用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?
樓主: 小藍莓
go

有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎? [複製鏈接]

回覆:有無人進修公大課程, 可以分享吓嗎?

岩岩參加左佢個試讀計劃,4月上堂,一路都想讀返書。

我估佢會係每一學期都有一堆 course俾人試讀,係上網報名。如果讀完想要返 d分就俾返相對既錢。

YuYuMother  咁又幾好噃。  發表於 14-3-10 19:31

我讀緊maths degree第一科,已報埋10月既科,慢慢讀,希望第時可以同個仔一齊大學畢業

我仔讀緊中學, 再+埋4年U, 有7年俾我慢慢讀,我唔趕, 又想讀埋個HONOUR.

你報個時有位就得 ,只要你準時交晒學費就一定有位俾你,之後就等收據寄黎,再等 email叫你去拎教材,最快應該8月尾有得拎.

收到學生證時記得去 myou開返個 a/c,要黎收資訊

邊科咁快呀,我個科都未有得拎。

通常都要等1個月先有學生證寄俾你

你讀 DL/FULLTTIME呀?DL冇限制 ga喎,只要係讀佢要求既科,儲夠分就可以拎 cert

每科有每既分,合格就有分,一科一科咁儲返黎,你D分會跟你一世, 只係如果隔左2-3年冇讀過,要寫多封信去叫佢開返個RECORD

你預大約$10,000=10分,咁120分就大約$130,000

我諗住慢慢灘長黎讀,一年只讀1-2科咁又唔洗讀得咁辛苦,成績都好 d,宜家讀緊第2&3科,好彩成績都好好,睇下遲 d讀上去係咪都 keep到先決定讀唔讀 hon

多數課程都係英文教材,但粵語教,除非個班有外國人就一定會英語上堂,少部份科係全中文書/教

盡可能唔好9月讀5分科先,宜家佢改左12月考試,好趕,會考得唔好,真係要讀都遲 d先讀

我每日真係過得太充實了

講下我大約每日既時間分配,我仔中四了,我有一分全職,每星期仲會返幾晚兼職,每日返工 來回2個鐘車程 & lunch就係咁睇 notes(全部放晒入 tab到睇),我習慣要睇晒 notes先去上堂,收工返到屋企都11點幾, 星期六&日就多數有幾個鐘堂上,有時會留低同同學一齊做功課,     今個月考試,我地個個星期六&日都返學校一齊溫書溫到夜晚10點先慢慢去食野再返屋企,又半夜了,好開心我預到班志向差不多既同學。。。。。。。好彩我仔大啦,同隻佬2個可以攪掂晒屋企所有野,我完全唔洗理,只係專心返工讀書,但個仔大考時都要抽 d時間幫下佢,一個人讀書好悶 ga我宜家先讀緊第3科,條路仲好長

我每日真係過得太充實了

講下我大約每日既時間分配,我仔中四了,我有一分全職,每星期仲會返幾晚兼職,每日返工 來回2個鐘車程 & lunch就係咁睇 notes(全部放晒入 tab到睇),我習慣要睇晒 notes先去上堂,收工返到屋企都11點幾, 星期六&日就多數有幾個鐘堂上,有時會留低同同學一齊做功課,     今個月考試,我地個個星期六&日都返學校一齊溫書溫到夜晚10點先慢慢去食野再返屋企,又半夜了,好開心我預到班志向差不多既同學。。。。。。。好彩我仔大啦,同隻佬2個可以攪掂晒屋企所有野,我完全唔洗理,只係專心返工讀書,但個仔大考時都要抽 d時間幫下佢,一個人讀書好悶 ga我宜家先讀緊第3科,條路仲好長

我要求自己好高,最少要全 A-, 所以要付出所有既時間

讀 ou就係因為成績差先讀,如果語文唔好,可以由低讀起,1字頭既英文係好淺既,會由頭教起,正常會個格既,一路讀上去就得啦,睇返自己想係  ou拎咩 degree先開始好 d,有條路睇住黎讀,唔係大學畢業既人最好慢慢讀上去,唔好一步登天

我相信每堂都上足晒&睇晒所有書&又會同同學交流下,落堂又留低問下 miss/阿  sir野,想唔合格真係幾難,視乎你肯唔肯主動,唔出聲問/講,係冇人幫到你的。

我上緊既2科都有 whatsapp group ,平時日日係到吹水,間中又問下野,睇書睇到邊忽唔通就影低拎出黎問,又會討論下功課(最後更係會對下答案啦)

只狠時間實在太少了,完全唔夠用,我宜家連未報但將來要讀既都去上定(佢唔會知邊個有報冇報,walk-in 就聽得),橫掂要讀既科所有書 softcopy 我已有齊,聽完再自修,等下期先一次過報,咁樣去考試會好 d ,唔洗好似我  d 同學咁,日日趕功課,一趕完功課又考試了,點會考得好呀。。

‹ 上一主題|下一主題