用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 CTY Summer Program-HKU
發新帖回覆
樓主: MommyBB
go

CTY Summer Program-HKU   [複製鏈接]

Radiomama 發表於 20-1-15 18:53
幾多年級?對於中二或中三學生是個不錯的暑期活動,中三以上就強烈建議到美國參加,不要留在香港。
CTY有規 ...
yes, 加上今年暑假,我還是有些擔心香港大學校園安全問題。萬一再停課

ramuza 發表於 20-2-15 19:31
唔知媽媽可唔可以同我verify我有其他媽媽話畀我聽佢美國cty 九成九都係內地人

反而香港仲多啲外國人

兩個都參加過,HKU site 最多香港人
US site 只有佢她一個來自香港。兩邊都是其他各地同學都有,第一眼看過去多華人。內地同學不少,不過絕對冇可能9成,我女估2-3成左右?可能揀不同的課程,student mix 會有分別。

ramuza 發表於 20-2-16 10:53
因為如果可以嘅話梗係留返香港大學讀好過去美國啦慳返唔少
其實只差往返機票價錢。不過今年會多一些擔心,如果去美國,暑假疫情還沒有解決,要繼續隔離14日點算?留香港,如果再停課點算?

ramuza 發表於 20-2-18 00:24
可能佢係去啲冇直飛嘅site

因為我陪唔到阿女返嚟 所以一定要揀有得直飛嘅機場
唔關事,朋友女女揀咗一個好偏僻的地方,要轉機。結果一樣多亞洲面孔。

小曳人 發表於 20-2-19 10:09
今年:
USA:
application fee USD250
多謝你list 出來對比,未仔細比較過。點解HKU site residential fee 貴過美國?我以為價錢都是一樣的。

小曳人 發表於 20-2-20 10:58
因為要支付美國導師來港機票/住宿
其實係前輩極力推介呢個camp,亦有人提過差額夠一個人機票,真係夠膽嘅 ...
i see.
咁真係去美國好D,課程選擇又多。飛就好簡單,落地,送機都有CTY負責。不過今年暑假好擔心疫情還沒有平息,香港被禁飛。。。。。所以唔夠膽報。

chickchick 發表於 20-2-24 16:43

以下係我的經驗, 希望幫到大家:
請問如果中學的孩子,報哪一種CTY online 寫作課程比較適合?停課時間一再延長,只能自學。

chickchick 發表於 20-2-25 19:01
如果報寫作, CTY很多寫作course也有prerequisite, 這會在online catalogue列明. 我記得係有個list的.
一 ...
謝謝詳細介紹!剛剛報了crafting the essay, 期盼快些開課!
希望可以assign 一位好老師。

pharaoh 發表於 20-3-4 22:39
你們是講緊Johns Hopkins 的CTY 課程嗎?
是的,CTY online course

lui 發表於 20-3-5 00:51
我今日plan 下期報什麼,順便望下writing .都打算grade 5 上process is writing :)
G5 writing course 有沒有什麼推薦?

pharaoh 發表於 20-3-5 11:51
謝謝你的資料呀.  原來再有 assessment.  我極之新手, 之前打算報summer course 的, 所以做了評估, 出了個S ...
我自己冇試過CTY online math.  不過我覺得HKAGE都有algebra 之類的網課,免費添。所以數學online主要在HKAGE學。CTY我還是更加傾向於更加多tutor 要參與的課程,畢竟價錢在於老師不過如果要拎學分,或者證書之類,還是要CTY。

pharaoh    發表於 20-3-5 16:37

chickchick 發表於 20-3-5 11:18
看course outline, course catalogue有的. honor algebra I 我孩子skip咗, 直接take assessment, passed,  ...
估唔到CTY有免費服務好想試一試。

chickchick 發表於 20-3-5 12:36
都係RE吓有關呢條thread嘅topic 講CTY summer course.

我覺得未上過online course可以先試咗, 往後再join  ...
我就幫小朋友係小學的時候報science 課程,平時在學校唔會接觸到,甚至中學都不會學到。不過對於小朋友打開眼界,學習科學的分析方法,大有幫助。

都敏俊C 發表於 20-3-6 02:46
我仔仔啱啱俾 CTY 收咗,乜都唔識,想問下學分係咪對高年班先有用?佢而家得grade 2 係咪 d 學分或成績係 ...
yes, 中學生,打算去美國升學

今年HK site課程取消了
小朋友每年暑假最期盼的活動冇咗

都敏俊C 發表於 20-12-14 16:07
咁早已經講定,2021年暑假唔開 summer course
我今年暑假已經俾嗮錢,想postpone to next year. 結果還是不開,又唔想上佢online , 唔知點申請退錢

小曳人 發表於 20-12-15 09:48
我仔一直無參加,諗住升中之後join,睇嚟,可能都係無緣...佢地可能要搞virtual summer camp
...
佢升中之後的課的確好好多

picture 發表於 21-3-4 12:46
請問一下你覺得CTY 和HKAGE 的。英文 課比教起來 那一個比較好, 各個優、缺點又是什麼呢?

本人資金有限 ...
CTY的質量好很多,無論課程內容設計還是tutor資歷,不過也很貴。
HKAGE免費,課程內容和師資有時要睇彩數。大部分okay, 少數極佳,部分普通。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊