用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Non Jupas 2024
go

Non Jupas 2024   [複製鏈接]

Gremlin 發表於 23-12-5 07:31
回覆 lovelycar 的帖子

CU (BBA + JD)UST (GBUS)

請問你收到GBUS的面試是face to face / 還是online assessment 呢?

謝謝賜教

manman333 發表於 23-12-5 15:30
我仔a level, early bird 報了hku n ust, 但遞交時間都是在11月初和11月中,不算早,我未知有冇interview,  ...

UST online assessment done, 5分鐘網上系統錄影回答問題。
HKU暫未收到任何叫面試。
報名係11月初完成。

Gremlin 發表於 23-12-6 07:39
face to face interview; 唔知有兩款method.....有咩/無分別gar??

可能你女在港讀書,我女唔係。之前填咗Skype account ,不過學校用online assessment 叫佢先做呢個(因為我女都有報BM school), 都唔知算係邊科叫佢做,亦唔知咩分別,同埋之後唔知仲有冇其他面試安排。
BTW, CU我女13號見,你女見咗未呀?

Gremlin 發表於 23-12-6 11:48
未見, but also face to face interview.  你囡都係online interview?

嗯,安排了zoom interview 比佢。

Gremlin 發表於 23-12-14 07:51
其實1st round 會大約收幾多人or in ratio for non-jupas?

印象Gbus收25人,NJ比例約25%。

小女昨晚收到UST BM conditional offer 了,總算有第一個CO係手,安心好多。

lovelycar 發表於 23-12-14 08:18
Congrats! 真係定好多!

Thank you! 希望你哋都好快攞到定心丸呀

hei918 發表於 23-12-14 09:08
恭喜晒羨慕ing我仔UST都係報GBus同BM,上星期面試完未有消息啊!搞到我囉囉攣介 ...

我女只交了online assessment,於指定一段時間(大約一星期內)在網上錄影系統回答6條問題(阿女27/11交),冇被安排過任何online interview 的。Gbus目前仍然未有任何update ,可能我女predicted grade 未夠3A*所以冇聲氣吧。而家月中就有消息,可以過一個快樂聖誕了!

hei918 發表於 23-12-14 09:27
我都想快啲有啖安樂茶飯食吖,又唔敢問仔,費事比壓力佢

男仔係呢方面有性格啲,一方面又想比人知佢大個仔攪得掂,另一方面自己又甩頭甩骨,衰咗就搵呀媽求救我仔都係咁樣,激死!同妹妹好大分別…

Gremlin 發表於 23-12-14 13:18
Congrats! Will u take the offer?我囡都係報咗GBUS n BM, GBUS 上星期interview 但BM反而也聲氣都冇…..   ...

會要呀! 反正5000留位點都會比咗先

希望你囡都好快有好消息啦!

Gremlin 發表於 23-12-14 13:23
等待真難熬,報咗名等interview, in 完等結果,由幼稚園開始不斷輪廻🫣, 好在今次係最後一次啦! ...

Same feeling 好在今次已經係最細嘅細路,最後一次選校。再冇下一次啦

manman333 發表於 23-12-14 16:50
請問online assessment 是否其中一項步驟?我仔沒收過呢個request ,只有zoom interview invite但又錯過左 ...

應該有需要嘅先安排吧,我女predicted grade 未達要求,可能要睇多次再決定。今晚都收埋佢哋通知unsuccessful,所以有BM都好知足了。

myjasmine 發表於 23-12-14 21:24
讀得好的話,可以試吓year2轉返去Gbus

我都係咁同佢講呀!而且讀完第一年,自己可能又會有其他想法,未必想讀GBus呢。

hei918 發表於 23-12-17 15:15
我聽講有人Gbus冇offer,但alternative有,好似-齊出。不過只係聽人講,不知係咪真。 ...

我哋隔咗兩日,收嘅先出,兩日後收到unsuccessful.

hei918 發表於 23-12-15 23:22
同意,而且女女應該會再陸續收到其他offer呢

嗯,暫時已經有兩間大學offer, 有間interview 完暫未有消息。

hei918    發表於 23-12-18 11:10
hei918    發表於 23-12-18 11:10

Gremlin 發表於 23-12-18 10:38
Congrat!! 介意分享下另一大學嘅co 係邊間? 咩科目呀?

City, LLB。呢個interview 都唔洗,直接比CO,都會照比留位買個安全網啦,怕呀女考試失手 佢好飄忽,上中下路都揸住啲嘢安全啲。

聽聞MBBS開始面試了,報考咗嘅Good luck呀!呀仔想當年條中文題都幾難(果陣仲係用MMI面試),佢唔明句文言文,要請考官翻譯比佢聽先再作答 所以唔識唔洗驚,開口問就得。

Gremlin 發表於 23-12-18 12:53
阿囡報咗邊幾間大學?心目中排位/preference 最想讀咩科?我囡仲係等待ing….

只報咗4間,HKU, CUHK, UST, City

佢最想讀商科(即係其實已經算恨到),double degree / LLB可接受。

一定唔會考慮Science/education科喎。

申請CU之後成日收埋佢哋啲Christmas Greetings, 每次見到Email都心跳加速

Gremlin 發表於 23-12-18 13:33
Same here, 收到cu 嘅Xmas greeting ….. 個心都離一離! 係呢,cu 你報咗邊科,我囡上星期都in 咗 ...

1 st choice同你女一樣,2nd LLB, 3rd唔係好記得,只有印象係Business 類。
我女都係上星期先online見完,等下先

hei918 發表於 23-12-21 00:01
承你貴言我仔終於都收到CO啦

Congratulations
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊