教育王國

標題: 大學畢業生10大後悔及不後悔學科 [打印本頁]

作者: 小時了了    時間: 22-11-19 14:50     標題: 大學畢業生10大後悔及不後悔學科

https://topick.hket.com/article/3401398/%E3%80%90%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E9%81%B8%E7%A7%91%E3%80%91%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%95%A2%E6%A5%AD%E7%94%9F%E6%8A%95%E9%81%B8%E5%8D%81%E5%A4%A7%E6%9C%80%E5%BE%8C%E6%82%94%E7%A7%91%E7%9B%AE%E3%80%80%E7%AC%AC%E4%B8%80%E4%BD%8D%E8%BF%919%E6%88%90%E4%BA%BA%E5%BE%8C%E6%82%94%E5%AB%8C%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E5%89%8D%E6%99%AF%E5%B7%AE
作者: 小時了了    時間: 22-11-19 14:53

令我意想不到,心理學及犯罪學竟然係 10大不後悔學科,令我大跌眼鏡

新聞學、社會學位列第一及第二位後悔科目,實屬意料之中

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 22-11-19 19:13

小時了了 發表於 22-11-19 14:53
令我意想不到,心理學及犯罪學竟然係 10大不後悔學科,令我大跌眼鏡

新聞學、社會學位列第一及第 ...

所以我仔真係冇揀錯科,佢揀讀電腦果時香港仲係唔算太受歡迎,  有啲家長甚至話有得揀其他都唔好揀,但呢科響外國其實已經好吃香,我仔高中時自己都講,相信做呢行會係未來2-3拾年最吃香嘅科目之一  

作者: Radiomama    時間: 22-11-20 09:20     標題: 回覆樓主:

這類調研,比較粗疏不能作準。
咩科目咩行業在一個城市有前途、在另一個地區可能已有好大分別。
醫科法律金融一直吃香,因為社會有需要。大家反而應好好思考有些行業好快被AI取代,慎選。

作者: ANChan59    時間: 22-11-21 11:34

小時了了 發表於 22-11-19 14:53

新聞學、社會學位列第一及第 ...

這個是外國網站的粗疏估計,不是香港的,你會誤導本地家長!

作者: ABC-DAD    時間: 22-11-21 16:33

目的可能在於推廣個求職網站App。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5