用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)
樓主: hkpapa852
go

2021 DSE成績及入U率 (更新: 14-Dec-2021 #1214)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 21-8-25 16:42
#6 已講明點"計分", 如果唔明我又舉過大家都好有"興趣"既例子同大家研究下:

SPC & QC

你用推算的時候,QC推算4+率應該是85%,帶入之後,結果就會唔同。
因為QC 人均5+,主科5+率都高於SPC,而且男校通常electives考的更加好,所以用40% 當QC總體5+有失偏頗。

戴頭盔,對兩間學校沒有任何特別偏愛,只不過覺得已有的數據好難得出SPC綜合評分高

hkpapa852 發表於 21-8-25 17:13
坦白講, 整體4+能達80%或以上既學校, 其實真係絕無僅有, 就算QC多年嚟, 都只係試過2次:

所以如果咁隨意就 ...
咁即係你的推算表格有問題

hkpapa852 發表於 21-8-25 17:20
咁交俾你, 整個無問題既"推算表格"出嚟, 做福人群
我緊係唔識
大致諗,唔知可否揀幾間公佈數據比較齊的學校,用之前真實分數,帶入統計分析program, 計出一個大致推算表格?

可能推算表格可以調低d ?

hkpapa852 發表於 21-8-25 18:12
數據公佈得齊整就唔駛"推算"啦!

大家係度咁多年, 無理由唔知各校都有成績公佈週期
agree

medicine 發表於 21-8-25 19:15
哈哈,陰謀論

請問:(1)以官QC,津LS,直DG這類最TOP的爲數十多間的官津直中學來講,進入的家長/學生是以 ...
如有冒犯,唔好意思
我覺得睇重4+,應該係為了反應band1學校,大部分同學水平?

mcl203 發表於 21-8-26 12:49
‘一般B1家長是睇入U加三大’
我都係咁諗。
如果家長更加注重5+或者**,可以縮小範圍之後,自己再逐間數。

因為呢個DSE成績只係俾一個大概區間,有助於縮窄範圍。

小鹿揀學校 發表於 21-8-26 14:41
有d學校的家長話考到幾乎級包尾都仲係B1,
又有d學校的家長話自行考神官係佢哋學校學生的 show time!
咁將來 ...
莫欺少年貧,萬事皆有可能!

hkpapa852 發表於 21-9-7 08:39
近年好多"外協"成員家長熱捧既學校之一, 又要出動"半秒cap圖法", 睇吓佢表現是否符合"熱捧情度":
唔使急,等多幾年當搬返原校係3年前,大熱都係最近2-3年。可能成績方面要再過多3年左右先睇到。

sunnymama2 發表於 21-10-13 07:23
英華書院
成績公佈的好清晰

NeoMom 發表於 22-4-7 16:57
我度出來係數學比往年差, 其他都比往年好, 尤其elective, 不過唔明點解要咁出, 學校覺得讀者單憑兩條冇SCA ...
LSC 人數多,大校, 又收多體藝生,還有自己小學B2同學,應該同DBS 類似,會比較兩極分化。 成績好的可以好勁, 不過總統成績就未必好。

bobbob 發表於 22-4-7 18:37
但呢個情況過去幾年(甚至幾廿年)都無改變過,點解整體成績變差(如果)應該另有原因 ...
疫情原因,總體都變差?

的確總體唔係好大分別。咁估唔到點解喇。可能屬於每年正常波幅

bobbob    發表於 22-4-8 15:33

Poyau 發表於 22-7-19 16:04

2021年
今年如果greenapple, Hkpapa都唔出手,可能要靠你了

Poyau 發表於 22-7-19 16:04

2021年
2021年整體(主科)5+
SPCC# 67.9%(71.1%)
DGS# 63.4%(66.3%)
SPC# 50.3%(40.4%)
皇仁 48.3%(42.6%)
SPCS# 46.9%(48.2%)

請問,以呢五間為例。SPC,QC都係整體5 +好過主科,而另外三間係主科好過整體?是否說明男校同學偏科,理科更強?

‹ 上一主題|下一主題