用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?
樓主: AmyLam2007
go

[過動] 專注力不足, 係咪一定讀唔到書?   [複製鏈接]

回覆:專注力不足, 係咪一定讀唔到書

阿囡最近在cac評估了,確定咗係讀寫障礙+專注力失調,已轉介去QE精神科,但要排到12/2017,各位可以pm私家精神科醫生資料俾我嘛?!感激。。。阿囡黎緊升小二,小一已經教到我想喊,日日因為功課默書喺屋企又打又鬧,成績全級146/164,上堂發夢,成日唔見野,手冊抄漏,個書包好似垃圾筒咁,最後頂唔順送咗佢去補習社,日日補到八九點返屋企,我見到佢都鄧佢辛苦,而家確定咗佢有呢d問題,我會轉做ftm, 我都好怕自己控制唔到EQ

回覆:bestwish 的帖子

多謝你嘅意見,即刻爬下文先!

回覆:luckygirl2011 的帖子

阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一早出現,但當時我地冇察覺到,一上到小學我先留意到呢d問題,間小學大班教學,班主任根本冇可能細心睇到小朋友嘅問題,只係話我個囡唔專心,搵學校社工搵咗七次先聯絡到,嬲嬲哋自己搵睇開嘅西醫寫信轉介cac, 等咗半年左右就做評估,先發現唔係班主任所講嘅唔專心,同埋發現有讀寫障礙,黎緊我轉做ftm, 自己跟返阿囡

阿囡讀嘅幼稚園程度較淺,諗返起其實徵狀一早出現,但當時我地冇察覺到,一上到小學我先留意到呢d問題,間小學大班教學,班主任根本冇可能細心睇到小朋友嘅問題,只係話我個囡唔專心,搵學校社工搵咗七次先聯絡到,嬲嬲哋自己搵睇開嘅西醫寫信轉介cac, 等咗半年左右就做評估,先發現唔係班主任所講嘅唔專心,同埋發現有讀寫障礙,黎緊我轉做ftm, 自己跟返阿囡

例如老師問問題,識答嘅舉手,老師都未叫邊位同學答,阿囡就嗌出答案
成日會唔見野,書包亂到垃圾筒一樣,做野冇條理,冇次序
固執,數學功課兩位加法,阿囡話老師教係計十位先,之後先計個位,慢慢解釋佢又唔聽,我叫佢唔好做,我貼張紙仔喺功課請老師再教佢一次
衝動,諗到嗰樣野要即做,唔留意周圍環境(所以每次屋企打爛野,都係因為佢衝動,好急要做一樣野而做成)
其實仲有,不過諗唔起

佢上堂都算乖,唔會出位,唔會騷擾人,只係多嘴d

fionacat 發表於 18-2-10 08:50
你囝囝食邊隻藥?
我仔以前食Ritalin 、concerta,食完雖然專心,但會呆、情緒差,會發脾氣。
五年級開始 ...

請問s字頭嘅藥係咪長效藥? 食咗有冇影響胃口?

fionacat 發表於 18-3-21 18:26

S藥同retalin嘅藥理唔同,S藥係加強腦內去甲腎上線素嘅分 ...

明白,謝謝你
‹ 上一主題|下一主題