用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下
樓主: yauling
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家齯J黎傾/分享下

Hi, 各位小朋友要搭校車o既媽咪:

我係自己接送小朋友o既, 我想將前日見到小朋友放學o既情形講比你地知, 大家放心, 我覺得學校安排小朋友上車都好好, 一定係搭校車o既小朋友上晒車之後我地先可以入去接小朋友, 都唔亂, 仲有d嬸嬸都好付責會拖住佢地d手帶佢地上車, 有時中間仲有一個亞嬸望住, 都好安全

但有d小朋友真係好快就訓得著, 我個日見到一上車就有小朋友已經訓左(係未離開學校門口), 唔記得見到幾多架, 但已經見到有三個訓左(都係男仔), 仲要有個坐出面路口位, 我淋你地要提下小朋友訓覺要訓好d保護自己

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下

danielboy
我今日好似見到no.7係細巴wo, 因為睇得唔係咁清楚, 下次見到再報料

JaniceYiu
sorry!咁遲先覆你 之前有睇到但無回覆
今日我终於見到你個囡啦, 因為佢成1:40先回到學校, 我好開心咁同佢講"你返屋企話比mami知, 見到judy mami"佢都有同我say hello, 但佢個樣好好笑, 因為我淋佢平時返到去d媽咪都已經走晒, 佢好似諗緊lee位亞嬸邊個黎  原來班上有兩個janice, 另一個係(a)到

我見你話p.19首歌, 我個囡唔唱呀    但成日唱goodbye歌同話去左music room玩, 我今日攞左本"開開心心學兒歌"亞囡好似有學p.1(國際英文幼稚園), 因為我講講下佢可以答嘴講落去, 你同亞囡講下   :wink:

我頭先問judy, 你知唔知邊個係janice, 佢話"唔知呢" 但問佢janice係男仔定女仔, 佢即刻答"女仔黎架"

JaniceYiu,

我都話你個囡見到我時個樣係好疑惑 亞嬸係邊位 等我下次又同佢再傾下先, judy叫"芷驊", 亞囡都話janice係女仔呀, 但係有無認錯janice就唔知啦 你同囡囡講有位同學仔洗完手之後crying o個個咪我個囡, 因為先兩日佢洗手洗左好耐比Ms. Fung話之後就crying啦, 你問下囡囡係咪有lee位小朋友

我可以話你知, 佢地係真係自己翻課室架, 但我唔肯定有無部份有嬸嬸會跟囉, 所以佢地好叻, 我見佢地都認得路自己行 但其實st. cat係好多位置都有老師係道, 佢地都會望佢個"name card"指佢地行, 你放心wo我地落課室個段道個亞嬸好好, 佢都會叫我個囡扶住樓梯落, 如果要上個d佢都會提佢地, 所以我覺得佢都好nice, 你淋下我地d小朋友都係上落4-5級, 如果係要上一層, 我反而會擔心多d

JaniceYiu 寫道:
judyma,

但係有個問題, 佢話返到學校, 係自已行去課室到, 我問佢你識行去咩, 佢話識.     其實上次我跟個佢翻學, 落左校車之後, 都要行過幾個門口先到佢課室喔, 是否真的自已行過去架?    judyma 可否幫我留意下, tks a lot    

JaniceYiu,

亞囡都無講wo, 亞囡今日無返學, 佢流鼻水我廢事佢返學嘢其他同學仔, 估唔到亞囡返唔夠兩個禮拜就病左

SYMAMA,

好似未正式派, 你可以寄回郵信封去攞

SYMAMA 寫道:
請問各位 st. cat 媽咪, st cat 是否已派咗 06-07 年入學申請表呢? Thank You

JaniceYiu,

Judy好翻好多, 佢未打流感針, 因為之前未返貨, Janice有無打? 係咪真係病少d? 我淋住好返都同佢打

yummy-baby,

你有心啦, 我個囡好翻好多, 今日都有返學

JaniceYiu,

我個囡今日後補左個elephant 扇
再報料: 今日問左Ms. Fung帶紅色o既嘢係下個禮拜, 佢都知有d班可能已經帶左, 但佢想group係下個禮拜wo, 有新消息再報料, 但我都驚judy到時唔報告比我知   

hermanma,

唔好客氣! 其實係有時見你地講完d嘢, 亞囡返黎都無講, 咪返到學問miss囉

各位:中秋節快樂!!!!

我都會參加義工, 咁大家參加左邊樣????

我都有買隻cd, 唉!為左亞囡淋老都要终生學習   

琴日同今日都login左好耐都入唔到bk, 真激氣  

各位媽咪,
今日臨時有事, 所以無去家長會, 請問大約講左d咩, 可以話我知嗎?

vivikay,

唔該晒, 係咪分開每班自己d班主任去講解? 定大家係個hall度講呢??

tsztsunma,

有呀, 我囡囡係(b), 另外仲有JaniceYiu都係N Pink
你o既小朋友係咪搭校巴??

tsztunma & JaniceYiu,

Hi,
你地就好啦, 佢地都會講要帶或者好似係, 我個囡頭先再問完, 佢話帶grey, 問佢你係咪整蠱我, 佢仲話"係呀我整蠱你"死未 我都唔會幫佢帶任何嘢, 直到佢同我講, 我想老師提佢到佢記得同我講囉, 都唔知要等幾耐

JaniceYiu,
I am sorry, 原來我lee 3個星期都係認錯左你個囡 , 我成日以為janice lee係你個囡, 唔怪得你個囡話無見過我啦, 你幫我同janice講聲sorry, 我真係好"蒙", 反而我覺得你個囡會係d比較主動o既小朋友, 而janice lee係怕羞d,  

你知道我點解認到你先生, 因為來來去去都係個d家長接放學, 所以如果有其他生面口o既人係好易認, 我已經點左你老公相   , 講少架, 我係認到個look認唔到個樣, 點解你老公見唔到我, 因為你老公一落黎之後個走廊好迫, 所以咪走人囉, 仲有judy見到janice係返學而唔係放學

judyma,

上星期五我先生去接阿囡時, 佢話無見到其他家長, 但是你又形容得幾似喔, 佢係幾高同埋有帶眼鏡    
judy 在 MTR 見到 janice  , 應該唔係阿囡, 因為她坐daddy 車走的    唔通係janice Lee  

因為我見Janice Lee都成日唔采我, 咁個日我真係睇佢個名先知錯囉, 但之後返學又成日都見唔到你個囡.

亞囡今期终於有講帶blue物品, 仲囉左紅色物品, 佢話之前未囉wo , 突然又咁好記性, 但佢個日到放學都唔記得囉比Ms. Fung, 真激死

Janice係咪好鍾意返St. Cat, d小朋友都好似返得好開心

JaniceYiu,

Janice真係叻   Judy係長頭髮成日夾隻髮夾係個頭到, 我淋佢地知係邊個架啦, 都見左成一個月 你個囡張抬好似真係男同學坐隔離, 我個囡個張抬3個男仔得我個囡1個女仔    幾多靚仔伴住

前幾日有個同學仔送左個南瓜公仔比亞囡, 緊住我同亞囡講下次都一齊去買送返比小朋友, 亞囡仲同我講要買多份比Janice, 唔知係咪講你個囡呢    我淋Judy對住兩個Janice唔知佢分唔分到, 你問下Janice鍾唔鍾意同佢玩

JaniceYiu,

個日一返無耐就見到Janice, 佢好醒wo同Ms. Fung講, 我今日唔搭車, Daddy黎接我, 之後我都佢say hello, 佢話"唔"好似我终於都同佢講我係judy mami, 好似可以同你有個交代咁

我個日見到你先生, 我都好唔怕羞, 即刻同佢講"我係judy mami", 你先生真係生得好高大, 你個囡都好叻, 形容晒我成個look

另外想問下, 仲有無小朋友係同class room架
N Green :

N Pink :
Judyma
JaniceYiu
tsztsunma

hermanma,

好似係要帶bb相, 但我個囡話帶相機

JaniceYiu,

咁好呀去旅行, 去邊度玩 玩得開心d

judy都好鍾意做功課, 佢又無話要做下一頁, 佢係話聽日再做

Janice係咪有午睡o既習慣, 你要等佢識應, 佢肯唔肯係校巴到訓下, 可以比佢回下氣 :  judy係好崖得, 之前返屋企都會比佢訓下, 但晚上就玩囉好夜都唔訓, 之後唔比佢訓, 早d捉佢上床一交睡都天光, 不過佢好慶成晚醒一兩次, 玩死我囉

judyma,

因為我們要去旅行, 阿囡下星期請假, 睇怕要你報下料先得喇!  

judy肯唔肯做功課, janice 就麻煩喇, 點完幾點又話要油顏
色, 一陣又想翻開下一頁要做.   
放學一回家就想訓覺, 飯都唔吃.  晚上要訓時又訓得唔好. 成晚係到   , 攪到個人煩煩躁躁問多兩問就唔開心  :cry:  :cry:

JaniceYiu,

唔洗客氣, 份禮品真係小小意思   Janice咁忍得返到屋企先拆, 我以為佢出左校門就要你地幫佢開添, Judy仲有送比其他同學仔, 仲越講越多人名添, 不過佢識得share我都好開心 :wink:

去tea好呀 , 等你wo

judyma,

好開心今日終於相認了      , 多謝judy送給janice 的禮物, 她一返到家就迫不及待地拆喇
等我搵日放假去接janice時約你去tea下先   

我都係hipo買左校服, 都算幾平, 但我只係買左衫, 裙同運動衫, 無買校褸因為亞囡著左好似好醜樣咁, 而且好似一d都唔暖wo, 但係件冷衫得30%wool都唔夠暖所以無買,有無媽咪係世光買左冷衫? 我想知掂唔掂 幾多錢?

我都有參加義工, 係攤位站崗, 有無媽咪都係
‹ 上一主題|下一主題