用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)
樓主: HelenMrs.Lau
go

我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;) [複製鏈接]

Re: 我們的聚腳地∼∼∼士啤酥會;)

上星期軒軒上完st, 個st寫返張家課紙比我話佢有進步, 我個心都開心d, 但佢呢排又不肯講野, 一叫佢講野, 佢就唱歌, 總之佢記得既都唱晒出黎, 再拿不到佢想要的野就喊, 再喊不得, 就黎哆我. 我就會心軟...>-<

佢近排最叻就係"oh no, 吾岩', 還要玩形狀/大小puzzle的時侯, 特登做錯, 然之後講"oh no, 吾岩"跟住笑嘻嘻.

mamee

好開心呀! 今日軒軒上完lousia的堂, 居然有一隻佢上次上堂的vcd比番我, 等我知道軒軒上堂的情況.

不過另一樣都好不開心, 原來個工人上堂係對住幅牆上的, 協康的姑娘都曾經同我提過, 話個工人不投入同軒軒玩, 因為當初我先經agent warn過工人, 所以諗住比個機會佢, 點知今次有晒evidence, 問佢, 佢不睬我.

連阿女都投訴話, 叫工人洗杯, 個工人無反應, 不知佢聽不聽到.

我同老公決定抄佢, 依家搵緊人.

雖然我知道教仔不可以靠工人, 但我們要返工, 個仔對得最多的人就是工人, 連工人都不出聲, 邊個幫到軒軒?

我想搵一個active d的工人, 見到佢好似死下死下甘, 我又不係比得多野佢做, 佢真係好得閒, 朝早兩個返晒學, 我們返晒工, 下午阿女又走左去奶奶度, 得軒軒一個, 陪佢玩者, 我個方向都係甘, 都不肯? 又不駛佢煮飯, 9:30一定入到房(有時9點tim), 我要求佢同軒軒講多d野者, 不通真係我要求高得濟?

看完成隻vcd啦, 佢上堂的時侯真係模仿得幾好, 好過幾堂之前.

但緊加加決我抄個工人的決心, 因為連拿機的姐姐仔, 見到軒軒有d動作/表情的時侯, 都笑到哈哈聲, 但我的一舊飯工人, 依家一條木甘, 企左係度(初時坐, 後尾企).

gigi2

多謝你一直以來的鼓勵! 協康幼兒訓練的姑娘今日同我老公講, 話軒軒開始有intention去學講野.

今日還特登著錯拖鞋, 講'oh no, 吾岩', 再自己著返岩, 再講'岩啦'.

姑娘要佢講'謝謝', 佢都講'謝'

老公話, 個工人今日去training, 都係甘既死樣.

無藥可救

你們有無好工人介紹?

helen

阿女測驗? 我阿女都係bor, 今日最後一科.

gigi2

真替你開心, 如果軒軒有一日可以甘叻, 我諗我一定會喊出黎.

今日星期五, causal day, 軒軒見到我不係著靚靚, 以為有街街去, 係都要跟埋出門口, 甘一齊送家姐搭校車, 到我走的時侯, 喊到'拆'天, 連隔幾間舖的收銀都走出黎望下mug野事.

又有途人問我, 係不係新工人不肯跟, 但我的工人已經做左1年3個月.  看怕我無換錯工人.

Hei媽

我個仔係在大口環的, 不過係馮醫生, 如似叫阿wing, 但佢無叫軒軒上堂wor.  依家只係接受言語治療小組, 一星期一次.  既然已經做左兩次(政府)甘點解你還要去協康做評估?

mickeyma

我諗不單止傳統天主教學校係甘嚴, 我個女間官立小學都係甘嚴, 佢地還係斷月計, 我不知有無記錯, 好似3個月內欠交3次功課就記一個缺點, 再多d又不知記mug野.

阿女都試過兩次, 一次真係不記得做, 我又無check, 另一次做左帶左返學, 又搵不到出黎, 我覺得無需要太介懷呢d野, 最緊要比佢從失敗中學習, 知道原來不記得做功課/帶功課原來會寫手冊.

默書, 我已經不勞氣啦, 有得佢, 總之要佢每日放學, 溫習當日寫過的生字, 我臨訓前就幫佢默一次, 不識的第二日叫佢再讀, 如此類推, 到佢默書果日都不識, 就拿不到100分, 拿不到優異貼紙(佢學校推行獎勵計劃), 甘學期尾佢就會拿不到金牌, 呢個係佢自己要負責任, 佢試過拿不到100分之後, 已經開始識得自己讀書.

不好迫得太緊要.

Helen

羑慕死人la.

gigi2

有心不怕遲! 多謝晒!

wellcome

helen

12312 12月攪party, 你不黎呀?

飲茶, 你們會約幾時?

你們12月31日有無得放早呀?

我放半畫呀! 但出到黎不知要幾點wor! 你地知啦, 我依家做左新界人呀!
‹ 上一主題|下一主題