用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

pinochai 發表於 20-4-24 18:12
請問你知唔知sk1學費幾錢?我仔大B,學校問我有冇興趣轉,你認為值得轉嗎?謝謝
...
印象中加200蚊,條數極之咁唔商業化

summersnowman 發表於 20-4-24 22:16
SK1 是什麼?

SK1 是N班與K1之間.一般會於N班下學期, 如果進度, 自理能力, 集中能力等表現OK, 學校就會建議你可以考慮比小朋友上半級.

主要分別在於N班二小時, SK1三小時. 當然時間越長學野越多. 我睇返當時進度明顯係學緊K1上學期.
所以小朋友上到K1上學期考試成績會比較好. 之後SNOWBALL落去就會係頒獎禮常客.

仲有想回應之前有回覆話甘細個就考試, 好大壓力姐!!!
其實大壓力絕對係家長自己比自己嘅. 咁細個小朋友, 邊度識考試大壓力.
如果考試大壓力, 咁做課堂集作, 咪一樣.

我覺得壓力係來自家長唔識同小朋友溫書. 幼師教小朋友都要有方法啦, 可惜家長就覺得自己好勁, 卻忘記幼師花左好多心力同時間去學習的教小朋友方法, 先係更重要.
一班家長唔去學習點樣教小朋友, 變左小朋友怕晒溫書, 咁就一定大壓力啦.

選校時個個家長都識得話要選邊間學校老師要有愛心, 邊間有耐性, 要小朋友返學開心, 想返學. 不過可惜"考試"依個活動或家課, 個個家長卻忘記晒所有野, 認為要瘋狂輸出, 日溫夜溫. 其實溫習方法, 真係辛苦不過其實我同小朋友溫習好輕鬆開心.

倒反轉講, 唔考試嘅幼稚園, 就唔使理小朋友在家溫書的情況? 唔使為小朋友上小一而準備? 唔使為小朋友上小一的家長準備如何跟小朋友溫習?

不用考試的幼稚園也非無好處, 但有考試的不是壞吧? 是因為家長不懂得處理, 而推向學校, 話學校問題而自己可以脫身吧 :D

Jazzyjayz 發表於 20-4-27 11:01
That’s awesome results! Congrats! My friend LH and she got into the super hard schools like DGS, C ...
Awesome! 恭喜晒!請問咩原因入到咁多咁難入嘅學校呢?知唔知7,8間分校大概比例?

我小朋友都有同學入DBS, SPB, SFA, St. Stephen感覺私校為主。
SPB仲寫信恭喜York畢業小朋友上到小一拿奬學金,可能間間幼稚園都會感謝一下吧?

Hkuga唔知點解同學間冇咩聽人申請。

yingyin2010 發表於 20-4-28 13:06
想問下,如果唔讀MI, 學校會否唔鐘意,或對小朋友無咁好?
無聽過, 不過讀MI 及 冇讀MI係會分班的.原因之前提及過係方便老師安排返放學, 食LUNCH, 休息等等.

依類謎思都係冇咩結論. 唔通有老師覺得自己教得差, 所以被編去教非MI學生?

正如我聽朋友講某小學, 學年學科獎(即全級某學科考前3名) 有非精英班學生.
之後又會有人講係唔係非精英班有補課, 操多D, 所以仲比精英班好?
答案都係無結論:D

caseiaming 發表於 20-4-29 23:40
我想話考cert 會比小朋友同家長帶黎
不必要既壓力jei, 明白上小一既程度, 但不需要考cert 去証明, 面試 ...

過來人認為壓力一定係來自大人(家長)。簡單道理,點解有小朋友怕返學,因為老師比到壓力佢,點解有小朋友怕做功課,家長比到壓力佢。
咁細個唔識面對壓力好正常,更重要一點係大人/家長要識控制唔好將自己嘅壓力轉移到小朋友身上。

如果我係老師見到2個小朋友「能力」一樣,一個有cert一個冇cert。
有cert個邊我會覺得較懂得轉化壓力。因為真係唔易考,面對考試wor,
咁細個人仔都做到仲要好開心咁面對。唔要張CERT.自己都覺得贏晒啦!

不過如果家長唔識教,考cert=壓力=操練=填鴨 咁就真係唔考好過考嘅。
所以我真係好覺得考cert冇用果班家長唔係太想面對依個問題。

我自己同小朋友考左6-10張cert.左右,有學術, 有運動體育, 有音樂嘅。
能夠陪伴小朋友一齊由唔得訓練到得,仲要大部份cert. Distinction
過程好正,有好小時候大家都會發脾氣,不過真係好少咁嘅情況。
而小朋友一d都冇壓力過。even面試都全無壓力, 不過心諗可能有小小面試成績會仲好d。

crayon822 發表於 20-4-30 09:16
York校車費貴唔貴?上MI的話有冇校車接送?
前文有提過,MI班校車係同正常班校車一樣嘅。簡單來講,返MI CLASS等於返多一次正常班嘅時間。
所以所有校車係完全一致嘅。
即AB CD 4個時間分別係
AM返學AM放學
PM返學PM放學
返MI果日就係A時間返學,D時間放學。

summersnowman 發表於 20-5-1 18:38
請問學校會否要求買齊 Oxford reading 、phonics 等系列的書?或是完全不用買,買學校的書學英文?
...
沒有要求買系列書. 買學校書單上面既書就得.
有個SCHEME比百零蚊成個學期就一星期circulate一本書. 即係百零蚊一年有40本書左右會到手比一星期時間你同小朋友去伴讀.
有中文, 有英文. 就好似私人圖書館咁, 仲要係足不出戶就借到及還到書. 不過有時小朋友就不一定喜歡果本書.

學校是用LETTERLAND.

caseiaming 發表於 20-5-2 00:15
家長如有自知之明, 心知小朋友程度, 追得上又考到是沒有問題, 過程相信亦有得著, 但學校是規定性要小 ...
但學校是規定性要小朋友參與? (有錯請更正)

上MI class課程係環繞考證書的內容,但並不只局限於證書內容,因為會睇功課也有其他野玩,也有運動時間。

由於考證書係要比錢,一有關錢,學校就一定會出通告問家長參唔參加及收票。
所以一定唔存在硬性規定要考試。不過參加得MI class又點解唔參加考試?

反正之前講過,大家自行找syllabus,Trinity/ GAPSK等考試內容根本就係面試小一時嘅基本功。 你諗下如果面試冇用,如珠心算,有冇人會去讀?

Jazzyjayz 發表於 20-5-2 13:49
Her LH campus was Tsing Yi and 7 girls made it into DGS. I assume if 7 make into DGS then all the ot ...

Very good results but I checked LH placement result and only 9 offers from DGJS.If Tsing Yi already got 7 seats then   teachers, parents and students from other branches need to identify what the problem is?

Jazzyjayz 發表於 20-5-2 13:49
Her LH campus was Tsing Yi and 7 girls made it into DGS. I assume if 7 make into DGS then all the ot ...
都未必,有同學考到DBS而其他學校於DBS出result前一間都未考到.

回覆 chriskaan 的帖子

O甘好!!! 認真是良心企業丫...
講吓笑姐... 所以我唔係好明, 成日都有人話YORK好商業好商業化. 又講唔出有咩咁商業化.
即係點姐...

johu 發表於 20-5-10 18:37
同埋U3全日班會吾會起學埋做埋功課
詳情敬請爬本貼較早資料.
解述如下:

1/ 2-5天多元智能班, 由2000幾到5000幾不等. 返晒5天, 相當於上下午班都返學咁嘅時間同價錢.
2/ 會做埋功課

maggieee0905 發表於 20-5-11 14:33
請問多元智能班,質量如何?
質量如何由於沒有親身上堂所以不便估算.
成績如下:
Trinity GECE Grade 1 : Distinction
Trinity GECE Grade 2 : Distinction
GAPSK 初級 : 卓越級
GAPSK 高級 : 卓越級
CAMBRIDGE STARTERS : 12星(明顯失手, 不過知問題出現在哪裡, 自己亦沒有刻意去改善) 跟預期13星有小小失望

muimui125 發表於 20-5-12 00:04
請問超大b 在york普遍嗎? 因有意幫超細女報york,但想做超大b,自信心高d
我地無刻意去睇下邊個大, 中, 細, 超大及超細.我只知道我小朋友果班有大有細. 不過應該係偏大的.

有人話有精英班. 不過我唔覺. 的確有學霸, 年年都係果班人拿前3名.
分咬得都幾緊, 考試係要比好心機溫習. YORK印象中有都唔小人入SFA.

學術有一定深度. 要拿獎要花心思. 大多數獎一班只有一個名額.
入得YORK多活動多比賽/獎, 定立目標, 拿晒D獎, 再做學霸. 其實入直資私小真係必然嘅事.

muimui125 發表於 20-5-12 12:59
回覆 fadgare 的帖子

Thanks. 請問SK班= ?
SK班 = N班 同 K1 之間.學校/老師會選, 自理能力, 集中力較高小朋友入讀.

spe98071 發表於 20-5-12 13:40

會唔會有超大選擇唔去SK班?

未見過,   總有父母小朋友讀完一年級, 再去考一年級的.

不過只係加200蚊左右多一小時.  相信大部份有得去都會去SK吧.

我估好多超大都去了某d幼稚園,

估嘅野唔識答, 我回答的都是事實

請問SK有幾多班呢?通常會唔會收唔到咁多超大b?

唔知.   有機會

summersnowman 發表於 20-5-12 17:28
K 大概多少人一班呢?Thanks
沒有問老師,問左小朋友,27人。有幾位退左學,約25。

maggieee0905 發表於 20-5-13 11:27
如果係學violin同tennis,會唔會無外面興趣班一對一好?
一對一, 足球學校, 籃球學校, 劍擊學校, 音樂學院 等 一定會比學校課堂時間學為好.關鍵係課程入面包, 唔使另外比錢. 買球拍同另外買VIOLIN就要比錢.

概念係:
人地係室內SIR滑梯, YORK小朋友係戶外打網球.
人地係課室打搖鼓, YORK小朋友係HALL度練小提琴.

幼稚園, 其中一環很重要的, 在於探索. 比小朋友試下, 喜歡的話家長可以同小朋友開始訓練.
唔喜歡起碼都有老師教過, 知道係什麼?

特別係樂器, 我自己都有玩下嘅. 樂器有五大要求, 缺一不可.
1/ 視覺
2/ 聽覺
3/ 觸覺 / 手感
4/ 拍子
5/ 反應
要從小開始玩同接觸不同樂器. 因為要摸過先知道人地點彈同彈緊咩? 日後樂團也好, 夾BAND也好, 都係一班人嘅, 要互相知道現緊咩先得...

muimui125 發表於 20-5-13 11:38

Thanks! 咁K1 - K3多唔多超大?
沒有統計. whatsapp group 交流中好似沒有超大B.
大B都唔小. 個人對超大B有小小保留...

我認識好多 "好嘅小學" 都唔收超齡學童, 幼稚園我覺得都有責任把關.
否則收左又唔話比家長知申請小學時, 係有出生日期限制的話, 係好不負責任.

Shiishii 發表於 20-5-16 01:51
上堂都平時溝通係咪都講英文除中文堂外?
其他學小提琴tennis,數學,音樂呢d老師係咪都係講英文教?
因為我好 ...
同意, 一句中一句英係學習語言大忌.我觀察及最近ZOOM CLASS都係跟科目語言去作教學.
如中文音樂就全中, 英數體育就全英.你可以去一去學校開放日睇就知NET TEACHERS多到數唔到有幾多.

‹ 上一主題|下一主題