教育王國

標題: 家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)? [打印本頁]

作者: jinJJ    時間: 24-4-3 12:30     標題: 家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)?

家庭月入/儲蓄有幾多先會去讀私人幼稚園(無學券資助)?

作者: Jean1769    時間: 24-4-3 17:24

私幼都要睇係邊間同值唔值

作者: RainyRice    時間: 24-4-3 19:01

jinJJ 發表於 24-4-3 12:30

問題不是收入,而是你現在有每月幾多錢剩/儲。根據你另外的posts,當你講LH /CCKG ,想入神校,當要補學術音樂同攞cert… 仲未計數學班。計平啲大約13k,但當中有啲支出如校車讀什麼幼稚園都要俾,又有啲係睇你想入什麼小學,家長會唔會自己教中英數。每月大約洗費可考慮:
學費$5000-7000
校車+雜費$1000
以下選1-7項:
面試班$1500
學器班$1500-2000
中文班$1000-1500
英文班$1000-1500
數學班$800-1500
運動班$500-1000
畫畫班$500-1000
其他興趣班$
比賽/表演/戰衣… $

好彩入到平啲嘅小學SPCC DB DG SPC YW HKUAGPS… 或官津,唔好彩入咗貴啲CKY SSCPS… 只不過是幼稚園,如果擔心負擔大,又入唔到龍幼,可以讀券幼加補一兩項,到小學試入津校,入唔到先讀直私,到時再自己睇餸食飯。

作者: chriskaan    時間: 24-4-9 17:45

自己睇送食飯 , 私幼一般 $5000 起步 , 全日 $8000-$12000 , 另外雜費 + 校車 + 午飯 , 未計興趣班 + 外補 !!
作者: fmf903    時間: 24-4-16 15:27

jinJJ 發表於 24-4-3 12:30

過來人分享。
k2 那年讀名幼,計過每月$20000-$23000。
最貴係面試班,私補英文及一對一樂器。

作者: 新人中新人    時間: 24-4-18 23:16     標題: 回覆樓主:

我嘅洗費大概如下
平N:48xx / mth
補習:1840/mth
音樂:1200/mrh
游水:1000/mth
活動班:1800/mth
保險: 3000/mth

我建議如果未買樓而又未必有父母留下物業嘅, 最好兩公婆月入120000以上先考慮讀直私(不包國際)。 因為以上係N班洗費, 再上洗費只會更大, 一個月隨時2xxxx.
理智啲諗, 未買樓嘅又有細路, 最好快啲有物業保障家庭, 加大儲蓄比讀唔讀私幼更重要。 一家三口為例, 諗得讀私幼都會想小朋友係好啲環境長大, 起碼租樓都兩萬, 請埋姐姐加燈油火蠟又一萬, 我頭先講嘅小朋友洗費又一萬, 伙食當六千, 兩公婆洗費慳極一個月加埋都萬二三, 假日同小朋友出去玩一個月又兩三千, 仲有雙方長老家用聊表心意當五千, 兩公婆供份保險又四五千, 其實一個月加埋已經
七萬幾, 其餘有時儲嚟自己退休, 有啲儲嚟買樓,有啲儲嚟旅行, 有時儲嚟儲備….如果兩公婆咩都無, 月入三幾萬學人讀直私, 其實將來大人細路都慘。

作者: FNN    時間: 24-4-20 07:43

其實我吾係好明點解N班要小朋友補習?

我貧窮出身,小朋友為何一年要買36000保險?音樂基本上係浪費金錢,學校上個小提琴班一舊水有找,活動班見人見智。有錢去上吓無礙。

-個小朋友六歲之前,最重要係訓練佢的專注力同語言能力,我可以以自身的經歷分享,六歲之前學的東西都係浪費金錢,語言同專注力除外。

演奏級鋼琴同小提琴,對小朋友基本上在學業上沒有直接的關係(冇錢計),想做鋼琴家音樂家除外。香港家長的心態人有我有,我個人覺得不可取(如果勉強負擔)。

個人認為,小朋友能進一間好的幼稚園,就能進一間相對好的小學。一間好嘅小學,便能入一間相對好的中學,這是硬道理。

小朋友讀唔讀到書,係講資源同能力,能力係天生㗎,唔會有好大嘅進步。小朋友嘅分別,在於父母放幾多資源落去。得唔得,好大程度上都係同錢有直接嘅關係。

我個人建議係將D錢放係小朋友後段(如果經濟情況唔許可),其實最後幾年才是用錢的關鍵。

作者: Kenji0105    時間: 24-4-20 12:38     標題: 回覆樓主:

私半龍學費:$4000/月
校車:自己搭地鐵接送(但每天多了30分鐘閱讀)
運動費:賽馬會足球班一年$200包兩套衫一個波
畫畫:$400/月
中英數:全職媽教禮儀、普通話,工作爸教中英數
面試班:堅持唔上,每星期去康文署閱讀工作坊聽故事及學主動舉手答問

總數:約$5000
最後入男直小,另多間直私offer
禮儀、學術、主動答完整句子才最重要

作者: RainyRice    時間: 24-4-20 13:55

Kenji0105 發表於 24-4-20 12:38

很對,如小朋友讀龍幼,就算只是聯繫小學中學,都可以零補習,開心玩喜歡的興趣班

作者: 993rs    時間: 24-4-20 14:24

好多家長都會好捨得使錢,但唔係有必要使咁多。
學費以外個人認為必要嘅使費:
校車$1000 ;phonics $1600

錦上添花系列(K2後 先開始)
一體一藝:$1400x2;PTH $1200 (主要係令小朋友可以參加朗誦比賽,訓練膽量)

燒銀紙系列:
面試班: $1600 (controversial 有人 buy 有人唔 buy。真心,頂盡報 mock interview 做場景訓練算,報雞精班真係要代表教育中心多謝你)
更多嘅興趣班:當$1500 each

利申我當年係燒銀紙系列,以過來人身份分享返真係冇必要,去到錦上添花系列已好豐富。

中、數睇唔到補習嘅需要。私幼中英文都已好 solid,再上一層,去圖書館、 bedtime stories。效果好過雞精班十倍。數學同小朋友去 supermarket 買嘢,乘數都學得識(唔係乘數表,而係 3+3+3+3=?)。

作者: ifcsir    時間: 24-4-20 23:58

Kenji0105 發表於 24-4-20 12:38

Good good 謝謝分享,好有參考價值,不過讀緊卷幼,學術都係靠自己

作者: 簡單啲來講    時間: 24-4-24 17:56     標題: 回覆樓主:

不過老實講,很多名校俾offer偏向私幼,尤其在waiting階段。如果讀券幼,即使有操,都可能顆粒無收。所以我覺得最好還先窮讀私幼,家長注重培養,唔洗補各種班。如果名校撈唔到,三私一直可能會撈到一間,有基礎後再嘗試插班名校。如果讀券幼話,家長注重培養,但幼升小階段優勢唔會咁明顯,扣除大抽獎運氣成份,最好結果就係叩到一線邨津,但一般都系需要保持幾年級頭,才有可能插班去名校。
其實我自己唔鐘意幼稚園就催谷,我認為幼稚園係玩嘅年齡,執筆都唔用寫字,畫畫就得,我一直係咁樣想,但無奈隊友唔俾咁樣養小朋友。

作者: RainyRice    時間: 24-4-24 18:56

簡單啲來講 發表於 24-4-24 17:56
不過老實講,很多名校俾offer偏向私幼,尤其在waiting階段。如果讀券幼,即使有操,都可能顆粒無收。所以我 ...

其實我又唔覺得小學老師會細心留意是卷幼還是私幼(除了很出名很催谷很多名小收那幾間幼稚園之外)。而且有很多幼稚園也會私/券轉。
兩個小朋友,一個在幼稚園由私轉券後入讀;另一個讀另一間幼稚園由券轉私。一私一券幼都是so-call最具競爭力/優質/受歡迎的幼稚園,都是happy schools,兩間的同學入(非校友自行或自己龍幼)名小的都是家長發力。兩間都有極佛系家長。
跟私和券無關。

作者: 新人中新人    時間: 24-4-24 19:08

其實我覺得講到尾就係為個細路好。 每人對於對仔女好嘅定義都唔同, 亦唔係學得嘢多讀名幼就等如佢會忽略小朋友自由自主生活。 相反由個細路完全自由任玩亦唔等如完全唔教細路。
每個家庭都有佢嘅平衡點。 我個仔n班補習, 不過每星期我地都有戶外課, 每朝都最少個半鐘自由玩, 呢啲外人睇唔到。 相反佛系父母一路出街一路教生字亦唔會話你知。
所以有時問比唔比細路讀名幼私幼, 上唔上咩咩咩興趣班其實無咩大意義, 最緊要搵到自己家庭平衡。

作者: 快樂火雞    時間: 24-4-24 21:14

五六萬家庭收入就差唔多。
教育開支兩成幾
作者: fukuoka_saga    時間: 24-5-22 11:08     標題: 回覆樓主:

家庭月入11萬,當年讀券幼。但課外活動興趣班一個月兩萬。

作者: RainyRice    時間: 24-5-22 13:17

幼稚園只讀兩三年,卷或私幼學費上的分別只是三年,還有6年小學6年中學,大學….漫漫長路。
如果經濟對家庭來說是一個重要考慮,那在各個升學階段,那個階段最值得付更多學費呢?
當然如果怕經濟負擔沉重,最好就是自行/叩門/抽獎/插班入名津龍免費到底。最簡單或者是先入讀卷幼,家長自行補中英數學術,努力入B1官津!

作者: catf2    時間: 24-5-23 12:06

My cases (多年前) GHK
每月大約洗費:
學費$4000
校車+雜費$1500
學器班$1000
英文班$1200
畫畫班$1000
普通話$1000

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5