用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

Nov.2020 Update:

大約6個星期前返YORK考GESE LEVEL 3. 上星期返學校攞Cert., 成績係-Distinction. 雖然本身都係期望依個成績, 不過停課咁長時間了又冇應試技巧班支持, 又冇溫習, 難免有小小緊張.

雖然大把人Distinction, 不過後來發現原來真係有人攞Merit, Pass同Fail架. 仲要係唔小. 識真人SC 同KV Merit. @_@

上年大家都知停課停左好耐, 我地基本上所有MI-class都冇上. 因為正常班YORK已經日日Zoom + Video約2小時.

如果再加MI-Class screen-time就太長了, 要怪怪York網上教學行得太前. 太長時間太多資料啦.

更新1完結

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/

分享小朋友在York School的日子, 由全軍覆沒 到 反敗為勝的過程

景:

小朋友細個果時怕羞到極點, 當時面試十幾間幼稚園, 結果係全軍覆沒.

當時非常之唔開心, 但都要接受, 要知道自己小朋友是屬於觀察型, 不容易被現時主打既幼稚園所接納.

各大熱門幼稚園似乎是在挑選"容易教"既小朋友. 而完全不用考慮家庭或家長是否會培養小朋友, 也不用改善教學方法. 對於 觀察型, 思考型 或 手動觸角形學習 既小朋友非常不利. 因為面試時間一般只有5-10分鐘(等就45分鐘), 哪裡有時間給小朋友 觀察 或 思考?

面試編:

係一位朋友機緣巧合介紹下, 試下申請York. (真係要多.多.多.謝佢)

面試York果陣去51號校舍in, 入到去又大又靚既校舍, 小朋友居然極之放鬆, 怕羞變成好似係屋企咁自然!

面試過程安排非常舒服, 唔使等好耐, 上到課室係接近玻璃房, 沒有壓迫感, 有室外陽光照射, (印象中約16:00 – 17:00 西斜時間) 感覺似去左resort.

大家面試時可以多加注意, 原來都幾多幼稚園其實無窗, 或就算有都係面壁天井或 屬商場內 空氣質素比較難有保障. 記得有間幼稚園去到好似去左哈比人間屋咁, 好誇張.

面試時自己都會擔心及緊張. 估唔到既係面試比起其他九龍塘幼稚園更細心, 詳細 及 "慢".

"慢"就係比時間小朋友去適應現場課室, 似上堂多過似面試.

印象中, 中英文都有考, 仲有考踢波同平衡能力. 只記得成個感覺唔似其他大部份幼稚園既機械人式篩選.

(最記得有間“名幼一條龍”學校, 用黑白影印行貨式問問題, 係小朋友都覺得悶啦)

返學編:

York係私校, 基本上一支鉛筆, 一個文件夾, 包書膠, 誇張D講: 甚至一張紙都係會收你錢.

一開始都會覺得使唔使? 不過馬死落地行, 鬼叫你全軍覆沒.

同時亦都知道3年後同一批人同一時間會一齊去考小學, 到時候同樣會重演.

York係12個月學費.

過去4年(由PN開始計到而家K3下學期) 基本上個個月都有多於1個主題活動,
部份要錢部份唔使, 總之就都係錢錢錢…

我地都好比心機去參與絕大部份活動, 拿下大部份 活動及比賽既第一名. 學業上都拿過唔小獎狀.(唔係豬肉獎)

開初都會覺得教育, 會唔會好勢利? 但就係依種不停比賽及不停競爭的心態, 驅使家長, 小朋友時時刻刻都保持住不停學習既狀態.

出乎意料之外就係咁就快4年啦, 真係唔覺得好谷. 我之前都有回應過edu入面的post, 覺得York係開心地谷.

具體係點又講唔出. 反正YORK有方法谷左小朋友及全家都唔多覺.

而小朋友最返網上返學我先體會到佢原來係 咁鍾意 同 咁期待 返學. 估計係外籍老師既sense of humor令到小朋友覺得好開心好似睇stand-up comedy咁.

考小學編:

我好鍾意聽校長講野, 雖然次次講野都係

1/ Sell學校點好點好;

2/ 強調York會為你小朋友安排好晒所有野;

3/ 請你放心將小朋友放係學校啦

不過佢講既說話係會對現既.

係洗腦, 係hard sell, 不過唔係吹水, 絕對唔係概念股.

York出名英文唔使講啦, 學校會為所有小朋友安排晒 K2要考咩cert., K3考咩.

都係果句, 只要肯比錢同按時服藥(返學做功課). 絕對唔使外補, 即係比學校賺你外補既錢.

咁你可以問, 又唔係免費有咩咁好姐? 又冇得選老師, 我出去出面補習時間自定, 老師又有口碑.

答: 有人幫你管理晒及調教晒時間, 只需跟足個療程(上堂), 在學校內熟識的環境上堂及考公開試. 這部份在外補係比唔到既. 仲有你確定補習社同老師一定好? 唔拖鐘?

York所調教既時間基本上能滿足大部份直資私立小一面試前完成. 不會因為太早考, 小朋友能力未得而考得差. 也不會太遲令考小學時唔夠cert.

考小學編:

同其他家長都一樣, 基本上出名熱門既直資私立都有去考.

面對住全軍覆沒既背景自然不敢掉以輕心, 不過正所謂台上一分鐘, 台下十年功.

面試12間小學結果如下:

1間私龍收左 (B1c)
1間私小收左 (所謂Top10)
1間直資龍收左 (B1a -B1b)

1間私小waiting (都幾熱門)
1間直資龍waiting (超熱門B1b)

1間直資龍2nd in (所謂Top10)

Rejected (私龍神校x2, 私龍B1a, 直資龍B1a-B1b, 直資龍B2a x 2)

按dse BigExam 或 hkpapa852 個post分

後編:

最近見幾單新聞, 矛頭都係直指YORK. 私校既操作我沒有資格評論, 只係回頭一望4年YORK生涯快將要完成, 幼稚園版我都唔會點再返黎睇. 就此簡單作個總結.

YORK 將我小朋友由非常怕羞轉變成不太怕羞. 裝備佢, 令佢由"全軍覆沒"到 一半熱門學校都能進入第二輪面試.

雖然唔係入到D咩野神校, 冇得曬太陽. 不過而家打開所謂幼稚園TOP100清單, 市面上差不多有成50-60間都好強既幼稚園 / 分校. 依50-60間既學生, 2/3都劍指果15-20間私立直資小學. 仲要未計高汁學卷學校都出好多高質既學生.

知恥近乎勇, 雖然現今世代似乎不利於 觀察型, 思考型小朋友, 依類小朋友家長的確係有苦自己知. 希望這小小的分享可以比到觀察型小朋友家長一點點鼓勵!

有什麼問題我盡量解答. :D

86    0    1    0

Kitty_gigi 發表於 20-3-24 13:26
請問每個月平均要幾錢?所有野加曬

4捨5入, 以500元作單位:
基本月費組合:
月費:
6500學費
1000校車

一學期一次(半年一次):
書薄費: 2500
文具, 生日會等雜費: 2000

升級月費組合/ 課金打大佬裝備:
補習費(Trinity / GECE / YLE):
A: 每月: 2500 (返多2日半日, 即2日全日班 包午餐, 午休)
B: 每月: 5000 (返多5日半日, 即5日全日班 包午餐, 午睡)
C: 考試費: 一個學期(即半年)約1500, 公價

VIP月費組合/ 成個小朋友比左YORK, 4年後攞返:
D: 體操每月: 1000
E: VIOLIN每月: 1000
F: 演講每月: 1000
G: 唱歌每月: 1000
. . .H/ I/ J/ K . . .

簡單計: HK$12, 000一個月左右

summersnowman 發表於 20-3-24 15:44
很鼓舞的 post. Thank you in advance.
- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?
- 粗略價錢是什麼?

- 想知多元智能班是否有3、4、5天揀?應該係2天,3天及5天。按意願參加什麼多元智能班。
你可以當佢係補習班,針對Trinity GECE, GAPSK, YLE 等一系列一般進取型家長都會拿既證書去選擇返邊日學。
當然3個鐘唔止補一科既。
仲有上多元智能果幾日係會睇功課,即係做完功課先返屋企(上午班正班,下午多元智能既學生)或昨日既功課唔使做(下午班正班,上午班多元智能既學生)

可能一時之間會覺得好亂,實情學校幫小朋友盡量夾班。依樣野我覺得係超難而york又做得好好既。你當夾校車,依個想1日依個又2日果個又3日。又要準備午餐又要管接送校車。

- 粗略價錢是什麼?
而回覆另外一個post有提及,請參考。

- 你小孩有上足三年?感覺如何?
Trinity GESE grade 1 and grade 2 distinctions
GAPSK 高級 優秀
可惜既係YLE starters 11星(有人話轉左小小依2年整體低晒分,冇fact check)
感覺就係唔使煩,不過一定一定要溫

summersnowman 發表於 20-3-24 16:33
"自製全日班" 幾點放學?
上課時間可分兩段K1- K3:
上午班 09:00-12:00
下午班14:00-17:00

所有多元智能班應該即係你所提及既「自製全日班」
都係跟上述時間上課既。

例子:如果上午班,就星期一至五9-12
另加2天多元智能班,就果2日返9:00-17:00

如坐校車,多元智能果2日就跟下午班正常放學果班學生坐返上午班果架車,
相同姨姨相同地點落車

gamtrulia 發表於 20-3-24 20:23
請問york的中文課程如何?英文出色就肯定 但我擔心中文跟唔上小學

最近Work from hone + Home schooling
就係書局挑選跟佢程度相約既練習比小朋友做下。

中文:一年級下學期
英文:2年級下學期/ 3年級上學期
數學:2年級下學期 (坊間練習3年級上學期開始乘數表)

我程度相約既定義係識與唔識之間,教一教就會識
點一點就可以完成整個unit既

SiuKuenWa 發表於 20-3-24 20:49
想請教

1.  你小朋友係讀國際班定兩文三語班?

1.  你小朋友係讀國際班定兩文三語班?
國際班

2. 有冇Net做班主任?每日英文時間有幾多?
雙班主任,1位Net+1位香港人
所有活動都會見到佢哋(運動會/旅行/頒獎典禮/網上課堂)
估計唔係臨時演員或part time,而家都仲見到K1, K2既Net teachers

每日英文時間估計起碼2小時
英文,數學,美術,常識課都係英文授課
音樂堂就一半一半
中文,普通話 就中文同普通話啦

3. 一班有幾多個小朋友?師生比例如何?
30+人,不超35。
兩位班主任加一位教學助理
師生比例應該會唔同課堂唔同,可能音樂課及體育課會小d。
依題靠估

4. 如果參加多元智能班,午餐係外判商飯盒定係學校有飯堂準備埋俾小朋友?另外,午睡時間有幾多?
午餐應該係外判既,原因係學校沒有飯堂也不見廚房。
小朋友話可以自己出去添食既既。主要有包,飯,意粉,果汁奶。日式咖哩(小朋友勁鍾意),玉米肉粒 果類。
有姨姨添食,食到唔食為止。小朋友曾經話話漆左2次咖哩飯。
仲有咁多年試過2-3次生日會後返黎小小肚屙。應該係食太多cream,第二日無事果隻。不約而同其他同學仔都有相似經歷,似係食太多既痾嘔。
午睡時間就係食完飯至上課前。1小時左右。要自行帶被及枕頭。一星期派返比你一次清洗。

summersnowman 發表於 20-3-25 09:06
唔該晒!樓主寫得好詳細。相信 York 係有佢的 market.
請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?聽說有些學校 K2  ...

請問多元智能班 K1- K3 也有午睡?

聽說有些學校 K2 会戒午睡。
應該係K3開始戒午睡. 所以YORK K3只有下午班, 而K3多元智能班在上午, 中間午餐後只有小休時間.
之前寫得唔係咁清楚.

你小朋友都有好多 offer   請問升小支援如何?
學校 / 校長都幾勁, 請到幾間熱門直資一條龍校長 / 副校黎到幼稚園禮堂直接開講座, 唔使係公海排隊攞飛.
又有家長分享比較貼身貼地既面試注意事項, 制作portfolio(雖然我覺得我做得好好多:D), 不過起絕對係一個起點, 等你從混亂既資訊中開始聚焦.

有練習 interview 技巧?學校有額外付款的 interview class?
有.

summersnowman 發表於 20-3-25 09:24
學校有劍橋英語上?考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?
學校有劍橋英語上?

考Trinity 和劍橋英語係两樣唔同?
是不同的, 可參考下列2條links.

Trinity主打Spoken English, YLE就主打寫字 (雖然分3 parts不過其中2 parts都會捉寸錯字)
York英文同併音教得比較入腦, 小朋友成日寸字時寸左個併音出黎. nite, yestaday ...
不過我由得佢, 咁細個成日寫字及死記寸字好似有d...

https://www.britishcouncil.hk/exam/cambridge/which/young-learners

https://www.trinitycollege.com/qualifications/english-language/GESE

tatkou 發表於 20-3-25 14:12
哇.....我想問,點解咁多間幼稚園,得YORK既家長咁有心機打咁大篇野,加你問我答.....
其他學校既家長實在 ...

哇.....我想問,點解咁多間幼稚園,得YORK既家長咁有心機打咁大篇野,加你問我答.....
如有引起其他誤會或聯想先跟你講聲: 對不起.
利申: 雙職父母, 工作上跟YORK無任何關係, 小朋友讀YORK 4年.  PN半年>SK1半年>K1>K2>K3

其他幼稚園家長有冇咁好心機打咁"大篇野"我冇注意, 不過我就係從 全軍覆沒嘅過來人.
希望可以對學校既感恩, 通過文字表達出黎. 同時也見考小學既家長, 包括自己, 壓力都好大.
雖然唔係考到神校, 不過回想起自己幼稚園既經歷, 想給予"同路人" (觀察型小朋友家長) 打打氣.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3374606
經歷左4年, 睇左小小書, 參加左小小培育小朋友嘅課程, 心態上也有許多成長.
2016年11月11時, 我非常之激動, 發晒脾氣咁出post, 我睇返都覺得好冇教養. 不過發生左就要接受.
就好似接受小朋友係怕羞一樣. 一味叫佢唔使怕羞係幫唔到手嘅.

其他學校既家長實在太無心啦!都係York既家長最好!!
依句就唔夠敢講, 我都有認識同學家長咩都唔理... 感覺好浪費

summersnowman 發表於 20-3-25 14:36
我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。

你 remind 大家 ...

我未聽 Talk ,加上網上太多負評,所以對 York 知d唔知d,我仲以為 YLE 係考數學級那個。
數學果個好似係Stanford既課程, 今年先有, 我冇參與唔知詳情, 因為K3上學期忙於面試.

你 remind 大家要温書,溫書係一定要架, 因為GESE也好GAPSK也好其實個範圍唔大. 肯比心機溫一定攞到Distinction.
同時我都見到有同學唔溫書只係攞Merit.

咁又多唔多 compulsory 又認真的手工、親子 project? As a working mom , 我会吃不消 lor !!
我地屋企都係冇人幫...
York招呼家長根本就係對客咁, 從來都客客氣氣, 自由度好大, 唔會迫你做任何野. (我都覺得係其中一個弱點).

手工類project有 中秋燈籠設計比賽, 新年吊設計比賽, 講故事比賽, 一人一花報告, 網球比賽, 小朋友成長活動任務... 超多. 多到好似自助餐咁.
我去到K3時開始跟唔足, 因為要開始要攪面試.

好似我之前咁講, 交晒比學校好處係佢會調整好晒時間日期地點. 唔會係你要考GAPSK時又要交Project, 一陣你考TRINITY佢又開舞會. 反正個個月都會有野要跟. 但係唔會堆埋一齊.

諗深一層, 本來依D野就係家長要安排, 而家學校幫你排好晒又唔會撞期. 出晒通告, 所有考試地點唔使左記右記全部都係學校進行. 家長只需mark日曆, file好通告回條就好.
差不多個秘書幫手. 仲要係學費包嘅:D

tatkou 發表於 20-3-25 19:51
York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反
...

York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反自從N之後就唔係成日上edu, 係最近半年又上返,不過去小一選校果邊。
負面評價我都想知,分享下?等我睇下有有遇過?

老實講我兩個小朋友,N 同 K 都有報, 佢個talk四次我去左三次,內容分別唔大,有個男既上台,誇張到爆,連Mensa都拉埋出黎講,真係當台下既家長乜都唔識,有部份家長好受落,但我聽完感覺好差。

有時係咁,連杯水熱定凍都講一餐😅,有好有唔好啦,好多時講1小時只得15分鐘內容。不過我相信多溝通總比冇溝通好。

加上近乎所有人 必收,我報既心態都係當係大後備,完全無其他幼稚園收先會讀。
依個就唔清楚,我就覺得佢課程咁好,如果學校緊張D成績會仲好。校內考試(一年兩次)成績都咬得非常緊。期考有8-10頁papers,要所有答題正確先攞到第一。不過攞開奬果班真係年年霸住個位。我地會對卷所以知道錯一條已經會失落第一名。

多口問句,佢講左好多年搞緊既騎馬課程,而家係唔係個個小朋友都騎緊?有網球堂,小朋友學到幾多呢?
我見到隻馬,冇問小朋友學成點。
網球就學正手反手。似模似樣。係體育堂果時學嘅,不另收費我無期望。

到幫我細果個報,我直頭當交30 報名費當玩playgroup,由始至終都無讀過,身邊有朋友係用家都滿意,辦學應該都用心,但york 俾我既感覺真係一間正正真真既謀利私立幼稚園。
其實我都想知道,可唔可以分享一下其他私幼有幾唔謀利嘅感覺?

我見討論區話維記500蚊支點讀筆冇用既,學之既網上課程好小好小時間,收音差。其他普遍都係時間短同質素參次。

咁我就覺得York既online class係攪得可能幾好。
一日一小時互動 Live Online class
一日一至二段主題課嘅videos
一星期三段左右:運動堂,音樂堂,畫畫堂video
一星期一次一對一授課

功課日日whatsapp比。每日3-4樣功課
不過所有野變成傳統嘅學習方式。

tatkou 發表於 20-3-25 19:51
York 學生多所以呢度York既家長數目真係唔少,同埋York真係唔少負面評價,所以學校同家長都經常出post平反
...
尋晚我都思考左一陣, 正如我文中所提及, 誇張D講, YORK係連一張紙都收你錢.
但係我又諗, 點解私家醫院一支棉花棒都要收錢又唔會比人覺得好商業化呢?

我只能夠諗到下列原因, 請各位如有其他想法幫忙完善丫:D

A: 過度明碼實價?
過去4年真係好多野都要比錢, 但都係明碼實價, 學期完左所有比錢買嘅都會派返屋企. 要我搵一樣唔使錢嘅真係講唔出.
最近先知維記賣點讀筆. 我自己都有買過點讀筆, 點讀書都有大約20本. 成件事根本同家長伴讀係差好遠, 比較接近單向學習. 支筆跟書讀, 有歌仔有單詞, 初初好玩好得意. 不過伴讀真係就咁讀句子嗎? 真係就咁讀生字嗎? K1-K3嘅生字真係咁難讀要支筆教嗎? 相比起維記這種收費, 我覺得York比較實在.

B: 沒有宗教信仰?
的確York的品格教育唔係好覺. 又要語景好又要程度深, 咁一日3小時點的確難以分配. 多左時間學英文, 咁就一定小左時間學中文. 多左時間教德育, 就小左時間學數學. 依個係必然結果.
不過學校都有Food Donation活動, 賣旗, 環保課題. 由於沒有宗教信仰, 所以開口埋口都係成績, 成績, 成績. 可能 過度目標為本都令商業味好濃.

如果要宗教點解唔星期日返教會? 平日在家都要品格培養啦...

ilovemybabys 發表於 20-3-27 00:05
謝謝分享!
想問下幾個問題:

1.每個月$12000左右,計左補課未?(即係多元智能課)同有冇計興趣班?

計左補課, 不過未計興趣班.
我係咁操作既, 多元智能係學校上, 即係TRINITY, GAPSK, Cambridge學校攪掂晒.
由於學術"自我感覺"已足夠. 星期六日興趣班只係玩既, 如畫畫, 籃球仲有自己同小朋友去玩.

2.我同先生英文都唔好,想問如果讀York會唔會跟得好辛苦?始終家長需要家中伴讀及跟功課
分2方面睇:
1: 假設家長英文唔好, 係咪更加應該讀YORK? 否則咪冇咩語境比小朋友?
其實YORK英文勁, 都只係幼稚園英文, 應該跟到嘅. 相反冇NET TEACHER日日浸嘅話, 口音同拼音就好難做得好.
屋企有語景, 伴讀一定更好, 因為由2小時英語環境(幼稚園), 提昇到8小時英語環境. 差在妳是否想谷小朋友英文? 定係第二樣? 有部份小學的確重視中文多於英文, 所以真係睇家庭喜好.

2: 屋企支援的確好重要, 我地屋企英語語景唔差, Trinity+Cambridge 口語部分都係滿分, 小朋友考前3, 不過班內英文都唔係最好果幾個. 你話有冇壓力一定有, 不過睇你點睇, 小朋友浸在相對好嘅語景下成長.
屋企支援係會令件事事半功倍, 所以睇你想發展邊樣?

我見有小朋友一天花4-5小時練小提琴, 未到6歲就已經在大會堂演出, 我相信佢就算唔識講野, 間間小學都會收

summersnowman 發表於 20-3-27 08:49
樓主所提供的資料好有用,希望樓主考慮只回覆有心問野的家長,真係唔想 York 的 post 惹火、駡戰、最後被鎖 ...
多謝提點. 年紀大左, 小朋友大個左, 唔同人嘈交架啦.

summersnowman 發表於 20-3-27 15:16
又有野想問你  小孩是不是穿 PE 衫那天才会出户外兒童設施玩架?

應該唔係, 不過冇查證. 學校話每日都有戶外時間. 不過應該只有PE衫果日至係學網球, GOLF 果類...
其餘時間應該係戶外課堂, 如畫畫, 主題課, ...等等.

户外兒童設施如果自己接送就任玩, 冇人理.

npp221 發表於 20-3-27 15:29
請問小朋友有冇學小提琴&宜家乜水平?
仲有Cambridge幾盾?唔該妳
我地唔係學小提琴.Cambridge 5-3-3, 好失望. 不過之前提過係串字問題.
見到小朋友成日寸到個併音, 不過寸唔到個字, 所以由得佢.

summersnowman 發表於 20-3-27 17:02
嘩!越睇越吸引……haha..原來連畫畫也会出户外。謝謝你,你不用太仔細告訴我户外時間多少了,有就得喇。
...
自動波就唔敢講,不過唔會抗拒做功課。特別係英文功課。

spe98071 發表於 20-4-7 13:57
睇左好多關於York
用家大部分都讚好
我想了解下

York 中文我見教得都幾深
程度上會差過出面名幼嗎?eg LHSCetc..
不好比較, 因為我只有一名小朋友, 只讀過YORK.

York 小朋友比出面人感覺比較曳,用家們點睇?

可能YORK校舍活動地方/ 花園 太大, 佢地真係習慣四圍走. 成班家長, 同學去到[又一城]比較大空地果間係會四圍跑. 不過我又唔覺得係曳依個情況, 父母叫會聽.
"曳"比較難定義, 反正我小朋友同同學唔係, 亦冇見過著YORK校服的學生"曳".

York 小朋友會歸類為邊類小朋友?

這類GENERALIZE的問題同 "曳"一樣我好難答. 正如我唔可以GENERALIZE男人=花心, 女人=煩.
SC : 活潑醒目
LH: 動靜皆宜
York: 美語區小孩? 大膽+鬼馬? 學術好? = 收放自如?

不好意思, 我想提供多點具體的資訊, 所以這類問題感覺很難作準.

spe98071 發表於 20-4-8 18:33
Haha! 多謝你。小朋友屬於慢熱觀察型,,你覺得學校會唔會幫到小朋友建立自信心或者大膽啲?同埋學生都比 ...

Haha! 多謝你。小朋友屬於慢熱觀察型,,你覺得學校會唔會幫到小朋友建立自信心或者大膽啲?
絕對會, 我小朋友就係例子. 我年年都會問小朋友最鍾意邊位老師, 三年都答我係NET teacher.個人覺得3年跟得NET teacher多, 表情感覺會比較豐富. 適合及對on stage舞台演出 有幫助.

同埋學生都比較多,你覺得老師對小朋友嘅關注程度夠唔夠?
學校長講, No news is good news. 過去4年, 基本上老師係冇咩打過電話黎嘅. 可能一年3-4次左右. 通常考試前後做下總結. 當然也可以家長日跟老師交流. 我覺得 "關注程度" 一般般, 冇咩特別關照. 可能小朋友好多野堂上面都係自己攪掂, 所以老師冇咩點.

老師有冇愛心呀?不好意思,其實我都幾like York, 但又有d擔心

依樣就唔使懷疑一定係好有愛心. 如果有機會應該去下開放日. 簡單講我真係見過有其他學校老師係皮笑肉不笑. 而YORK老師就沒有此情況. 旅行更加玩得放.

yingyin2010 發表於 20-4-15 01:04
請教一下,MI 是否好好? 係咪通常都會讀?
謝謝

之前有提及: MI CLASS會幫小朋友同家長安排晒 "應有證書課程" 及 "考試時間及地點".
所謂應有證書是考小學大家都認為有用的證書.
考試時間考試費全都通過回條, 只需MARK日期, 寫支持, 按時出現就OK
考試地點就係學校.

有人會覺得咩都自己安排先係最出色, 而我就選擇交比RUN左幾十年, 全職教小朋友既學校去安排.
應該都會讀, 因為唔讀咪又要自己出去上補習班去考證書, 冇咩理由唔讀令自己忙上加忙.

另外學校同小朋友係同一條船, 小朋友考得好, 學校自然幫到自己賣廣告.
‹ 上一主題|下一主題