用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 ...
樓主: max1116
go

報咗2010年[聖保祿幼兒園]的,一齊傾吓啦 [複製鏈接]

原帖由 Lukbuk 於 10-4-14 12:54 發表

你真係好有心同好有心機! thanks!

我都同阿女報咗spn, 一直都有追呢條link. 阿女07年11月做大女, 今次我反而唔多緊張, 因除咗聽天尤命就無嘢可以做, 睇運啦!

我係半職媽咪, 番半日工, 仲有個細仔一歲幾, 多多指 ...

HELLO ,

大家一齊 渡過咁緊張的時間啦 ...

妳仲有個細仔歲幾 ... 佢兩個好近呀 .. , 揍得辛苦嗎 妳返工邊個揍 B 呀 ??

話時話妳返半日工,  介唔介面意講下係咩性質 KA ..
我都打算 遲D 可以找D PARTTIME 做下 ..

原帖由 lovelinda 於 10-4-14 13:26 發表

cckay, support you...
mine is 0805

暫時(無記錯) 係得
我 0711
SIUMUICHU 0712

大女都唔等如多D CHANCE ...
其實佢地係細女..(年尾女)好輸蝕就真 >.<

看來呢個 thread 會越來越 active 了, 要追 message 啦 ..yeah..

twins mummy,

我大女 返聖心...細女未有著落呀
其實我見過妳d post ka la .... 有關 waiting list 機會 ...

我自己都為細女緊張, 又或是真係好擔心.... 唉 ..
唔怕老實講, 細女係 聖心 waiting list 後, 我先報 spn ... 希望多個 chance ..

原帖由 siumuichu 於 10-4-14 14:17 發表
電費,你都唔夠我港燈貴……每個月一張單,2月果張經已 $7xx,3月係 $590﹗﹗不過我 let go 左喇﹗有時要用就要用﹗唔通熱死唔開,衫嗅唔洗,洗完唔乾咩﹖唉﹗買少兩件衫,呢d錢都要洗﹗

...

siumuichu,

當然唔得啦 ..大人忍到, 小朋友都忍唔到, 到時生熱fei 仲死.. 睇醫生仲屎火.

因為我大女自己一間房瞓, 佢又開, 我兩公婆又開, 日頭又開, 幾金呀

我有唸過縮數. 將大女搬埋個來, 一家4 口 齊齊瞓 ..平d  ma ..哈哈

日頭去 CLUB HOUSE 磨下 ..

呢d咁0既 婆那數, 睇怕都係d 全職師奶先有機會唸到 ...哈哈 ( 唔係全部ftm 都係咁0既 .. )

原帖由 brrbaby2007 於 10-4-14 14:24 發表

我女係3月插班買左冬季uniform用左$700

3 月先插班  ??  
妳女讀緊邊間呀 , 咁好可以比妳插班.

我細女.... 兩間都無位插 ... 搞到我現在 日日同佢早上 返 PLAYGROUP 當返學 ..

好在,佢都好 ENJOY ... 而我又近近地, 都唔算好辛苦 ..

原帖由 brrbaby2007 於 10-4-14 16:22 發表

家姐響度細女冇preference?

我朋友大仔係St Paul Church實有位俾細佬

無呀, 其實由都到尾學校都無講過有優先一事 ..不過過去咁多年 都好多都得

今年因為好大COMPETITION, 亞女年尾女佢表現可能不及其他 "正取生 " (大 B 多)

有樣開心野同大家分享

今日細女佢一個人去上ART PLAYGROUP .
本來頭幾堂可以陪佢 .. 直到佢 可以自己上為止0既

我一心試下第一堂就要佢自己一個入去 .. 唔想比到期望 OR 錯覺佢以後媽咪都會係佢隔離, 當我走時喊到 死去活來

估唔到佢真係得.. 仲見到佢 好專心上堂, 做手工,畫線條, 等 , 仲見佢同導師有講有笑, 好有溝通, 我真係好開心..原來佢都有呢一面 KA .

最後我都同佢比了 3 個月COURSE 的錢, 平過每月比...
係佢上堂呢個鐘我就 FREE ,  ..可以去嘆個 TEA, 因為大女同一時間又學野 ...唸起都開心, 好想快D 星期三

放學導師講解今日上堂做了D 咩 .. 佢同我講話亞女好乖 . .好專心, 仲咩都會自己做 ...

我即時話, MISS, 妳見唔到佢D 野蠻野 CHA

ANYWAY, 又再 PROVE 到 樣野就係 [我的小朋友]真係要比人教 0既 ...

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-4-15 11:11 發表
我地都係咁諗, 囡囡喺上機前係咁喺waiting area running around, 不過都攪咗好耐先訓....

stinkyrabbit

唔水驚,  追 post .係我地係到咩到 up 下 ...等信都唔水咁 緊張姐 . 去旅行遇上天仔唔好, 好掃興呀

l

原帖由 Lukbuk 於 10-4-15 10:24 發表

我係診所醫生, 老細都體諒我哋啲做媽咪嘅俾我哋番半日. 上晝工人姐姐湊, 放工就我接手. 佢兩個年紀咁近係湊得有啲辛苦, 不過我希望佢哋年紀近啲, 會啱玩啲. 成日同自己講, 過多一兩年, 佢哋番晒學, 又大個啲識一齊 ...

lukbuk,

照顧小朋友真係一件好高難度0既事 ... 對 eq 0既 鍛鍊真係好 work ..

咁有無打算 再生多個 , 哈哈

原帖由 lovelinda 於 10-4-15 15:26 發表
hi, 我都返黎喇!

stinkyrabbit, long time no see......have a nice trip?

Lukbuk, 原來你係醫生,我之前是做老師的,所以有唸過等阿女返學後教番書, 因為都有半日工的.......

你們就好啦! "旅行" 這兩個字,現在對我 ...

ALL,

原來呢到都有好多專業人仕呀 ...

LOVELINDA,

妳係 生完女女就無再教書呀 ??
係呢, 妳有無仲感覺... "能醫不自醫"呀 ??  
教人地D 小朋友 易教過自己果個 ...

RE: 旅行

細女係肚時飛過去日本, 身邊D人話我勇 ....  仲帶住個大女當時 2.5 YRS OLD

希望今年  可以一家4 口玩一轉回來 就好 LU

原帖由 twinsmummy 於 10-4-15 15:53 發表

Hi All, any suggestion to handle my 2 princesses on a long flight (13-16 hours) and time zone changes?  
We're bringing them back to Canada to visit relatives.  A little scared how they will surviv ...

twinsmummy ,

我無咩 suggestion 比妳 .
不過我有倞朋友真係問醫生拎瞓覺藥比佢個女食 ..一上機瞓到 落機

有個2歲多bb, 佢姨媽做醫生 .. 就開了 d 強勁收鼻水藥 比佢食 .. 等佢瞓 .. 佢祇係飛去日本

睇下 lukbuk 有無咩suggestion 比妳 ??

其實 咁比 b 食法有無副作用0既 呢 ..

原帖由 lovelinda 於 10-4-15 16:50 發表
hi, kiteli,

我係 生完女女就無再教書啦!

妳有無仲感覺... "能醫不自醫"呀 ??  
教人地D 小朋友 易教過自己果個 ...
............你簡直完全講出我的心聲

相信你都有同感吧! ...

lovelinda,

係呀 ..... 所以我咪問下妳囉 ... hehe

所以佢地返學後一定好d 0既 ...

原帖由 lovelinda 於 10-4-15 20:01 發表
lukbuk, 我剛剛知道原來你都有報 tai po spn, 我們一齊加油啊!

lovelinda, lukbuk

妳地有 報TAI PO SPN ...
妳地住新界 KA ??

原帖由 twinsmummy 於 10-4-16 11:07 發表
Thank you everyone for your helpful advice.  One of the twin tends to get quite active after cold medicine.     So it might not work for her.  Maybe I'll just need to wear her out the whole d ...

twins mummy ,

妳兩個女女會唔會係果d 有得玩唔洗瞓0既人

我女平時應係 2-4 nap ... 試過去街有得玩係玩到過了 4 點先瞓一陣 當晚就好好瞓 了...

siumuichu,

羨慕死我..一年去一次日本 ..

原帖由 lovelinda 於 10-4-16 15:35 發表
lukbuk, you also live in kowloon. Which district?maybe i had visit your clinic b4?

我都係 kowloon ..

tai po spn, 都好快有result la wor ...

原帖由 twinsmummy 於 10-4-19 11:31 發表

Good luck to everyone lah.  I have little hope my kids will get the interview.  Even if we did, I will have big headache about their Cantonese at the interview.  Let's seeeeee.......

Have ...

今個星期踏入緊張關頭了 ..
叫自己平常心.... 因機會真係好微... 但係 講就易, 做就難 ..

日日等到 lor lor luen 的心情真係...

希望大家都收到信啦 ...
等大家報喜

原帖由 Lukbuk 於 10-4-19 12:22 發表
好想快啲有個了斷, 俾我知道阿女最終讀邊間, 番半日定全日, 先可以安排其他嘢, 宜家卡住喺度, 周身唔安樂.

我都係呀 ... 呢一點....早知早d 安排

原帖由 siumuichu 於 10-4-19 12:27 發表
我都仲 stuggle 緊比唔比手上 pm offer 既 校服書簿費﹗今個星期六就要決定﹗如果有信就唔比喇﹗

妳敢 博呀 ??

我都收到要 比錢, k1 pm offer  ... 係 下星期六前要比 錢.......

原帖由 wootaitai 於 10-4-19 12:36 發表
wow better be safe than sorry...

其實都幾麻煩呀 ... 又要比醫生 填健康紀錄表 ..
填學費 autopay,  呢d 整好晒後, 到時唔讀 .. 又要搞一餐

d 書簿費 $14xx 無得退... 書自己可以擁有 .
勞作費 可 退, 不過收 $100 行政費 ...

計計埋埋 都 成 $3xxx ...
唔比又太博 .. ... 睇怕我都係走唔甩了

原帖由 siumuichu 於 10-4-19 12:36 發表
比你兇一兇~~~真係無咁夠膽tim~~~~

好衰架﹗咁點呀﹗比唔比好呀﹖二千呀﹗

siumuichu,

$2000 買個安心... 比好d 囉 ....

妳果 $2000 係咩 費用, 如果係書, 就 當課外書睇, 豪比亞女啦 ... 哈哈

校服呀 ... order 一set 算, 再唔係 ..遲d先 親身去 sh op買 ..哈哈  盡量 minimize 個 cost ...
‹ 上一主題|下一主題