教育王國

標題: 大學information day [打印本頁]

作者: YuemYuen    時間: 22-10-1 10:12     標題: 大學information day

未去過,新手一名,想知大門口有冇人带入去,好似導賞團咁,求分享。另外見CU 15/10亦有資訊日,但吾見有條link比人預约,系咪即系walk in就得呢?
作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 12:15

YuemYuen 發表於 22-10-1 10:12
未去過,新手一名,想知大門口有冇人带入去,好似導賞團咁,求分享。另外見CU 15/10亦有資訊日,但吾見有條 ...
我估第一關要過的,是保安員,你要搞安心出行,疫苗講行證,要填表才能進入大學,
過了保安員,大門之門就係常打開的,你要自己搵地方食,上堂,去洗手間,大概應該無人會帶路呢。

始終大學生活方式就是如此的呢!

作者: 焯媽媽    時間: 22-10-1 12:22

我估計中大Info day 無預約報名連結,
應該係自行按時間表去聽講座,睇展覽等活動。

https://infoday.cuhk.edu.hk
作者: YuemYuen    時間: 22-10-1 13:51

焯媽媽 發表於 22-10-1 12:15
我估第一關要過的,是保安員,你要搞安心出行,疫苗講行證,要填表才能進入大學,
過了保安員,大門之門就 ...
谢谢你的解答
作者: nicolemummy    時間: 22-10-1 14:53     標題: 回覆樓主:

[29 SEPT 2022 最新Update] (emoji)(emoji)(emoji)
香港各大學Info Day Schedule (emoji)‍(emoji)(emoji)‍(emoji)

(按日期排序)
PolyU (OCT 8):https://www.polyu.edu.hk/apss/news-and-events/event/2022/1/polyu-undergraduate-info-day-2022/
CUHK (OCT 15):https://infoday.cuhk.edu.hk/
CityU (OCT 22):https://www.cityu.edu.hk/connect/Form/Info-Collection-Form
HKBU (OCT 22):https://infoday.hkbu.edu.hk/
HKU (OCT 29):https://www.infoday.hku.hk/
EduHK (OCT 29):https://www.apply.eduhk.hk/ug/infoday
UST (NOV 5):https://join.hkust.edu.hk/zh-hant/vinfoday
HKMU (NOV 5):https://admissionsuat-azure.hkmu.edu.hk/ug/infoday2022/
LingU (TBC):https://www.ln.edu.hk/conday/
HKSYU (TBC):https://infoday.hksyu.edu/zh-hant/

作者: YuemYuen    時間: 22-10-1 16:15

nicolemummy 發表於 22-10-1 14:53
[29 SEPT 2022 最新Update] (emoji)(emoji)(emoji)
香港各大學Info Day Schedule (emoji)‍(emoji)(emoji) ...
谢谢資訊
作者: gigayan    時間: 22-10-6 11:25

PolyU & HKU 可以Register, CU就唔見有........

作者: gracelam    時間: 22-10-6 16:24

gigayan 發表於 22-10-6 11:25
PolyU & HKU 可以Register, CU就唔見有........

CU應該唔洗reg, 我女faculty當日會擺檔,佢有份幫手。

作者: sophiactc    時間: 22-10-7 13:49

gigayan 發表於 22-10-6 11:25

POLY U 月初已 register, 仲收到確認EMAIL。 但到今日仲未有 reminder email, 大家有無收到

圖片附件: 16651217456452267786621476895539.jpg (22-10-7 13:49, 88.34 KB) / 下載次數 9
/forum.php?mod=attachment&aid=MzY3MzEzfDEyZGNiZDM1fDE3MTc3ODg2MTl8MA%3D%3D

作者: 小豬脾    時間: 22-10-7 14:42

sophiactc 發表於 22-10-7 13:49
POLY U 月初已 register, 仲收到確認EMAIL。 但到今日仲未有 reminder email, 大家有無收到

...
Not yet received
作者: b3410    時間: 22-10-7 14:53

gracelam 發表於 22-10-6 16:24
CU應該唔洗reg, 我女faculty當日會擺檔,佢有份幫手。
會唔會有d talk/tour 需要預約?
作者: sophiactc    時間: 22-10-7 15:23

小豬脾 發表於 22-10-7 14:42
Not yet received

剛打左去問,話今日會 send out

作者: gigayan    時間: 22-10-7 17:24

I see….. 咁按時出席感興趣學科活動就可以了

作者: gigayan    時間: 22-10-7 17:24

sophiactc 發表於 22-10-7 15:23
剛打左去問,話今日會 send out

Email未收到,但剛收到SMS

作者: 小豬脾    時間: 22-10-7 19:25

gigayan 發表於 22-10-7 17:24
Email未收到,但剛收到SMS
已經收到email
作者: shirleyfcl    時間: 22-10-7 21:24     標題: 回覆樓主:

收到poly reminder email, thank you

作者: ren    時間: 22-10-7 21:49     標題: 回覆樓主:

請問中四,中五才去大學info day 會不會遲? (今年中三)今個月有事比較忙,班主任今朝先講中三同學都可以去架。。。望望時間表,唔係撞UT就撞活動。。。

作者: hellokitty2002    時間: 22-10-7 22:31

ren 發表於 22-10-7 21:49
請問中四,中五才去大學info day 會不會遲? (今年中三)今個月有事比較忙,班主任今朝先講中三同學都可以 ...

當年同囝囝中二已開始參觀,中三都有去。

直到中四 遇著社運,全部大學停晒 Info Day。 中五因為疫情就只有虛擬,冇得入去校園。 中六就忙考試亦冇時間,只能網上聽講座。 所以如果我們初中冇去參觀,高中就已冇機會。

所以就到時間就提早去睇,因為不同院校和學科都好多野值得同學睇

作者: gigayan    時間: 22-10-7 22:39

ren 發表於 22-10-7 21:49
請問中四,中五才去大學info day 會不會遲? (今年中三)今個月有事比較忙,班主任今朝先講中三同學都可以 ...

可以的話,盡量去睇吓,阿女今年中四,有啲想去又撞比賽,又撞其他嘢,都未必睇得晒想睇的……

作者: ren    時間: 22-10-7 22:44

hellokitty2002 發表於 22-10-7 22:31
當年同囝囝中二已開始參觀,中三都有去。

直到中四  遇著社運,全部大學停晒 Info Day。 中五 ...

咁我要儘量安排下。thanks so much!

作者: ren    時間: 22-10-7 22:49

gigayan 發表於 22-10-7 22:39
可以的話,盡量去睇吓,阿女今年中四,有啲想去又撞比賽,又撞其他嘢,都未必睇得晒想睇的……
...

我頭先都係咁同仔仔講,中三忙,中四都會忙,抽到時間就去睇睇。。。

作者: b3410    時間: 22-10-8 10:51

gigayan 發表於 22-10-7 22:39
...
所以我打算依家中一就開始睇
作者: 妹妹頭    時間: 22-10-8 10:57

b3410 發表於 22-10-8 10:51
我由中三諗住睇,點知唔係屋企有事,就大家忙,今年中五忙到冇晒時間,同阿女講左,下年中六一定要去睇。
作者: b3410    時間: 22-10-8 11:26

妹妹頭 發表於 22-10-8 10:57
我由中三諗住睇,點知唔係屋企有事,就大家忙,今年中五忙到冇晒時間,同阿女講左,下年中六一定要去睇。 ...
中六更加忙
而且一晃3年冇的入去睇,今年可以face to face, 恍如隔世

作者: 2jkidsfather    時間: 22-10-8 12:29

shirleyfcl 發表於 22-10-7 21:24
收到poly reminder email, thank you
PolyU 今日info day 都幾多人

作者: gigayan    時間: 22-10-8 13:08

b3410 發表於 22-10-8 10:51

阿女今年先有現場,今日撞比賽去唔到Poly U, HKU info day當日要出席一個頒獎禮的綵排,雖然試圖請假,但被主辦單位勸喻明年先去info day…… 唉……

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-8 14:10

2jkidsfather 發表於 22-10-8 12:29
22/10城大開放日,知唔知駛唔駛預早登記?
作者: 2jkidsfather    時間: 22-10-8 15:17

妹妹頭 發表於 22-10-8 14:10
22/10城大開放日,知唔知駛唔駛預早登記?
要。

作者: sophiactc    時間: 22-10-8 15:39

2jkidsfather 發表於 22-10-8 12:29

人山人海

作者: 小豬脾    時間: 22-10-8 22:15

b3410 發表於 22-10-8 11:26
中六更加忙
而且一晃3年冇的入去睇,今年可以face to face, 恍如隔世
好彩中二嗰年去咗兩間,之後幾年已經改做網上,今年終於可以再去,完全同你有同感。下星期剛考完試,星期六可以入CU行一轉。
作者: b3410    時間: 22-10-9 12:32

gigayan 發表於 22-10-8 13:08

阿女今年先有現場,今日撞比賽去唔到Poly U, HKU info day ...
綵排如果唔係全日,都可以去半日
作者: gigayan    時間: 22-10-9 23:45

b3410 發表於 22-10-9 12:32
綵排如果唔係全日,都可以去半日

我哋都係咁諗,希望可以趕到,始終明年和明明年都唔知又有冇其他事忙

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-10 07:18

gigayan 發表於 22-10-9 23:45
我哋都係咁諗,希望可以趕到,始終明年和明明年都唔知又有冇其他事忙
...
係呀!阿女都係驚下年中六會好忙,所以都係登記左城大,浸大,同港大,睇左先。
但其實除左睇環境外,有咩野要注意,同問學府?

作者: gigayan    時間: 22-10-10 20:57

妹妹頭 發表於 22-10-10 07:18
係呀!阿女都係驚下年中六會好忙,所以都係登記左城大,浸大,同港大,睇左先。
但其實除左睇環境外,有咩 ...

我叫阿女揀咗自己有興趣嘅科,睇吓會唔會有簡介會或參觀,再自己按科目預備下啲問題。

所以真係初中就去睇都一啲唔算早呢~

作者: nicolemummy    時間: 22-10-10 22:07

gigayan 發表於 22-10-10 20:57
我叫阿女揀咗自己有興趣嘅科,睇吓會唔會有簡介會或參觀,再自己按科目預備下啲問題。

所以真係初中就去 ...

當然唔早。一下又covid,只有virtual. 高中要補課,星期六唔得閒。

作者: kkv408    時間: 22-10-11 13:24

想了解CU有什麼科目比較出色?出色既科目係咪入學門檻比較高?

作者: gracelam    時間: 22-10-11 15:28

kkv408 發表於 22-10-11 13:24
想了解CU有什麼科目比較出色?出色既科目係咪入學門檻比較高?

中大環球醫學,今年狀元差不多揀晒入呢科,記得只有2位狀元唔係。

作者: pccw2017    時間: 22-10-11 15:36

ren 發表於 22-10-7 22:49
我頭先都係咁同仔仔講,中三忙,中四都會忙,抽到時間就去睇睇。。。
...
其實睇唔睇都無乜所謂. 睇左又無分加, 唔睇都無蝕底. 最緊要DSE成績好. 如果運動方面出色就連DSE都唔使考就有直接offer.
作者: kkv408    時間: 22-10-11 15:39

gracelam 發表於 22-10-11 15:28
中大環球醫學,今年狀元差不多揀晒入呢科,記得只有2位狀元唔係。

仔冇可能讀醫,想了解工程,電腦科技,邊間大學出色?

作者: gracelam    時間: 22-10-11 15:46

kkv408 發表於 22-10-11 15:39
仔冇可能讀醫,想了解工程,電腦科技,邊間大學出色?

工程應該係UST→CU

電腦科技應該係CU→UST

故有印象,希望冇錯

作者: ren    時間: 22-10-11 22:00

pccw2017 發表於 22-10-11 15:36
其實睇唔睇都無乜所謂. 睇左又無分加, 唔睇都無蝕底. 最緊要DSE成績好. 如果運動方面出色就連DSE都唔使考就 ...

儘力而為。。。相信最後揀科都係信直覺同排除法。

作者: pccw2017    時間: 22-10-12 11:11

ren 發表於 22-10-11 22:00
儘力而為。。。相信最後揀科都係信直覺同排除法。
應該以仔女的興趣結合學校的predicted grade去選科.
作者: babycam    時間: 22-10-21 16:02

今年Miss咗

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-22 18:43

今日城大同浸大開放日都好多人。
作者: 妹妹頭    時間: 22-10-22 18:44

pccw2017 發表於 22-10-12 11:11
應該以仔女的興趣結合學校的predicted grade去選科.
想問,揀科係咪會以Upper level睇。
作者: YolandaTam    時間: 22-10-22 22:29

妹妹頭 發表於 22-10-22 18:44
想問,揀科係咪會以Upper level睇。

穩陣就睇 median 啦。
BTW 咪信晒expected score ,我女就係中咗伏

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-22 23:12

YolandaTam 發表於 22-10-22 22:29
BTW 咪信晒expected score ,我女就係中咗伏
咁應該點做?
作者: YolandaTam    時間: 22-10-22 23:36

妹妹頭 發表於 22-10-22 23:12
咁應該點做?

A1: 十分喜歡,但要搏嘅科
A2:喜歡嘅科(過 lower quartile 近 median)
A3:喜歡嘅科 (過 median)

我女信咗 expected score, 根據科大嘅計分,佢6科加權後46分
(英文 4,Chem 5*, Math M2 Phy Econ 5)
A1 搏 JS5331 (expected score 48, median 53.5 LQ 51.1)
A2 JS5312 (expected score 45, median 49.8 LQ 48.3)
A3 入 JS5300 (median 35 LQ 34.5)

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-23 09:00

YolandaTam 發表於 22-10-22 23:36
A2:喜歡嘅科(過 lower quartile 近 median)
最後入A3?
作者: YolandaTam    時間: 22-10-23 11:03

妹妹頭 發表於 22-10-23 09:00
最後入A3?

係呀。

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-23 11:41

YolandaTam 發表於 22-10-22 23:36
咁,以我理解,係咪A1,2,3,如果都放自己鐘意既科,又達 median分數,派到其中一科既機會都大既?

作者: YolandaTam    時間: 22-10-23 12:08

妹妹頭 發表於 22-10-23 11:41
咁,以我理解,係咪A1,2,3,如果都放自己鐘意既科,又達 median分數,派到其中一科既機會都大既?

...

以我理解就係嘅

作者: bbc2018    時間: 22-10-23 13:50

YolandaTam 發表於 22-10-23 12:08
以我理解就係嘅

咁會唔會將A2放A1,唔好搏,就好大機會入到?

當初學校老師有沒有意見?

作者: wonderbaby    時間: 22-10-23 13:56

小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
三次都要有策略,一次比一次緊,真係玩死人

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-23 14:28

wonderbaby 發表於 22-10-23 13:56
小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
極難玩我地都玩左2次,我仲成功左2次,希望今次都可以成功,不過有唔同,今次係鬥高分。
作者: bbc2018    時間: 22-10-23 14:41

wonderbaby 發表於 22-10-23 13:56
小學大抽獎第一次
中學大抽獎第二次
到大學揀科第三次
阿囡前2次都唔係靠大抽奬,第三次佢應該有唔少經驗
作者: YolandaTam    時間: 22-10-23 14:42

bbc2018 發表於 22-10-23 13:50

唔知喎,佢話 A2 唔收係因為佢自己達不到收生分數,即使填 A1 都應該會落空(結果收咗 42人)。
不過塞翁失馬焉知非福,佢入到去,發覺 A1 (Econ & Fin)其實唔適合自己,而佢亦發現咗有一科更喜歡:JS5822 (Sustainable & Green Finance),佢話始終都係想讀少少同natural science 有關嘅嘢喎。

作者: YolandaTam    時間: 22-10-23 14:45

佢呢個選擇係 Jupas 放榜之後改嘅,無問過學校老師㗎。
(不過學校老師可能會叫佢報 nursing…佢學校十分鼓勵學生投身醫療界)

作者: bbc2018    時間: 22-10-23 14:46

YolandaTam 發表於 22-10-23 14:42
唔知喎,佢話 A2 唔收係因為佢自己達不到收生分數,即使填 A1 都應該會落空(結果收咗 42人)。
不過塞翁 ...

最適合才是最好,就會越讀越起勁!

作者: esmehouse    時間: 22-10-24 11:55

YolandaTam 發表於 22-10-22 22:29
不嬲都教要睇 MQ LQ 而唔係 expected score 架喎
作者: YuYuMother    時間: 22-10-24 12:23

其實唔關事架喎。jupas 派位同中小學機制唔同,jupas係鬥高分。只要分數夠,擺A2、A3都冇關係。

同一科目,你擺A3而另一學生擺A1,只要你分數夠高 (priority list 排位)前過另一學生,你擺A3都會收先。

A2/3 只係自己想入科目既優先次序。如果兩科都收,就會入A2

作者: YolandaTam    時間: 22-10-24 13:14

esmehouse 發表於 22-10-24 11:55
不嬲都教要睇 MQ LQ 而唔係 expected score 架喎

我有同佢講,佢其實一開始已經知應該求穩,所以 A3會係 JS5300,佢學校嘅方針叫佢哋即管搏只要唔太離譜(例如主科 pg 全4走去搏醫科)就唔會干涉㗎。
尤其佢個選擇,A3無可能唔入,而中咗 A3 係可以喺 year 2駁返入 A1或A2嘅,更加一試無妨

作者: esmehouse    時間: 22-10-24 13:37

YolandaTam 發表於 22-10-24 13:14

我有同佢講,佢其實一開始已經知應該求穩,所以 A3會係 ...
A1 個科有冇 interview?我地擺 E&F  落 Band B 竟然有 interview,總要攞到最高分嘅 extra score
作者: bhamcy    時間: 22-10-24 13:53

YuYuMother 發表於 22-10-24 12:23

其實唔關事架喎。jupas 派位同中小學機制唔同,jupas係 ...

請問按高分收生的做法,如果高分的同學放B4,低分的A1,大學係咪都係揀高分啲嘅B4同學呢?

作者: YuYuMother    時間: 22-10-24 14:01

bhamcy 發表於 22-10-24 13:53
請問按高分收生的做法,如果高分的同學放B4,低分的A1,大學係咪都係揀高分啲嘅B4同學呢?
...

要睇返呢一科係咪只收band A,你入去Jupas 網頁睇返每一科statistics。每年只收Band A 你當然唔可以擺band B, 根本無機會。

作者: esmehouse    時間: 22-10-24 14:02

bhamcy 發表於 22-10-24 13:53
...
Aim 3 大的話一定要擺 Band  A,不過我知 UST 某 d 科 Band B 都會收,所以一定要做功課。
作者: YolandaTam    時間: 22-10-24 14:37

esmehouse 發表於 22-10-24 13:37
A1 個科有冇 interview?我地擺 E&F  落 Band B 竟然有 interview,總要攞到最高分嘅 extra score  ...

有呀

作者: YuYuMother    時間: 22-10-24 14:41

esmehouse 發表於 22-10-24 14:02
Aim 3 大的話一定要擺 Band  A,不過我知 UST 某 d 科 Band B 都會收,所以一定要做功課。 ...

真係每科撳哂嚟睇,mark低哂所有資料一大張excel。放榜後金睛火眼咁排位。

作者: esmehouse    時間: 22-10-24 14:58

YolandaTam 發表於 22-10-24 14:37
有呀
總之 Year 1 努力讀,祝你囡囡 Year 2 入到心儀學科
作者: esmehouse    時間: 22-10-24 15:05

YuYuMother 發表於 22-10-24 14:41
係 真係每科撳哂嚟睇,mark低哂所有資料一大張excel。放榜後金睛火眼咁排位。
...
總之排定一個超出預期成績,一個預期內成績 & 一個比預期差嘅成績,因放榜後真係冇咩時間去諗,當然就算排了都可以俾錢再排過
作者: YolandaTam    時間: 22-10-24 15:11

esmehouse 發表於 22-10-24 14:58
總之 Year 1 努力讀,祝你囡囡 Year 2 入到心儀學科

承你貴言

作者: YuYuMother    時間: 22-10-24 16:01

esmehouse 發表於 22-10-24 15:05
總之排定一個超出預期成績,一個預期內成績 & 一個比預期差嘅成績,因放榜後真係冇咩時間去諗,當然就算排 ...

都要睇埋仔女意願,我地放完榜大兜亂唔同哂樣,砌到頭爆。

作者: esmehouse    時間: 22-10-24 16:08

YuYuMother 發表於 22-10-24 16:01
都要睇埋仔女意願,我地放完榜大兜亂唔同哂樣,砌到頭爆。
我個個只對兩學系有興趣,所以放榜都係調上調下
作者: 妹妹頭    時間: 22-10-24 18:16

esmehouse 發表於 22-10-24 15:05
總之排定一個超出預期成績,一個預期內成績 & 一個比預期差嘅成績,因放榜後真係冇咩時間去諗,當然就算排 ...
想問問,A1-A3如果都在Mean分數,有冇可能3間都派唔到?
作者: esmehouse    時間: 22-10-24 18:21

妹妹頭 發表於 22-10-24 18:16
想問問,A1-A3如果都在Mean分數,有冇可能3間都派唔到?
如果 A1-A3 已達 MQ,照計一定入到,除非個屆好多高分都報就令計
作者: gracelam    時間: 22-10-24 18:33

妹妹頭 發表於 22-10-24 18:16

機會非常微,除非咁啱你揀A1-3都勁多高分人同你一樣咁放。

作者: 妹妹頭    時間: 22-10-24 18:41

gracelam 發表於 22-10-24 18:33
機會非常微,除非咁啱你揀A1-3都勁多高分人同你一樣咁放。
咁都要計埋運氣了。
作者: esmehouse    時間: 22-10-24 18:43

妹妹頭 發表於 22-10-24 18:41
咁都要計埋運氣了。
仲要睇埋個科收幾多人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5