用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校?
發新帖回覆
go

[小學] 小朋友發展遲緩,應該入讀邊類學校? [複製鏈接]

chichi730 發表於 24-1-25 01:16
讀緊IB Kindergarten, 因小朋友是細B,加上語言(中英文,但英文較弱一點)及社交發展遲緩,但學術強,黎緊4 ...

我唔覺得轉去local 會幫到delay小朋友,始終IS比較holistic, 著重個人發展。

- 贊成去小班教學的IS, 搵間一線又小班的?或者由IB轉英式?

chichi730 發表於 24-2-5 22:37
回覆 Leira 的帖子

個人其實本來都不認同本地學制,太多規範又有好多冇用既背誦,但心理學家話小朋友學術 ...

你提出咗好多個好好的point:
- 如小朋友學術叻,我認為佢去到邊度都會叻,反而我覺得本地學校太多框架,扼殺咗小朋友發展社交。
- 本地學校冇空間同資源,教學太過單向。
- 也有些國際學校比較重視中文的,但應該唔係你而家讀緊呢一間。
- 小朋友唔肯坐定定學,我估會唔會係因為佢發展遲緩,所以專注力未追上歲數。就單係呢個原因,更加支持國際學校,因為佢哋唔會有一個固定嘅時間要小朋友學嘢,佢哋接受到小朋友學習差異,因材施教。
- 我認為只要父母有時間,其實不需要外補,自己教更加可以貼近小朋友在學校的課程

另外一個意見:唔好將而家在國際學校K的體驗,推算認為小學都係這樣同一個模式循環。
呢個係我自己經歷過之後嘅個人見解

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊