用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Agent 介紹
go

[英國] Agent 介紹 [複製鏈接]

回覆 wonglwy 的帖子

Brandon唔係Agent,係幫學生準備考學校試嘅機構。

回覆 etoile 的帖子

Brandon同最top嘅public schools有緊密聯繫,但係正業係幫學生準備考試。唔排除佢會幫個別學生跟進申請,不過一定唔係正式Agent,唔會係俾到最全面嘅advice同選擇。
Anyway,我係反對用agent派,根本唔建議人用。

其實你白紙一張行入間agent度,佢係唔會幫到你嘅。大部分咪執幾間佢收到comission嘅叫你揀嚟報,你都係唔會知嗰啲學校好唔好,係咪適合你小朋友。到時咪A agent話A,B, C, D學校好,B agent就話E, F, G, H學校啱,C agent話應該考慮W, X, Y, 同Z 學校咁囉。
無論你揾唔揾agent,有啲功課都係要家長自己做,例如諗下:
- 想要傳統英式寄宿體驗定係要成績至上
- 全寄宿比例高定無所謂
- 齋校定男女校
- 大校定細校
- 鄉村定城市
- 運動音樂配套
- 將來讀A level定IB
等等。

呢啲諗咗先有得起碼收窄範圍。不過又係嗰句,功課都做完,使鬼揾agent報咩,自己嚟都得啦。

回覆 212512 的帖子

Rugby SchoolMarlborough College
Uppingham School
Charterhouse
Shrewsbury School
Stowe School
還有其他,不能盡錄。

回覆 212512 的帖子

希望幫到你,可以隨時PM我討論。

自己報同經Agent報費用梗係一樣,經Agent報唔會有discount㗎。其實啲學校好樂意直接同家長溝通,唔同學校嘅考試arrangement都唔同。我幫我仔同女報6間都無經agent,我仔香港學校肯做invigilation,咁有需要咪喺學校做。我女學校唔肯,咁到要考試嗰時咪俾錢搵Agent做invigilator囉。

我認為自己報更有誠意,有咩問題要跟進又更直接。經agent,佢有無跟,跟得貼唔貼你唔會知。A學校有位但commission少啲佢可能話你聽無位,B學校無咁好但commission高啲佢又可能力sell。

Anyway,呢啲係我個人睇法,祝你小朋友搵到適合嘅學校。

無緊要,你認為幫到你就得啦。
‹ 上一主題|下一主題