用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 金巴倫家長會
樓主: vvmakyy
go

金巴倫家長會 [複製鏈接]

Re: 想問金巴倫家長 - 新生註冊通知書一事

mickeywinnie3,

我都係咁話到時開學再算, 有咩消息, 到時大家再多多交流!  

vvmakyy

我同你一樣都係訂校服各一套, 而且沒有交茶點費, 我話校服唔夠第日到時再訂, 校務處的人話出面沒得買, 到時返學校訂就會麻煩d, 而且到時再訂茶點都係一樣咁麻煩, 我話到時再算, 之後佢地好似唔係咁happy

你有冇睇過的餐具, 原來沒食物盒架, 我唸如果我地自己帶食物, 就要買番過細少的食物盒, 如果自己帶紙包飲品, 係咪唔使帶學校的杯呢?

vvmakyy

我同你一樣都係訂校服各一套, 而且沒有交茶點費, 我話校服唔夠第日到時再訂, 校務處的人話出面沒得買, 到時返學校訂就會麻煩d, 而且到時再訂茶點都係一樣咁麻煩, 我話到時再算, 之後佢地好似唔係咁happy

你有冇睇過的餐具, 原來沒食物盒架, 我唸如果我地自己帶食物, 就要買番過細少的食物盒, 如果自己帶紙包飲品, 係咪唔使帶學校的杯呢?

vvmakyy

Mickeywinnie

我都唔記得啦! 不過學校話7月份會叫家長來學校訂講波鞋, 皮鞋, 可能還要取校服及交第一個月學費, 至於校車安排, 學校還未通知, 我希望學校一次過安排所有事, 唔使去咁多次, 太浪費時間

有冇其它家長知道呀

vvmakyy

I checked my p.m., no any message received.

vvmakyy

mickeywinnie,

我都有click ip, 但係都一樣有反應, 唔緊要啦, Baby Kingdom 成日都壞壞地, 可能太多人上, 等好番先再試過啦!

(證明 Baby Kingdom 有好多忠實擁蠆)

vvmakyy

我個係囡囡黎架, 你指的p.n.係咪 pre-nursery, 我囡囡冇報過任何課程及興趣班, 我覺得佢都有少少聰明, 活躍又唔怕羞, 所以咪唔讀, 如果返左p.n., 第日番學老師教 d 野佢會冇興趣架!

vvmakyy

我囡囡咩都冇學過, 星期日有時帶她到中央圖書館睇書, 有時我自己借書回家比她, 所以有很多都係從書本學番來, 加上我媽媽每朝帶她去飲茶, 所以她口齒好伶俐, 唔好聽就叫牙尖咀利

其實我想佢學琴, 要等佢4歲半才學, 聽到有人講參加兒童合唱團, 我都唔知有咩學, 你有咩好介紹呀?

vvmakyy

你有冇幫你囝囝報什麼課程呀?

vvmakyy

你囝囝係邊到返學, 學到d咩野, 讀得開唔開心, 點解要轉校呀?

vvmakyy

天使媽媽

你囝囝現在已係金巴倫讀o左差不多一年, 咁佢依家跟唔跟得上呀? 是否真的有需要 repeat K1 做大仔, 上堂時是否反應較慢呀? 你另外有冇選擇其它幼稚園?

vvmakyy

我都有睇"約克"這個題目, 之前bk的媽咪都有講約克在錢方面好現實, 但金巴倫都係有講錢o架啦, 但我諗好多幼稚園都係咁, 示附佢地貪多與少, 好似學校話要交茶點費, 你可以唔交都得o架, 如果我o地第日覺得麻煩, 都可以再交番茶點費, 係雙方你情我願

交學費交比某公司方面, 我就唔係太驚, 人地讀o左咁多年都係咁啦,

其實, 我擇金巴倫的原因, 係貪佢英文程度好而學費不太貴, 加上有普通話, 雖然雜費多而貴, 我諗加起都不會多過其它係九龍塘區的學校, 我朋友的囡囡讀 St. Catherine, 一年學費要$33,090, 雖然唔多雜費, 但係茶點要自備, 你想學校代辦都冇, 沒有彈性, 而且中文程好過 St. Catherine

你又點睇!

vvmakyy

你講的$3000雜費是否指一年呀? 包括什麼?

第日返學後多d互通消息

vvmakyy

當然要問啦,
我曾經打過去問茶點有咩食物, 只不過我覺得茶點費太貴, 暫時自已弄d簡單的食物給囡囡先, 等遲d囡囡話想跟學校時先再交番啦!
上堂方面, 我之前聽過佢地講上英文堂時, 一班二十幾個學生一齊上, 唔係分組上, 由英文老師講英語, 另外唔記得有一個或兩個中文老師在旁維持維秩序, 中文老師係唔會翻譯o架, 等小朋友自已領會, 但我實際都唔知係唔係咁, 等小朋友第日返學再問佢地啦!  或者有冇人可以答到我呀?
咩叫交費用途?

vvmakyy

EstherCheng,

你真係好耐無上來 BK, 有時間就上來講o下你囝囝上學的程形o黎聽o下, 我都好想知多d! 依家你仔仔需唔需要寫字架, 普通話教o左d咩呀?

vvmakyy

我覺得好麻煩囉, 成日要請假去學校, 太浪費時間啦! 都唔知學校點唸o架, 浪費家長的時間

vvmakyy

EstherCheng

嘩! 我都認為d書太貴, 有冇二手書買o架? 咁另外集VCD係咪要家長開來比小朋友在家重溫課本咁解呀?
另外K2的費單係包什麼o架?

vvmakyy

另外上堂的文具及美勞材料係點計呀?

vvmakyy

你地K2上學期收的雜費中已包茶點費, 點解我地新生又會先交茶點費, 書包及餐具, 另外重未交文具, 顏色筆, 生日會..., 你上年係咪都係咁分開收o架? ,

其實, 總括來計, 學校收的費用大約如下 :
茶點費 : $1680 (k1) / 上學期
雜費     : $350 / 上學期 ($2030 - $1680) 包文具, 顏色筆, 生日會, 節日禮包, 生日相...
書本費 : $1100 - $1300 (k1)
校車費 : $600 - $800 / 月 (示附車程)
每月雜費 : $200 (買vcd / 其它課外補充)

仲有冇其它我係留左o架? 咩叫做大書?

vvmakyy

咁本大書唔係老師係學校教書時用的嗎? 學生都要買o架? 如果要帶回學校咪好唔方便囉?

vvmakyy
‹ 上一主題|下一主題