用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 ...
樓主: 陸美爸
go

士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇 [複製鏈接]

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

hoho

呵呵, 邊會無人睬你者, 你甘的時間, 無人得閒啦, 今日又係星期六tim.................我今日都走到失晒魂...............好倦................

all

今日去左學校見st, 我問st軒軒依家的表達能力(真失敗, 吾記得問理解能力)有幾多歲到.................呵呵, 佢話佢無認真同TOOLS同佢做評估, 但係佢係入學時同佢做過一次, 果時就2歲到, 依家佢會應為軒軒有3歲UP............BUT佢加左一句, 3歲講野能力都有分叻同吾叻既................

我即刻話我知架啦, 有3歲, 係吾叻果種3歲呀麻, 但係佢入左學半年, 由2去到3, 加埋佢年歲增張左半歲, 即係在半年加埋年歲總共追左一年, 半年追返黎, 半年是真正的歲數增長, 我同老公都已經好滿足, 呢個進步, 亦令到我同老公有更大的鼓舞, 知道 我們過去的日子的努力是無白費.......................

希望大家繼續努力, 大家的付出, 一定有收成的     

至於其他的老師(OT/PT/老師)未見, SO未有報告   

Re: 士啤酥之(好擔心...醫生話BB發展遲緩~~)大個仔喇

hoho

你住邊架?

我有時都會同st, 小b豬食飯架, 呵呵當然係lunch啦

聽聞你們已經.................呵呵會吾會住得好近呢?

小艾比

TOO BAD.................你今日會係醫院陪佢?

快d好返, 吾係點去旅行....................

近排, 阿仔吾肯返學, 成朝早起身就話吾駛返學 , 於是, 教佢看月曆, 話比佢聽, 星期六, 日吾駛返學, 紅色的係假期又吾駛返學...........甘相安無事左一排

過左51勞動節之後又發作, 又喊住話吾駛返學, 有一晚, 還拿支紅色筆出黎油左3號, 話3號係紅色吾駛返學

尋晚還攪笑, 同佢講, 返埋聽日學啦, 5號係紅色假期吾駛返學, 忽然之間講, 5號紅色係母親節, 吾駛返學

呵呵, 我都吾記得左, 下個week就係母親節

預祝各位母親, 母親節快樂............努力!

regina

我聽日要返中心上堂, 我幫你問下社工派左位未同埋今年有幾多個學生畢業, 再話你知

regina

今日去到社工開緊組, 問吾到................mon幫你問啦

但係我問左d staff, 佢話今年下學期都有幾個down's的小朋友入左去

令我又記得, 每間特殊幼兒中心都會有吾同的位, 例如a的有12個位, down's的有12個位甘, 就要看下畢業的學生係乜野類型先會分邊d小朋友入去, 我吾知有無記錯呢, 我記得就好似係啦..........anyway, mon再幫你問

AM

甘就好啦, a妹都叫做有書讀.......................吾駛岸居居甘過

呵呵, 好開心呀, 軒軒識得自己打電話比我呀!

雖然only講媽咪 & bye bye媽咪, 但已經係今年母親節的最好禮物

今日返左成 日, 叫做好左d, 但就無左一個母親節, 無陪佢地去街街........................

ST

知道你囡囡甘快適應廣州的生活就好啦.........

搬左之後, 快d整返個pc同我們聯絡啦, 我們好卦住你呀!

JOANNA

係樹補祝諾諾生日快樂, 口齒令利

我們太耐無人講野啦, 沉晒底

心散, 未即係吾夠專注law, 但係要留意, 你仔係吾夠專注, 定係理解吾夠, '吾聽人講', 即係吾聽指令, 好多時, 大人以為佢心散, 但係其實係個小朋友吾明

but聽你講你仔近排進步左甘多, 我估都係吾夠專注多d既.......學tin話齋, 天氣吾好啦, 我自己都心情麻麻啦

等我又報下喜先

話說呢排軒軒好鍾意問'咩野黎架', 還要一句走天下, 遇到乜野, 無論係人/事/物, 都會問'咩野黎架', 早幾日帶佢去一個gathering, 見到一個佢見過一次的朋友, 我叫佢叫人, 佢就指住個人, 問'咩野黎架', 甘我就教佢應該問'邊個黎'

甘尋晚, 我同佢訓覺時, 口up up教佢加數(其實依家用thomas的number教緊1+1, 1+2等, 但都係玩的方式), 問佢, 1+1 等於幾呀? 佢識答我2

跟住問到甘上下, 佢又問我, 5+6=?

我話, =11

佢話, = 56

我話吾係, 係=11

其實甘深我無諗過教住, but佢問, 我先答

因為我用thomas 的number黎教佢, 好似, 1+1 = 2 即係edward, 甘佢聽到我答11, 佢跟住就問我啦, 11號, 邊個黎架?

果一刻, 有d 開心+感動, 佢接受到.........邊個黎=人...................

陸尾

甘你要快d去做果d乜野脫尾啦.................

小艾比

既然已經決定左, 就跟住條路去行, 希望yiu yiu入左s位之後, 更加進步

all

我經過9日幸苦的旅程, 軒軒比我的感覺係進步左又曳左, 自己automatic door叫'格格格', 因為開門果種聲'格格'聲

依家佢識得分我你佢, 但係有時都係話比x軒, 但我吾比之後, 佢又會改口比我, 我想要, 媽咪抱我就講得最叻 & 最多

又開始識得用因為, 但今日................吾肯返學 我呃佢話拿禮物分比學校的同學老師, 佢先肯出門口, 還要用個環保袋裝住個書包先得

頭先工人打返黎, 佢依家係boarding house, 岩岩落左機, 等聽日驗身無問題就返黎, 我叫軒軒聽, 佢拿起電話就話, 咪咪,(漏左我係兩個字) x軒, 我好卦住你................

終於識分我同你..............

頭先我同軒軒講story book, 去之前的一晚都有講, 佢依家st training係要佢講story, 頭先好明顯佢講得流利左好多, 之前都要我提住提住甘講, 今晚, 佢可以好fluent甘講返出黎  我同老公講, 呢9日甘幸苦, 都係值得....................

同埋同佢看返日本的video, 佢可以講得返跟住會發生既野, 即係佢吾係發緊夢...................

小艾比

你女好乖呀, 我個仔 第2年啦, 朝朝起身都係喊吾肯返學, 依家開始識問問題, 還會問, 今日幾多號呀? 駛吾駛返學呀? 一答左話要, d 眼淚就出晒黎

點解甘吾鍾意返學呀...............

已經晚晚拿住本痙攣出的社交故事書同佢講"為什麼要上學?' 講時好地地, 問佢又識得答, 有文有路, 但一做起上黎就................正一係講就天下無敵, 做就有心無力

我尋晚好開心呀................

阿仔依家好小訓晏覺, 尋晚臨訓, 佢lun 黎lun去, 甘我就問佢, 你下畫係學校有無訓晏覺呀? 佢話有, 甘我跟住再問, 有訓晏覺, 但訓吾訓得著先? 佢諗左一諗, 無答我, 但係就問左一句

家姐係學校吾駛訓晏覺既, 點解呀?

老公話, 佢識得compare家姐, & 有好奇心, 係好事...........我都覺得係

雖然句子結構上有d問題, 應該係問, 點解家姐係學校吾駛訓晏覺既? 倒轉黎問, 但st話, 佢地初時係會問得怪怪地, 但遲d再叻d就吾會wor................

last fri 軒軒放學返屋企之後發燒, 尋日monday, 個大女要跳ballet, 我打返屋企, 叫軒軒同daddy講, 媽咪放工去接家姐, 叫姐姐吾駛去接家姐

跟住我聽到軒軒好努力甘講, 媽咪係街去校車站接家姐放學..........雖然係逐個字跌出黎, 但聽得出, 佢好用心係諗點講, 老公話, 佢發燒之後, 好似個人肯用心去諗點樣表達出黎

跟住臨訓, 我拿住小小hints, 問到佢係學校既野出黎, 好開心................

我同老公講, 如果真係發燒會令到佢開hill, 呢d 燒, 吾該多d, 我吾怕
‹ 上一主題|下一主題