用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02) ...
樓主: hkpapa852
go

2016-2020年B1女校DSE成績對照 (Update: 2020-12-02)   [複製鏈接]

果然出到女校
comments寫的好好
傳神

DG的確穩坐女校一姐
HY勢頭強勁!可惜瑪利一年低過一年。MCS成績唔係好識睇,是否其他幾間女校,也應該計一次幾年的平均分,再來比較?

hkpapa852 發表於 20-4-17 09:58
參考MCS既平均計算方式,整咗個表係 #6

謝謝!
咁睇MCS成績又的確好好,而且見到其他家長分享,選科方面都比較自由組合,績優股

dvdyea 發表於 20-4-28 23:25
我囡地區普通小學小五級頭,她喜歡stmary及MCS,因為啲女仔好乖,直資會試下DGS及HY,其實上面呢啲學校全部 ...
DG太少位,最難,而且最好有體藝或特長傍身。其他幾間,如果級頭,我覺得都還是頗有機會。

gigayan 發表於 20-5-2 14:06
絕對唔係話要靠學校,學好嘅英文從來唔係係學校學嘅,但如果學校有提供好嘅「考試框架」俾學生follow,分 ...
可能你係同小學英文教學方法來比較,覺得學校的英文課程“吃不飽”?可能學校要照顧大部分同學進度,中一慢慢適應。而且今年其實都返咗幾日學

之後會慢慢追番。

medicine 發表於 20-12-2 15:24
無可否認,中一招生,協恩係最徹底,連聯小都斷埋:雖然話協小大約有40個入到,依然有約140個外來分子,按 ...
點解講到好似壯士斷臂咁

medicine 發表於 20-12-3 00:57
制度的根本性優勢,未來的DSE成績只會更靚麗。即使短期内狀元未必有,但斷聯小的畢業生5+,4+卻會靚爆鏡… ...
超過DGS還是有難度啩

medicine 發表於 20-12-3 08:52
DG當時是一枝獨秀,單是慕名而來的插班都可以提高唔少%。
而制度上,沒聯小卻是最徹底的……假使不在體藝上 ...
如果你清楚DGJS的水平,就唔會咁樂觀了。根本三私一直,或者話N私N直N間一線小學,都係DGJS feeder school, 包括協小。
而且協恩一向鼓勵全人發展,冇可能放棄體藝。

ucw 發表於 20-12-3 09:35
回覆 medicine 的帖子

年年都同一日添,唔係點攞料 (對家shortlist 咗邊個嘅料) 搶學生?
SPCCPS水平好高,而且連貫性train 的好好,出面搶唔到。

Yanamami 發表於 20-12-3 10:40
我女间私小上两年开始轉向HY多过DG.
講緊小學插班有的入DGJS,應該唔會揀協小。
升中再洗過牌

睇到我有d 暈mg:" />
大致明白DG分班,分set的複雜系統。

‹ 上一主題|下一主題