用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 心儀民生幼稚園
樓主: celialeungcelia
go

心儀民生幼稚園   [複製鏈接]

celialeungcelia 發表於 18-11-14 12:10
本人一直心儀民生書院. 覺得咁多年辦學. 同埋學校硬件好.
但睇好多討論區. 我見好多人都話民生會勸退學生. ...

睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒有愛心,返了兩三個月已經無數次投訴她坐唔定,甚至有家長知道我決定轉校後告訴我她去觀課講故事時老師拍我囡個頭,而個媽媽都覺得好愕然,覺得我囡完全沒有做什麼過份舉動。

Yang81 發表於 18-11-14 20:02
睇小朋友係咪文靜坐定定?我囡屬活潑好動但都聽話的孩子,當年只讀了三個幾月我就決定幫佢轉校,老師很沒 ...

很後悔當初幫佢選擇咗呢間讀k1,另到佢唔開心咗成年。另外我自己接送返學,見到同班另一同學k1尾都係日日喊住由工人帶返學,好心痛。

Yang81 發表於 18-11-14 20:09
很後悔當初幫佢選擇咗呢間讀k1,另到佢唔開心咗成年。另外我自己接送返學,見到同班另一同學k1尾都係日日喊 ...

另民生老師轉得快,外國老師年年都換。當然民生也有好老師,只是當年我囡遇到個冇耐性冇愛心的老師吧。

pokipoki 發表於 18-11-14 20:45
之後你轉左邊間

去了一間也有小學中學校長老師都很好的學校,我囡由第一日返學到現在也非常喜歡學校,在這裡重新找回了自信,而且我也從來沒有再收到過投訴

neversaynever88 發表於 18-11-14 21:53
請問你女邊年k1 ?
我女3年D老師都好好,同學班個D都好像無問題!
聽到你講好突然

我囡現正準備升小一了,當年班主任姓羅的

Yang81 發表於 18-11-14 22:49
我囡現正準備升小一了,當年班主任姓羅的

其實我家住在民生附近,好多時候會經過民生,我有時會講笑話帶佢返去探下之前普通話老師同英文老師,我囡都ok,就係班主任唔鐘意

piglover 發表於 18-11-14 22:04
其實,你唔係第一個話民生老師無愛心。 我之前都聽到朋友講過。

NET年年轉,我覺得唔ok. 因為新老師未必 ...

當年個班主任除了沒愛心仲好冇耐性,我囡細B返k1時都唔夠3歲,佢可以兩三個月內向我投訴無數次,改都要時間㗎,最後k1結束我囡係攞最佳進步獎走㗎

neversaynever88 發表於 18-11-15 06:49
以為你之前話讀左3個月就(emoji)左校!你係應該完成左k1 無升k2

其實下決心要轉也不是馬上就可以轉的,要等其他學校有位,還要面試,唔pm那位班主任了,也不pm現讀學校名了。

anyapple 發表於 18-11-15 07:01
見佢以前留言,似係讀york. 同埋無正選ms offer。或者最後waiting 入啦。但如果讀左兩三個月係無進步獎。 ...

以我當年計民生下午班應該有一半以上是waiting入,而且你如果睇哂我的留言也知道我係讀完咗k1先走

Yang81 發表於 18-11-15 08:03

以我當年計民生下午班應該有一半以上是waiting入,而且你如 ...

並唔係想影響那位班主任,只係想俾現在努力搵緊適合自己仔女學校的家長知道民生的另一面。

Yang81 發表於 18-11-15 08:16
並唔係想影響那位班主任,只係想俾現在努力搵緊適合自己仔女學校的家長知道民生的另一面。
...

要放棄一間咁多人爭而且半龍的學校我也掙扎過,但看完學校的聖誕表演之後我就決定馬上搵學校轉。除了當時在禮堂親眼近距離見證了老師的冇耐性之外,還見到了女兒每走一步也望一望那個班主任、小心翼翼一副害怕做錯事的樣子,我不知道經歷過什麼令到原本活潑自信喜歡唱歌跳舞表演的女兒變成了這樣,我很心痛,當天就打電話到處找位了,但可惜的是很多學校k1也沒有位,但也一直沒有放棄尋找新學校,直到現在這間收了女兒。
  但是民生的這位班主任也有同學很喜歡,只是她喜歡坐定定的小孩,對坐唔定的小孩會針對會標籤。
‹ 上一主題|下一主題