用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:30
有些1A學校,每年有30人以上讀醫,那麼15-20名不是不自量力啊!

請問這個有詳細資料可以分享嗎?

ysnmama 發表於 22-4-6 09:06
DGS 2021 年,港大加中大醫科係超過30個。去學校網站都好透明有公佈。

謝謝請問還有沒有其他學校可以分享?

happyLC2006 發表於 22-4-6 11:31
多謝你的資料。
阿女嗰間係女校,雖然上年公開試成績聽聞好好(邊間就唔講了),但我相信讀醫人數都未必太多 ...

請問可以講b1a-b女校是那幾間學校?
我估:
Band 1A:BPS/MCS/聖瑪利/聖心/英華/DGS/GHS/聖保祿學校
Band1A-B:瑪利曼/SSGS/ (真心想知)
Band1B:聖保祿中學/聖方濟
Band1C:港島嘉諾撒
(排名不分先後請諒)

medicine 發表於 22-4-6 11:36
回覆 happyLC2006 的帖子

直言,我係相信15-20名,女校.沒乜機會入E.(或者"隨隨便便"個一間得,但並非a-b)

「隨隨便便」那間⋯請問是那間學校?可以多給hints,先謝謝。

happyLC2006 發表於 22-4-6 12:19
我不知道是否可以分享連結,不過如你上網搜尋一下全港女校排名,應該會有更多資料。
https://www.schoolan ...

謝謝你

medicine 發表於 22-4-6 12:04
典故

隨隨便便就入了~~~

謝謝

medicine 發表於 22-4-6 12:43
我估,綠綫(地鐵)兩間女校其中之一(或者認爲屬1A,似乎沒公佈5+又難以界定1A)

藍田聖保祿
寶血上智
老人家,唔記得這兩間強校⋯sorry

chitchit0520 發表於 22-4-6 12:39
我之前扒文見到有JM數每間學校幾多人讀醫,話喇沙今年有30以上,SPCC, DGS嗰啲都係,我無FC過架!
...

咁⋯這個戰爭,SJC 2021 畢業生嘅成績就真係差咗啲

家長們真係客氣⋯隨隨便便入紅磚,人棄我取做小白菜。
請問還有什麼band 1A學校是這麼容易就入學?

nicolemummy 發表於 22-4-6 15:05
我好落伍,請問咩叫人棄我取做小白菜?

Deleted ⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題