用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 科技業投資銀行寒冬降臨
go

科技業投資銀行寒冬降臨   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 23-1-21 07:23
首先恭喜你兒子的部門未有波及,而且也有其他後著和出路。如果在公司及行內有傑出表現的人,每星期應該有 ...
"上司傳授他很多經驗及知識,大家拍得好".....

真係多少少人工都買唔番。

ckh689 發表於 23-1-21 08:59
朋友兒子將於今年五月畢業,他算是校內精英,平日在大學當TA,之前幾個暑假做過你列出的其中三間大科技公司 ...

畢業生多早係畢業前一年半載已secure一個job offer, 到一畢業就開工。你朋友仔個case又真係幾晤尋常,會唔會眼角太高?

年輕人都用網購,online banking,機場自助式check in/過磅luggage, e道過關, 旅們訂機票、酒店和行程......通通可以唔見人, 有時都幾得人驚。

ABC-DAD 發表於 23-2-16 14:37
大自然不是一直在進行淘汰嗎?
人類在自製淘汰自己的一切

流浪地球 發表於 23-2-16 16:00
咁樣講咪好似自取滅亡。人類有冇咁蠢啊。

有一天,AI醫生告訴你,你的感冒已無得救,還是拿去“回收”吧。那時個人腦可能已蠢到唔識反駁。

流浪地球 發表於 23-2-16 18:57
又未必嘅,傷風感冒呢的小事,又何需找AI䣽生? 唔去找醫生,又點會出事。
...
我當然係指“無得揀”既世代,清一式AI醫生果時。而家運輸處個“易通行”隧道免停繳費,我都唔知點算,有無得揀唔用貼㗎?

流浪地球 發表於 23-2-16 20:03
我真係唔知你點諗嘢。未來嘅世代係幾時?我講過世界一直在變動,點會冇選擇呢?一日地球在動,都有無限可能 ...

唔知你點睇到我覺得自己好重要?

呢個世界唔係一定有選擇㗎。澳洲有個媽媽心臟有事,所以唔打疫苗,到佢心臟出事,醫生話就算配到心臟,都會因為佢無打針而唔可以做手術。佢可以點揀?打又死,唔打又死?

你都錯重點既。人地講緊新科技又淘汰一班人。

流浪地球 發表於 23-2-16 20:47
我用心睇到。你自己點睇?你認為你自己重要嗎?
我希望其他網友都睇到先算

流浪地球 發表於 23-2-16 20:56
每天世界上發生很多所謂不幸嘅事情,究竟你親身體驗有幾多單?六合彩期期大奬都有人中獎,我期期都有買,就 ...
唔買

PSKLAI 發表於 23-2-16 23:26
試想像, 有個人用10年紀錄自己思想同記憶同感受入Ai, 到他之後離開人世了, 這個人用chatgpt 加 deepfake的 ...
但卻沒有"溫度".....

PSKLAI 發表於 23-2-16 23:58
其實, 如果真的有靈魂這回事, 我們也不能100%肯定出現在我們面前或我們夢中的就真的是我們的已故親人, 什麼 ...
我是明白的。但"好像逝去人的靈魂仍留在人間",可能單方面對仍在的人有好處,一來以慰思念之情,好像仍未失去一樣,甚至大家之間生前有何憾事,都好像仍有機會化解、道歉一樣,令在生的不至活在內疚的陰影下。又或者父母早逝,孩子亦不用孤單成長,好處看來不少。衹是我看得較感性,死者已矣,一切其實都完了,所以才說沒溫度,那衹是留給在生者釣“安慰劑”。

dlam141231    發表於 23-2-17 00:31

ANChan59 發表於 23-2-24 12:44
听说香港四大个别部门开始放无薪假,Strategy 及 Finance services 顾问服务可能首当基冲!

加上国内暗示 ...
仲金融中心?乜中心都一早無哂啦,一個小小二線城市咋。

ANChan59 發表於 23-2-24 13:15
四大可能因為太執正國際會計准則嚟做,不符合國情,搞到幾大地產商,疫情過後,自然好好關注!

他們在上面 ...
勸人上大灣區衹為騰出位置,然後又話香港人手不足,要請上邊“專才”落黎,唔係點換血?理得你有無得發展?

ANChan59 發表於 23-2-24 15:46
半年前見到留者為王,我笑到忍唔到,too simple too naive。我都費事搭嘴,點講都得失人,現在更多問題睦 ...
留者為王係一廂情願既想法。無論做工好,讀書好,留係度真係.....
香港一切原來衹係南柯一夢。

ANChan59 發表於 23-2-24 15:51
去年多數親戚朋友問我們關於阿仔搵唔搵到工?人工職位如何?外地生活如何?通漲能源費用?有冇歧視?⋯

最 ...
J走既係perfect timing. 唔遲唔早啱啱好。
我既親友又無問呢啲問題喎。

ANChan59 發表於 23-2-24 16:54
你兩個都係讀書嗎?
大果個做左快一年野了。

ANChan59 發表於 23-2-24 17:13
我在飛機睇過套戲,當時香港未上畫,亦了解南韓近代歷史,你唔好又亂拋啦!

還有一套講的士司機跟外國記 ...
我係幾年前亦同韓國朋友講,我地香港家下打倒tun,好似你地八十年代咁,無陰公。

ANChan59 發表於 23-3-7 11:28
咦,可以約埋一齊去行山。

我今次返去工作,逗留到星期四五回香港。
約埋我

ANChan59 發表於 23-3-8 13:37
你有冇留意吉鋪?

疫情之前幾年,在深圳好多商鋪及餐飲,開開關關,市道麻麻。

細Y同學爸爸就諗住執左大陸間玩具厰.....捱左幾年covid而家先摺,好似唔多抵。

ANChan59 發表於 23-6-26 08:06
我以前都講電腦 AI有一定能力,但道德上專業上如何把關?

之前有網友提出作曲,設計,如果拿到專利權或者 ...

題外話,似似地安樂死?
Who's life is it anyway.

呢個除人性、道德外, 有信仰者仲有宗教問題。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊