用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 假想性玩具對兒童的語言發展有很大幫助 ...
樓主: Janicechong
go

[聽/語障] 假想性玩具對兒童的語言發展有很大幫助   [複製鏈接]

我小朋友有言語發展遲緩,所以我看了很多書,參考很多文章及在跟我小朋友做訓練當中知道好的假想性玩具對兒童的語言發展有很大幫助。 父母可用假想性玩具與小朋友從遊戲中可以提供較孩子機會學習新的詞彙,幻想之後去描述事情發生,正是在遊戲的過程中提升小朋友的興趣及推動力給小朋友機會去嘗試表達自己的想法,增強新詞彙的讀音及意思的記憶. 常玩可使小朋友更有溝通能力和信心去與別人溝通, 促進小朋友健康快樂的成長及更可以培養親子關係.

•提高想像力(日後對寫作有幫助)
•提升學習興趣
•提升溝通能力
•提升社交能力
•提升解決問題的能力
•提升自信心
•增加日常經驗

我個小朋友有大約6個月言語遲緩的問題, 所以我經常留意有關假想性玩具, 但有好多以聲稱有肋言語發展的玩具都是卡類不夠趣味及價錢昂貴. 我朋友知道我個小朋友好喜歡玩磁石貼, 近日佢找到有款磁石故事貼可利用同小朋友講故事及學習物件名稱(英文及普通話)及數量, 而且是CE安全標誌可以安全給小朋友玩. 而家填表預售有優惠由$49.00一套減至$39.00 (優惠期至4月9日), 每一套有40+個磁石貼(連底版)小朋友唔洗走入廚房雪櫃玩, 而且有不同主題. 我諗住買齊全部5套不同主題, 如果而家訂一共平成$50.00.  賣單都唔洗$200有五套有排玩 . 所以我都係訂左!

磁石故事貼共有5個主題:

超級市場
城市
太空
海洋

如果有興趣我PM您那個益智玩具批發WEB SITE
   12    0    0    0

由於有人問,我想向大家分享下我小朋友的情況.希望可以幫到及鼓勵有言語障礙小朋友的家長.

我個小朋友由上年足3歲,只可有時可說出簡單句子(但大部份時間都是用詞語表達)時, 現在是練習用連接詞將幾句句子串連成小故事.
我就是利用磁石貼同佢做以下3樣嘢:

1,介紹物件和人物,
由於磁石貼每套有很多不同物件(包括人物)(大約有40+個),可以先給小朋友底板,再每次給他介紹一定的數量物件(一定要有人物)(大約5-6件).用自問自答的型式要小朋友重複說出你介紹的物件才把磁石貼給他 (例如:衣個係咩嚟架? 原來係(物件).磁石貼會比圖卡吸引,因小朋友可用小手拎住玩及在底板(場景)貼來貼去. (值此又幫助佢手眼協調)

2, 鼓勵小朋友表達
當介紹完物件和人物,我會用磁石貼示範一邊玩,一邊形容在做什麼,小朋友從看及聽到我玩會專心學習句子(注意:所用的句子由簡單開始, 例如:人物+動作+物件),如果小朋友想玩,要多鼓勵比佢自己拎住玩,這時候可以用自問自答的形式希望他可以表達, 有時我會形容要小朋友做我所說的動作(可了解小朋友的理解能力), 最好可輪住玩, 鼓勵小朋友重複我所說的句子(一邊說一邊做).

重複1(介紹不同的物件)及2(由簡單的句子發展成複雜句子)
簡單的句子: 人物(郵差叔叔)+動作(去)+物件(郵筒)
4詞句: 人物(郵差叔叔)+動作(去)+形容詞(綠色)+物件(郵筒)
5詞句: 人物(郵差叔叔)+動作(去)+形容詞(綠色)+物件(郵筒)+動作(收信)
+位置: 人物(郵差叔叔)+動作(去)+位置(路邊的)+形容詞(綠色)+物件(郵筒)+動作(收信)

由於我買了全部5個主題,所以小朋友已學會很多詞彙.
亦可用來學英文及普通話.

3,講故事
如果小朋友已可以用句子形容. 我會做一個簡單的故事開始
首先(句子)+跟住(句子)+最後(句子)
我會一邊用磁石貼做動作,一邊講故事, 跟住要小朋友做一次, 之後可以我用磁石貼做動作,要小朋友講故事.

可能磁石貼比較吸引及變化比較多, 所以小朋友都好喜歡玩及可以玩好耐.最重要係"唔貴".

我自己覺得好正, 希望買了磁石貼的家長可以好好利用這套功具. 其實用來訓練幼稚園 (看圖說出物件名稱)及升小學(看圖說故事)的面試都有很大的幫助.

希望大家一齊努力呀!

回復 hihisasa 的帖子

希望你個小朋友可以快D追返啦,努力呀!
玩那套用具最好係先自己安排每次要教小朋友什麼,要有個目標,
因每套磁石貼有很多東西,剛開始千其不要一次過給小朋友亂玩,最好有步驟,

1, 由介紹物件開始5-6個

2, 介紹完可以用之前教過的物件,由家長說故事(加深小朋友印象及提高小朋友興趣)

3,如果可以的話,從你剛講完故事,可以按小朋友能力問小朋友一些關於故事的問題(可以了解小朋友明白多少和比機會佢表達)

又可以將教過的磁石貼放在布袋內要小朋友抽和說出物件名稱

4,到小朋友可以用完整句子說話時,就可以利用磁石貼跟小朋友和家長一起創作新故事

加油,我們要為自己的小朋友加油!

近日除了用故事磁石貼教句子和說故事
我同小朋友玩分類(因我買齊5套),想同大家分享吓.

1,將3-4個同類的磁石貼放成一排,其中一個不同類
(例如: 的士,私家車,消防車,警車,蜜蜂)

2,就問小朋友邊個不對,之後問佢點解.

3,小朋友要指出不正確的一個,要全句答及解釋
(例如:"蜜蜂是不對,因為蜜蜂不是交通工具,而是昆蟲,所以蜜蜂是不對")

4,跟住我個小朋友出題目比我答, Take turn, 都幾好玩.

加油!有沒有用了故事磁石貼的家長有其他不同訓練,可以分享吓嗎?

dazkit    發表於 12-5-24 19:34

最好物盡其用,買了故事磁石貼我就用佢同小朋友做不同訓練,而且比讀卡有趣得多!

又係我同大家分享一下用買了的故事磁石貼可作聽指令的訓練.
買了不同主題的故事磁石貼家長可以試下,因為我個小朋友(4歲)要訓練聽多個兩個既指令, 我發覺如果佢要聽多過兩個指令,我個仔會錯過有D資料會影響返學上課.有時老師會覺得佢唔聽話,其實係收唔到.

因磁石貼有很多不同磁石,可出不同題目,有很多不同組合變化.

首先2個指令,例如:

問題: 請選出(指令1)籃色的(指令2),海洋生物

抽起以下磁石放在桌面上給小朋友選:

籃色鏟, 籃色水池(有機農場), 籃色警局, 籃色學校, 籃色海豚, + 其他不同顏色的東西: 黃色鰻魚, 橙色魷魚, 紅色寄居蟹 等等

答案是: 籃色海豚

再試3個指令,例如:

問題: 請選出(指令1)紅色(指令2)果實的(指令3)植物

抽起以下磁石放在桌面上給小朋友選:

消防車, 紅色寶箱, 紅色八爪魚, 紅色龍蝦, 紅色草莓農作物, + 其他不是紅色的東西: 牛, 蓮花, 太陽花,農夫,等等

答案是:紅色草莓農作物

我覺得聽指令係可以訓練,慢慢你會發覺小朋友聽得越來越多指令.

如買了故事磁石貼的家長有新的訓練小朋友方法,請分享,希望可物盡其用,可慳返D買言語治療書或圖卡.

希望大家為小朋友努力!

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆:Janicechong 的帖子

有BK媽媽問5歲可以點用,等我同分家分享一下,首先你可能即將要面對小一面試.你可有以下用磁石貼教材訓練:
a,理解

你可以說故事,小朋友按指示做
例如:
1,取出小小城市底板放在小朋友面前

2,抽出故事的人物,物品
(放在一邊,小朋友可看見)
(郵差,小女孩,樓宇,郵局,郵筒)

3, 先請小朋友按照家長指示放好有關地方在底板上
例如:郵局,郵筒,樓宅

4,家長開始講故事:時間,人物,地點,事情,結果,感受
(要按小朋友能力加內容,一開始不要太難)
要小朋友先聽完故事,再用磁貼做一次

例如:今早有個小妹妹從家的大厦走去郵筒寄信剛並見郵差叔叔踏單車去郵筒收信回郵局分信件,同時小妹妹很開心回家期待寄出的信件有回覆.

5,請小朋友拿起主角做一次.請留意小朋友的能力,如果小朋友只可做3個指令就將故事分段,或簡化.

6,可以鼓勵小朋友一邊做動作,一邊覆述

7,可問小朋友關於故事內容.增加表達的機會,及要用完整句子答

例如: 小女孩寄信時並見誰?
答:小女孩寄信時並見郵差叔叔.

如果都答到可問一些思考的問題
例如:你估吓小女孩寄信給誰?

這種訓練有助上小學閱讀理解,聽旨令,記旨令,表達 .

祝各小朋友進步.
如有任何問題請pm
否則被版主删了分享不了

回覆:moonchan509 的帖子

各位,我收到消息由於我之前買磁石貼公司打算搬及清貨,由$49/款大減價如果每次買齊全套5款,一共只需$100/5款.他說只餘下少量貨,但要旺角早上自取(不設寄貨服務).如想要資料,請pm.

‹ 上一主題|下一主題