 passport,HK ID card 可能唔接受因冇 signature !
作者: b3410    時間: 22-8-22 15:27

小鹿揀學校 發表於 22-8-22 14:56
記住記住帶 passport ,check in 時 UCAT 會睇你 passport,HK ID card 可能唔接受因冇 signature ! mout ...
多謝提醒!
作者: b3410    時間: 22-8-22 20:20

小鹿揀學校 發表於 22-8-22 14:49
BMAT 已出考試日期…
3.Please choose the institution(s) you wish to apply.

全揀?因為還未決定報Cambridge 還是Oxford.
全揀有冇問題?

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-8-22 21:32

b3410 發表於 22-8-22 20:20
3.Please choose the institution(s) you wish to apply.

全揀?因為還未決定報Cambridge 還是Oxford.
其實牌面只有4 間
Cambridge 、Oxford、ICL 、UCL 值得報…
我會揀晒,當然到時只能報 Cam or Ox ,咁冇報果間收到你份 BMAT 成績咪當 『無此人』處理囉!

作者: bearbear2003    時間: 22-8-25 21:37

BMAT 比 UCAT難,係AL syllabus. UCAT 相對易呢,同埋唔係揀牛,津,IC, 就無謂操BMAT.
我地只會報UCAT
作者: b3410    時間: 22-8-26 20:33

bearbear2003 發表於 22-8-25 21:37
BMAT 比 UCAT難,係AL syllabus. UCAT 相對易呢,同埋唔係揀牛,津,IC, 就無謂操BMAT.
我地只會報UCAT ...
我哋高中冇讀physics, BMAT更加有難度
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-27 21:20

10.10.UCAS Personal ID
Please enter your UCAS 10 digit personal identification number.

請問是一定要註冊的UCAS 有了UCAS 的personal ID. 才可以報BMAT嗎?2023年入U 的現在就要註冊UCAS帳戶了嗎?
請高人指教, 謝謝

作者: bearbear2003    時間: 22-8-27 21:36

b3410 發表於 22-8-26 20:33
我哋高中冇讀physics, BMAT更加有難度
我仔讀Physical, chem,bio 都唔報BMAT,佢話BMAT 對佢地DSE 係out syllabus.
作者: bearbear2003    時間: 22-8-27 21:40

jiang_rabbit 發表於 22-8-27 21:20
Please enter your UCAS 10 digit personal identification number.
2023入U 要報啦,我仔話10月中要交晒考試result and PS. 。學校七月已同佢地開晒UCAS account.
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-27 21:44

回覆 bearbear2003 的帖子

謝謝信息, 請問現在只是開ACCOUNT入基本資料嗎?要選的科目/學校,和PS =那些都要一起提交嗎?謝謝指點。
作者: b3410    時間: 22-8-27 22:22

jiang_rabbit 發表於 22-8-27 21:20
對,要先UCAS,再報BMAT
作者: b3410    時間: 22-8-27 22:26

bearbear2003 發表於 22-8-27 21:36
我仔讀Physical, chem,bio 都唔報BMAT,佢話BMAT 對佢地DSE 係out syllabus.
我以為DSE take phy chem bio已經夠用我哋chem bio就夠用,不過physics要自學

作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-28 09:35

回覆 b3410 的帖子

先報UCAS的話, 要把PS 和PG/Reference letter 都提交了才會有UCAS ID的嗎?還是先註冊填了基本資料就會有呢?謝謝
作者: b3410    時間: 22-8-28 10:31

jiang_rabbit 發表於 22-8-28 09:35

先報UCAS的話, 要把PS 和PG/Reference letter 都提交了才會有UCAS ID的嗎?還是先註冊 ...
不用,基本資料就可以了
作者: bearbear2003    時間: 22-8-28 14:55

jiang_rabbit 發表於 22-8-27 21:44

謝謝信息, 請問現在只是開ACCOUNT入基本資料嗎?要選的科目/學校,和PS =那些 ...
不用,應10月才交
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-29 14:57     標題: RE: 關於UCAT

非常感謝你的回覆。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-29 14:58

好的, 非常感謝
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-29 15:33

回覆 小鹿揀學校 的帖子

謝謝分享。請問這個是哪里的官方信息呀?在HK British Council的官網上看不到呢?能否給條LINK,謝謝  !

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-8-29 15:41

jiang_rabbit 發表於 22-8-29 15:33

謝謝分享。請問這個是哪里的官方信息呀?在HK British Council的官網上看不到呢?

https://www.britishcouncil.hk/exam/professional-university/university-admission-tests

作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-29 15:45

非常感謝!
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-29 17:35

請教:想確認一下,UCAS ID是不是一定要開始申請後才能生成。因為剛剛create UCAS account看到右上角的姓名了。但找不到UCAS ID。是不是因為還沒有輸入buzzword那些,開始申請呢?謝謝
作者: b3410    時間: 22-8-30 20:40

jiang_rabbit 發表於 22-8-29 17:35

請教:想確認一下,UCAS ID是不是一定要開始申請後才能生成。因為剛剛create UCAS acco ...
開始申請之後已經有,唔需要交齊文件。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-30 20:54

謝謝分享, 這樣的話是以個人的名義申請的, 對嗎?不是經學校?
作者: b3410    時間: 22-8-31 16:48

jiang_rabbit 發表於 22-8-30 20:54

謝謝分享, 這樣的話是以個人的名義申請的, 對嗎?不是經學校? ...
我哋自己申請
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-31 17:02

好的, 明白了,謝謝
作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-31 17:07

另外, 想請教:如果之前考慮的考了UCAT 是為了報英國或澳洲的某些對UCAT有要求的科目(例如醫科)。後來, 又改變了主意不想報那些大學/科目了。那麼UCAT還是會把成績發送到改變計劃後的那些大學/科目嗎?謝謝

作者: b3410    時間: 22-8-31 20:11

jiang_rabbit 發表於 22-8-31 17:07
另外, 想請教:如果之前考慮的考了UCAT 是為了報英國或澳洲的某些對UCAT有要求的科目(例如醫科)。後來, ...
唔清楚,可能要問下佢可否取消?記得ACT 可以之後揀俾邊間學校,不過US,UK安排可能未必一樣

作者: jiang_rabbit    時間: 22-8-31 21:57

好的, 謝謝。

作者: jiang_rabbit    時間: 22-9-8 15:16

請問這個BMAT 填完報名信息之後, 多長時間能收到付款的電郵呀?謝謝
作者: b3410    時間: 22-9-8 16:03

jiang_rabbit 發表於 22-9-8 15:16

請問這個BMAT 填完報名信息之後, 多長時間能收到付款的電郵呀?謝謝 ...
2個星期左右。 還是一個表格,打印手寫填資料和visa ,scan,再email 俾佢。
以為穿越到10年前

作者: 小鹿揀學校    時間: 22-9-8 16:03

jiang_rabbit 發表於 22-9-8 15:16

請問這個BMAT 填完報名信息之後, 多長時間能收到付款的電郵呀?謝謝 ...
我哋仲未報喔…
作者: jiang_rabbit    時間: 22-9-8 16:05

唔急, 有時間
作者: jiang_rabbit    時間: 22-9-8 16:06

好的, 謝謝。 我就擔心報名未成功, 不付款一直不踏實。。。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-9-8 18:15

大概3-4小時之後收到email啦, 填寫, SCAN, 回覆EMAIL。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-10-7 21:45

請問大家收到BMAT的考試信息沒呀, 經BC報名後, 付完款後一直沒有消息通知考試地點呀,大家都是這樣嗎?謝謝
作者: b3410    時間: 22-10-8 10:56

jiang_rabbit 發表於 22-10-7 21:45

請問大家收到BMAT的考試信息沒呀, 經BC報名後, 付完款後一直沒有消息通知考試地 ...
只收到 Registration acknowledgement, 沒有收到exam details
作者: gigayan    時間: 22-10-8 13:12

b3410 發表於 22-10-8 10:56
只收到 Registration acknowledgement, 沒有收到exam details

你哋UCAT & BMAT兩個試都考?

作者: b3410    時間: 22-10-9 12:34

gigayan 發表於 22-10-8 13:12
你哋UCAT & BMAT兩個試都考?
係,兩邊都有心儀學校
作者: jiang_rabbit    時間: 22-10-9 21:19

謝謝, 我們也是 一樣, 看下一周能否收到。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-10-9 21:22

請教,如果報的學校沒有要求UCAT分數,那麼UCAT不會把分數自動SEND給所報的學校吧?只有要求UCAT成績的UCAT才會自動SEND?這麼理解對嗎?
作者: b3410    時間: 22-10-10 09:22

jiang_rabbit 發表於 22-10-9 21:22

請教,如果報的學校沒有要求UCAT分數,那麼UCAT不會把分數自動SEND給所報的學校吧?只 ...
印象中報UCAT時,有問成績send 俾邊間,所以應該會send 去你揀的大學。
作者: jiang_rabbit    時間: 22-10-10 14:48

BMAT 會問, UCAT沒有問。
作者: 小鹿揀學校    時間: 22-10-10 19:07

jiang_rabbit 發表於 22-10-10 14:48

BMAT 會問, UCAT沒有問。
你去 UCAT 個 official site ,佢有講唔洗自己或 UCAT send 成績,你報的大學會主動問 UCAT 攞你成績,
UCAT 亦有講若你唔放心,你可將你的 UCAT 成績填落去 UCAS education 嗰個 section ,但我都冇咁做!
雖然我都唔明,香港咁多 李嘉欣,UCAT 點知邊個打邊個,可能對地址掛, amazing!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5