教育王國

標題: 2025 DSE 計分問題 [打印本頁]

作者: hidingdong    時間: 23-2-20 12:16     標題: 2025 DSE 計分問題

想問下各位, 2025轉咗通識, 變咗只有合格同唔格, 咁大學的收生同之前會有乜唔同, 例如想讀醫, 咁而家只有七科咪唔容許有一科失誤?  謝謝各位
作者: mimiho20002000    時間: 23-2-21 08:15

hidingdong 發表於 23-2-20 12:16
想問下各位, 2025轉咗通識, 變咗只有合格同唔格, 咁大學的收生同之前會有乜唔同, 例如想讀醫, 咁而家只有七 ...

以我所知,現計七科成績的中大醫科未出 2024, 即第一年課程改革後的計分方法

作者: 73662710    時間: 23-2-21 08:52

mimiho20002000 發表於 23-2-21 08:15
以我所知,現計七科成績的中大醫科未出 2024, 即第一年課程改革後的計分方法
...

Admission talk時,中大醫學院老師叫人無需額外讀多一科!
作者: mimiho20002000    時間: 23-2-21 09:07

73662710 發表於 23-2-21 08:52
Admission talk時,中大醫學院老師叫人無需額外讀多一科!

謝提醒,我都冇留意呢個point,佢都好似冇話過M1 M2 到時會唔會當一科計

作者: hidingdong    時間: 23-2-23 18:23

回覆 73662710 的帖子

請問佢係講2024 定2025?謝謝
作者: hidingdong    時間: 23-2-23 18:26

咁港大呢? 謝謝
作者: mimiho20002000    時間: 23-2-23 20:12

hidingdong 發表於 23-2-23 18:23

有人問教授2024的計分方法,佢都未定實,莫講話2025

作者: 73662710    時間: 23-2-23 20:57

hidingdong 發表於 23-2-23 18:23

2024 when LS is not counted as a complete subject.
Not sure about hku.

作者: chez    時間: 23-2-24 09:49

回覆 hidingdong 的帖子

CU medicine gave a career talk at my kid's school recently.According to the speaker, in 2024, they will count max. 6 subjects (instead of the current max. 7 subjects).
But he didn't say whether it will be 3C+3X or best 6 subjects.  I guess it will be the former.
Also, M1/M2 still will not be counted as an individual subject.

Above is what my kid tells me.  
Not sure if there would be any changes in future.
Let's see the 2024 admission requirements to be released by different universities.   

作者: hidingdong    時間: 23-2-24 10:31

chez 發表於 23-2-24 09:49

CU medicine gave a career talk at my kid's school recently.According to the  ...
謝謝你的資料, 3C+3X or best 6 subjects, M1/M2 still will not be counted as an individual subject. 對我個仔好大分別, 咁可能唔駛用時間讀M1, 但港大好似計 best 6 subjects, 希望大學快啲公佈.

作者: chez    時間: 23-2-24 14:44

以上都只係那講者所說,有幾真我唔知, 一切都要到大學正式公佈才可作實.  所以現在最好還是所有subjects including M1 or M2 也讀好去.

順帶一提,  according to CUHK's website,現在 CU med 收生, M1 or M2 的計法 is as follows :

The extended Mathematics module (M1/M2) will not be counted as one of the elective subjects, but it would contribute to the total HKDSE score if its attained level is higher than that of the worst one of the seven subjects (4 core subjects + the best 3 elective subjects). In that case, the score for the worst subject is replaced by a new score comprising half the original score of that subject and half the score of the extended mathematics module. The calculation will be:  (M1/M2 + lowest level obtained in the 7 subjects) ÷ 2.

Again, not sure if the above counting method will still apply in 2024 DSE.  Pls take note.  

作者: mimiho20002000    時間: 23-2-25 13:30

CU medicine gave a career talk at my kid's school recently.According to the  ...

thanks  

作者: 73662710    時間: 23-2-25 17:42

chez 發表於 23-2-24 14:44
回复 hidingdong 的帖子

以上都只是系那位演講者所說的,有幾句真的我唔知道,一切都要到大學正式版才可行。所以現在...

個人估計3X+3
M1/M2 contributes half if better than worst subject of 3X+3

作者: mimiho20002000    時間: 23-2-25 19:59

73662710 發表於 23-2-25 17:42
個人估計3X+3
M1/M2 contributes half if better than worst subject of 3X+3

其實如果佢 M1 M2唔當一科,3X +3 或者 best 6 其實冇分別,I think very few students will take 4 electives not counting M1 or M2

作者: 73662710    時間: 23-2-25 21:05

mimiho20002000 發表於 23-2-25 19:59
其實如果佢 M1 M2唔當一科,3X +3 或者 best 6 其實冇分別,I think very few students will take 4 elect ...
Agree
So basically less burden for dse students. The change is on the right track.

作者: piyohk    時間: 23-2-26 10:31

73662710 發表於 23-2-25 21:05
Agree
So basically less burden for dse students. The change is on the right track.

這樣又會否全港所有理科生主修”compulsory subject”是「中英數生化物」(當然其中一科可能轉為經、地、甚至m1/2(又話當一科?))

如果dse 無修m1/2,又會降低申請海外大學的機會?

作者: 73662710    時間: 23-2-26 13:07

piyohk 發表於 23-2-26 10:31
這樣又會否全港所有理科生主修”compulsory subject”是「中英數生化物」(當然其中一科可能轉為經、地、 ...

無修m1m2, 對入要求數學科的科目少左,無論是在香港或者是國外。
無左LS, 對入香港的大學沒有影響,只是少了一科什分的科目,以前计best 5, 4X+1就夠,以家要3x+2.

對於hku medic, 只係少了LS去计best 6. 對於cu medic, 多數計3x+3, m1m2 contribute if result is good, 所以burden輕左。

其實對要求有7科的program, 學生輕鬆左,要求7科的,全港好像只有中大醫科?

作者: piyohk    時間: 23-2-26 13:11

73662710 發表於 23-2-26 13:07
無修m1m2, 對入要求數學科的科目少左,無論是在香港或者是國外。
無左LS, 對入香港的大學沒有影響,只是少 ...

請問大學裡,有那些學系要求有m1/2?
又是否可以理解為,唔去overseas,m1/2基本無大作用?

作者: 73662710    時間: 23-2-26 13:13

piyohk 發表於 23-2-26 13:11
又是否可以理解為,唔去overseas,m1/2基本無大作用?
...

叫小朋友上網check吧!
M1m2是重要的,本港很多科目都要的!

作者: gracelam    時間: 23-2-26 13:46

...

大學嘅工程/商科/理學全部都要讀返晒或更進深課程

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:11

73662710 發表於 23-2-26 13:07
無左LS, 對入香港的大學沒有影響,只是少 ...

要求7科的,現在還有HKU Business 的所有學系。雖然只說(如有第7科,會加0.2X 第7科), 咁即係話你第7科就算得1分,都好過你無第7科。即係要你係唔係都留返第7科囉

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:13

...

無M1/M2,不能報考既學系,比無phy或chem或bio 不能考的學系更多。

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:16

計6科,而公社科無分,咪既係要3X囉。只讀中英數公3X的話,計6科,Best 6又係呢6科,3C+3X又係呢6科。

根本中大醫學院要求即係無變。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 17:48

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:16
. 根本中大醫學院要求即係無變。

就考醫科而言,取消 LS ….

HKU 是難入咗,
因為 HKU 的要求是 best 6 36分, M12 當 一整科,
以前,4C+3X+M12 , 有最差的2科作走盞,依家沒有 LS ,只有1科走盞,
以前,   4C+3X, 有最差的1科作走盞,依家沒有 LS ,全計6科,冇位走盞,
難咗!

CU,覺得都係難咗,
CU 要求 7科41分,
即係同上面 HKU一樣 3C+3X 36分,再加 LS 5 ,

如果你覺得 LS 攞5 係易,咁即係依家冇 LS 變相難咗
如果你覺得 LS 攞5 係難,咁即係依家冇 LS 變相易咗,

我覺得對於目標醫科的學生來說,LS 攞 5+ 係易,所以冇 LS 係難入 CU 咗……

作者: gracelam    時間: 23-2-26 17:54

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 17:48

HKU 是難入咗,

我覺得LS攞5+好難呀!

作者: 妹妹頭    時間: 23-2-26 17:55

HKU 是難入咗,
可能因為咁,阿女學校要佢地堅持,讀3X+M1/2
作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:55

HKU 是難入咗,

妳講得岩。取決於LS對個小朋友係深定易。

兩間醫學院,只有HKU係從3年前M1/M2當半科,改為2年前開始M1/M2當1科;CU並無改變要求。

即係話,大家想入醫學院,一定讀3X

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:56

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:55
妳講得岩。取決於LS對個小朋友係深定易。

兩間醫學院,只有HKU係從3年前M1/M2當半科,改為2年前開始M1/M2 ...

3X或以上。起碼3X

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 17:59

gracelam 發表於 23-2-26 17:54
我覺得LS攞5+好難呀!
吓!!
除咗 M12 ,我覺得 LS 是性價比最高的一科……好似金龜嘜花生個廣告話齋,…. 少少力,多多分 (少少鹹,多多脆)

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:59     標題: 回覆樓主:

以前教大嶺大要求1X,計33222,前年已經公佈2024年開始要332A22,即起碼修2X。

咁醫學院要求3X一點也不過份

作者: nicolemummy    時間: 23-2-26 17:59     標題: 回覆樓主:

嘩,LS,我想死呀。點解唔遲一年考2024呢

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 18:13

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:59
嘩,LS,我想死呀。點解唔遲一年考2024呢
我覺得中文 12篇範文 先想死,個量等如 12科 LS
分又少!

正積極考慮 hea 咗佢,豪比佢!

作者: piyohk    時間: 23-2-26 19:05

HKU 是難入咗,

這個情況之下,會否band 1尾或以後嘅學校學生,更難入讀某些學系?現在,大部分學校為滿足顧客(升中家長),做好業績,再加上EDB嘅善意提醒,DSE只會3C+3X。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 20:13

piyohk 發表於 23-2-26 19:05
這個情況之下,會否band 1尾或以後嘅學校學生,更難入讀某些學系?現在,大部分學校為滿足顧客(升中家長) ...
對本來讀2 X,因冇LS 要讀3 X 的學生而言,其實好難講係咪難咗,要看學生對 LS 和 第3個X,那一科有把握攞高分,
正如上面2位資深網友都話 LS 好難,
但此之甘飴,彼之砒霜,總會有人又覺得 LS 好易…..

作者: gracelam    時間: 23-2-26 20:22

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 17:59
吓!!
除咗 M12 ,我覺得 LS 是性價比最高的一科……好似金龜嘜花生個廣告話齋,…. 少少力, ...

唔係喎!我女學校考試次次攞4, 佢個分每次差少少可以5最後結果都係4

不過佢又冇補呢科又冇乜去溫書就真!

作者: gracelam    時間: 23-2-26 20:24

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 18:13
分又少!

我女都係豪埋12篇範文比佢!

作者: piyohk    時間: 23-2-26 20:24

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 20:13
對本來讀2 X,因冇LS 要讀3 X 的學生而言,其實好難講係咪難咗,要看學生對 LS 和 第3個X,那一科有把握攞 ...

謝謝。

余之砒霜卻是中文。

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 20:39

gracelam 發表於 23-2-26 20:22
唔係喎!我女學校考試次次攞4, 佢個分每次差少少可以5最後結果都係4

不過佢又冇補呢科 ...
冇溫書都有4,收晒貨啦⋯⋯
正如上面計條數,目標入中大醫的學生,L S都係求個 5啫⋯⋯

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 20:40

gracelam 發表於 23-2-26 20:24
同道中人!
作者: 10090    時間: 23-2-26 20:52

大家似乎錯咗重點,最主要嘅改動係選修科最低成績由level 2變成level 3,教大和嶺南除外
即係除咗數學之外,全部科都要攞level 3或以上,唔可以話好容易,對於邊緣人士來講係爭好遠
至於讀三科定兩科選修科,入神科當然要讀三科啦,但入一般學科其實讀兩科一定夠

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-26 20:52

gracelam 發表於 23-2-26 20:24

嘩!嘩!嘩!

唔係噃,印象中你女中文 5* 㗎噃!

hea 考 12 篇章都有 5* ,一個好令人振奮,值得跟從的案例!

要以你女作為榜樣!

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-26 21:18

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 18:13
分又少!
中文科其實唔是考課外白話文及文言文多d咩? 書本內容占比咁多?
作者: nicolemummy    時間: 23-2-27 06:27

10090 發表於 23-2-26 20:52
大家似乎錯咗重點,最主要嘅改動係選修科最低成績由level 2變成level 3,教大和嶺南除外
即係除咗數學之外 ...

你記錯了,2023或以前,
6大:332233
嶺大教大其他獨立U:33222

一直electives都係要3架

2024或以後

6大:332A33
嶺大教大其他獨立U:332A22

作者: gracelam    時間: 23-2-27 07:56

小鹿揀學校 發表於 23-2-26 20:52
嘩!嘩!嘩!

唔係噃,印象中你女中文 5* 㗎噃!

佢好彩咋!

作者: 小鹿揀學校    時間: 23-2-27 09:30

Dylanli2017 發表於 23-2-26 21:18
中文科其實唔是考課外白話文及文言文多d咩? 書本內容占比咁多?
12 篇章的考分只佔中文全科~7%

但佔你的温習時間就無從估計

反正中文科嘅嘢,如夢幻泡影,你死讀爛讀,都攞唔足7 %
因為以前已溫過考過,依家去 hea 考,又唔會0分

攬咁大壇嘢,溫唔溫都係 2~3分的分別,算把啦!

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-27 10:20

小鹿揀學校 發表於 23-2-27 09:30
12 篇章的考分只佔中文全科~7%

但佔你的温習時間就無從估計
原來只占7%,唔怪得之你話放棄。咁其實中文係課外部分拎多d分似乎易d,隨時呢part拎多幾分就補到範文果part了。
作者: gracelam    時間: 23-2-27 12:23

Dylanli2017 發表於 23-2-27 10:20
原來只占7%,唔怪得之你話放棄。咁其實中文係課外部分拎多d分似乎易d,隨時呢part拎多幾分就補到範文果part ...

係呀!我女從來唔溫範文, 佢話嘥氣嘥時間背文同硏究點答題, 不如溫吓X科仲好!

不過中文經常徘徊2同3, 範文就係你嘅救命稻草!

但2024年開始20篇範文又唔同玩法!

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-27 13:42

gracelam 發表於 23-2-27 12:23
係呀!我女從來唔溫範文, 佢話嘥氣嘥時間背文同硏究點答題, 不如溫吓X科仲好!

不過中文經常徘徊2同3, ...

範文是由中一至中六課文入面簡20篇? 20篇先至得7%,真是讀到暈。你個女唔溫範文都5*,作文好高分?
作者: gracelam    時間: 23-2-27 16:16

Dylanli2017 發表於 23-2-27 13:42
範文是由中一至中六課文入面簡20篇? 20篇先至得7%,真是讀到暈。你個女唔溫範文都5*,作文好高分? ...

2024開始我冇留意20篇範文佔幾多%,我女舊年考仲係12篇範文, 佢卷一4卷二及卷三5**, 拉云 5*

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-27 16:53

gracelam 發表於 23-2-27 16:16
2024開始我冇留意20篇範文佔幾多%,我女舊年考仲係12篇範文, 佢卷一4卷二及卷三5**, 拉云 5*
...
卷二,三是課外?
作者: gracelam    時間: 23-2-27 17:13

Dylanli2017 發表於 23-2-27 16:53
卷二,三是課外?

卷二作文
卷三聆聽及綜合(作實用文)

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-27 17:38

gracelam 發表於 23-2-27 17:13
卷二作文
卷三聆聽及綜合(作實用文)

作文拎5**好叻,有冇補習?定是靠睇多d書就可以?
作者: gracelam    時間: 23-2-27 17:46

Dylanli2017 發表於 23-2-27 17:38
作文拎5**好叻,有冇補習?定是靠睇多d書就可以?

中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家幫緊阿Sir做助教呃飯食!

重點:中學開始睇堅多中文書

作者: Dylanli2017    時間: 23-2-27 17:57

gracelam 發表於 23-2-27 17:46
中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家 ...
作文同文言文會有關?
作者: gracelam    時間: 23-2-27 18:02

Dylanli2017 發表於 23-2-27 17:57
作文同文言文會有關?

2樣野,補習一方面做多D閱讀理解包括白話文及文言文,另一方面作多幾篇文比出面老師改睇吓同校內老師評分有冇出入。

作者: jaycee_mami    時間: 23-3-5 20:43

nicolemummy 發表於 23-2-26 17:11
要求7科的,現在還有HKU Business 的所有學系。雖然只說(如有第7科,會加0.2X 第7科), 咁即係話你第7科 ...
thanks for sharing, new information to me!

作者: bbc0101    時間: 23-3-8 11:47

General Entrance Requirements (GERs) and Score Calculation for UGC-Funded Bachelor's Degree Programmes (from 2024 Entry Onwards; as at 16 Feb 2023)
https://www.hkacmgm.org/wp-content/uploads/2023/02/GERs-for-JUPAS-Bachelors-Degree-Programmes-2024-Entry-Onwards_230217.pdf

https://www.hkacmgm.org/?p=3386

HKU 2022 Admissions Scores
https://admissions.hku.hk/sites/default/files/2022-11/2022%20JUPAS%20Admissions%20Score.pdf

CUHK Useful Information for JUPAS Applicants 2023 Entry [Programme-specific Requirements, Selection Principles and HKDSE Subject Weighting]

https://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas/useful-information-2023.pdf

作者: chez    時間: 23-3-8 14:11

回覆 bbc0101 的帖子

Thanks so much, very useful information.
It's good to know the 2024 admission requirements as early as possible.

Just have a very quick look, HKU still maintains counting 5 or 6 subjects in 2024.

作者: nicolemummy    時間: 23-3-8 23:19

chez 發表於 23-3-8 14:11
回覆 bbc0101 的帖子

Thanks so much, very useful information.

睇真D,個label寫注解1, 公社科不計分。

5科,即是要修5科+公社科=6
6科,即是要修6科+公社科=7

HKU有商學院已經計緊7科
CU話計best 5unless specified (MBChB應該係specified 個D)

作者: 妹妹頭    時間: 23-3-9 06:58

nicolemummy 發表於 23-3-8 23:19
睇真D,個label寫注解1, 公社科不計分。

5科,即是要修5科+公社科=6
所以依家學校至少要學生揀3x
作者: mimiho20002000    時間: 23-3-9 09:09

gracelam 發表於 23-2-27 17:46
中五補咗3個月,主要攞D白話文/文言文做題,作吓文比老師改睇吓同學校比分有冇大出入。後來太忙冇補! 宜家 ...

你好,請問方便 share 喺邊度補習嗎? 我仔嘅中文科成績令我超頭痛。thanks.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5