教育王國

標題: Geog, Bio, ICT在大學可選什麼科? [打印本頁]

作者: kkv408    時間: 22-9-25 11:23     標題: Geog, Bio, ICT在大學可選什麼科?

仔入左geog, bio, ICT, 想問這個組合在大學可修什麼科?
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地額外請人教M2,到時考Dse考埋M2,到時大學揀科會加分,想問係咪?

作者: nicolemummy    時間: 22-9-25 13:13

kkv408 發表於 22-9-25 11:23
仔入左geog, bio, ICT, 想問這個組合在大學可修什麼科?
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地 ...

不如問呢個組合有咩科唔讀得?
- 工程、化學、獸醫、中醫、數研、物理研、risk、quantitative finance、西醫、藥劑、精算、人工智能、數學教育等

加M2,可報:
數研、risk、quantitative finance、精算、人工智能、數學教育

作者: medicine    時間: 22-9-25 19:52

nicolemummy 發表於 22-9-25 13:13
不如問呢個組合有咩科唔讀得?
- 工程、化學、獸醫、中醫、數研、物理研、risk、quantitative finance、西 ...
純好奇,假如樓主個組合,考了個全星星返來,即如2024之前者7科5**,2024之後為6科5**,那麽,該位考生是否一樣所列的科目全部入唔到尼?
再極緻一點,同年,全部其它考生沒有一位同學是超過7科(或6科)5**(即成爲唯一的滿分考生),而尼位考生依然入唔到所列科目?

作者: gracelam    時間: 22-9-25 20:07

kkv408 發表於 22-9-25 11:23
因為身邊有人話geog對大學揀科冇乜幫助,建議我地 ...

生物工程,測量,醫療,電腦資訊/科技

其實呢3科大學好多選擇

當然加多科M2會更多選擇,但到時應唔應付到?就好睇本身自唔自律

作者: nicolemummy    時間: 22-9-25 20:19

medicine 發表於 22-9-25 19:52
純好奇,假如樓主個組合,考了個全星星返來,即如2024之前者7科5**,2024之後為6科5**,那麽,該位考生是否一樣所 ...
大致上係. 除左有D學系放鬆左, 例如中大藥劑唔洗Chem. 不過真係入到去, 樓主會追死, 因為藥劑基本上係Chem, 只係入學分數越來越弱, 迫於無奈想放鬆限制提升分數.

組合: geog, bio, ICT

- 工程 (欠phy)
、化學(欠chem)
、獸醫(欠chem)
、中醫(欠chem)
、數研(欠M1/M2)
、物理研(欠phy)
、risk(欠M1/M2)
、quantitative finance(欠M1/M2)
、西醫(欠chem)
、藥劑(欠chem)
、精算(欠M1/M2)
、人工智能(欠M1/M2)
、數學教育(欠M1/M2)

作者: nicolemummy    時間: 22-9-25 20:24

回覆 kkv408 的帖子

我要為GEOG 爭辯. 雖然GEOG未必係學系必修ELECTIVE, 但其實好多學系都要有GEOG 加分.
JS1051 能源環境
JS4462 能源環境
JS4601 理學院
JS4633 地理系統科學
JS4682 數研
JS8428 物理研
JS8702 環境管理
JS3120 土木工程
JS3130 空間數據科學及智慧城巿
JSSH01 供應鏈
JSSH05 資訊管理

作者: medicine    時間: 22-9-25 20:34

nicolemummy 發表於 22-9-25 20:19
大致上係. 除左有D學系放鬆左, 例如中大藥劑唔洗Chem. 不過真係入到去, 樓主會追死, 因為藥劑基本上係Chem, ...
M1/M2不難,假如數學拿到5**的話,入大學都好易追.
好似係HK甘得意,將數學拆分M1和M2出來,然後又話當一門

作者: nicolemummy    時間: 22-9-25 21:26

medicine 發表於 22-9-25 20:34
M1/M2不難,假如數學拿到5**的話,入大學都好易追.
好似係HK甘得意,將數學拆分M1和M2出來,然後又話當一門:igi ...
Compulsory 就算拿了5**, 但沒有M1/M2, 那些上述要M1/M2 的學系還是不能入. 因為明文規定要有M1/M2, 恐怕JUPAS 系統已自動FILTER走不合資格的考生. 所以上面有欠必修科的學系, 基本上就算狀元也不會收.
作者: medicine    時間: 22-9-25 21:48

nicolemummy 發表於 22-9-25 21:26
Compulsory 就算拿了5**, 但沒有M1/M2, 那些上述要M1/M2 的學系還是不能入. 因為明文規定要有M1/M2, 恐怕JU ...
只是借助對話,引出有得選M1/M2的話,千萬別因懼怕多一科而不選修.

作者: nicolemummy    時間: 22-9-25 22:01

medicine 發表於 22-9-25 21:48
只是借助對話,引出有得選M1/M2的話,千萬別因懼怕多一科而不選修.

作者: YuYuMother    時間: 22-9-26 08:55

nicolemummy 發表於 22-9-25 20:24
回覆 kkv408 的帖子

我要為GEOG 爭辯. 雖然GEOG未必係學系必修ELECTIVE, 但其實好多學系都要有GEOG 加分.

還有

JS4836 - 地理與資源管理學,geog有weighting 加分 x 1.5

JS4601 食哂三科elective weighting, bio x 2, ict/ geog x 1.5.

JS2601 社會科學,地理有加乘,year 2 major 可選修地理。
其實仲可以揀中大港大社會科學,year 2再選主修,但geog無weighting。

所以睇下仔女想讀咩科,考完試手揸咩成績再睇。但睇哂有咩科可選擇,排20個jupas choice 就可以擺咗先,到時5出5入都唔使咁頭痕。

樓主你去jupas網站逐個program 睇其實好多選擇。

作者: losoco    時間: 22-9-26 10:09

有Bio能選中大醫科、中醫
有ICT能選某些大學的工程,不一定要求M2

不過,只係你入到去,year 1便要努力追回基礎吧
作者: kkv408    時間: 22-9-28 08:26     標題: 回覆樓主:

謝謝大家資訊,我見好多DSE畢業生,有考ielts,係咪對升大學有幫助?
另外,我見DSE有外語考,大學睇嗎?係咪外國升學先有幫助?
最後,其他學習經歷是怎樣參加?好似學校只幫勁既學校參加比賽,咁唔勁既學生怎樣拎到呢10-15%?

圖片附件: 16643251477634514392389044088577.jpg (22-9-28 08:26, 129.06 KB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3MjIzfGZiMjQ2N2QxfDE3MTc4MzQzOTN8MA%3D%3D

圖片附件: 1664325147841275578376454579812.jpg (22-9-28 08:26, 112.43 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3MjI0fDI2ODg4OWMwfDE3MTc4MzQzOTN8MA%3D%3D

作者: gracelam    時間: 22-9-28 10:06

kkv408 發表於 22-9-28 08:26
謝謝大家資訊,我見好多DSE畢業生,有考ielts,係咪對升大學有幫助?
另外,我見DSE有外語考,大學睇嗎?係 ...

考ielts對海外升學有幫助,對本地有少少,如英文2咗,浸大會睇ielts個分(好似係要6分以上),不過ielts取得6分以上,DSE英文多數唔會2。

DSE可以考外語,香港嘅大學亦會計分,如學校冇相關課程,問清楚學校會唔會幫你報考DSE。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5