用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 JUPAS 的面試
樓主: 焯媽媽
go

JUPAS 的面試   [複製鏈接]

焯媽媽 發表於 21-12-30 12:56
在JUPAS網頁上,提到在2019年,考生把PT放BAND E都有OFFER的時候,

對於無出席面試而得到OFFER,一點都不 ...

Band E都有offer?我好想知那考生頭17個志願是甚麼?除了MBBS,MBChB,我實在想不到有甚麼學系可以reject這樣的成績,等到Band E才給PT拾回。

焯媽媽 發表於 21-12-30 13:37
可能剛好相反。
他可能放了其他要求低的科目,而得到Band A1, A2, A3的OFFER。

妳都笑,太不合邏輯吧。

ok_ko 發表於 21-12-30 14:30
Offer Statistics (as at the Announcement of theMain Round Offer Results)
嗰個係offer,唔係代表嗰位學 ...

應該入Band B, 入左Band E.

A1,A2,A3是dental, MBBS, MbChB吧。

有少少癡線的可能性。

ok_ko 發表於 21-12-30 17:00
我仍然係咁估:
嗰位學生一向成績好。報JUPAS時,好審慎咁填咗band A 。後面B,C,D,E就求求奇啦,反正 ...

我諗係入statistics個個入錯B字做E字,或者放錯粒數在E,其實在B。

typo error.

Charlotte_mom 發表於 21-12-30 19:55
曾經識個在大學做收生的職員,佢話其實大學都會有個preferred secondary school list
我心諗,咁影響到咩 ...

preferred list一定有啦。HKU academy of the talented 都講明有D中學會被invite請他們畀D學生來做members. 另外無被邀請的中學或那些被邀請的學校但沒有被學校選中的學生,請自己報名講畀HKU聽有咩talent,  HKU㨂過後才決定可否做members

JJDBB 發表於 21-12-30 20:47
我女係HKU academy的member,其實真的有用嗎?學校推薦一個课程然後爆左,退而參加另一個zoom的课程(因為 ...

我唔知有無用。但我想指出,大學擺明有張preferred secondary school list,都唔洗太祕密

JJDBB 發表於 21-12-30 21:22
借問科大同中大有冇類似嘅呢?

科大唔知啊。但中大應該有。我的孩子參加中大一些實驗日,但過了deadline一天,我叫孩子寫email去問,中大見到,就叫孩子同中學負責老師講再報名就ok.... 畀我感覺是中大覺得孩子既既學校英文好,而那個系需要高級程度英文既考生,所以好想孩子學校多D學生參加。唔會你明唔明我講咩,唔可以講得太明。

October. 發表於 21-12-31 22:13
我都覺得有機會係入錯。亦有可能係果位學生best 6 35分,玩嘢或者想搏一搏,将牙醫、兩大醫科重複排在abcd, ...

jupas排位無check重覆學系嗎?我未行過Jupas,唔知啊。

October. 發表於 21-12-31 22:20
呢個CASE實在懸疑,我都係特發奇想,冇試過咁填。

如果冇得重覆學系,就統計入錯機會大。

神秘
‹ 上一主題|下一主題