用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟思"的家長 (any branch) please come in. ...
樓主: yungmum
go

"啟思"的家長 (any branch) please come in. [複製鏈接]

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

toby,

我個仔不是讀元朗啟思, 但k1 d 相已經派晒了, 聖誕節d 相在復活節時派發. 你真係要問問老師, 會唔會留了比你.

Re: "啟思"的家長 (any branch) please come in.

請問各位啟思媽咪,今年有沒有加過學費???

1314,

你個女讀全日班, 點解叫低級一班???
你又知heihei讀低級二班???我估佢o地都係將原班學生讀同一班, 唔會大撈亂.  我個仔班主任係莫老師,另一個李老師.  同唔到一班唔梗要啦, 我o地都有機會相見.
我今日打電話回學校問, 今年有無加學費 $2250(半日).  佢o地同你講沒有加學費 又會咁  
你都係希望個女囡生活紀律好D, 先比全日佢讀, 或者真係物有所值。唔好諗$$$.
我果日睇番1月份你個女同我個仔張相, 好搞笑, 兩人面紅紅及都係著米奇老鼠衫. 真係夾都沒有咁夾.

ho_fish,

你真係要同老師反映下, 一返學就咁,點樣到學期尾.  學校方面都好意商量, 大家都係為小朋友著想. 你個女班主任叫咩名?

1314,

o 原來咁樣, 開學果日, 我專登叫我奶奶送返學, 睇下同邊d 同學仔一班, 我奶奶話差唔多全班都讀反同一班    

你囡囡適應就好了, 我個仔都鍾意美勞, 啟思真係啟發了小朋友d 思維.

我有send 去你e-mail 比你喎,你收唔到咩, 張相真係好久之前影, 係一月份我o地返學校果個xx體操課程.  如果你沒有我再send 比你啦.

1314,

hello! 學校開放日果日我o地又可以再見面.
你囡囡就好啦, 肯上台表演. 我個仔唔肯表演, 只係想做幫手(工作人員)都唔知有沒有得比佢幫.

[quote]
1314 寫道:
ho_fish:

囡囡已經好番了,今個禮拜都有返學。老師都有成日打電話黎問佢病好未,又話D同學仔成日問住佢去邊。學校咪有通告問K2和K3同學會唔會

盛盛媽咪,

開放日多數有遊戲玩比小朋友玩.

ho_fish,

你星期日去唔去開放日???

1314,

你星期日幾點去開放日???
我個仔參加了"工作大使", 唔知佢係度幫手時我要唔要幫麻手or 企麻一邊呢     

ho_fish,
恭喜你!     

cat & 盛盛媽咪,
我都好鼓勵生兩個, 兩個小朋友一齊成長會開心d.  

1314,
開放日果日, 我一點半前已經走了, 因為個女肚餓, 趕住回家.

cat,
6月1日是國際兒童節, 學校會搞個化妝party, 同平時返學一様, 只不過扮鬼扮馬.

1314,
女子多數扮天使、白雪公主 因為好靚, 上年我自己朋友搞halloween party 我個女都係扮天使, 今年扮中國娃娃.
O ic, 唔怪我學校沒有搞Halloween, 原來基督徒係唔慶祝鬼節.  因為許多學校都會搞.

Cat,
我個間都沒有.

Cat 寫道:
heiheima媽, 盛盛媽咪 & all ,
今年halloween,啟思都有trick or treat bag派呢!
你地小朋友有冇去trick or treating呀? JJ第一次trick or treating 扮"骨頭人",去鄰居到trick or treating竟有大收獲,連經過屋苑商場都有好多人派糖比佢,佢開心到彈下彈下跳下跳下!      好似第一次"靠自己"得到d野咁。

盛盛媽咪 ,

我個仔讀帝堡城

盛盛媽咪,

未有通告換冬季校服,
如果你怕小朋友凍, 可以同佢轉先,
不過現在又唔係太凍, 我怕轉了佢o地熱得濟.
如果你唔介意著白色長褲都可以.
下星期如果落雨凍d, 我會比長褲個仔著.

1314,

我send 了 fax no. 去你pm 度, thanks

1314,

thank you!
我想知21/11 要唔要返學, 因為20/11係家長日, 21/11 是不是放假一天.

1314,

你18號去唔去?

各位,

你們學校聖誕聯歡會在邊度搞?
九龍塘正校 ~ 18/12 上午啟基小學
沙田帝堡城 ~ 18/12 下午啟基小學  

1314,

我係4:00開始.  所以你走時我先去到.
雖然比起大學會堂係就係細左D,D老師們都好努力教小朋友.  D小朋友亦好得意, 有D搞時場面出現.
我個仔又沒有大聲叫, 只係一出場周圍望, 見到我o地就笑住口.  我企在最後排同其他家長一様, 企在椅上拍video. 完全沒有比人阻住.
真是一年比一年唔同, 大一年自信都大d。

九龍塘正校 ~ 18/12 上午在啟基小學表演了, 因為我有朋友個女在讀.  

1314,

我想問問全日幾錢, 你申請政府律貼後學費幾錢. 半日班又好似要加多$80一個月

1314 寫道:
[quote]
heiheima咪 寫道:
1314,

我想問問全日幾錢, 你申請政府律貼後學費幾錢. 半日班又好似要加多$80一個月

heiheimami:
我不是申請政府津貼,全日班學費資助是由學校自己提供,正確名稱好似係"陸趙鈞鴻xxxx中心"之類。通告都有寫,原本學費$4,145另加茶點午飯費$600(學費無加但茶費加左),學校資助後連茶點費只需$3,500(仲唔駛入息審查),計落同半日班相差唔係好遠,可能學佢通告所講,想鼓勵高班小朋友預早適應小學全日制既生活。

你幅相是在學校做的母親節卡和蛋糕嗎?可惜我上星期五剛出差不在港,阿囡整既蛋糕無緣見到同吃到。[/quote]

1314,
上個月去學校聽講座, 校監鼓勵小朋友番全日, 都講搞緊$3500一個月, 但未confirm, 原來confirm 了, 如果學校資助後連茶點費只需$3,500, 轉全日重好過半日. 真係要問問.  
係啦, 是在學校做的母親節卡和蛋糕, 雖然個cake 只係食得8分之1 咁多. 但已經好開心, 因為我個仔話明要等麻媽咪先可以一齊食.
你老公沒有影相留底嗎? 出年記住要影相留念. 另外, 你買了衫比個女1/6 著未, 我現在都唔知比咩衫佢著, 好頭痛, 買件衫著得一年又唔化算. 唔買又唔得, 你知邊度有d 平衫買?

1314,

yes, 我現在都知知買咩衫比個仔著. :-|
‹ 上一主題|下一主題