用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會
樓主: dns
go

06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會 [複製鏈接]

Re: 06, 禮賢 K1上午班同學媽咪會

hi,all KRS K1 mami

我個仔都係考到am, 各位多多指教, 我有好多問題想問??希望各位可以幫忙!!           

2006年禮賢K1
>>AM<<
1) Holongmama===朗朗 (荃灣) DEC,02
2) 龍柱 === 龍柱(黃大仙) Dec, 02
3) TungTungB===彤彤 (慈雲山) Feb,03
4) leekim===昕昕(太子)Oct,03
5) dns=====Mavis(美孚)Jan,03
6) 焯媽媽 =====焯焯 /男 (土瓜灣) NOV, 03
7)Chunshek===碩碩/ 男 (元朗), Mar,03

>>M<<
1) Carmanbb=== Tse kai to/boy (tuen mun)oct,03
2)tyty========= Christy/girl (Kwun Tong) May, 03

Re: 禮賢 K1 有用資料請留意------02

dns

好多謝你既詳細資料,好等我有心理準備,   

我想請問有無d校車資料,如荃灣線或Tel... Many thanks!!   

up up too   

Re: 小朋友係現皆段既自理能力如何?

仲未有耐開學不如傾下大家既小朋友係現皆段,
既自理能力及日常生活時間表!

P.S 我係05,K1Group Topic有媽咪話08年會傳全日?
吾知佢地講既係幼稚園定小學呢?有無人知?[size=large]如果轉全日就好la

有無同道中人Fulltime MaMa?
我係全職mama

1)你地既小朋友係咪個個都番緊N1呢?
番緊全日N1

2)你地既小朋友有無番Playgroup?
What Kind of Playgroup? Where? How Much?
no.

3)你地既小朋友幾時戒日�夜片呢?有無倒退?
日片2歲己介,夜片末介

4)你地既小朋友會自己食飯嗎?
大部份時間都係自己食飯

5)你地既小朋友會自己上大人廁所嗎?

6)你地既小朋友有無Terrible Two &
Horrible Three 既情況出現呢?如何去處理呢?
都唔算太terrible,不過問問題成日問到底

7)每日生活時間表?
7:30 起床
8:30返學
4:30放學
7:30pm吃飯
8:30 to 10:00pm沖涼+遊戲時間(講故事,油圖畫,玩玩具....)
10:00pm擦牙瞓覺

8)係現皆段你地既小朋友識 1—10 or more?
1 to 20  
English 1 to 10

And how about A to Z / a to z ?
A to Q, know how to sing ABC song and many song

自己個中英文名寫法右如何?
陳俊碩, Howard chan

HOLONGMAMA & yypiano

[size=x-large]多謝!多謝!多謝!多謝!         

yypiano 寫道:
我覺得轉全日既機會好低,因為學生人數既分配係一個問題,食午餐又係一個問題,學校加飯堂自己煮食要申請既,如果買飯盒我諗唔會有家長肯制卦?仲有,就係學費問題,到時收3千幾一個月,抑或2千幾,後者佢地咪要蝕?前者又未必迎合到家長既意願。而且一轉全日,就會變成幼兒園,唔係幼稚園,所有野都會唔同,咁佢又要同教署申請改野,咁鬼麻煩,真係無乜可能轉喎。

轉全日又真係要有好大轉變喎!       

焯媽媽 寫道:
碩碩媽媽,

祝碩碩生日快樂, 快高長大!!

話時話, 你們住在元朗, 開學後孩子是否要舟車勞動, 長途跋涉返學?? 孩子會很辛苦呢!!

焯媽媽,

多謝晒!

我住在西鐵站上蓋, 每早要帶碩碩坐10分鐘西鐵到美乎, 再由美乎轉校車,我其實都好擔心, 唔知咁我個仔會唔會好辛苦?? 又唔知美乎去到禮賢要幾耐車程?? 暫定先, 如果到時行唔通,唯有搬家!!

焯媽媽
‹ 上一主題|下一主題