用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大池小魚定小池大魚
go

大池小魚定小池大魚   [複製鏈接]

gracelam 發表於 18-11-23 12:29
過往ek有不少討論, search下就有好多。

要search“雞頭”、“牛後”……之类
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3289200&highlight=雞頭

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2592211&highlight=雞頭

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3465363&highlight=小魚

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2978177&highlight=小魚

IloveJJ 發表於 18-11-23 12:33
又嚟
年復-年……

ANChan59 發表於 18-11-23 16:00
喺咩,我家的中魚在中塘満載而歸!
太謙虚了吧……

Cliokohonda 發表於 18-11-23 15:58
我接受唔到小學成績等如中學及將來讀書能力,呢個阿爸就正正將band 123 掛囗邊去斷定能力及適合與否。band ...

相差少少追到不成问題,基礎唔夠真有d駟馬难追~好多band1边缘“好彩”派到1A校已追得辛苦,更何况band2? 假若个学生之所以係band2, 係因為中或数拖累,仲有d机会追到,只要佢英文底子好。但如果因為英文根底差,上到中学要俾人付出更多更多先追到。唔夠胆欺少年窮,但追唔上洩氣、放棄既例子比成功既实在多。隔離帖講追唔上英文既就已係活生生例子。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3711836&extra=page%3D1

Raleigh 發表於 18-11-23 18:06
係,討論過好多好多次,開post只係想比一D現正面對揀中學的家長深思一下,看看自己小朋友的需要。
當然, ...
呢个问題,有心既家長,-係自己已分析好,一係隨手有好幾个討論过十幾廿版既帖可參考。無心既或人云亦云既,呢d帖有各式各样唔同意见,只会睇完仍然唔知想点。

mcl203 發表於 18-11-23 18:37
1A校唔一定出產1A生,2A/B生亦唔係一定硬要追1A成績,1C都得瓜~~~
...

Sure! 之前举例係band1边缘符碌派左入1A. 同埋英文底子弱就好痛苦之嘛~講到尾,如未能用英文作学习語言,band1c /2a/2b都好辛苦。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 19:41
當然我明白你的道理,係那個爸爸否定了band 2 小學生有追上的能力,label 左學生,SJC 考後面果堆是否負累 ...
你会唔会敏感左d? 佢無話尾尾係負累吧~每间学校总有尾尾一班,無論乜banding. 而中一考得好,中二插入再叻d既学校亦有唔少例子。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 20:20
出生係條魚,就適合去游水。
出生係band 3 ,就唔適合讀書?
或者唔適合考試……以前中五篩走-大截出黎做野,而家逼住全部考DSE. 或者真係無心讀,早d学门手艺未嘗唔係好事。話說係EK-度成為佳話既ChiChiPaPa女係一線小学係band3, 入band2直資, 而家应快大学畢業。呢个例子妈特别,亦因為佢有个好特别既爸爸培育。不过-般見到band3有唔少係真係無心机讀或無能為力讀。我係另-个帖,Lingchibaba都話我可能身边都係讀到書既(因我觉得就算好似我自己唔係叻,但肯勤力都未至於要留班吖~),但现实真係有人留班有人drop科,拉牛上树。

mcl203 發表於 18-11-23 20:38
我仍然係堅持,若有機會,咪鬼執書既睇法,未試過唔知唔成功,學校教唔到我考靚仔個DSE,拖低1個%係學校既 ...
唔係執唔執輸既问題,都要顧下小朋友感受,日日番学上堂眼光光唔知嗡乜,放学-堆唔知要点做既功課,第朝乖既去搏命抄,曳既就欠交,逢考試又唔知点答……好負能量。我都係睇隔離帖,確实有呢d学生係度掙扎紧。

Cliokohonda 發表於 18-11-23 20:26
佢有乜野啱?小學 band 123 係好有代表性? 升中制度完全公平?
我認為中小升英中個沖擊比band 2 升band  ...
中小唔代表英文差,只要英文基礎足,升中適應無难度。有个帖家長仲講紧科科-大堆生字点記之时,英文程度好既学生,望多幾次已搞定,从來唔洗死記硬背。香港地英小唔多,中小升上去都係佔大部份,當中以英文程度好既,升中後仍然如鱼得水。所以我反而觉得band1, band2未必可以实牙实齒講上到中学会讀成点,反而係个学生既英文程度影响更大~APS KTS LS同SMCC小学部等都係中小,但通常佢地英文底子亦唔弱。

mcl203 發表於 18-11-23 20:45
B1生咪一樣有咁既問題存在~~~
又係比例上既问題之嘛~

mcl203 發表於 18-11-23 21:10
又舉下例,A校 80%入U Vs B校 50%入U,邊間失敗率機會大~~~
可能我地係讀無中学backup既小学,从來無band2生可以搏到有band1中学既概念……正如天神直上SMCC, 培正都盡收自己band2生,我諗唔搏上中学部既先係奇。上到去讀成点,到時再算。

mcl203 發表於 18-11-23 21:18
我小朋友前小學尾果10%,都唔少考/派入B1英中,我估,佢哋唔係B1生囉~~~
...
既係話你女间小学勁囉~~我女小学有band尾3头同学考到李国宝。APS全級可能得-隻手掌禁幾个band3生。

mcl203 發表於 18-11-23 22:09
唔教深唔教快點會勁吖,大把B2生直升中學部,仲唔少校評B3組別,我係想指出B2生都係可以適應到B1A中學啫~ ...

只要英文好,唔难追同適應。我回应左禁多次都係果句band乜都唔紧要,最紧要英文底ok.

IloveJJ 發表於 18-11-23 22:23
我認同你的,我真的覺得小學banding不能代表一個小孩既全部能力。

既有你講既音樂視藝影響,又有學校出卷 ...
那位SPCC女同学只係比男同学追上啫,但佢仲係万人之上~唔怕~

IloveJJ 發表於 18-11-23 22:32
但如果想讀醫,都要保持高位置吧?
其实又唔能夠話佢小学讀成点不代表佢中学会讀成点,因為事实佢係已經好叻,只不过总係会一山还有-山高~~女仔早熟,佢叻果时果批叻仔仲玩玩下禾稈冚珍珠啫,升上高中認真起黎,咪可以發揮到-路隱藏既力量囉。

IloveJJ 發表於 18-11-24 00:38
咁所以咪話小學既成績,唔一定代表中學既成績囉!嗰啲男仔之前(初中)都無咁叻,但到高中又追咗上來喎!
...
小学成績梗係唔代表中学成績,佢小学同学同中学同学都唔係同一班人,对手唔-样嘛。男仔高中集中火力唔再傻更更就会好似叻左。以前小学果边有个帖问前列学生有乜特質,好多時除天生好記性同轉数快(禁入得SPCC大概个个係呢方面差唔遠)外,仲有係自理力高、專心、時間管理好、做事爽手、小心……禁高中时男仔做到呢d, 咪自然会好左。

MrBeast 發表於 18-11-24 08:04
同意英文底子是英中的pre-req.  不過中文反而是我們最頭痛的,顧些失彼,又要pth, 唔放長綫釣大魚都唔得 ...
我惊大女个中文惊足六年……以佢禁唔掂水平,-額汗拉址到个3(最後-年無範文),我諗唔知要点差法先2。偏埋—边都好常见,好叻叻先中英文都平衡到,我要求唔高,过骨就安心。

p_o_m_a_n 發表於 18-11-24 08:28
Jm請唔好再用我個post做例子,我唔太活躍EK都見到你喺3個post po了。
我從來冇後悔過揀英中,當時揀呢間甚 ...

对不起令你介意了,其实升中英文问題好普遍,有好多唔同既帖,不过你果个最近期(就手)同埋帖內亦有其他分享。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3711738&extra=page%3D1&ordertype=1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3526034&highlight=英文

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2984580&highlight=英文

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2724490&highlight=成績

MrBeast 發表於 18-11-24 10:20
香港易有語境,唔take advantage 實在浪費,不過我最近發現,就算睇片,聽粵語會pick up 到多d ...
习慣……細女幼係英普班,小都係普教中,中学我揀左粤教中班。我见佢好日理万机-边开laptop睇大陸綜艺,—边手机睇ig. 我鬧鬼佢唔睇就唔好嘥电,佢話佢一路听紧,係知果边發生紧乜事……
‹ 上一主題|下一主題