用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]
樓主: islz
go

York約克幼稚園 4年總結+你問我答 [UPDATE]   [複製鏈接]

fadgare 發表於 20-9-13 08:14
美孚學費應該平過九龍塘幾百。都有多元智能班(美孚上)。美孚老師好好,暫時遇過2個班主任都好好。主任都 ...
印象中, 美孚果位主任好似係KLN TONG調過去, 剛剛開果時參觀過一次.

lambubu 發表於 20-9-13 23:53
想知n班是不是有分國際班同雙語班?國際班是不是由n班已經全英?甘係英普定英粵,謝謝
...
坊間N班 = YORK PNYORK N/ N1 = 坊間K1

YORK N1 (K1) 開始分 國際班同雙語班.
國際班 = 英普粵 (重點英)
雙語班 = 英普粵 (英及普比較均等時間)

都係果句啦, 大家幼稚園好公平嘅, 都係3小時. 睇你點分配.

誇張小小講, 學10種語言, 10種都學唔好. 只專住學一種就唔使問一定勁.
當然小朋友語言能力封頂問題及家庭語景都好重要啦...

CloveH 發表於 20-9-17 17:38
請問邊間york?
金巴倫道

Pandagi915 發表於 20-9-17 17:44
好多謝你既分享!
想問下K2會有咩活動? 係咪好多比賽參加? 期間有咩考試同埋證書?
請教下家長要點同小朋友溫 ...
K2活動好多好密, 你預個個星期都有任務嘅.我自己好鍾意追任務嘅方法同感覺. 原因係有人GUIDE住你一步一步babystep咁向前行.
同professional coach一樣, 不知不覺間, 原來已比人地行遠好多.

小朋友而家小一reader差不多去到小三程度. 默書easy job. 不過要諗下點KEEP住上.

請教下家長要點同小朋友溫習先配合到?
個個小朋友都唔一樣架, 沒有一種方法可以用到係所有小朋友身上.
世界上只有一個朗朗. 而朗朗年幼時練琴練到爆炸.

典型虎媽出愛徒...不過咁多老虎媽媽, 其實又有幾多個朗朗呢...

luzsdavis 發表於 20-10-1 17:22
請教下讀york無論雙語或國際班係咪中文會稍弱一些?用家們有安排小朋友外補中文嗎?
...

雙語班唔清楚,國際班睇下點定義咩叫弱一些?

我是從來不建議花課餘,即家庭時間去補習嘅家長。

所以我冇補中文。考直資私立有間傳聞好重視中文嘅都入到3rd in後waiting。

chansharon 發表於 20-10-2 13:46
首先, 非常感激樓主咁詳細的分享.  請問, 如果細B, k2考劍橋, 會否都比較吃力? 因為始終要寫字, 同埋我見劍 ...

K2考starter其實實係唔難,我成日都會同其他家長分享,我哋讓小朋友接觸任何一種語言/ 畫畫/ 音樂...,係要佢去接觸一樣野。

到底學成點,其實唔好咁在意。父母比嘅係一個負擔得到嘅最好環境,給予指導,引領小朋友穿過去。當中有需要幫助拉一拉嘅時候。父母就拉一拉。有小朋友有語言天份,語言一定好;同音樂天份同一道理。

另外任何時候join MI class都唔會遲。

mingmingyinyin 發表於 20-10-6 22:51
侄仔想報K1, 想了解多些York的雙語班&國際班
1. 想問下雙語班的數學是用中文教? 2. 國際班的數用英文教?
...

1. No idea
2. Yes
3. No idea

bolisui 發表於 20-11-4 00:56
請問校舍會否聞到好大香火味?因為旁邊是廟宇

沒有如果擔心可去行一行,完全無,係咁多年一丁點味都沒有。

bolisui 發表於 20-11-6 00:50
你係邊間校舍?話說我早幾日11點幾去York校務處交嘢,入咗大門就聞到好大香火味,真係好明顯,同時都見到 ...
真係好假, 咁多年自問咩時段都去過.

Kollen332 發表於 20-11-8 21:48
這位家長好多謝你嘅分享
我想請問小朋友返全日你覺得放學返嚟佢開唔開心,早上想唔想返學。
好開心得到九龍 ...
朝朝興奮到不得了.亦未聽過有任何同學唔想返學.

不過有聽過話中午休息安排一般般...

Kollen332 發表於 20-11-9 12:40
請問學校有冇一個幫家長之間聯繫的WhatsApp群組
家長學校交流嘅活動多唔多
可有開放日睇小朋友上堂

Q1: 有
Q2: 冇

Nov.2020 Update:

大約6個星期前返YORK考GESE LEVEL 3. 上星期返學校攞Cert., 成績係-Distinction. 雖然本身都係期望依個成績, 不過停課咁長時間了又冇應試技巧班支持, 又冇溫習, 難免有小小緊張.

雖然大把人Distinction, 不過後來發現原來真係有人攞Merit, Pass同Fail架. 仲要係唔小. 識真人SC 同KV Merit. @_@

上年大家都知停課停左好耐, 我地基本上所有MI-class都冇上. 因為正常班YORK已經日日Zoom + Video約2小時.

如果再加MI-Class screen-time就太長了, 要怪怪York網上教學行得太前. 太長時間太多資料啦.

其實真係好矛盾, 好多人話YORK PN 2小時係搵笨, 但其實係OKAY嘅.到N班(K1)又會擔心上MI-CLASS會辛苦, 但我認為是OKAY嘅.
咁到底點解3小時係OKAY呢? 其實會唔會3.5小時先至夠? 或者2.5小時先係最好?

真係睇小朋友, 虎媽一定認為小朋友OK, LAYBACK一定認為太多.
不如諗多一諗, 觀察一下小朋友再作定論? 個個小朋友都唔同架...

Jessicatam30 發表於 20-12-22 02:37
你好呀,多謝你既解答。我想問下。爸爸媽媽都唔識講英文。係面試方面有阻礙嗎?入讀之後通告,同老師溝通都 ...

所有通告是中英文,校務處職員,班主任,聯絡人及家長日主要係廣東話接待。

大家都話係呼吸學校,我諗識呼吸就入到,成績如何就睇功力啦。

fionachan0107 發表於 20-12-22 21:26
我對york 都有啲興趣,將軍澳比較近我但較少興趣同冇MI. 其實咁多間分校除左興趣班仲有咩分別?點解個排名 ...

請問排名如何計分/定義? 計分團體真係睇過/體驗晒全港幼稚園?

我只睇一般幼稚園,都係總校好啲嘅。

fionachan0107 發表於 20-12-24 14:08
嗰啲排名我都係上網search 渣。

總校係咪49即係國際嗰間?聽人講51好行政好混亂,係咪即係九龍塘中英文嗰 ...

49-51都係果度,連埋一齊嘅,不過好似係分開校務處。

行政混亂我又唔覺,反正我所有野都有跟。
反正混亂嘅野係啲好鬼濕碎野,大野,證書,測驗,考試,錢銀上,冇亂過。
不如問吓話亂嘅人,叫佢講幾樣亂嘅野出黎,分享下係咪真係咁亂?

xo_bebe 發表於 21-11-8 17:04
知道YORK英文語境好, 請問中文和數學呢? 是否需要外補? MI CLASS有無中文數學補?

學校有無reading scheme? ...
好耐冇上FORUM啦...

中文非常一般般, 上到直私同人會有小小差距, 認真要追. 不過英+數我小朋友情況基本上係OUTSTANDING. 全級前3名, 興幸拿到學科將學金. (當然錢唔多, 主要唔係因為錢而開心)

READING SCHEME印象中有, 不過唔係好記得要做D咩, 因為一直有陪開小朋友睇書.
品德教育 唔係好覺, 不過學校花咁多時間教好英+數, 如果要多花時間教德育, 必定會佔用相關教學時間.

我個人睇品德教育一來家庭教育佔比重會較多. 而學校中小朋友質素也直接影響小朋友建立品德價值. YORK小朋友我見基本上冇問題. 係比較活潑.
‹ 上一主題|下一主題