用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 言語治療服務資料
樓主: 承承媽媽
go

[聽/語障] 言語治療服務資料 [複製鏈接]

Re: 言語治療服務資料

用餅乾,在餅乾上擦點小朋友中意的醬,然後讓他伸長脷去腍.
可以幫助他運用靈活哋.
我的小姨甥仔,好可愛呀

最緊要是媽媽可以有泠靜的情緒,小朋友也只有在愉快的狀態下學習會用心點,用孩子最喜愛的東西做為打開溝通的渠道.
加油,相信這裡有很多媽媽都是同你一樣走過來的.
我的小姨甥仔,好可愛呀

其實不理小朋友說什麼話,要多些回應佢,同埋留意他同你有冇眼神接觸,小朋有仲細,就算有小問題,發覺得早,也追得切.
我的小姨甥仔,好可愛呀

你可以去健康院問的姑娘,他們可以轉介你去醫院的專科.
我的小姨甥仔,好可愛呀

rabee'a:

你要去健康院見醫生,然後醫生如果寫紙去兒童智能測驗中心去評估,通常要幾個月的時間,同埋要看小朋友幾大,三歲可能會快點,因為有時候也是媽媽們太心急,有的小朋友過咗幾個月會有很大不同.
我的小姨甥仔,好可愛呀

rabee'a 寫道:
允輿媽媽,

我個女就黎3歲,又係發音唔正,同佢評估左佢口肌弱,因我個女以前好肥,st 話因佢塊面肥用唔到力講野,以佢又好早識講野,所以佢已經習慣唔用塊面d肉,所以發音唔正。你都發快d去check 下啦,我去唯聽$400 評估,如有政府refer letter 好似有40% discount。

其實你知道佢問題响邊度,可以自己在日常生活中,用一些方法去幫佢多些,如可以讓囡囡多玩吹泡泡的游戲,吹波仔.向前滾,稍遠距離吹蜡烛.治療師有冇向你建議一些活動,不妨在生活中多加強. 同埋教吹時要脹起塊面.加油.
我的小姨甥仔,好可愛呀
‹ 上一主題|下一主題