用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 sjc chatroom
go

sjc chatroom [複製鏈接]

sjc chatroom

hello 各位sjc的家長,
不如我地開返個sjc chatroom 啦,因為我發覺我地好似冇咩系統,成日要搵黎搵去先搵到d sjc 的資料,如果我地有一個sjc 的chatroom 咁咪唔洗成日搵,一入babykingdom 就可以在sjc 發言,發問同埋方便家長解答問題羅,你地話好唔好呀「請各位俾d意見,如果好的話,以後我地就係度發言。

Re: sjc chatroom

[quote]
lv 寫道:
各位你

gemini 寫道:
thank 147258,

我想知道多d sjc既野, 佢地英文深唔深, k2下午會做d咩, 升咩小學多d   

其實我都唔知佢地d英文算唔算深架,不過我見d小朋友講英文都"有文有路",最重要係佢地習慣左講英文,唔怕同外國人講(因為我見佢地有外籍生架),又冇咁怕講英文呀ma,小朋友講英文最緊要放膽,佢地夠膽講都好好啦~~
至於k2下午會做d咩我就真係唔知,你可以問下其他家長知唔知。

係喎,最近sjc有個games day ,有冇家長會去架,我以前未去過架,但係聽個家長講話幾好玩,所以今年都買左d票玩下,唔知你地會唔會去呢,希望到時見到你地啦~

I think this topic should be changed. When there is a comparison, there will be an argue. No one want to hear anything bad to their school. Everyone have their right to express their view to their kinder and it is our own judgement to think it whether it is right or not and to choose the best kinder to our beloved child. I also read through all the messages from all BK moms regarding kinders and then make my own judgement to choose the best and suitable kinder for my child.

If any parents want to know more information about these 2 kinder, they should go to other topic, such as "SJC Chat Room" or "Keen Mind Chat Room".

Once again, I would like to thank all moms which have contributed their valued experience and provide a lot of information about their kinders so that I can make our own comparison !
Planet 寫到

我幾認同這位家長的講法,其實我地都係想分享經驗,想知多d學校的野,唔需要話邊間好,邊間唔好呀。如果有針對性就更加失左babykingdom 的意義啦~~~(不過有時講下其他學校都可以作為參考,只要唔太偏激就可以啦~)

lv 寫道:
我突然有個問題想問, SJC 有自己的小學, 在升小派位會如何安排?

請問有無人知道升小學派位時在 SJC 如不是升上該小學(應該咁講: 想試下派位及其他小學) 學校方面會不會安排, 還是要自己遞 form?   

以我所知啦~~(SJC)在升小學的時候,學校係唔會俾任何的form家長(或小朋友),因為學校一般會認為學生會升原校,如果家長真係想試下派位的話,就要主動問學校取form。

Hello,
講起近排好小人講野,我都覺得好似係小人左d,可能係因為大家都定左落黎啦~~~interview 又完左,學校又收左,留位費都交埋,我自己個心都定左,又可以專注返自己的工作,而家等的,就只係交雜費的日子,或者到時大家的話題又會多起上黎。
gemini 寫道:
hi all,

近排好似好小人講野, 她鬼悶呀,   

HIHI各位,
都有一段時間冇入黎同各位家長討論喇。不過我有D經驗想同大家分享下的~
就前個兩日,我同我家人去食飯,見到一班家長同佢地的BB一齊,佢地玩得好開心,最重要係佢地的BB一齊玩,而家長間亦互相照顧,我初時仲諗係舊生會定係家長會,但你後答我妹妹話,"就算係舊生都冇理由一齊生架~~~~"我先至諗,如果SJC 都有咁的活動就好喇。我仲見佢地TAKE 左好多PHOTO ,如果可以的話我仲想為04年入學的家長及小朋友設一個WEBSITE...把我們活動的PHOTO UPLOAD 上去,咁就大家都有得睇,不過我電腦做WEBSITE 唔係咁得,有冇家長贊成?又有冇家長可以幫助?

HI ALL,
我都知大家都會想有一次活動,但係我諗在短時間內存必可以做到,因為我自己都要準備過年的野,而且有某些家長又真係未決定佢地的choice......我諗都係等大家選定左之後再組織一之活動會方便好多,請各家長靜心等待。

HELLO 各位家長你地好

其實我一直都有留意你地的對話(因為黎個room 係我開的).係呢段日子裏面我發現左一樣好得意的野.....就是--點解你地咁唔信間學校都仲可以俾你地的仔仔女女係度讀的呢﹖
成日都話黎樣唔好、果樣唔好、黎個老師唔好、食糖唔好..咁你地覺得點先至係好呀﹖
小朋友鍾意食糖就一定架啦......咁老師(有時)用糖獎勵吓小朋友都唔係唔好呀~咁我亦都相信老師俾糖小朋友食之前會叫小朋友問過家人先可以食(可以拿回家的糖)咁我覺得我地家長都要教小朋友問過我地先可以食糖羅,唔可以將d責任全部都推哂在老師身上架ma......
同埋我覺得小朋友學到野故然重要,但係佢地的快樂更加重要,只要佢地開心,學小D野都ok la......咁我地都可以教架ma....
因為我初時都好似你地咁諗.....覺得學校應該教佢地好多野,學校要照顧周到(我之前想入sjc,但因某d原因而轉校),但係
我而家間學校的老師同我地d家長講,其實要小朋友開心係需要家校合作的,家長係需要同學校配合,而唔係成日話黎樣唔好、果樣唔好,咁樣其實對相方都冇好處
因為你係經過自己的選擇,思考先至會俾小朋友讀黎間學校,冇人迫你架.......既然係咁,你就應該投入學校law

我講的野唔知各位家長會唔會應同.....但係我就覺得咁樣會開心d........冇一位老師係會害自己的學生的......大家都係想佢地好組~~~~

我都好明白大家都會擔心自己仔女的健康問題,但係我就唔會完全唔俾佢食糖law,有時佢真係好乖,好聽話的時候我都會買棉被花糖,軟糖俾佢食架。生日會都會係"麥當奴"開啦,咁我都會俾佢食薯條格。

咁我仔仔而家就係大埔香港教育學院匯豐幼兒發展中心度讀,我覺得學校真係好好喎,老師真係好專 重小朋友的意見,佢地有問題的時候係引導佢地去思考。雖然學舍唔係真係好大,但就真係小班教學的,一班大約得13-15 個人,又有好多親子活動,令到我對間學校好有歸屬感。而且學校係在教育學院入面,好多時候都可以用到大學的設施(禮堂,球場呀)

不過佢地就係用活動教學,在遊戲中學習,冇功課做架,呢樣就令我有小小擔心仔仔在小學的時候唔知點算...不過老師話教署都唔建議小朋友在幼稚園時期寫字,同埋小朋友到了某個階段就會學得好快,都唔需要擔心。
‹ 上一主題|下一主題