用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IB放榜 2023
發新帖回覆
樓主: nicolemummy
go

IB放榜 2023   [複製鏈接]

今年情況十分惡劣,我女兒學校絕大部份學生的成績比predicted grade 低 2-4 分 (而她學校一向出 PG 十分嚴謹和準確的)。我在 Reddit 看見有些其他 zone 的甚至比預期低 5-8分。今年全球 45/45 的考生只有 179 人,對比 2022 年的 772 人,實在有很大落差。據知 DBS >43 的考生今年有20人,比 2022年的31人,大幅下跌。相信今年會有部份 IB 考生 meet 唔到 offer conditions, 尤其是香港的醫科。今年實在是血流成河。

poonseelai    發表於 23-7-6 11:08

EMILY03 發表於 23-7-6 11:14
會否前兩年ib成績水分太高, 如引用此兩年成績來預計PG, 咁可能會出事.
應該不是,她學校的老師絕大部份曾經是 IB examiners 。今年出的 PG 也是用 2019 的 grade boundaries 出的。

EMILY03 發表於 23-7-6 11:14
會否前兩年ib成績水分太高, 如引用此兩年成績來預計PG, 咁可能會出事.
而且香港不是個別例子,如果你去 reddit 看看,今年好像全球有不少學校的分數比預期的低。應該不是個別學校,個別考生的問題。是不是 2020 年 A level 也出過類似的情況?

poonseelai 發表於 23-7-6 11:37
記憶中當時A level好多人比PG低, meet 唔到offer, 之後有人嘈調整番分數,但有大學已收了其他學生,受影響學 ...
唔知今年 IBO 會點 handle。不過香港兩大醫學院這幾年承受不少壓力,如果因應調整可能又會落人口實,俾 DSE 家長嘈。
看今年情況,那麼多考生比預期成績低了那麼多,實在不正常。

利申:女兒雖然成績比預期低,托賴都 meet 到 CO, 幸好不受影響。

poonseelai 發表於 23-7-6 11:50
先恭喜你孩子。今年ib 係根據考試成績,我估調整機會不大, 香港的大學會否自己私下調整就唔知, 神科可能會 ...
謝謝你!我估都係益 A level 機會大

b3410 發表於 23-7-6 11:54
我哋分數同PG一樣。meet 到CO,終於放心了。
不過的確今年題目與往年唔同,應該也沒有降低boundary
恭喜你!你孩子 prefer HKU 定 CUHK?

poonseelai 發表於 23-7-6 12:06

你孩子學校會否有個別科目多考生比pg低?
詳情未知道。根據孩子相熟的同學和我在 Reddit 見的 posts, 好像 TOK,Eng Lit A,arts, DT 和 humanities subject 比較受影響。貌似 math, Chem, physics, econ 較貼近 PG。今年的 bio hl 出卷很怪,很側重某幾個 units。如果熟讀那幾個 units 的應該會 ok,否則就會 miss。所以,如果孩子的科目側重數理,受影響應該比較少。女兒有同學十分側重 arts (大學選科是 arts), 受影響十分大,成績比 pg 低4分。

Sparky123 發表於 23-7-7 16:08
回覆 myck008 的帖子

有些科目比19年grade boundaries 更嚴,和今年出卷大部分比以往難,不似往年的題目, ...
好似係。女兒話今年 IBO 改卷好似甚至比 2019 手緊。佢做了佢考的科目所有 2019 的 past papers, 全部是 solid 7。佢考完 IB exam 後以為自己考得不錯,點知道出黎結果比預期低。她有些攞 subject awards 的同學在自己最擅長的科目都攞唔到 7。睇黎今年 IBO examiners mark 卷比以往手緊好多。如果我冇睇錯,2019年全球 有 0.32% (2018年是 0.31%) 的學生攞 45分,今年是 0.1%。

ttfu611 發表於 23-7-8 10:52
我個女及其他3個中文A組最叻的同學,PG是7,結果分別是2個6、2個5,肯定好多人會上訴,托賴個女都Meet 到HK ...

恭喜你囡囡

ANChan59 發表於 23-7-8 10:19
可以上訴!
明白,謝謝你!托賴女兒好彩都 Meet 到 condition, 可能不會上訴了。

這幾年孩子們經歷社會運動 +疫情 +網課 +改放暑假 +IB 老師流失,壓力很大。在這樣的情況下完成 IB 實在不容易。無論孩子成績如何,我們也應該為他們驕傲。也祝願各位要 appeal / remark 的同學一切順利,如願入讀心儀的大學和學科。

mingmingyinyin    發表於 23-7-9 20:31

四隻貓 發表於 23-7-10 13:49
識得兩個PG45 都係中文扣咗2分, 佢哋中文本身好好,中文得5都相當意外。好彩都meet到CO, 順利入到心儀科目 ...

我覺得如果唔係想入神科的話,多一分少一分冇乜所謂嘅。如果一心諗住入神科的話,就每一分都好重要,要小心考慮。

saikungmom 發表於 23-7-12 09:25
我仔港大中大都有offer,最後會去港大,佢完全冇諗過PBL vs SBL,佢淨係諗邊間有朋友,enrichment year,其 ...
係呀。孩子們選哪一間好睇邊間識多啲人。我識人上年揀 HKU 係因為 St John's 宿舍收咗佢,有單人房,原因就係咁簡單。
我女兒應該會選擇 CU, 因為佢感覺啲 prof 比較隨和。

其實孩子們的選擇可能好憑感覺,無我地諗咁多。

個人覺得 PBL, SBL 殊途而同歸,各適其適。

chingyu 發表於 23-7-12 15:15
入到 St John 唔係容易,其他 Hall 就算雙人房也挺好。
睇返個學生本身適應能力。 Hall 文化係一個體驗。
...
請問尾三年有什麼不同?

四隻貓 發表於 23-7-13 10:04
佢目標係醫科,所以先會咁煩惱。
昨晚同我地傾,佢收集左師兄姐意見,分析左利弊,決定都係選中文A SL。
...
很好呀!無論是選哪一科,我覺得最重要是做完資料搜集和分析後,孩子做一個 informed decision。是他們自己做決定的,他們就會有動力做到最好。努力,加油!期待你的好消息。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊