用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

各位媽媽好~~我仔仔今年讀N1下學期啦,
我覺得他讀得幾開心呀,
而且已識得不少中文字,例如﹕人,山,水,果等等,
啲餐具是要買的,因為經常要用,妳哋如果有啲咪嘢想知,可留言俾我,睇吓帮唔帮到。

其實派位一定係睇妳住係邊區,我朋友的女之前亦係係九龍塘讀幼稚園,但到小一時候,派咗紅磡,因她報幼稚園時住的地址係紅磡,之後改用九龍塘地址已無用,所以一開始的時候,就要諗清楚要填的地址。

如妳係想小一的時候可在九龍塘讀,報讀幼稚園的時候,就要填寫同區地址,之後填寫係無用的,

mickeywinnie3:妳的地址問題﹕原來EstherCheng好清楚咁解釋咗,
而咁啱我仔仔同他仔仔係同班同學仔,而且亦坐正隔離,
真係好有緣,EstherCheng﹕我係Kevin媽咪^_^呀

mickeywinnie3:
學校其實教得好好,我仔仔原本唔係咁仲意洗手,自從教10秒洗手之後,就孌得好乾淨,有時趕時間叫他唔好洗咁耐,他都話唔得,因為先生要他

EstherCheng:
妳有無買學校個件白色外套呀?

係呀,他小便全個過程自己可以完成,他大約1歲多已識得自己去,小朋友一贊他,好快就識啦~~

係呀,他小便全個過程自己可以完成,他大約1歲多已識得自己去,小朋友一贊他,好快就識啦~~

mickeywinnie3:
其實個個小朋友都係咁啦,初期唔肯

EstherCheng :
今天學校派咗(L2)下午班呀,你呢,上午定下午呀?

近來忙緊送的舊衫俾其他媽媽,好耐未上來傾啦,原來有咁多同學仔啦~~
mchoi: 你小朋友都是讀N1E架,叫咩名呀,睇下我地識唔識?

vvmakyy: N1A
hohan : N1B
mickeywinnie: N1B
mchoi: N1E
esther: 2003-2004年度( N1E), 2004-2005未知
chandy:2003-2004年度( N1E), 2004-2005未知
hihi: N1D
天使媽媽: ??
CMMANDY: ??
eling_yeung:??
other mame: ?? (如不介意!!請話我聽)
統計吓先!!

Hi 大家好呀﹕
學校派位出左啦~~,如有問題而我答到我好樂意解答。

點解學校唔俾家長陪上學,我之前亦好擔心亦有問過,學校答覆話,因怕小朋友見到家長會有依賴,更加難適應。

而我原本打算自己送小朋友上學,但學校建議小朋友坐校車,等小朋友獨立的。

我仔仔第一天上學亦是坐校車,好搞笑~~佢死人都拉住我老公件衫唔放,結果校車保母叫咪我老公上車一齊到學校,在落車時學校各老師早有準備,在小朋友下車時未有反應之下,已好似趕鴨仔咁入好快趕到班房,連講拜拜機會都無。

在這方面我覺得學校安排得幾好,反應幾快,如自己帶上學,小朋友未必會聽話入學校。

上堂時如小朋友哭,老師會帶小朋友離開課室,以免影響其他小朋友心情,帶佢地去另外一課室睇卡通片,等佢地心情平覆再帶返原有課室。

而學校方面亦有個別致電家長,通知小朋友第一天上學情況((因人數太多有的可能要等2-3天才知道,如心急想知道可致電學校查詢))。因我仔仔第一天亦要睇卡通片,所以咪知囉,哈...哈...聽完我覺得幾好笑、幾開心架。

結果第二天上學,我仔仔已肯自己上學,仲同我地拜拜。

(可自行報上資料! thank you1)

vvmakyy : N1A (Tiffany, 麥愷婷 july,2001)
hohan : N1B (Cyprian, April 2001)
mickeywinnie: N1B (noddy, 栢謙 may,2001)
hihi : N1D (Harriet's , sept,2001)
TszchingDad : N1D (Tsz Ching, Nov 2001)
mchoi : N1E
天使媽媽 : N1E (MACKO MAK)
angusmum : N1E (ANGUS)
eling_yeung : ??
jerryma : ??
esther : 2003-2004年度( N1E), 2004-2005未知
chandy : 2003-2004年度( N1E), 2004-2005 L2C

hohan & mickeywinnie3 ﹕

學校派位表沒有提供俾家長呀,所以我都無呀,我亦是到學校取書時睇下喳,不過我睇到好多派位圴是派返同區,上年度只有2位學生派喇沙、培正,而大多數都是官立小學居多。

所以我亦唔敢抱太大的希望可入到什麼名校,一來現在小朋友未定性,二來仲有兩年時間再學習下,不過這間學校英文不錯,現在等佢打好個底,到讀小學時唔使追到咁辛苦。

而且時不時有其他家長教路,小學反而不用太擔心,而係佢小學成績如果好,可以讀到"精英班",昇中派位才是最重要的。

我本身比例喜歡一條龍學校﹕浸會、培正、民生等,不過全部是跨區,如到時擇唔到,唯有擇返同區官立小學,都唔錯架。

係唔係睇我好輕鬆呢 :  : 其實我自己亦好緊張小朋友的,只不過我覺得如果俾小朋友太太的壓力,可能會適得其反,亦令到小朋友反而難以適應,不如輕鬆的,妳地話呢 :        

vvmakyy﹕ 我唔係住九龍塘區架,所以我喜歡的學校無我份呀,雖有小朋友自己努力啦~~

hohan﹕         唔使客氣啦~~大家互相幫助嘛~~

YYLam﹕
我仔仔今年先至昇L2, 離入讀小學仲有2年呀,我較喜歡一條龍學校,頭兩年小朋友仲未穩定,可以有多的時間適應。

妳小朋友係讀邊班呀?

mickeywinnie3﹕學費是收11期,今年7月放暑假不用交。

vvmakyy﹕ 我都係唔好彩,第一站,我住寶達邨,7﹕45上車,我屬將軍澳車費$820,妳屬於秀茂坪應該係$690,無記錯的話~

fafa701 : L2?那一班呀上、下午?

Re: 金巴倫家長會

咁多位媽媽妳地好,今日同Esther聯絡先知原來轉左叫做"金巴倫家長會",好呀,下次有多的溝道可以交流下~~

我仔仔係搭5號車,架車由將軍澳開出,到我地度7:55分上車,應該係第3站,第4站﹕vvmakyy8:00-8:05(我記得妳好像話住秀茂坪),之後Esthercheng

校車陳太電話﹕9161 0584~~

地點 : 維港灣 club house
日期 : 2004年8月29日 - 星期日
時間 : 11:30 a.m. - 1:30 p.m.

cherieso :
vvmakyy : tiffany + mummy (daddy 未定)
mickeywinnie : 柏謙 + mummy (daddy 未定)
esthercheng : parco + esther
shani : shani + mummy + daddy
hohan : Cyprian + daddy + mummy
Bowiema: Bowie + Adrian + mummy (daddy & 印印未定)
HiHi: Harriet + mummy + daday
Jerryma : Jerry + mai mei + daddy
yylam : Sabrina + mummy (daddy 未定)
Chandy﹕Kevin + Chandy (daddy 未定)

因為要8月22日前要交錢比 club house, 請報名及落實名單, 並確定人數及食物安排, 決定是否各自準備食物或 order 美心到會

Vvmakyy:

唔好意思呀,我遲左覆,我囝囝係寶達上車是第3站呀~
寶琳有個男仔,馬油塘果個應該係女仔,不過我亦是成日只見到個女仔~我囝囝坐近門口應該第3行位置

哇~~~好多人呀~~~原來有咁多同學仔架

我明天會入數啦~~~~

updated list :

SN Kids Party - Island Harbourview Club House 29 Aug (Sun)
地點 : 維港灣 club house
日期 : 2004年8月29日 - 星期日
時間 : 11:30 a.m. - 1:30 p.m.
費用 : 成人:100/人, 小童,賓姐及印印:免費

1) cheriekkso : Cherie + Chapman + Jonas + Daddy (2大2小)
2) vvmakyy : tiffany + mummy (1大小)
3) mickeywinnie : 柏謙 + mummy +印印(2大1小)
4) esthercheng : parco + esther (1大1小)
5) SL215 : shani + mummy + daddy (2大1小)
6) hohan : Cyprian + daddy + mummy (2大1小)
7) Bowiema: Bowie + Adrian + mummy + 印印(2大2小)
8) HiHi: Harriet + mummy + daday (2大1小)
9) Jerryma : Jerry + mai mei + daddy (2大1小)
10) yylam : Sabrina + mummy (1大1小)
11) Chandy﹕Kevin + Chandy + daddy (2大1小)
12) jasonvincent : Jason + Vincent + mummy (1大2小)
13) 天使媽媽 : Macko + mummy + daddy (Bun Bun)
(2大1小)

唔知點解我今日收工我時候去左入數,話號碼錯誤,入唔到呀,我明天再去入       

Ms Lee 好好人架,我囝囝讀N1E都係佢教架~~

CherieSo﹕
我已 fax 入數紙俾妳啦~~謝~~
‹ 上一主題|下一主題