用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我的孩子評為邊緣讀寫障礙
樓主: montery
go

[讀障] 我的孩子評為邊緣讀寫障礙 [複製鏈接]

今日我接到屯門E院的負責兒童學障既姑娘打電話俾我,
佢問我攞亞仔既報告, 因為亞仔佢臨暑假前,
學校話教處果邊有心理學家落黎幫佢做左D測試同評估,
口頭上都建議佢入學校既加強輔導班, 話佢有學障問題,
咁呢點我都知左好耐啦~
我上次都講過, 覺得學校一路以來都跟得好慢,
成日都係我打去問班主任先知, 我諗可能亞仔既情況未算好嚴重~

咁其實我自己私下就係農曆新年後,
就打電話去屯門 E 院學障果邊問D姑娘,
因為亞仔讀幼稚園果時轉介去仁濟E院度做言語治療,
所以, 佢都有D底係度, 我同姑娘傾完,
佢都有跟進我仔, 隔一段時間就打電話來問我佢既情況,
因為都要排期見E生, 咁佢今日就話E生想攞亞仔既報告黎睇下,
但暑假前係响學校做既測試, 依家都仲未俾到我,
咁姑娘話佢可以俾封受權書我簽, 然後由佢地去問教處攞喎~
如果係咁既, 都好既, 唔洗大家係度等黎等去~

之不過, 我想問下, 有無媽媽係咁樣架,
我驚一陣E院果邊跟左亞仔, 係咪教處就會唔理架啦~
依家都唔知會點, 所以, 上黎問下大家既意見囉~

HI, Montery,

我都好耐無同你地傾下小朋友既野lu~
係呢, 大家有無俾你地既小朋友係暑假中去學下野呀~

我就幫亞仔報左香港康復學會既一個感統訓練班 & 寫讀訓練班,
每星期都係上一堂, 同埋8月份讀理工果個電腦開腦班~

因為我要返工, 咁多數都係我老公帶亞仔去上堂,
我都有打電話去問下亞仔既情況
理工果邊果個姑娘, 就話亞仔似乎就唔係咁識做果d練習,
我都有問亞仔, 亞仔話佢都唔知果個電腦入面叫佢做乜,
因為佢話佢唔識聽佢講乜野喎~
咁我問佢, 電腦個度講中文定英文, 佢話唔知喎, 唔知講乜喎~
真係俾佢激死, 等我一陣打電話去問清楚d先~

我俾亞仔上左d感統& 寫讀班之後,
上星期睇佢寫d字, 好似靚左少少, 因為佢之前d字有d似打風,
依家好似有d進步, 我都有讚佢呀~

原文章由 yuki123lam 於 07-8-18 20:57 發表
hello, 好耐冇係度 talk 喇 !

上個禮拜終於去左見職業治療師, 証實阿仔唔算係讀障, 不過都唔好得去邊架喇, 因為佢係 "視覺空間" 出現左問題, 所以寫字好核突, 永遠出界, 抄寫對佢好有困難, 所以佢抄手冊我永 ...

hi, yuki~
我囝同你亞囝都係同樣問題喎~
咁你依家有無安排佢去上d咩野訓練班咁呀~
我囝永遠都唔洗旨意佢抄到黑板呀~
佢個老師話, 次次都係佢幫我仔抄落簿架~
依家佢上左果個感統訓練班之後, 好似好左少少咁囉~
‹ 上一主題|下一主題