用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中迷思
發新帖回覆
樓主: jiljill
go

升中迷思   [複製鏈接]

jiljill 發表於 24-4-23 10:26
很多家長都很緊張小朋友的升中問題,起碼 EK 的家長大部分都是這樣。

他們緊張什麼?

睇曬都唔明你嘅「迷思」?
- 運動好,不論學業成績如何,都應該揀LTF?揀DBS就係虛榮/虛偽?
- 讀LTF就可以拎奧運金牌?
- 因「合適」而讀普通學校,就係虛偽?
- 好介意自己只係讀書叻,無其他技能?
但請尊重有技能嘅孩子,如果孩子不是真心鍾意,你要佢跑多步都難,多年嘅風吹雨打、日曬雨淋、頻頻撲撲,付出嘅汗水竟被你說成「旁門左道」
選中學時得果十一歲,我點知佢會唔會過兩年一個早上瞓醒會同我講佢都係唔再練武?咁係間文武雙全嘅學校起碼可以有得揀追返讀書進度,同埋特異得都係係出面操,邊間學校影響不大
當年建議不同隊友
Band 1 - 去名校
Band 2 又想讀書,去返band 2學校
Band 3 - 去名校(好過去武館)
亦有去咗LTF
之後每人亦有不同選擇和造化,但大部分仍繼續風吹雨打、日曬雨淋、頻頻撲撲去努力自己嘅技能,因為係真心鍾意

jiljill 發表於 24-4-25 08:14
你小朋友如果文武雙全,DB 和 LTF 二選一,你選邊間?

答到這個問題,自然明白什麼人讀 LTF。

我上面寫得唔清楚咩?
Band 1 - 去名校
Band 2 又想讀書,去返band 2學校
Band 3 - 去名校(好過去武館)
咁你咁針對體藝生嘅迷思究竟係乜呢?

回覆 jiljill 的帖子

都想請教, B3學生適合什麼學校? B3學校適合什麼學生?個個唔係讀SPCS就個個都要好恨讀SPCS??
如果個家長係去抵毀SPCS, (可能未fact check就話SPCS的家長都short既, 成日抵毀D體藝生, 自己無本事有技能, 就唔抵得人地有技能 etc.) 我會覺得係問題; 佢去揀返一間合乎自己banding既學校, 覺得較合適, 有乜野問題??
其實我好多個問號你都避而不答, 只會懶玄咁問返人地已答你既問題
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊