用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

醒目開學勳章

SPN的家長都有種特質:有善親切(睇吓我哋...咪又傾餐飽),加上同組得10-11位同学,平時返学放學打吓招呼,講東講西,咪好易混熟!参加小朋友生日會,做吓義工..其實只要真心便可了。我同組有數位家長比較active,常舉行一家大小都適合的活动,有去海洋公園,赤柱游泳,camp,海外旅行.BBQ...所以各家人的關係很好.

學校有什麼function是一起參予的?
家長會旅行,復活節慶祝活动,参觀安老院(N3-N4)...

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 2010/9/3 20:57 發表

瞓覺ok
午飯就麻麻地(因女女一向不愛吃飯)
現在她已會唱早上的天父歌

醒目開學勳章

Max
嘉嘉喜歡学校的食物嗎?

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2010/9/6 18:26 發表

KaHei 嗰組都係喎,郭太連續兩屆都擔任康樂組組長,重有另一委員都係連任咩 ??

喺兩位家長呀!

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2010/9/6 18:34 發表

鍾意食湯渣、豬骨嗎 ?

KaHei 話食得快先有得食,所以論食飯嘅速度,KaHei 喺組入面係 "坐二望一" !!

我個女簡直是陳太至愛 ,她非常捧場!!

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 2010/9/6 20:24 發表

做運動,未聽佢唱,不過打開雪櫃、聽電話同客人來就日日唱

有排唱呀!她還會迫父母一齊唱,又要做動作,稍為慢了拍子or唱錯歌詞,我們就

其實是好開心的。

醒目開學勳章

原帖由 max1116 於 2010/9/10 11:43 發表
Mickey,  知道幾時interview未呀 ?  近日老師又如何為小朋友作”特訓”呢 ??

呢個問題,應該好多人都想知,你唔問我都唔想講!因為我

現在我不用 因為電光火石之際

己經interview咗! Sister joanna 來了!!!  

醒目開學勳章

今年比往年早咗interview,理應交完application form後一個星期才到,怎知今年interview完後先交表!!!

慶幸Minnie(小女)當日沒請假,套校服尚算整潔

同組有位同学當日Fever請假,一收到学校通知,她父母立即'抬"佢返学,總算順利完成!!

今日又交完Application form,現在只有等

醒目開學勳章

In 的形式:分開A and B班interview,圍個圈坐,Sister 問D簡單問題,大家舉手答...很簡單很快手。

醒目開學勳章

要特別多謝"羅仔"媽媽
今天交表時,她發現唔見我去交表,立即急Call我,仲擔心我交唔切表...真的很窩心.Thanks

簡直是我的天使!!!

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 2010/9/12 11:17 發表

只聽你地講下已有點緊張
昨天見到N3 N4 的表演都好ok,最難得可以令到全班都咁合作投入,水準拍得上出面center train出來的表演 唔知練左幾耐
另外又見到女女係學校好開心玩的片段 ...

家長會真的細心,件白色外套一年四季都合用

上年件紅色抓毛背心就是冬天欣物

昨天我沒有出席,N4表演好不好??
Minnie都練了很久,在家中常常秘密練兵(關埋房門自己練)。哈!Minnie爸爸竟然又識得跳,因為他在N年前大学O Camp中跳過,於是倆父女互相比"舞"。

醒目開學勳章

原帖由 jl118 於 2010/9/12 11:25 發表

昨天好似聽到N3家長話功課好多,又要做校內又要做校外,請問N3係唔係好忙?
見N2功課除左有expect的親子同鼓勵分享外,係認字果到都花左啲心思 ...

SPN的功課出名少,老師話家長比了他們不少壓力,所以只加多少少功課,但如果專心做,10-15mins便可完成,Minnie功課最多果次只有中文及英文寫字,加埋蟲蟲書(total 三樣功課而矣)。

我知很多家長很擔心功課太少,升小適應難,所以出去学很多嘢,变咗"功課"多。

醒目開學勳章

Dear Friends

醒目開學勳章

我女話只是N3要着!
中國服定要必備...國慶,新年,民族服就要用到了。

醒目開學勳章

Dear All, KaHeiBaBa and Max
I am Back!我好似失踪人口咁。
現在是仔女的Term break,所以可以返來喇,我想傾多D,否則下学期一開始,我又要潛水了。

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/1/29 23:34 發表

唔係呀,我喺小學嗰邊 (小一選校),都見你有意見發表喎 !!

你似乎對 SPCPS 已經有更深入嘅了解,實是女兒之福,廿四孝爸爸當之無愧 !! ...

唉!你留意下嗰日期,我都係最近先可以浮上面咋!!

唔了解都唔得喇!9月就要殺埋身了。要重新安排仔女的生活作息,我有認真地考慮過托管(放学後做功課,温習)...煩!!!

醒目開學勳章

原帖由 KaHeiBaBa 於 2011/1/30 00:19 發表
早兩日,KaHei 又返咗 SPN 探老師;從老師口中大致上知道,KaHei 喺 SPN 同組嘅同學們,佢哋喺 SPCPS 第一次考試考成點;雖然  KaHei 小一上學期唔需要考試,不過下星期一家長日,我哋都要去學校面見老師 (冇成績表派)。Btw,KaHei  ...

Ka Hei 和你真是SPN的永遠Fans。

我常以為KaHei的学校是有很多考試,又多功課,似乎我錯了。

醒目開學勳章

原帖由 cherryiiiii 於 2011/1/30 10:18 發表
見到你地就開心......我都想個囡可以入到SPN....不過都好似好難......

Dear Cherry
6月出世是沒問題的,Max嗰女好似是6月生日的,我女都係喎...
我女同組同學中,6,7,8月出生的共有5名。
加油!!

醒目開學勳章

Dear All
Happy Chinese New Year!!!

For mamis:
For Kids:

Mickey Family
‹ 上一主題|下一主題