用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 英皇家長交流區
樓主: HIMAMA
go

英皇家長交流區   [複製鏈接]

我個仔有一次考試,compo,當時的tense好critical,有D同學覺得用present tense, 有D話用past tense,到最後,呀仔比老師扣左tense分, 但content 好,拉番上個分. 你會吾會老師覺得content無新意,所以唔高分。

原帖由 hhma 於 10-1-21 12:46 發表
老實講呀
因為考試之前, 呀sir講左英作既scope
我地係"時間關係, 碟餸已經煮好左"
篇野肯定係grammar error free, 無得失
令我更加"一頭霧水"
我唔係想要羅最高分, 只係想知點改善同學校要求

...

Form 5 未考Mock, 仲未有report.

原帖由 hhma 於 10-1-21 12:49 發表
2月3日

violet,
你地係咪都要返去羅魷魚片呀?

當你地攞得唔高分,正常的學生和家長都 會緊張,樣樣都著緊D,成績和讀書氣氛先會有進步。如果個個都咁高分,你地未以為自己好叻,家長仲邊樹叫得yuk佢地溫書,所以比D挫敗係好的。外面天外有天呀!!

原帖由 doraemonfans 於 10-1-21 13:19 發表
為要搜出top banding學生, 所以校方出d 外太空卷!!!???

I am not the one you are talking, I didn't go to interschool swimming this year, I did have go to just 1 time only among these years, it was the last year, because we predict he could get a medal for it. But my husband did go to for several years. My son is so "old" that he didn't want to accompany by parents la.

原帖由 doraemonfans 於 10-1-21 13:33 發表
Violet,
you have companied your kid to interschool 1st round swimming contest??? You are the one accompanied your kid to contest every past year??  If so, I am the one talked to you !!!  do you rememb ...

仲有一個溫罄提示:全年總成績中,上學期只佔1/3,下學期才是重頭戲, 佔2/3!!

Exactly! 關心很容易被誤解為囉嗦!

原帖由 doraemonfans 於 10-1-21 13:55 發表
no problem~~ anyway~~

Violet,  you are still my most respected one ~~

hope kid to be grown-up, but another side afraid to lose him/her when they are grown up ~

上學期都仲有個Xmas假溫書,但final前無假呀,所以阿女完曬Music Festival後就要閉關喇,加上個仔考Cert,讀書氣氛應該會好濃烈下!

原帖由 hhma 於 10-1-21 15:28 發表
我都佩服佩服

我仔話,上學期都甘多野
下學期係咪要三個月之前溫書呀

呀仔有2個term試過喇,PE都試過,佢地仲笑個PE老師D英文grammar錯到九彩。實習老師仲好喇,好鬼有heart同埋同D細佬啱嘴形,傾得埋就自然有心機上堂。

原帖由 hhma 於 10-1-21 15:27 發表
知道左好耐啦
成個學期都會係實習老師呀~~~~

相信係因為334的問題,所以坊間D exercise,如果是舊版的話,未必會全部有用,甚至可能要搵D 舊時F2的exercise.

原帖由 hhma 於 10-1-21 21:19 發表
係教統"升左le", 定係KC"升左le"?

有無咁機密呀!以前阿仔份answer sheet係唔派,但question paper有派番,考完根本就無收番,就連Maths MC question paper都有派,阿仔仲第一時間叫我計曬D 答案比佢對tim,但可能而家唔係全部派喇!

原帖由 Peekaboo36 於 10-1-21 21:37 發表
點解大家對份試卷瞭如指掌?亞仔話所有卷都唔俾拎番屋企,而且仲會喺七十二小時內銷毁(都唔知真定假?),定係佢唔想我睇呢?

其實我都只係想揣摩吓啲題目點出啫...... ...

每科的Grade是以全級計的,係成績表得下方有寫如何劃分Grade.至於每科的名次是以自己班計。

原帖由 hhma 於 10-2-3 10:40 發表
見完家長啦

名次比預期好

師兄媽媽們
請問成績表既grade (ABC)係點解?
係班定係級既grade?

係個總分下面會有行細字,寫左pass criteria and grade in level wo, 無左咩?

原帖由 hhma 於 10-2-3 11:45 發表
violet

thanks
明白, 甘我要搞搞佢d主科先得
btw, 我唔見"如何劃分Grade"
只得pass criteria

最impress既係每個老師都有comments, 雖然只係一兩粒字, 交功課feel, 但唔錯

...

Grade in level as follows:(suppose there is 190 students in the form)
A   Top 10%(no. 1-19)
B   Next 20% (no. 20-57)
C   Next 30% (no. 58-114)
D   Next 20% (no.115-152)
E   Next 15% (no 153-181)
F   Remaining 5% (no 182-190)

Sorry, update錯資料tim。因為阿仔無成績表,所以我攞番阿仔暑假前的成績表黎體。原來今學期開始有改呀,真係矇醒醒,但係點解唔係成績表到show埋呢?

原帖由 cman_li 於 10-2-3 23:32 發表

今年冇左e個grade table,好似用左新的grade system (25/1 通告有提過)

其他人D魷魚片有無燒"lone"晒?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊