用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE 中文求救
樓主: KicoNg
go

DSE 中文求救   [複製鏈接]

gracelam 發表於 21-12-2 21:25
吓!  

咁黑仔嘅!

唔駛驚,YY Lam最後自創凝皓教育,已榮升老闆

https://std.stheadline.com/education/article/1781291/%E6%95%99%E8%82%B2-%E4%B8%AD%E5%AD%B8-%E6%9E%97%E6%BA%A2%E6%AC%A3%E8%87%AA%E7%AB%8B%E9%96%80%E6%88%B6%E7%96%AB%E5%B8%82%E5%89%B5%E6%A0%A1-%E5%87%9D%E7%9A%93%E6%95%99%E8%82%B2%E6%8F%90%E5%87%BA%E8%A3%9C%E7%BF%92%E5%B7%B2%E6%AD%BB-%E9%87%8D%E5%AF%AB%E6%95%99%E8%82%B2%E6%96%B0%E5%AE%9A%E7%BE%A9

gracelam 發表於 21-12-2 23:03
同創天集團合作  自創凝皓教育  

其實YYLam得唔得? 我女聽啲師姐又話佢補冇乜用!

我女有師姐中四時中文係全級最差嗰 25%,補咗之後 DSE 有 4。

kkv408 發表於 23-8-1 13:10

仔中四final作文得38分,就係衰左響抒情文,想問邊間補習社, ...

如果無情可抒嘅話操係冇用㗎喎。
年輕人有冇讀兩史?如果有,可以考慮攻議論文㗎。

kkv408 發表於 23-8-1 13:45
唉.....我仔比較懶,唔會主動交文,佢自己又好想改善中文成績,叫我幫佢搵補習,佢有講過補yy,但我覺得唔 ...

作文係拉到分嘅,我女係成功例子,佢閱讀卷只有3,卷三4,靠作文5**拉返上5.
詳見下帖,留意 1143,1146 樓

分享:凡夫俗子在直資女校生存之道 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3812229

aa06 發表於 23-8-1 16:42
回覆 YolandaTam 的帖子

你女女作文好即系中文睇得多書,理應卷一都好,佢範文溫得唔熟? ...

唔係呀,佢哋學校成日測住,唔會唔熟囉。
佢應該係過分解讀咗篇文(呢個係佢由細到大嘅問題)。
‹ 上一主題|下一主題