用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

Dr. T,

我想八卦問吓......你覺得依家香港有問題的小朋友多,還是有問題的家長多?(純吹水問題1)
現在的家長其實有部份都好主動的去報讀一些有關兒童心理/輔導/教育的課程,你認為對於多讀這類課程的家長,家長本身,小朋友和學校是否都有好處?(純吹水問題2)

另外我想問,如何衡量一個小朋友是否專注力不足?年齡的大小當然會有所不同,但性別又是否有影響?另外好動和好靜的性格又會否有所不同?
My Lovest Group-- Il Divo
         Urs--Sebastien--Carlos--David

唔怪得啦!

我上個禮拜20號去,唔豬dr. T坐陣,無得見佢蘆山真面,禮拜五再殺去豬展時,已經頻頻留意,都係見唔到,唔怪得啦!
Dr.T 寫道:
理論上我係3-6至喺度...尋晚其實等契仔行完個圈返轉頭都留耐咗,成7點至走...令各位有心人緣慳一面不好意思

Dr. T,

我想問吓:依家有好多教學法都百花齊放,語文,phonics,rhymes,普通話,音樂,藝術,唱歌,跳舞........,這些都令很多家長和小朋友的節目十分豐富,但我有時有一個疑問:究竟有甚麼是我們家長必定要教小朋友,並且是責無旁貸,又影響到小朋友的一生的呢?

Dr. T,

忽然發現貴發表已有145頁,為了網站的運作更暢順,亦不使主題內容太龐大,提醒你儘快張貼新主題.
為使容易找尋舊發表的內容,可以在新發表上張貼本主題的連結.多謝合作.
‹ 上一主題|下一主題