用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力? ...
樓主: happyLC2006
go

不是學霸,以醫科為目標,會否太不自量力?   [複製鏈接]

chitchit0520 發表於 22-4-5 21:30
有些1A學校,每年有30人以上讀醫,那麼15-20名不是不自量力啊!
每年30+ 入醫科的學校不多的。除了SPCC穩定的30+,其他幾間10 -20左右比較常見。
2021年SPCC 大致40+,DGS學校網站公佈最清楚,就係17HKU MBBS,CUHK medicine/GPS 13, HKU 牙醫 3
印象中喇沙應該20 +,皇仁 10-20,男拔都係20左右?
HYS其他家長分享MED + dental 18個

如果其他網友所講,唔係最終讀醫科,而係成績夠讀醫科,咁一間學校超過30個,就比較多一些。

因為成績好,未必揀醫科。

bobbob 發表於 22-4-6 16:40
似乎唔太穩定,2017好似得1x個,不過應該都係1人之下。。。
人數應該同兩間大學增加醫學生學位有關。
收生少的年代,一間中學有10幾個讀醫科已經好叻。近年醫學生學位多咗好多,幾間大戶應該都會多一些的。

clz 發表於 22-4-6 20:50
SPCC 有幾多係經IB入?
具體數字唔知,不過應該絕大部分DSE入。IB同學目標Ivy league, oxbridge 多。反而DBS  IB同學入醫科多,唔知點解。

clz 發表於 22-4-6 21:33
睇返過去5年, 共有14 ivy league offers, 60 oxbridge offers. average ~3 ivy league, 12 oxbridge offers ...
我都係睇新聞
SPCC
13名狀元之中,僅4人表明決定留港升學,8人均計劃到英美加學府升學、1人未決定留港或赴笈海外升學。其中2名狀元欲留港讀醫,男狀元植永祺稱,疫情下見到「Dirty Team」不惜性命到隔離病房工作,大受感動,故希望將來加入醫護團隊,暫未決定入讀港大抑或中大醫學院;另一男狀元伍縉禧則說自小對生物、科學有興趣,擬到港大讀醫;女狀元杜熙潼則計劃讀港大建築。

另一名留港女狀元黃伊穎則計劃入讀港大工商管理學學士及法學士(BBA Law),被問到是否仍對香港法治環境有信心,有選修歷史的她形容現時正值香港發展的重要轉折點,借古鑑今看到法律發展有助推動社會發展,形容自己土生土長、對香港有很大的忠誠度(loyalty),未來盼用自己的長處貢獻社會。

計劃到英國倫敦政治經濟學院讀政治與歷史的男狀元鄭致弘,則形容香港正處於「有趣的狀態」,過去從歷史科讀過歐洲革命潮期間,經歷高壓管治但「人係壓唔住」,「終歸所有嘢會變好」,相信增值自己,社會環境亦會變好,但暫時未決定將來會否回港發展。

拔萃男書院今年共有17人在IB考試取得45分滿分,成為IB狀元,當中12人留港讀書,包括8人修讀醫科;另有3人赴海外升學,2人未有決定。

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 10:17
SPCC d 一線IB 同學去晒牛劍長春藤,但每年香港醫學院收成百幾二百 IB友,咁其他二線IB同學咪好易入醫? :s ...
SPCC總共幾十個同學讀IB,佢哋的選擇應該唔會有太大影響。
有IB課程的絕大部分係國際學校,或者海外讀, 都好多精英學霸。
SPCC的情況,可能因為學校有DSE/IB兩個stream 揀,想讀醫科不如揀DSE,穩陣好多。所以可能少IB同學讀醫科。

mcl203 發表於 22-4-7 06:15

BPS你熟過我,我只可以用數字去斷估一下,和某些中學數字去參 ...
勁!你好似想搶數據王稱號

clz 發表於 22-4-7 13:24
唔明,點解DSE會穩陣好多?
唔好意思,係我自己分析,也只是SPCC同學可能考慮的因素。因為SPCC F4才開始轉IB,之前一直是DSE模式的教學/測考。雖然同其他傳統學校相比,教學內容豐富而廣闊嘅,不過,同國際學校的MYP學習方式,係完全唔同,還是屬於傳統學習模式。
如果同學可以在傳統學習模式適應的好,可以取高分,高中也可以保持到的話,根據F3成績,都可能估到自己考唔考到醫科。如果名列前茅,應該話繼續讀DSE都幾穩陣。

轉IB,挑戰性高一些,萬一唔適應,可能真係取唔到好分數。雖然,大部分同學都適應性好好,學霸都係繼續做學霸, 不過,多咗不確定因素。

mcl203 發表於 22-4-7 14:04

但現實係IB人少,似乎一直狀元都係DSE嘅~3-4倍,IB有內評保 ...
不過IB要44,45分先有機會拎到CO,6科全部計分數,有一科偏科都唔駛諗。DSE唔駛狀元/榜眼級,也可以有科目加權。所以各有長短

小鹿揀學校 發表於 22-4-7 14:33
八卦一問,C同學揀DSE?
全中

happyLC2006 發表於 22-4-8 10:47
知道,非常喜歡你這句「水到渠成」,希望兩年後能夠上來跟大家報喜吧
...
祝囡囡入到心儀科目。相信她在這樣的環境裏成長,一定可以水到渠成

medicine 發表於 22-4-8 12:29
先不論是否開個小號來.亦插嘴,以正視聽.

前面,有人話DSE較IB穩陣.
閱讀理解不合格。
分析已經寫明是SPCC同學可能會考慮的因素,你在講其他。先不論你的數據分析成立與否,已經離題

Mirror123 發表於 22-4-8 12:15
謝謝你這個分析, 原來揀讀IB or DSE都有這些考慮, 小朋友來年會入讀SPCC, 之前有初步了解吓IB, 都以為比較 ...
學校對於揀科處理的好好,又多peers 互相分享,互相支持,小朋友讀讀下,就會越來越清楚自己的選擇。

mcl203 發表於 22-4-8 12:50
One fit for All嘅考試制度,我好簡單嘅想法,當某一批人水平係平均線以上,應該盡顯優勢。當另一批人水平 ...
one fit for all 都有好處,就係最公平。

mcl203 發表於 22-4-8 15:00
睇你身在何處,再評估適用嘅邊款公平原則~~~
最公平唔等於最好,不過要平衡各方面訴求,應該百花齊放,各取所需。

chickchick 發表於 22-4-8 15:24
有邊國的主流考試唔係one fit for all?!主流就係咁。

大家都唔好講公平唔公平,家長自身入讀大學時, 見 ...
今次講的清楚,又冇嗌交,叻叻

chingyu 發表於 23-4-15 21:24
順便又講多幾個cases
全部係DSE學生,全部差少少入唔到香港醫科。
讀biomed 同學,係留在香港,還是去海外?同一間大學轉?
‹ 上一主題|下一主題