用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
樓主: chloe_pak
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

回覆:rd21gn54 的帖子

我自己都知女女唔係醒,但又未至於個IQ test咁差,上星期家長會班主任老師先話完佢進步神速,仲話女女無咩野,叫我地可放心,點知做出來咁差,有D意外

回覆:rd21gn54 的帖子

對!一個test怎可定人生死?雖然個test做得差,但都唔會放棄,盡我能力教佢,唔求佢好出色,但求佢可自力更生,過得快樂就可以了!
外國太多理論,太多支援,未必係好,兒時玩伴讀書唔上,讀到中一被跟出來,後來在百貨公司做sale, 好過D人做大食懶拿綜援吧

回覆:bauhiniakan2000 的帖子

講得啱!我女女都只係講野無咁叻,同埋學野慢D啫!努力吧!

回覆:wan_sosin 的帖子

我老公事後鬧我,話我無谷過個女就去做test, 以致低分,我唔想比咁大壓力個女,又唔想自己扼自己,我老公仲話想谷過佢再去做喎!

回覆:DENNIS201 的帖子

Dennis, 我B女兩歲開始講單字,兩歲八細女讀K1, 有動詞名詞組合詞語但唔算多,K1老師建議評估,排得CAC diagnosis都成年了,所以咁遲

回覆:annie40 的帖子

annie40: 我同我老公一同佢溫書就成日鬧,無辦法,講極唔明就火起,不過鬧完好似好少少,而你說的對,A女很單純,鬥完佢又唔會嬲!

‹ 上一主題|下一主題