用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
發新帖回覆
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

回覆樓主:

報到先!小女現中四,大仔則係中六2021 DSE學生。妹妹學校中英文都已經開始做SBA了。如果第日考得唔好,都唔會repeat架啦,中文如果真係改革,佢死梗。通識亦冇咩可能突然接受佢變。

其實政府咁快郁呢個DSE課程,唔知國際社會影響認受性呢。

saetang 發表於 21-2-24 08:03
請問點解中文科改革後,會影響你女repeat?

我女中文極差!如果佢改革,好似加咗寫作實用文,應該死多二錢重

nicolemummy 發表於 21-2-24 08:51
我記得妳啊。2005年8月谷個個distill water妹妹。我地仲做左8月BB既郵票添。
...

hello! 真係話咁快就準備考大學了!你真好記性呀!

回覆樓主:

OEA我大仔學校老師有話有需要時,都可以寫中學階段嘅嘢,冇話一定係高中時候嘅。今年中五學生,其實只計高中嘅話,都真係大家一齊空白。所以以前初中攞過嘅嘢,都整理下,第日可能用得著。

nicolemummy 發表於 21-3-12 17:57
我唔好意思就真。其實因為唔知點解HKU send左6688既program 資料畀我,所以我知道呢個program,但無講點計 ...

6688好似有個post有人講過/傾過,好似topic係講港大新學科定係咁上下。我都收到港大promote呢科嘅email,但其實Science太闊,唔覺佢有咩重點核心。我仔今屆考生唔會揀,因為都唔想做白老鼠住。

回覆樓主:

細女原定2023考DSE,但都係先行離去出外讀書了。祝福各位考生順順利利,要乜有乜

小豬脾    發表於 21-12-31 09:45
小豬脾    發表於 21-12-31 09:45
giver    發表於 21-12-30 22:53

nicolemummy 發表於 21-12-30 22:57
我地都係8月BB。祝女女順利,去讀lower sixth?

係呀
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊